Ruotsi vapauttaa yli 50 v autot katsastuksesta

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja mietmi-3, 24.3.2017.

  1. mietmi-3

    mietmi-3 Double Gearhead

  2. T.

    T. 3rd gear

    Ei menisi pitkään kun iltiksen sivulla kehuskelisi joku jolla on katsastuksesta vapautettu 50v museo-mese taksi. Säästäisihän sillä se katsastuksen hinnan vuodessa.
     
    pas2, eilhik ja pptalo tykkäävät tästä.
  3. teddy99

    teddy99 Gearhead

    Saahan sitä toivoa vaikka lähi-itään ikuista rauhaa.

    Muistelen että joku valtion virkamies (muistelen olleen nimeltämainitsematta nimikirjaimin Herra H.K?) olisi jossain haastattelussa sanonut,että vanhojen autojen harrastajien olisi syytä hoitaa vanhojen autojen kuljetukset näyttelyihin kuljetusautoilla, eikä vaarantaa niitä (ja muita tiellä liikkujia) ajelemalla sellaisilla liikenteessä. Eli siis toisin sanoen tämän virkamiehen mielestä vanhoilla autoilla ei saisi ajaa ollenkaan liikenteessä. … Eli toivoppa sitten näin ollen katsastusvapautta yli 50-vuotiaille...

    Pienenä valonpilkahduksena kuitenkin H.K. on käsittääkseni saatu pois tehtävistä (eläkkeellä) terrorisoituaan autoa käyttäviä kansalaisia kymmeniä vuosia. Ja siinä samalla virassaan aiheutti varmaan satojen miljoonien verotulomenetykset itsepäisyydellään. Kas kun ei tästä herrasta kukaan ole dokumenttia tehnyt. Olisi niin erinomainen esimerkki mihin yhden ihmisen mielivalta voi johtaa ja miten hienosti demokratia toimii kun on 1 virkamies vastaan 1 miljoonaa kansalaista, jotka maksaa sen virkamiehen palkan.
     
    Muokattu: 24.3.2017
    pas2, KajS ja raaseriruiseri tykkäävät tästä.
  4. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    Trafi nyt on tollanen mielivaltanen virkamiesdiktatuuri vailla mitään demokratiaa.
     
    KajS ja rane58 tykkäävät tästä.
  5. eilhik

    eilhik Double Gearhead

    Liittyykö "Kuutio" ja "Kuitunen" kyseiseen henkilöön mitenkään?
     
  6. Seppä Leonardo

    Seppä Leonardo Gearhead

    Kuulin syksyllä veljeltäni Tukholmassa suunnitelmista luopua kokonaan vuosikatsastuksista.Onhan meilläkin uusilla autoilla vapaavuosia katsastuksessa,ovatkohan niin lujia ettei tule vikoja jotka saattaisvat aiheuttaa hylkäyksen katsastuksessa.Luultavasti omistaja korjaa vian ilman kehoitusta oman ja muiden turvallisuuden vuoksi.Jos autoa huolletaan ammattimaisesti itse tai korjaamolla ei katsastus ole välttämätön meilläkään.Jos yhden lampun toimimattomuus on hylkäysperuste on mielestäni menty liiallisuuksiin.Tästä 50 vuotta vanhojen autojen katsastuksen poistosta kirjoitin jokunen aika sitten jollekin OD:n foorumille.Eräs kokoomuksen liikennevaliokunnan jäsen sanoi tuosta jarrumiehestä että sitä ei saa virastaan pois millään ja on melko kallis valtiolle.
     
  7. hantta

    hantta Double Gearhead

    Enemmän, kuin tuohon taksiväärinkäytösspekulaatioon, sanoisin, että kun ensimmäinen, rumpujarruilla varustettu isolohkoNova, tai HemiValiant täräyttää nelipyöräluisussa ihmisjoukkoon, alkaa taas perinteinen katsastusruljanssi ndynometreineen, ja muine humputuksineen :(
     
    karra tykkää tästä.
  8. spinout

    spinout Gearhead

    Hän, joka lausahti tuon edesmenneen idean jo n. 20 v. sitten, että vanhoja harrasteautoja ei tarvitsisi ajaa vaan voisi kuljettaa trailerilla tapahtumiin ei ollut H.K., vaan liikenneministeriön yli-insinööri K.S., nykyinen liikenneneuvos, joka on yhä palveluksessa.

