Takaisin 50-luvulle!

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Mokaman, 23.3.2012.

  1. rzt

    rzt 1st gear

    valaistakoon nuorempia vielä..fiftari/deanari muodilla ja myöhemmin tulleella
    teddyboy/rockabilly kaupallisella muodilla ,mikä syntyi 70 jälkipuoliskolla
    englannissa kai.sehän oli täysin uusi muoti-ilmiö läskipohjakenkineen ja tissiliivin värisine takkeineen,uusiomusiikkeineen.se ei oikeastaan liittyny 50
    lukuun mitenkään.pikkasen erillistä porukkaa.
    sana "rockabilly"tuli käyttöön vasta grazy cavanien ym.myötä.sitä ennen
    ei 50 luvun rockista nimitystä "rockabilly" kuullut suomessa käytettävän.
    Tuohon buumiin lähti moni mukaan.Tapsa Kansa veti kans pittarit jälkaan ja rasvaa tukkaan,Dannyllä ohjelmistossa myös.
    Esa Pakrinen oli parhaiten ajan hermolla ,pakarock 1 (75)ja 2(76).
    Tigersien lisäksi ei hirveesti uusia levyttäneitä bändeja poikinu.
    j&dodgers
    freddie falcon(kääriäinen)
    cruisers
    roxy+eddie thunderbirs
    deke devilson
    jamrockband
    dave taylor(tais olla britti)
    boppers naapurista nautti jonkinlaista suosiota myös
     
  2. SamiL

    SamiL Gearhead

    70-luvun loppupuolen teddy/rockabillyboomin alkuna taisi olla Yhdysvaltain 200-vuotisjuhla vuonna 1976, jota tuntui juhlivan ainakin jollain tavalla koko läntinen maailma (ja osa itäisestäkin, mutta salaa 8) )
    Samoihin aikoihin alettiin tehdä sikäläisestä 50-luvusta kertovia elokuvia ja aikakauden musiikki oli juuri sopivasti vaipumassa unholaan tullakseen uudelleen lämmitetyksi. Rockabillyn veturina taisi toimia brittiläinen Matchbox-yhtye. Sen ajan nuorisokin oli sopiva kohderyhmä, koska kaikki tämä tuli heille täysin uutena ja ennenkokemattomana asiana.
     
  3. Rod&Kustom

    Rod&Kustom 2nd gear

    Hienoja muisteloita! Melko hyvin palaa mieleen juuri tuo 70-80-lukujen taitekohta, kun kotona radiosta kuului "Metsäradio" ja viimeistään noiden sembalokonserttojen tai muun kommarimössön alkaessa kaikua uutisten jälkeen menin kiireesti laittamaan radion kiinni. Rockradio ja Nuorten sävellahja tarjosivat "rankimmat" musiikkikokemukset tuon ajan Suomessa. Tuohon aikaan itsellänikin ajoittui "torttukampausten" kokeileminen ja rock`n`rolliin perehtyminen. Tötterötukkatyyliin tuli sitten jämähdettyä, vaikka se menikin muodista jo muutaman vuoden sisällä alkamisestaan. Nostalgia on mukavaa, mutta enpä tuota aikaa sen enempää kaipaile takaisin.
     
  4. SamiL

    SamiL Gearhead

    Minä odottelin pikkupenskana innokkaasti, että tulisin siihen ikään, että saisi laittaa rasvaa tukkaan ja kammata sen taakse, mutta sitten kun ikää oli tarpeeksi, se ei ollutkaan enää muodissa. Oli vain Beatles-kampauksia ja kaiken maailman hippilettejä :(
    Oli muuten huvittavaa, kuinka Yleisradio oli jakanut kaiken musiikin tarkasti eri kategorioihin ja sen sitten huomasi kuulutuksissa: "Laulu- ja soitinyhtye The Beatles esittää foksin She Loves You" :rotfl:
     
  5. juro the dog

    juro the dog 1st gear

    ööh... toi teddy-boy meininki alkoi kyllä briteissä 50-luvulla.... nää kävänit ja mätspoksit oli jo revival osastoo.
     
