Chevy Vani suhisee ja surisee? (ilmastointi)

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja sattuviitana, 26.8.2014.

  1. sattuviitana

    sattuviitana 1st gear

    Morjes! Mulla alkoi Chevrolet Chevy Vanissa vm2001. 6,5td:ssä tänään puhallin surisemaan onko porukalla vastaavia kokemuksia?

    En usko et on itse puhaltimen moottori joka ääntä pitää vaan joku muu joka kumminkin liittyy jollain tapaa puhaltimeen..

    Tarkennellaas vähäsen, elikkäs siis ihan yht äkkiä kesken ajon alkoi kuulumaan sellaista tasaista surinaa ehkä jotain "sähkö surinaa" jostain päin autoa, surisee pari sekunttia sit loppuu ja on hiljaa muutaman sekunnin ja taas sama parin sekunnin surina ym,ym.. sillä samalla kaavalla homma jatku.. yritin kuulostella ajon aikana niin ihan kun olisi tullu jostain kojelaudan sisältä. sitten kun pääsin motarilta pois niin paikallaan ollessa ääni kuulu kyllä vielä voimakkaammin kone huoneen puolelta.. Ajossa tein sellaisen huomion että kaasu ylhäällä ääni hiljaisempi mutta paikoillaan taas voimakkaampi?? sammutin auton, ei vaikutusta.. sitten laitoin puhaltimen offille niin ääni lakkas. ja päälle taas jatku. puhaltaa kyllä normaalisti.

    sitten kokeilin vielä puhaltimen eri asentoja niin ainut offin lisäksi millä ääntä ei tullut niin oli asento suoraan kabiiniin päin.. :eek:

    Aikas mystiseltä tuntuu??? toivottavasti saatte tosta mun romaanista jotain selkoa.


    Kiitos jo etukäteen teille kokeneille "vanisteille" jotka jaksatte kokematonta hädässä auttaa!! :oops:
     
  2. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead

    Re: Chevy Vanin puhallin surisee?

    Ensiksi aloittelisin ottamalla sielä puhaltimen kotelosta sen kourallisen kaikkea oravaa pienempää pois (orava kans jos sellainen sieltä löytyy :rotfl: ) ja samalla voitelee sen puhaltimen laakerit.

    Sitä en osaa tarkkaan sanoa, et missä kohdassa se on joko vasemmalla kone huoneessa tai sit apparin jalkatilassa, mut yleensä se on helppo tunnistaa suunilleen pyöreä levy missä on sähkö moottorin peräpää ja enimmäkseen kolmella pultilla kiinni.
    Eli puhallin päälle ja etsimään surinan lähde

    Sit jos se menee vaihtoon niin kato, et on samanlainen kuin siihen kuuluu tai oli paikallaan
    niissä on malli/vuosimalli eroja moottorin offsetissä ja puhaltimen siivikon leveydessä/syvyydessä
    Sama puhallin on myös monissa muissa autoissa landcruiseriin laitoin astron puhaltimen, mitään eroa ei ollut kuin virta liittimen sijainti ja liitin piti muuttaa eri kätiseksi, mutta vuosimalli erolla ei sit toisesta cruiserista passannutkaan

    Ilmastoidussa on leveämpi tai syvempi kummin ajattelee se siivikko ja joissain se on syvemmällä tai sitten moottori on syvemmällä siinä ite siivikossa.

    Se puhaltimen moottorin jäähdytys putki on kans tarpeellinen ja saattaa olla eri kulmassa eri versioissa, mut sen ei ole vaikea jatkaa sopivalla letkulla
     
  3. Caideman

    Caideman 1st gear

    Re: Chevy Vanin puhallin surisee?

    Konehuoneessahan se puhallin on. Siinä auton keskilinjasta hieman oikealle(autoa katsotaan AINA kuskin paikalta käsin v/o sen mukaan) puolelle. Lämmityslaitteen kotelosta ei voi erehtyä.

    Helpottaa hommaa, kun irrottaa paisarin ruuveistaan ja laittaa sen letkujen varaan kiikkumaan. Puhaltimen päällä on sellainen suojamuovi, joka yleensä hapertuu käsiin. Se vaan pois tieltä ja alta löytyy kolmella, 5,5mm tai 1/4" kannalla olevalla ruuvilla kiinnitetty moottori. Sen ujuttaa pois paikoiltaan ja tosiaankin kaivaa sieltä kotelon sisältä kaiken irtomoskan pois. Ellei käsi mahdu, niin kannattaa imurilla nuohota kotelo kennoa ja kulmiaan myöden puhtaaksi.
    Moottorin peräosassa oleva jäähdytysputki on omalla kumipannallaan kiinni, eikä vaadi mitään toimenpiteitä, kunhan irrottaa/asentaa sen kuten se oli. Mikäli moottori pitää vaihtaa, sama letku sopii siihen ilman mitään hikoilua. Yleensä uusi moottori tulee ilman siivikkoa, tämä irrotetaan vanhasta moottorista ja kiinnitetään painosokalla akselille.

