Peltisakset ja muut työkalut ohutlevytöihin?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja jakulepi, 27.9.2011.

  1. 1300TI

    1300TI 2nd gear

    Nythän Biltemassa on aiempaa paljon vahvemman oloinen kanttikone tarjolla, minulla on se vanhempi malli muovisilla pikakiristimillä, joka on aika kehno. Mutta kevyenä sen voi ottaa kantoon moneen paikkaan, jopa kattohommissa harjalle.
     
  2. valpas

    valpas Gearhead

    Ostin vastaavan IKH:sta. 104 Euroa.
    http://www.ikh.fi/fi/kanttikone-730mmx1-2mm--teras--poyta-xws069.
    Pitäs taiteilla tuolla semmonen taivutus peltiin, että suorasta ylös noin 5mm, ja sitten taas samaan suuntaan. Eli jonkin moinen S-taivutus kahdella vastakkaisella 90 asteen taivutuksella. Vähän joutuu taiteilemaan, mutta vähän kerrallaan varmaan saan sen tehtyä.
    Saahan sen sikkikoneellakin tehtyä, mutta 0,75mm pelti vaatii jonkin verran jälkityötä.
     
  3. nuc-64

    nuc-64 3rd gear

    Sopii kai tähänkin topicciin kysyä käyttääkö kukaan paineilmavasaraa/talttaa sellaisenaan peltitöissä? Ostin äsken tällaisen http://aijaa.com/oo7FVs vanhan Florida pneumatics merkkisen paineilmataltan lähinnä noiden erilaisten terien takia. Osa teristä oli poikki tms. ja osa vaatii hiukan siistimistä, mutta olihan nuo kuvassa näkyvät ehjiäkin, oikeastaan rikki olevat ovat kuvassa näkyvien kaksoiskappaleita. Sen verran tiedän noista, että toisiksi ylin on tarkoitettu pellin leikkaamiseen, mutta entäpä koneessa kiinni oleva, keskimmäinen ja etenkin alin, mihin käyttöön ne on tarkoitettu? Mukana tuli myös kaksi rikkinäistä pellin leikkauskärkeä (toisiksi ylin) mistähän esimerkiksi vastaavia Suomesta saisi yksittäin ostettua kärkien kuluessa?
     
  4. valpas

    valpas Gearhead

    Planishin hammer on tuollasella toteutettu. Jossain videossa on vasarointiakin tehty tuollasella.
    Muutama halppis mulla on (Terät ei sovi koneiden kanssa keskenään, eli eroja on siinä tapissa), mutta olen käyttänyt vain krouviin palasteluun.
     
  5. DX

    DX Double Gearhead

    tolla haarukkaleikkuuterällä olen aukonut myös pistehitsejä, mutta jäljelle jäävän puoliskan on syytä olla vankkarakenteinen suhteessa irrotettavaan, muuten voi tulla pahaakin tuhoa ja siltikin saa olla tarkkana kulmien ja suuntien kanssa, ettei revi säästettäväksi tarkoitettua täyteen reikiä ja vekkejä,
    mutta paikassaan kyl rivakka laite, täryyttää samalla kurat ja ruosteet tehokkaasti irti.
     
  6. valpas

    valpas Gearhead

    Ostin Toraforssilta tuollasen


    [​IMG]
    Mini metallilekkuri

    74109 - Hinta 56,-

    Pyörivä metallileikkuri. Maks. 1mm pelti.



    Menee tosi pieneen tilaan (saan viedä sen retroleikkurin tilaa viemästä varastoon.....)

    Sitä kolopyörän nurkkia vähän viilailin jyrkemmäksi, ettei linkku lipee, ja ruuveja kiristelin sopivasti. Se linkku pitää vielä tehdä kovemmasta, ja painavammaksi.
    Tuli ihan toimiva peli, kun kahvaa liikuttaa just tuossa asennossa (Linkku on silloin vaakasuorassa, ja putoo helpoimmin kolopyörälle), ja painaa samalla vähän ulospäin. Pystyy leikkaamaan pellin reunaa suoraksi, ihan muutaman kympän soiroo. Pellin reunan saa tukeutumaan ylemmän rullan sivuun. Ulkonurkan pystyy tekemään tosi tiukalla säteellä. Sisänurkkan säde on aika iso. Joutuu muutenkin tekeen sisänurkat nakertajalla, ja lopuksi hiomalla.

    Laitoin sen hitsauspöytään kiinni niin, että ruuvasin lieriökantaset kuusiokoloruuvit kannat alaspäin pystysuuntasiin reikiin, ja vastaavat kolot pöytään. Sitten vaakapultit pöytäputken läpi, ja hitsasin mutterit putken takapuolelle. On tarvittaessa nopee irrottaa tieltä pois, tai viedä toiseen paikkaan.
    Siinä on jalassa semmonen kulmarauta (ei näy kuvassa), josta sen saa ruuvipenkkiinkin kiinni. On vaan mulle liian korkeella, ilman jakkaraa......
    On mielestäni hintansa väärtti!

    Sen ympyrämäisen kappaleen tekemiseen ei tarvi, kuin sivulle sellaisen tuen, johon saa eri halkaisijoille pyörintäkeskiön kiinni. On suht kallis Toraforssilla, 73,-

    Vein ideoimani sikkikoneen rullan piirustuksen sorvarille. Perästä kuuluu sitten, minkälainen siittä tuli, kun saan testattua sen. Vastaavalla rakenteella en ole rullaa nähnyt missään. Vastapuolelle pitää jostain kehitellä uretaanipyörä. 20mm:n akselille.
     
