Ilmalämpöpumppu?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Deltapete, 2.11.2011.

  1. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    Ei ne enää ole niin surkeita mitä ne vielä vajaa kymmenen vuotta sitten oli. Sillon ne oli just tollasia paskaläjiä.....
     
  2. Inlinee

    Inlinee Gearhead

    Jep.. 114m2 kahessa kerroksessa.

     
  3. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    Ja pystyvät jopa pitämään kylminäkin pakkastalvina tilat lämpösenä, meillä sammu toinen pumppu -29 asteessa mutta toinen silti kävi ja puhalsi 30 asteista ilmaa.

    Noi vanhemmat taas on varsin säälittäviä mitä meilläkin on, vie enemmän sähköä mitä joku voimavirtalämmitin -10 pakkaskelillä ja ei oikeen lämmitä edes kunnolla enää sillon.
     
  4. urho3

    urho3 Gearhead

    Ei näissä oo parasta ennen tai jälkeen aikaa vaan niitä hyviä on ollut 10v sitten ja tänäänkin. Paskoja on on ollut aina ja tänäkin päivänä ja tulevaisuudessa. Mulla pana 150m2 pienessä tallissa ja hyvin rokkaa. Johonkin halliin niitä pitää olla jo useampi jos pitää vaikka lämpimänä 20astetta. Jos jossain 12asteen viileenä pitää sit tietty vähemmän.
     
  5. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    Meillä noi vajaa 10 vuotta vanhat mitsut ja panasonicci ei kyllä ole ikänä tehneet mitään kunnolla. Uudemmat samsungit toimii tosi hyvin. myös päälle 10 vuotta vanha ultimate on tuttavien luona ja siinä vasta on meteliä kun se käy.
     
  6. 3964

    3964 3rd gear

    Reilun 9 vuotta on mitsu humissu tuossa olkkarin katonrajassa,muuta ei ole tehty kuin sisäyksikön suodattimet putsattu muutaman kerran vuoteen.

    Tekee viileällä/kylmällä kelillä lämmintä ja kuumalla kelillä kylmää,jopa sähkön kulutus tipahti silloin kun tuo taloon tuli n.3500kwh vuodessa
     
  7. valpas

    valpas Gearhead

    Suunnitelmissa on tehdä semmonen laatikko sisäyksikön ilmanoton puolelle, ja sen seiniin LTO-koneen suodatinmattoa. Sais enempi pinta-alaa, niin ei kuristas niin paljoa, eikä menis tukkoon niin helposti.
     
  8. Substitute

    Substitute Gearhead

    Pitää alkaa itsekin varmaan selvittelemään miten siihen saisi paremman suodattimen, tuossa Fujitsussa ainakin se esisuodatin on aika isokoinen, on silleen kaarelle taivutettu.
     
  9. helvetinkat

    helvetinkat Gearhead

    mukava, jos nykyään oikeasti toimivat ja ovat huolettomia. semmoinen tuntuma kyllä väistämättä on syntynyt, että 8o% ilpin hankkineista ei ymmärtämättömyyttään hyödy laitteestaan mitenkään.
     
  10. Jza

    Jza Double Gearhead

    Don't worry, kyllä me täällä keskustellaan trollaamattakin. Ilppi hankittiin itselle 10 vuotta sitten pelkästään jäähdytyskäyttöön, kun yläkerta oli yksinkertaisesti liian kuuma nukkumiseen kesällä. Pyörii kesät talvet ja kerran vaihdettu sisäyksikön moottori "takuuseen" (eli melkoisen taistelun jälkeen). Ei varmasti energiaa ole säästänyt muuten kuin oman hintansa, mutta jos edes nollilla mennään ja elinmukavuus on merkittävästi lisääntynyt, niin en näe pahana sijoituksena.
     
    helvetinkat tykkää tästä.
  11. Ratrod34

    Ratrod34 Gearhead

    No mulla tää 146m2 talo vei ennen ilpoja keskimäärin 28000kWh ja nyt kahdella ilpolla keskimäärin 14000kWh et on tässä jotain säästöä tullut, joku vaikutus säästöön on varmaan myös painovoimaisen ilmanvaihdon muutoksesta koneelliseen enervent ja 2-lasiset ikkunat 3-lasisiin, muuta ei oo tarvinu tehdä niin kulutus puolittu.
     
  12. impala-63

    impala-63 Double Gearhead

    Onko teistä moni mittaillut sen ilpin kulutusta? Perkele kun mulla on mennyt 35m2 tallissa 17c pyynnillä 140h 66kw eli 470w/tunti mikä on mun mielestä todella paljon. Ilppi on onnline ja 17 asteen pyynnillä joku 20,5 astetta sisällä.

    Talo 135m2 ja jollain 22 pyynnillä vie ehkä 100w/h enemmän. Mitsu. On kuitenkin lto joka vie osan lämmöstä.
     
  13. Jussi289

    Jussi289 Double Gearhead

    Varmaan totta, vaan ei ehkä ihan 80% kuitenkaan. Mutta sehän ei ole laitteen vika.
    Siinä on karkeasti ainakin kolme perustapaa käyttää:
    -Ei ymmärretä siitä mitään, eikä lueta edes käyttöohjetta > kulutus jopa kasvaa.
    -Osataan siirtää iso osa lämmityksestä pumpulle ja säätää se > kulutus laskee ja mukavuus lisii.
    -Aletaan optimoimaan pumpun käyttöä kaikin tavoin pihistystarkoituksessa > säästöt kasvaa vielä, mutta mukavuus alkaa kärsiä.
     
    helvetinkat tykkää tästä.
  14. Pertti K

    Pertti K Double Gearhead

    Meille hommattiin 2012 keväällä Panasonic HE9LKE pelkästään jäähdytyskäyttöön. Laskeskelin jo tuoreeltaan että jossain -10 ja +10 välillä antaisi vähän edullisempaa lämpöä kuin kaukolämpö, joka meillä on lämmitysjärjestelmänä. Nyt päivitin laskelmat kun sähkön hinta on laskenut ja kaukolämmön noussut ja mikäli COP-luvut pitää paikkansa, niin -17 asti pitäisi Ilpo olla halvempi kuin Kauko. En muista enää mistä ne luvut raapaisin, olikohan joku testi?