    Mikäli puhaltimen nuohoaminen ei auta, kannattaa perehtyä alipainejärjestelmään. Vuotava letku tai alipainekello saattaa myös aiheuttaa mielenkiintoisia ääniä. Tosin itselle on harvemmin tullut Vaneissa vastaan muuta alipaineongelmaa, kuin puhki hieraantunut letku konehuoneessa tai rikkinäinen alipainepumppu.
     
  4. sattuviitana

    sattuviitana 1st gear

    Re: Chevy Vanin puhallin surisee?

    Tarkennusta vähän tohon ensimmäiseen viestiin.

    Tänään sitä ääntä kuuntelin tarkemmin niin se ei kyllä 99,9% varmuudella ole se puhaltimen moottori joka ääntää.(laakeri vikasia puhaltimia on tullut vaihdettua ei tosin vaniin mut auto ku auto)

    Puhallin puhaltaa aivan tasaisesti ja ihan normaali ääni niin kuin ennenkin.. tämä ääni joka kuuluu niin on tasaisella parin sekunnin välillä toistuva: surisee pari sek. on hiljaa pari sek. surisee pari sek. on hiljaa pari sek. ja sitä rataa. ja ehkä suhina olis sittenkin surinaa parempi vertaus.

    Kaasun kun nostaa ajon aikana ja ikään kuin rullailee niin ääni heikkenee ja kaasua painattaessa jopa tuntuu kun auto kulkisi tahmeemmin aina sillon kun ääni tulee.. vois ehkä olla joku ilmanpaine alipaine jutska??
    Myös äänen aikana puhallin normaali.

    Se miten tää liittyy siihen puhaltimeen on se että kun puhaltimen kääntää esim. tuulilasi asennolta suoraan hyttiin päin niin ääni lakkaa (ainut asento jolloin ääntä ei tule sen lisäksi että on puhallin kiinni).

    Jos puhaltimen moottorissa olis vika niin ei se auton kulkua hidastasi aina äänen kuulessa.

    Sitte taas jos on joku alipaine vuoto ym, niin miten se sit taas liittyy sekä auton kulkuun että myös puhaltimeen yhtä aikaa??

    Voisko mitenkään olla joku apulaite/lisälaite esim. ilmastointi joka on jollain tapaa tiltissä ja yrittää jotenkin parin sekunnin välein käynnistyä väkisin ym..?? Sit jotenki ymmärtäis paremmin miks meno muuttuu tahmeemmaksi ajon aikana ja ainut minkä puhallus asennon kanssa ilmastointi ei ole päällä on puhallus suoraan hyttiin??

    Ja siis silloin kun puhallus on hyttiä kohden ei tule mitään ääniä ja kaikki toimii täysin normaalisti!
     
  5. Mikkis

    Mikkis Double Gearhead

    Re: Chevy Vani suhisee ja surisee?

    Ilmastoinninkompuraa veikkaisin.
     
  6. sattuviitana

    sattuviitana 1st gear

    Re: Chevy Vani suhisee ja surisee?

    Voisko olla, jotenkin kuulostais loogiselta, onko sen oireet vastaavia?
    Ilmastointi täytettiin viime viikolla, voiko olla jotain tekemistä asian kanssa?

    Aikasemmin ilm. on toiminut mut helteillä pikku hiljaa heikkeni. kävin täytättämässä ja kerran kokeilin et kylmää tulee sen jälkeen en ole testannut.
     
  7. Mikkis

    Mikkis Double Gearhead

    Re: Chevy Vani suhisee ja surisee?

    Rohkeasti koittamaan...
     
  8. Pedro81

    Pedro81 1st gear

    Re: Chevy Vani suhisee ja surisee?

    Ilmastoinnin kompuran osuus on helppo testata. Nyppää kuivaimelta painekytkimen johto irti ni kompura ei enää käynnisty. Jos loppuu suhinat ja oudot surinat ni syy selvis. Jos taasen suhinat jatkuu ni sit kannattaa alkaa ettimään alipaine vuotoa. Alipaineella ohjataan vanissa sekä ahtimen hukkaporttia, että puhalluksen suuntausta.
     