  6. rzt

    rzt 1st gear

    no joo,mut tänne rantautui uusiomuotina Pukevan nuorisoosaston kautta.
    ei samallalailla nostalgisena kun tuo fiftariilmiö,joka perustu suomen 50l tyyliin.ei tainnu moni fiftari siirtyä teddyboy meininkiin.
    mut mitä teki nuori tuolloin?
    tv:ssä kaks kanavaa,sen ääressä ei roikuttu.starsky&hutsky,onnenpäivät,
    rikasraksköyhävaras ja spede taidettiin kuikasta.
    radiokanavia 2 vai 3,pari tuntia viikossa tuli jotain kuunneltavaa.
    videoita,videopelejä,tietsikoita,kännyjähän ei ollu.
    lankapuhelin joillakin seinällä 2m korkeudessa,palokunnan ja ambulanssin
    soittamiseen.sillä ei juur yhteyttä kavereihin pidetty.
    tänäpäivänä sähkönen media vie ison osan vapaaajasta.
    vois luulla et ennen oli pirun tylsää.
    näin ei ollu,ennemminkin tänäpäivänä tylsistyy.
    fyysisesti kokoonnuttiin joka ilta jossain kesät talvet,muttei roikuttu missään ostareilla.
    liikkuminen paikasta toiseen oli helppoo,peukalo pystyyn tienvarres ja kyyti tuli heti,ihan ton systeemin varas liikuttiin.pitkätukkien oli vaikkempi saada kyytiä ja kesätöitä yms,eivät olleet vanhemmanväestön suosiossa.
    limpparahat ongittiin jassoista ym.tavalla tai toisella.autoileva nuori liikkui pitkälti kumiletkun ja 4 gallonan mobil kanisterin turvin.ei ollu kovin tuomittavaa sillon,jos oli oman kylän poikia bensavarkaissa.
    viinaksia otettiin vain pe-la ,ilta alko aikasemmin ku nykyään n.17-18,yhteen mennes jo untenmailla kotona.arkisin 21 tienoilla himaan ja bunkkaan.
    no,joskus kesäsin keskiv. Lärvätsalossa pieni puudutus päälle.
    tuosta ajasta kaipaa sitä kiireetöntä elämän menoa,rahan ja markkinatalouden vähäistä merkitystä,eikä myöskään ollut samanlaisia
    menestymisen paineita kun tänäpäivänä omilla teiniikäsillä,kuin myös aikuisilla.
    8)
     
  7. pequli

    pequli Gearhead

    Itselle on jäänyt mieleen: "Laulu- ja soitinyhtye The Beatles esitti Lennonin ja McCartneyn kepeän sävelmän Please Please Me - Ole hyvä ja miellytä minua"
     
  8. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    Täällä itä-suomessa ei koskaan ollut mitään laajamittaista teddymeinikiä. 80-luvulle tultaessa vielä eneni se hämy ja pomminheittäjä porukka, kotikylän yksi rytmiorkeseti kun vei sitäkin genreä eteenpäin (Hassisen Kone). Siihen jengiin törmäsi joka paikassa, ne muut oli sitten diskohileitä :)

    Kun 80-luvun alkupuolella alkoi jenkkiautoporukat järjestäytymään, perustettiin miloin mikäkin hot rod assosiation, niin kyllä tämä meininki musiikissa ja pukeutumisessakin oli valtaväestön rokahtavampaa diskoa tai jotain sellaista tavallista farkkutakki pitkätukka meininkiä.
    Voisi kai verrata ihan tuning meininkiin. Oltiin niin hotrodia Valiainteilla ja Bel Aireilla :) Jenkkilippua heilutettiin korkokengät jalassa...
    Jotkut kaverit soittivat zz-toppia ja ajelivat "stetsoni-replika" päässä. :)
    Tämä kiihdyttely ja kuminpoltto olivat kuitenkin niitä kantavia juttuja.
    50-luvuna autohan olivat ennen uustuonnin alkamista vähemmistönä, jenkkiraudat olivat aika uusia 10-15 vuotta vanhoja enimmäkseen ja niillä pörrättiin kesät talvet... ennen kuin joku keksi että pitää olla käyttökinneri erikseen :) Töttörötukkia oli aika vähän porukoissa alkuvaiheessa, muistelen.

    Nykysin näyttää olevan että rockabillysta on tullut joku jenkkiautojen harrastajien kansallismusiikki. Jos on joku tapahtuma jossa soittaa 3 bandia niin ainakin 2 niistä soittaa läskibassolla ja kolmaskin menee aikalailla samalla tempolla. Liekkö kustannuskysymys.
     