    Jos ei nyt aivan katsastusvapautta tohtisi vaatia tännekin tietyn ikäisiltä vanhoilta autoilta, niin ei valtakunta varmaan kaatuisi siihen, että yli 50-vuotiaita katsastettaisiin joka 2. vuosi ja kaikkia museoautoja joka 4. vuosi.
     
  9. raaseriruiseri

    raaseriruiseri 2nd gear

  10. raaseriruiseri

    raaseriruiseri 2nd gear

    Ja taas kerran: MA -luokkaa vastaava HARRASTEajoneuvo -status olisi aikaansaatava mitä pikimmin! Sääli, että tuntuu harrastajat olevan taattuun umpisuomalaiseen tapaan niin riitaista ja kateellista porukkaa, että jäänee utopistiseksi haaveeksi tuo? Tuskin enää onnistuisi "pussihousuiltakaaan" harrastuksensa lobbaus MA-luokan aikaansaamiseen...
     
  11. spinout

    spinout Gearhead

    Täällähän väännettiin peistä vuosia sitten sivukaupalla siitä mikä on harrasteauto ja mikä ei. Loppumaton suo! Katsastusvälin edes harventamiseen ei tarvitsisi mitään harrastestatusta, vaan se koskisi kaikkia, kuten Ruotsissa. Jos joku intiaani pitää yli 50-vuotiasta käyttiksenään, niin siitä vaan.. aika marginaalitapaus.
     
    KajS, eilhik ja Joe Hunt tykkäävät tästä.
  12. eilhik

    eilhik Double Gearhead

    Kysymys soma moniko yli 50-vuotias ajoneuvo on viime vuonna aiheuttanut kolarin onnettomuuden tai vastaavan ,syyttömiä osapuolia ei lasketa ja moniko oli teknisestä viasta johtuvia.
    Näillä argumenteilla taitaa olla aika heikkoa ja voidaanhan se ajatus muuttaa toisinkin päin moniko yli 50-vuotias ajokortin haltija aiheutti kolarin tai vastaavan:)
     
    KajS tykkää tästä.
  13. yks toine mikko

    yks toine mikko Double Gearhead

    Joo ei tuu katsastuksista vapautusta niin kauan ku yli viisikymmentä vuotiaat kuljettajat joutuvat säännölliseen syyniin. Aina sieltä voi jotain löytyä, korjauskehotus jollei vaarallisempaa vikaa.
     
  14. Elky70

    Elky70 Gearhead

    Mutta siinähän toteutuu juurikin tuo katsastusvapaus kun autolla ei ajeta niin ei tartte katsastaa, kuljetetaan vaan paikasta toiseen.
     
  15. Vermilion

    Vermilion Gearhead

    Hieno suunta ruotsin hallitukselta, itse en menis tosin noin äärimmäisyyksin kun on ihmisiä mitkä ei koskaan tee autolle mitään jos ei ole pakko. Siis toisin sanoen ajaa vaikka olis pohja puhki ja jarrut ei pelaa. Olisi hienoa jos vanhemmassa kalustossa olisi katsastus vaikka 3 vuoden välein sekin olisi upea parannus, koskien vaikka kaikkia yli 30 vuotta vanhoja autoja. Ja voisi käyttöautoissa harventaa katsastusväliä siihen 2 vuoteen, tosin nykyään katsastuksessa liian harvoin kiinnitetään vikoihin huomiota. EN tarkoita sitä että pitäisi antaa hylkäyksiä, mutta korjauskehoituksia voisi antaa herkemmin, tuulilasin halkeamista, jarruputkista, ruosteesta yms.
    Olisi siinä sitten 2 vuotta aikaa korjata jos ei poliisi sattuisi pysäyttämään.

