Tarviiko hitsatessa kuulosuojaimia?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja lucifer74, 26.8.2004.

  1. Anonymous

    Anonymous Guest

    Mä tosta Luciferin kans juttelin ja tais olla ihan aiheesta, toi 100db tais olla vähä yläkanttiin. Mut pointti oli just tämä, et yleensä kädet on alle metrin mittaset :wink: eli korvat jää hyvinkin lähelle melunlähdettä. Ja toi 92 db on jo varsin kova melutaso! Ja se toinen tekijä on altistusaika! Hetkellinen altistus 92 db ei vie kuuloa, mut ammattihitsarin useampi tunti päivässä heikentää kuuloa varmasti! Itse ainakin arvostan kuuloani sen verran et käytän suojaimia. Tallilla ois kans kiva et naapuri varottais ennen kun alkaa esim rälläköidä, et vois itsekin laittaa luurit päähän. ***tu mä inhoon rälläkän ääntä, mut minkäs teet kun oon kädetön hitsari, niin joutuu hiomaan.
     
  2. Anonymous

    Anonymous Guest

    Kamalin juttu minkä minä olen kuullut, on se kun ammattikoululainen hitsasi ilman maskia auton pohjaa, ja sula rautamälli tipahti suoraan silmään! :eek:
     
  3. Kimmeli

    Kimmeli Gearhead

    Amiksessa mitattiin noin metrin päästä db-mittarilla kun kaveri hitsasi migillä, melu arvo oli muistaakseni 89db. Että saattaa kuulo mennä ajan myötä.
     
  4. Fangio13

    Fangio13 Gearhead

    Juu,ei tartte kuuloa ajatellen kayttää migillä,kaasulla tai puikolla hitsatessa, ei vaurioita kuuloa metelin osalta.Tuo on ihan totta että vähintään EAREITA kannattaa käyttää, joka paikkaa ei pysty suojaamaan mitenkään ellei käytä kuivapukua ja kokokasvomaskia(sukellustuotteita).... :lol:
     
  5. lucifer74

    lucifer74 Gearhead

    Jos toi pitää paikkansa et melua on yli 80db niin tarvii kehitellä/hankkia maski jonka kanssa voi käyttää kuulosuojaimia.
     
  6. Anonymous

    Anonymous Guest

    Metsureillahan niitä on ollut käytössä jo iät ja ajat. Siihen vaan hitsauslasi (tai muovi)...kuten tuolta: http://www.ml-suojainpalvelut.fi/paansuojaimet.htm

    rocman 4100N visiiri....

    T:Jza
     
  7. Luulija

    Luulija Gearhead

    Parempi on kuulosuojaimia ja kunnon maskia käyttää. Jo em happipallot ja muut kuumat yllärit on jo sinänsä vaarallisia, mutta kyllä vaan ihan mig-hitsauksessakin alkaa jo meteliä olla ihan tarpeeksi.

    Metelistä ei voida puhua jos vaan jotain hepinpätkiä pienillä jännitteillä ja kaasuilla prätkii. Mutta jos makaatkin itse auton alla/pää pyöräkotelossa tai muuten vaan ahtaasti ja on tarkoitus pitkää saumaa tai ihan "ralliautosaumaakin" vetää pitempi tovi kerralla niin johan alkaa suojaamattomissa kuulo-elimissä soimaan kun hitsauksen lopettaa.

    Ja muutenkin, ne säkenöivät rautapallot on sen verran kuumia että voihan niitten kanssa hengestäänkin päästä.

    Ainiin, se ralliautosaumahan on sitä 1cm saumaa, 2cm väliä, 1 cm saumaa jne...
     
  8. NokiLotja

    NokiLotja 1st gear

    Nii, tai sitte haet sellaset earin kevyet suojaimet missa on ne keltaset kartiot kaarella yhdistettynä. En tiiä niitten virallisista vaimennusarvoista, mut ainakin 14" asvalttilaikkarälläkällä kevytbetonin leikkausmelun tekee ihan siedettäväks. vrt metsurihärveli 4milj euroa + värkkäys, earin sangat 3,95 valmiina :)
     
  9. Anonymous

    Anonymous Guest

    Niinno, mutta jos sen hitsaus/kipinämaskin haluaa silmien suojaksi vielä, niin ei ne ilmaisia ole...Itsellä onneksi rillit suojaavat jonkin verran, mutta tulee pirun kalliiksi vaihtaa sulaneita linssejä kuukauden välein :D
     