  9. Putte

    Putte 1st gear

    Ei kait sitä käyttökinnerin olemassa oloa kukaan varsinaisesti keksinyt. Autot vaan ikääntyivät ja niitä alettiin oikeasti rakentelemaan eikä vaan ajettu. Samoin poikamiehet alkoivat perustamaan perheitä ja taloudellinen tilannekin mahdollisesti parani niin, että oli mahdollista pitää kahta autoa. Tuoreempaa käyttöautoa ja vanhempaa harrasteautoa. Se oli vaan asioiden kehittymistä iän kehittymisen myötä.
     
  10. Qjet

    Qjet 1st gear

    Niin, nykyään kun voisi jo ikänsä puolesta valita hiusmallinsa ilman ympäristön painostusta, muotisuuntauksista välittämättä ja omien mieltymystensä mukaan , ei sekään käy : Tukkakin on jo nappanahkaa...hankippa nyt siihen sitten mini vogue...
     
  11. Adventurer

    Adventurer Gearhead

    No se keksiminen nyt on sana asian sarkasisessa merkityksessä.
    Kun bensa maksoi jopa 2,5 markkaa litra. Ei sitä sata ampeeri datsunia, B-kadettia, Corollaa yms. hankittu, että oltiin varakkaita. Persaukisuuden takia niitä piti hommata kun ei ollut jenkin talvikulutukseen ykisinkertaisesti rahaa. Kuten tänäkin päivänä monilla nuorilla harrastajilla.
    Niin, kun autot ja osat oli kiven alla, niin tottakai niitä jenkkejä pyrittiin säästämään ja rakentelemaan yms. harrastemaista.
     
  12. cb125twin

    cb125twin Double Gearhead

    meikän soittolistalta kuulostaa tuo ylläoleva. tosin lisäisin georg ots laila kinnunen kauko käyhkö eli pikkuisen slaavipoljennon puolelle menee. muutenkin vaikutan joltain tukinuittajalta kotioloissa.
    :rotfl:

    teijo joutsela on esittänyt suomen parhaan beatles coverin http://www.youtube.com/watch?v=c3tiAlAGHkY

    tota lepopäivän ratoksi ohjelmaa ihmettelen kun erkki melakoski perusti vuonna 1963 kevyen musiikin toimituksen yleisradioon.sen jälkeen tuli esim nuorten ohjelma kaleidoskooppi jota oli isäukko ollu sotkussa kuuntelemassa kun tuli tiedotus että kenedy on ammuttu.
     
  13. Ismoskosmos

    Ismoskosmos Double Gearhead

    :x Saakeli ku unohtu tuo lehden osto.
     
  14. karra

    karra Double Gearhead

    Jossain vaiheessa kun alettiin kammata taakse tukkaa niin tajuttiin että esim liikuntatunnin jälkeen kun ei pesty shampoolla fledaa niin aika hyvin asettui ilman suavea :oops: .

    Niin millos tuo rockradio alkoi ja en jaksa muistaa miten fiftarimusiikkia sieltä tuli, noi edellä mainitut radio-ohjelmat tuli kyllä nauhoitettua...
     
  15. Ismoskosmos

    Ismoskosmos Double Gearhead

    Eilen tuntu olevan Strada-ohjelmassa Teddy ja Tiikerit. Ei se Aikka poloisella ennää oikeen lähe. :cry:
     
  16. cb125twin

    cb125twin Double Gearhead

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Rockradio rockradio tais olla reporadiolaisten käsissä eli tuskin fiftarimusaa soittivat. huomaa hyvin sen 60-lukulaisuuden kun kuuntelee hectorin/jake nymanin aamuhartautta sunnuntaisin. naureskellaan pre-beatlesille. niinku shadowsille että joku clifters ois ollu parempi :odroll:
     
  17. teardown

    teardown 1st gear

    Joo kaikki ol ennen paremmin...

    tota musaa ei tosiaan ennen 80-luvun puolväliä tullu paljoradiosta, rockradio ja joku nuorten sävellahja tai -toivotut sekä joku Anneli Tempakan ohjelama jonka väleissä saattoi kuulla nuorisomusiikkia.

    olin raksalla ekassa kesätyössä v.-85 ku Radio City alotti, aamulla pari tuntia ja ip uudestaan ja se oli kova juttu, mut kuului vaan stadissa, Skavabölessa kuului suhinan seasta juuri ja juuri mut oli pakko kuunnella ku ei muutakaa ollu.

