Amerikansuomalaiset autoteollisuudessa

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja BigBlockHead, 16.4.2012.

  1. BigBlockHead

    BigBlockHead 1st gear

    Onkohan kukaan törmännyt suomalaisiin, jotka olisivat olleet töissä Detroitin autoteollisuudessa?
    Ihan mielenkiinnosta kyselen, koska olen itse lähtemässä jatko-opintojen pariin Kettering Universityyn (ent. General Motors Institute). Aihe on sinäänsä kiinnostava, ja tietääkseni suomalaiset immigrantit olivat 1900-luvun alussa pääasiassa kaivostyöläisinä pohjois-Michiganissa, mutta siirtyivät etsimään töitä lakkoilun johdosta etelään päin.
    Olen yrittänyt mielenkiinnosta googletella aihetta, mutta huonolla menestykselllä.
     
  2. Stahl-Ville

    Stahl-Ville Gearhead


    Tunnen noin 50-vuotiaan kaverin, jonka molemmat vanhemmat ovat suomalaisten siirtolaisten lapsia. Kurt itse ei osannut suomen kieltä lapsuudessaan, mutta noin 30-vuotiaana alotti opistekelemaan sitä Bay Arean Suomi-koulussa. Sittemmin hän toteutti unelmansa ja muutti n. -98 Suomeen muutamaksi vuodeksi ja työskenteli mm. KTM:n maahantuojalla ja Sisu Racing Teamissa. En varmaksi osaa sanoa, mutta muistakseni hänen isänsäkin oli tehnyt elämäntyönsä autoteollisuudessa Detroitissa. Kurt itse työskenteli nuorena miehenä kuorma-autopuolella siellä ja muistaakseni Jenkkeihin kotiseudulleen paluunsa jälkeen uudelleen. Tuon kaverin sydän sykii Suomelle niin paljon, että uskoisin hänen olevan hyvä alku kun alat kokoamaan yhteyksiä. Mielenkiintoinen aihe.
     
  3. TopiCa

    TopiCa 1st gear

    Muutama linkki:
    http://www.ulkosuomalainen.com/yhdysvallat/
    Jos otat yhteyttä Suomalaiseen yliopistoon, "Finlandia university", Hancock, MI, sieltä varmaan löytyy tietoa.
    Myös Houghton, MI on hyvä paikka. Siellä on paljon suomalaisia tai Suomen sukuisia kuparikaivosten vuoksi.
    Ja Finn Fest'in järjestäjät ja lehden toimittajat. Myös ko Fest'iin osallistuminen tuo varmaan paljon kontakteja.
     
    MadMike tykkää tästä.
  4. Imperial413

    Imperial413 1st gear

    Pappani teki töitä suoraan Henry Fordin alaisuudessa 20-luvulla. Hänen hommansa oli valmistaa kampiakselin valumuotti uuteen A-mallin ja samoin muotti samaisen A-mallin lokasuojien prässäystä varten. Toinen sukulainen taasen oli Chryslerin tehtaalla Windsor, Canada noin 60-luvun loppuun asti kunnes jäi eläkkeelle. Eräs tuttu oli GM:n päävaraosa varastolla töissä Flint Michigan josta jäi eläkkeelle 90-luvun puolella.
     
    Mikkis tykkää tästä.
  5. BigBlockHead

    BigBlockHead 1st gear

    Oho, löytyipä täältä nopeasti vastauksia :eek:
    Itse olen ollut jutuissa Steve Lehdon kanssa. Hän ei suoranaisesti ole autoteollisuudessa töissä, mutta on kirjoittanut kirjan mm. Chrysler Turbine'sta.

    Stahl-Ville, tiedätkö mitä hommia he ovat Detroitissa tehneet ja mille firmalle?
     
    belair66 tykkää tästä.
  6. signet

    signet Gearhead

    ammattikoulunopettaja (RIP) kertoi olleensa Dodgeja kasaamassa kesätöissä,tarkempia tietoja ei herunut...
     
  7. Stahl-Ville

    Stahl-Ville Gearhead

    Tarkemmin en muista.Laitoin sulle yhteystiedot amerkkalaan privalla.
     
  8. heikkisj

    heikkisj Gearhead

    Tuosta Steve Lehdosta tuli mieleen, tämä on mielestäni mielenkiintionen listaus:
    Suomalaistaustaisia kirjailijoita USA:ssa
     
  9. makemydayjew

    makemydayjew 1st gear

    onhan sen ekakoppasen mustangin merkin piirtany joku suomalais taustainen jamppa..siis juurikin sen hevosen..
     
  10. Galaxie61

    Galaxie61 Gearhead

    paikallisen autoliikkeen/korjaamon omistaja keroi sukulaismiehensä olleen testikuskina -60 ja -70 luvuilla AmericanMotorsCompany nimisellä tehtaalla.
    enempiä tietoja ei valitettavasti ole.
     