  10. Anonymous

    Anonymous Guest

    kannattaa pitää vaikka earin keltaisia korvissa ei melun takia vaan sulat rautapallot jotka ihmeellisesti lentää joka asennossa korvan sisään,kyllä tuntuu oudolta kuuma rauta korvassa
     
  11. MuscTor

    MuscTor Gearhead

    Aikanaan jouduin kohtuu useastikin korjaushitsailemaan alumiinirunkoisia säiliöautoja. Kun vetää lakisaumaa MIGillä paskaiseen alumiiniin, jossa lisäksi lämpöeristeeksi laitettua uretaania seassa eikä aina pystynyt paskoja tilanahtauden vuoksi poiskaan hivasemaan, niin alkaa olla olo kuin kranaattikeskityksessä. Alumiinia kun hitsaat, vihellys on jo kohtuu kova, UV-säteily aivan eri luokkaa kuin "mustassa" ja uretaaniroiskeet käyttäytyvät kuin pommit levittäen sulaa sinne ja tänne. Alumiinia hitsanneet tietävät, että muutenkin homma täytyy vetää vähän "tunteella", siinä kun ei raudan tavoin tapahdu mitään värimuutosta sulaessa.

    Kaikki mahdolliset suojaimet olivat käytössä eikä syyttä. Haalarien reiät umpeen, korviin EARit tai Bilsomit, jopa maskin takareunaan niitattiin nahkalätkät, ettei vahingossakaan gnöölejä sisään/ UV-säteily polttanut niskaa.
     
  12. tomimk

    tomimk 1st gear

    Joo
     
  13. helppoheikki

    helppoheikki Gearhead

    Ja mitä hitsausmaskeihin tulee, niin ei kai kukaan enää käytä mitään muuta kuin kotimaista Euromaskia, ei tarvitse ottaa päästä pois rälläköinnin ajaksi kun on riittävän iso näkökenttä koko naaman peittävän keltaisen suojalasin takaa.
     
  14. Chevy ´53

    Chevy ´53 Gearhead

  15. Pex

    Pex 1st gear

    Duunissa kun mittailtiin rst-putkikehikoita tehdessä meluja, niin millin rst-langalla MIGillä hitsatessa tuli kyllä tuollaista 100 db:tä.
    Ja ratiohan oli heti 110 db, että edes vähän kuuli jotain...
    Itse käytän aina vähintään tulppia enempi hitsuuttaessa.
     
  16. Anonymous

    Anonymous Guest

    Juu, tulpat korviin. Kuulosuojaimet on usein vähän ahtaita auton alle pyörimiseen...

    Euromaskissa vaan menee pleksi huonoks jos paljon rälläköi, eli kun maksaa enempi kuin tavallinen. Isompiin hommiin ite vaihtaisin ihan perinteisen.

    Mitäs mieltä ,muuten päähineistä auton alla hitsaamiseen.

    Ite oon kokenu parhaaks paksun rätin mikä tulee vielä korvien päälle ja niskasta yli. Voittaa suikat ja lippikset mennen tullen.
     
  17. helppoheikki

    helppoheikki Gearhead

    No kyllähän sä Joni tiedät ettei me edes myydä Euromaskia :lol: ... Olipahan yhden tyytyväisen käyttäjän kommentti. Sitäkin taitaa vähän jokainen narikka myydä tänä päivänä, onkos hinta paljoa tippunut? Taisi olla viitisen vuotta sitten jotain kolmesataa wanhaa...
     
  18. Fender

    Fender 3rd gear

    Kyllä niist suojauksist kannattaa olla tarkka, kaupasta kun ei uutta kuuloaistia saa. Joo, kyllähän se niin on et jos oikeen ammatikseen hitsaa nii kuulosuojaimii kandee käyttää. Tuskin tommosest "sunnuntai hitsauksest" kuuroks tulee.
     
  19. Anonymous

    Anonymous Guest

    Tuon Euromaskin vähemmän tummennettu osa on vain 1.5 DIN. Ei riitä kokopäiväiselle hitsarille, etenkään alumiinia päästäessä. Naama palaa.
     
  20. -TAPSA-

    -TAPSA- 1st gear

    Jaa a..empä tiedä tavallisella harrastajalla mutta meillä töissä(autopaja) pitäs käyttää hitsatessa..koska se metelin raja on 85db..mutta kuka niitä käyttää se on toinen juttu.. :lol:
     

Kerro tästä muillekin!