    Autoista sen verran, et köyhän jenkki oli siihen aikaan Taunus tai Granu sekä Cortina, enon Dodge sportsman paku vm 76 oli kova peli 360 koneella, istumapaikkoja kaksi ja pakkilaatikon päällä vielä kolme. Aina ku tuli kytät näkyviin niin huuto: piiloon.

    et sillee...nyt ei tarvi enää pohtii fledaa ku otsatukka on kohta niskassa
     
  18. SamiL

    SamiL Gearhead

    60-70-lukujen vaihteessa radiosta tuli, muistaakseni perjantaisin, puolen tunnin Popnonstop, johon välillä eksyi joku 50-luvun kappalekin, vaikka suurin osa musiikista oli aika LSD-hippityyppistä 60-luvun lopun musiikkia.
     
  19. Stahl-Ville

    Stahl-Ville Gearhead

    Nyt hiipii mieleen, että vietitkö sinä tuon ajan slipoveri yllä vekkihousuissa ja äidin kutoma pipo päässä? Ensin et tiedä vanhan teddy-kulttuurin synnystä Briteissäja sitten esität 70/80-lukujen taitteen fiftarikulttuurin kierrättäneen 50--luvun suomalaista nuorisokulttuuria.

    1950-luvun suomalaisessa nuorisokulttuurissa ei ollut mitään kierrättämistä, USA touhua tuolloin kopioitiin, sekä uudempaa siellä silloin menossa ollutta nostalgiaa, että sen juuria 50-luvulta. Itse en juuri kymmentä vanhempi ollut tuolloin, mutta muistan ajan hyvin. Sintin kokoisina ala-astejätkinä meillä oli farkkuliivit, bootsit (nolot Pomarfinn, onnekkailla oikeat), suavea etc. Hiukan oli tyyli tosin hakusessa tai sitten olin erinomaisen suvaitsevainen, sillä meikäläisenkin farkkuliiveissä viidennen luokan luokkakuvassa lukee toisen rintataskun päällä Rock, toisen päällä Punk ja selässä Hell's Angels. Rintataskujen napeista roikkui 10 cm pätkät emakon kahleiden ketjua ja kaiken kruunasi itse pellistä leikattu ja lennokkimaaleilla tarkasti maalattu rautaristi, jonka taakse oli ryssäläisellä isolla kolvilla juotettu hakaneula kiinnitykseen.

    Tuota muistellessa eniten taitaa ihmetyttää ja lämmittää vanhempieni sallivuus tuon tyylin suhteen. Taisi olla sallittua kun kaiken teki itse, eli ideoi ja kehitti käden taitoja. Muutamaa vuotta myöhemmin kultasepä Vesosen laittama korvarengas ei sitten ollutkaan enää pelkkä läpihuutojuttu :poff:
     
  20. rzt

    rzt 1st gear

    fiftari muoti tuli american grafitin kylkiäisenä,valliten siinä 75-77,78.
    ainuttakaan teddy poikaa en kyllä nähny.ei oltu kuultukaan moisesta.
    kledjut oli ihan suomalaista vanhaa varastoa ullakon uumenista,ei niitä
    myyty missään.slipoveriä ja vekkihousua näky myös,mut vaarin/isän vanhat
    nahkatakit/spittarit/nailonpaidat oli halutuimpia.
    78-79 tuli sit punk teddy boy ja muodit.ihan omat uusio musat,vaate ja hiusmuoti.tos vaihees vast alettiin tietää et briteissä ollu tollanen muoti
    kulttuuri olemassa jo 50 luvulla.
    en muista et monestakaan fiftarista olis teddy poikaa tullu.
    moniko diinari/fiftari alkoi tupeeraamaan tukkaa,pistämään sukkahousua
    jalkaan,pinkkiä pitkää takkia ja k-kengän läskipohjaa?
    fiftari teddy porukassa ja päinvastoin,erottui kuin susi lammaslaumasta.
    ihan ok. mukavia ilmiöitä kaikki.
    jos joku tarkastelee asiaa pelkästään 80 luvun alun näkökulmasta,voi olla eri mieltä asiasta mun kanssa.fiftarimuodin eläneet alko oleen aikuisia tos
    vaihees,ei eletty enää minkään ilmiön mukaan.
     
    MadMike tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!