  11. riviera56

    riviera56 Double Gearhead

    General Motorsilla jopa vice presidentinä on ollut suomalaissyntyinen Oliver K. Kelley, syntynyt 1902, muuttanut siirtolaisena valtoihin 1921, lukenut inssiksi Chigagossa 1925, mennyt GM:lle 1927 ja alkanut kehittään vaihteistoja. Hän on myös yksi Dynaflow vaihteiston kehittämisen päävastuullisista.Tämä tieto kirjasta "The classic postwar years of Buick"
     
  12. captainpera

    captainpera 2nd gear

    suomalainen cadillac

    Telkkarissa oli kerran amerikansuomalainen, joka on suunnitellut jonkun noista uudemmmista Cadillacin malleista. Ilmeisesti hän oli joku pääsuunnittelija tms. En muista mikä malli, mutta näitä uudempia kiiloja kumminkin. Ukolla oli ihan suomalainen sukunimi. Hän sanoi, että on autosta ylpeä ja ylpeä siitä, että hän on synnyttänyt "oman" automallin.
     
  13. ROD-32

    ROD-32 1st gear

    Suomalaisten autoinssien yhdistyksen SATL:n lehdessä "Autolehti" oli muistaakseni viime vuonna juttu suomalaisesta suunnittelijasta 50 -luvun US -autoteollisuudessa.
    Oletko muuten hakenut stipendiä ulkomaan opiskeluihin? Muistelisin että ainakin Henry Fordin säätiö jakoi takavuosina stipendejä.
     
  14. BigBlockHead

    BigBlockHead 1st gear

    Kyselin tuota juttua "Suomen Autolehden" toimituksesta, mutta hän ei muistanut sitä, ei muistanut SATL:kään. Olisiko kenties tarkempaa muistikuvaa, missä numerossa. Säälittävintä tietenkin, että itselle tulee tuo lehti ja se on jäänyt kokonaan huomiotta :( Ei pitäisi koskaan heittää mitään pois!

    Hain SATL:n stipdendiä, kuten myös Suomi-Amerikka Yhdistyksen, mutten saanut. Henry Ford säätiö jakaa vain väitöskirjoihin, eikä maisteriopintoihin ollenkaan. Kysytty on. :/

    Kukas tuo Mustangin hevos-suunnittelija mahtoi olla? hänestä olen kuullut ennenkin.

    Steve Lehto on tutkinut amerikansuomalaisia aiemminkin ja kirjoittanut kirjan mm. Italian Hall Disaster´sta.
    http://www.amazon.com/Deaths-Door-Behin ... 1879094770
     
  15. Väne

    Väne Gearhead

    WanhanWoiman jäsenlehdessä oli juttua Wikström maamoottoritehtaan perustajasta joka ollut 1900luvun alussa Detroitissa suunnittelemassa autoja tms.
    Pitää etsiä lehti niin laitan tarkempia tietoja.
     
  16. MadMike

    MadMike Gearhead

    Kovin tuota Hevosta joskus suomalaisen suunnittelemaksi on mainittu mutta Ford ilmoittaa itse että hevosen takana on Phil Clark niminen suunnittelija.
    Todellisuudessa taisi suomalainen olla vaan joku mallintekijä koska Phil Clarkin nimeä pidettiin salassa ja Mustang projektia hänen tultuaan GMltä taloon ja sielläkin oli tuota Mustang konseptia ehdotellut.
    http://www.ponysite.de/phclark_ponyemblem.htm
    http://www.muscularmustangs.com/databas ... gfacts.php

    Yhtäläisyyksiä Volvo Pentan "keksimään" perävetolaitteen isään on aika paljon...todellisuudessa sielläkin oli mies takana jonka kädet sidottu...
     
    Muokattu: 22.8.2019
  17. BigBlockHead

    BigBlockHead 1st gear

    Wäinö Kangas näyttää olevan miehen nimi, kuvanveistäjä (sculptor) ammatiltaan.
     
  18. MadMike

    MadMike Gearhead

    Niimpäs tuo olikin eli myös Phil Clarkin kolleega.

    This icon was cast from a mahogany carving by sculptor Waino Kangas working from sketches by John Najjar and Phil Clark for the Mustang I.

    Että ketä sitten tästäkin kunnian ottaa...
     
  19. MarttiO

    MarttiO 3rd gear

    HOT ROD-lehdessä April 2010 oli artikkeli, jossa oli esitelty Fordin uuden 5,0 l-moottorin kymmenen henkilön engine systems group. Artikkelissa kiinnitti heti huomiota kahden suunnittelijan suomalainen nimi Gary Liimatta ja Angela Koskela. Angela tosin saattaa olla naimisissa Koskelan kanssa. Ja Liimatasta mainittiin erikseen, että nimessä on todellakin kaksi i-kirjainta.
     
  20. heh heh©

    heh heh© Gearhead

    Heh, löytyypä tuo netistäkin ja Angela näyttää olevan myös web designeri

    http://www.hotrod.com/techarticles/engi ... to_01.html
     
    MadMike tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!