    Niin marraskuun alusta pistin nyt Ilpon töihin ja otin lukemat ylös (ei ole mittausta kuin koko talon sähkönkulutukselle). Vuoden päästä näkee että miten kävi, kun ei ole kk-tasolla tullut kulutuksia seurattua - no näkisihän ne laskuista jos jaksaisi kaivella. Ehkä innostun vielä jos ei jaksa vuotta venailla.

    Lattialämmön säätöihin en koskenut. LT-pudotus on päällä klo 18-05, käytännössä lattiakiertoon ei silloin mene lämpöä ollenkaan. Ilpo on päällä klo 05-22:30 ja kaksi lähintä laittalämmön termostaattia saattaa olla hetken päällä silloin viiden jälkeen, muuten ei, vaikka Ilpo on säädetty 20 asteeseen ja termostaatit 21:een. Jos pisiti Ilpon 21:een niin hiki tuli, käytännössä lämmöt siinä lähistöllä 23 huitteissa.

    Jotenkin tuntuu että se ajastin ei oikein pelitä, tänäkin aamuna oli päällä klo 4:55 ja kun ihmettelin sitä ja kakesta napautin lämpötilaa asteen alemmas ja takaisin niin sammu herätäkseen sitten viideltä uudestaan. :odeek: Aiemmin testasin että ajastin pelaa vaikka kake oli sohvatyynyn alla piilossa. Go figure.
     
  15. callu

    callu 1st gear

    eilen tuli sähkölasku ja vertasin viime vuoden laskuun samalta aikaväliltä, 300 kw pienempi lasku (tosin en muista millasia mahtoi olla lämpötilat viime vuonna) vaikka viime syksynä lämmitettiin huomattavasti enemmän puulla, eli ero olisi ollut suurempi jos saman verran olisi lämmitetty nyt puulla. On se vaan kätevä tuollainen mittari välissä niin saa nuo säädöt kohdilleen edullisuutta ajatellen. Alkaa varmaan tuon lähinnä loma-asunnon virkaa toimittavan, n. 120 neliöisen ok-talon sähkönkulutus lähestyä minimiä , nyt arvio 6630kw /vuosi (lämpö kun ei olla paikalla, 18 astetta), paljoa ei varmaan enää voi tippua. Tottakai tuohon vaikuttaa talvien vaihtelut ,mutta aika tyytyväinen olen saavutukseen, tuolla kun ennen ilppiä ja yhden dementoituneen asuttaessa (2-3v sitten) sähkönkulutus oli 16000 kw.. tosin, oli välillä "hieman" tuuletusta kun ovet ja ikkunat "unohtui" auki sun muuta mukavaa :D ja puuta ei ole voinut ajatellakkaan aikoihin lisänä kun oli todettu että puulämmitys ja dementoitunut muori on aika tulipaloaltis yhtälö, onneks muori muutii vanhusten asuntoon..
     
  16. helvetinkat

    helvetinkat Gearhead

    kokeilin yhden vuoden pihistää huolella (oli työläs vuosi), jotta näkisin kuinka pienellä sitä pärjää mahdollisena pula-aikana ilman, että tinkii sähköstä muussa kuin lämmityksessä. 5000kWh kului sähköä silti 320m2 +80m2 kompleksissa 80m2 suorasähköllä ei tinkivaraa. ei ollu ilppejä, eikä pilppejä, mutta pilkettä meni.
     
  17. valpas

    valpas Gearhead

    Nyt pohjassa on vastus ja Armaflex ilpun pohjapeltiin liimattuna. Kunhan tulee pakkaset, niin näkee, kuinka toimii. Tuntuu nyt siltä, että Ultimaten oma pikkunen vastuskin pystyy pitämään peltipohjan riittävän lämpösenä? Näillä keleillä ei jäätä kertyny mihinkään.
     
  18. helvetinkat

    helvetinkat Gearhead

    eikö noi teidän ilpit osaa kääntää kiertoa ja sulattaa jäitä sisäilman lämmöllä? eikö se olisi taloudellisempaa kuin suoran sähkön käyttö, jos kerran on pumput ja pelit ja vehkeet?

    ei pitäis olla insinöörille konsti eikä mikään. sopiva venttiili tai pari vain...
     
  19. Ratrod34

    Ratrod34 Gearhead

    Sitä mä olen ihmetellyt miksi noi pohjapellin vedenpoistoreijät pitää olla niin pieniä et vesi jäätyy sit reikien reunoille.
    Tossa vanhemmassa Panasonicssa missä ei ole sulatuskaapelia on isommat ovaalit reijät, mut miksi ei vois olla niin iso aukko kennon kohdalla et vesi tippuu siitä suoraan alas ilman pellille jäätymistä ?
     
  20. helvetinkat

    helvetinkat Gearhead

    aiemmin ehdotin jo, että tekee raasun ulkoyksikön alle niin tulee tehoja...
     

Kerro tästä muillekin!