    Jos nyt jatkossa saa ajaa 100km/h kevyt peräkärryn kanssa melkein lisäisi niihin 5 vuoden välein jonkun pakollisen huollon/katsatuksen että edes laakerit ja renkaat olisi kunnossa, ettei ne aiheuttaisi tuhoa kun esim meidän tiellä on 50 vuotta vanha peräkärry yhdellä asukkaalla aivan umpi ruosteessa, kysyin pari vuotta sitten että onko laakereita huollettu mites renkaat. Kuulemma alkuperäiset laakerit ja renkaat on vaihdettu vähän yli 10 vuotta sitten. Pelottaisi tollaisella kärryllä ajaa 100km/h ja kuljettaa jotain painavempaa. Laakeri kun leikkaa kiinni lentää koko auto kärryineen mettään.

    Yleensäkin harraste status vakuutuksiin olisi hieno saada museon vakuutusten rinnalle, sekin vaan pitäisi tehdä niin että sitä ei olisi helppo käyttää väärin, toiset ajaisi sitten jollain 35 vuotta vanhalla autolla 50tkm vuodessa vaikka jollain 240 volvolla... johon saa vielä hyvin varaosia.
     
    Muokattu: 29.3.2017
  16. talonmiehen vapaapäivä

    talonmiehen vapaapäivä Double Gearhead

    Vähän tuntuu siltä että suurin osa ennen EU-aikaa syntyneistä on niin tottuneita tähän suomen kommunistimeininkiin että mitään todellista muutosta tähän holhoukseen ei vielä pariin sukupolveen tule ellei EU muutu liittovaltioksi. Suomalaiset on vähän kuin vuosia istuneet laitostuneet vangit jotka pelkäävät vapautta
     
    Nikuzai, fenix, Powerstroke ja 3 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  17. J.J.

    J.J. Gearhead

    Todella hyvin sanottu!
    Kaikki holhous pois, turha byrokratia pois, virkamiehistä 2/3 kilometritehtaalle jne jne...
    Norminpurkutalkoot ei vaan tunnu valitettavasti oikein edistyvän.
     
    Jussi289 tykkää tästä.
  18. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    Norminpurkutalkoot= tehdään vaan vähemmän turhaa sääntelyä ja holhousta mitä ennen, ei suinkaan pureta vanhoja.
     
  19. eilhik

    eilhik Double Gearhead

    Mihin se paranee vaikka kevytperäkärryt saisikin sen 100km/h statuksen vedetään niitä nytkin lujempaa ja kunto olkoon vaikka mikä.

    En toivo kenenkään ainakaan lisää toivovan rajoitteita (maksuja) joiksi ne vain tuppaavat nykymaailmassa muuttuvan.

    Trafin käsi on autoilijan taskussa jo muutenkin riittävästi ja jotkut vielä ehdottelevat lisää.

    On se tämäkin harrastajaporukka etuja pitäisi itselle saada mutta kaverille kiva toivoa lisää kapuloita rattaisiin kun sillä menee muuten jo liiankin hyvin.

    Yhtään en ihmettele miksi harrastuskerhot/porukat ovat niin kuppikuntaisia ja hajallaan toisistaan, puhutaan toisten päälle vaikka mitä ja itselle kaikki edut ja jokaisella olisi peiliin katsomisen paikka tässä pirstalaisessa kentässä pitäisi puhaltaa yhteiseen hiileen mutta joku sinne kuitenkin lirittää (oma etu ensimmäisenä) ja tulos on se mikä tässäkin ketjussa kivasti havaittavissa.
     
  20. Powerstroke

    Powerstroke Double Gearhead

    Tää oli todella osuva vertaus. Tulee aina vastaan kun on puhetta katsastuksesta tai muusta valvonnasta.
    Meillä täällä ei ole vuosikatsastuksia tai päästömittauksia. Liikenne sujuu ihan hyvin :p
    Nauttikaa siellä katsastuksistanne, mä nautin täällä vapaudesta. Kaikki on tyytyväisiä.
     

Kerro tästä muillekin!