    Muokattu: 29.3.2017
  7. cdi

    cdi Double Gearhead

    Mulla on itse tehty samalla periaatteella suurempi tosin ja alaterä on suora. Mieluusti kuulen käyttökokemuksia saako muotoiltua" hyvin?
     
  8. auburn

    auburn Gearhead

  9. -tl-

    -tl- Gearhead

    Oho! Ompa halpa ite maksoin 275 muutama vuosi sitten.
    Tuohon pitää rakentaa kiinteä apupöytä, muuten ei pysty piteleen peltiä suorassa pitkää soiroa leikatessa. Tuolla on nätti leikellä myös paperia, valokuvia, kankaita, yms... Ihan OK leikkuri mun mielestä.
     
  10. valpas

    valpas Gearhead

    Eikä ole edes Aprillijuttu. Ovat loppu, ainakin Tampereelta. Parin viikon päästä saattaa tulla lissää?
     
  11. viridia

    viridia Gearhead

    [​IMG]

    Onko kenelläkään tuon mallisesta leikkurista kokemusta, tarve leikellä isosta arkista korjauspelti aihioita..Tekeekö miten siistiä jälkeä?
     
  12. f34

    f34 Double Gearhead

    Joskus oli tommonen vastaava verkkovirta vehe, leikkasi siististi ja paksuakin.
     
  13. valpas

    valpas Gearhead

    Hyvän näkönen teräpaketti, jos vaan kestää, ja pysyy palikat kiinni. Menetin luottamuksen Hitachiin viimeisessä kulmahiomakone hankinnassa. Aikaisemmat, hyviä laitteita tehneet suunnittelijat on vaihtuneet.......
    Käynnistyksen haluaisin tuommoseen liipasimella, enkä tuommosella kyljessä olevalla, hankalasti käytettävällä lukkiutuvalla liukukytkimellä.
    Sama periaate on kuin minun retroleikkurilla, eli aika pientä kaarta pystyy tekemään.
    Taitaa vaan olla niin nopee iskunen, ettei käsi kerkee mukaan? Paineilmatoimisena vois pelata paremmin?
     
  14. valpas

    valpas Gearhead

    Tällä hetkellä minulla on kaikki peltiarkit (1250x2500) syrjällään pyörillä olevassa telineessä.
    Sitten vedäntarvittavan pellin päästä ulos, tai nostan ylös lukkopihtien varaan, jos pitkää soiroo tarvii.
    Tuommosilla paineilmasaksilla sitten leikkaan irti isosta pellistä.
    https://www.tuontitukku.fi/tuote/paineilma-peltisakset-aicon-pro/6419773663826/
    Suoraa (siis melkein suoraa) leikkaa täysillä tosi nopeesti, että ei meinaa käsi keretä perään niin nopeesti. Onneks siinä on säätö, että rauhottuu. Jos mutkaa aikoo tehdä, niin jumittuu helposti. Kannattaa aina tehdä kulma aikaisemmin leikatusta kohdasta muutama sentti taakseppäin. Jos on tiukka nestaus, niin ei oo oikeen hyvä. Elikkä peltiä tahtoo mennä hukkaan. Aikasemmin leikkasin nakertajalla, mutta lensi piikkejä kolmen metrin säteellä, eikä ollu kiva siivota niitä ahtaista rakosista.
    Tosin tukat nestaukset johtaa helposti siihen, että joutuu muokattuun palaan hitsaan peltiä lisää reunaan! Lokasuojan kaarissa menee peltiä aina hukkaan aika paljon.
    Viimeistelyleikkaukset sitten tuolla Toraforssin minileikkurilla (Saa tarkasti pientäkin soiroa, kun leikkuri on tukevasti päydässä kiinni), käsisaksilla, nauhahiomakoneella, pyöröviilalla, sähköviilalla, ja rolokkikineella. 20cm nauhahiomakone pöydässä seljällään on yllättävän tehokas.
     
  15. valpas

    valpas Gearhead

    Tekasin vasaroille telineen, kun kyllästyin niitä aina lattialta noukkimaan.
    Oli sellanen baarjakkaran säädettävä, ja pyörivä jalka, johon kiinnitin olkapään korkeudelle (ehkä ylemmäksikin) vaakaan ja kallelleen vanerilevyn 20x80cm. Siihen pitkälle sivulle ylempään reunaan kolot joka vasaralle, ja numerointi niille. On näppärä teline, ja helppo laitta vasara heti käytön jälkeen siihen, ja ottaa siittä (kun on ne aina lattialle heitelly, niin pois oppiminen tuohon telineeseen vaatii aikaa.....). Nyt levy on noin 30 astetta vinossa, mutta 45 astetta olis parempi. Kuva on niin vi**n hankala tänne linkata, että stten joskus. Ei vie paljoa lattiatilaa, ja kääntyy pois tieltä tai käytettäväksi helposti. Parikymmentä vasaraa sopii helposti.
     
  16. Rust Devil

    Rust Devil Gearhead

    Tuollaisella työkalulla saa kantin kaarevaan pellinreunaan.

     

Kerro tästä muillekin!