  9. caprice305

    caprice305 Double Gearhead

    Re: Chevy Vani suhisee ja surisee?

    Ilmastointia täälläkin veikataan. Eikö se ole päällä silloin kun puhallus on tuulilasille.
     
  10. sattuviitana

    sattuviitana 1st gear

    Re: Chevy Vani suhisee ja surisee?

    Jep. Kiitos vinkeistä täytyy ruveta tutkimaan.
     
  11. sattuviitana

    sattuviitana 1st gear

    Suhinat loppui kun otin ilm.kompurasta sähköpiuhan irti! eli siinnä vika. Tota tota pystyykö sitä korjaamaan vaiko romukoppaan ja uus tilalle?

    Ja toinen tärkeä kysymys: ilmastointi täytettiin viikko sitten koska tehot pikku hiljaa hävinneet, voiko täytön kannssa sössiä jotain niin että näin käy, yli täyttö ym??

    Liike joka täytön teki (AD-korjaamo, ei penan autotalli paja) sanoi tekevänsä sen odotellessa ja juu niin tekivät aikaa meni vain 4 tuntia!
    Oli kuulemma ensin niiden kone jotain oikutellu ettei ottanu ainetta vastaan, mutta toisella koneella olivat sitten saaneet sen täytettyä.

    Kokeilin täytön jälkeen että kylmää puhaltaa mutta sen enempää en testaillut. Pari päivää ja oireet alkoivat.

    HUOM! ylläpito voi siirtää keskustelun oikeeseen osioon jos kokevat tarpeelliseksi!
     
  12. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead


    Käytin käyttiksen taka puslien vaihdossa ja kysyin vielä, et onko se volkkarin puslan asennin varmasti heillä, vastaus oli on on ja painevasaralla olivat ajaneet puslat paikalleen ja pois :mad:

    Olisin vaan halunnut ne vanhat lähettää tutulle, et jos pur;ria olisi kokeillut niihin
     
  13. sattuviitana

    sattuviitana 1st gear

    Juu en mä sitä että ne AD:llä tietää sen paremmin ku missään muuallakaan vaikka vois olettaa että tietävät mitä tekevät kun mainoskin on kuuluu: AD jatkaa auton matkaa! jatkaa jatkaa niin muttä missä kunnossa? :rotfl:
     
  14. Pedro81

    Pedro81 1st gear

    Nyt tarttis sit selvittää se varsinainen vika siinä autossa. Jos kerran autosta kuuluu selvä suhina ilmastoinnin ollessa päällä, ni jossain on vuoto. Ja tuo kompuran nopee päälle/pois naksutus kielii kylmäaineen vähyydestä (vuoto) eli kompura ei välttämättä ole rikki. Suosittelen käymään jossain ihan kylmälaiteliikkeessä koeponnistuttamassa järjestelmän. Siellä havaitaan kyllä pienetki vuodot. Jos vuotoja ei ole ni sit kannattaa vasta keskittyä siihen kompuraan.
     
  15. Rockapina

    Rockapina 1st gear

    Jos siellä on pieni vuoto niin todennäköisesti se on silloin keulalla laudutin kennossa. Jos vuoto on korkee paine puolella niin eli kompuralta puhaltimen kennolle päin niin aineet tulee heti pihalle. Itellä oli keulan kennossa vuoto. Otti yhden kiinnitysruuvin irti niin johan alko vuotamaan lisää. Katso led lampulla illaan hämärässä jos jossain näkyis väriainetta. Pitäs vuotokohta löytyä. Just vaihdoin vaniin kaikki muu ilmastoinnin osat paitsi kompuran. Yhden vuodon kun sai tukittua niin toinen ilmaantu.
     
  16. sattuviitana

    sattuviitana 1st gear

    Ok, juu täytyypi ruveta selvitteleen vikaa.
     
  17. Mikkis

    Mikkis Double Gearhead

    Otetaas nyt ihan alusta.. Sen verran sekavaa taas.

    Eli, laitat ilmastoinnin päälle, alkaa suhina kuulumaan kojetaulun alta?
    Suhina katkeaa samalla kun kompura menee pois päältä, eli ihan hetken päästä?
    Ajossa tuntuu että nykii välillä?

    Orifice tube vai mikä se suutin just ennen höyrystintä on tukossa.

    Mahdollisia syitä:
    Roskaa järjestelmässä, kosteutta järjestelmässä.
    Kuivain, orifice tube ja uudelleentäyttö.
     

Kerro tästä muillekin!