LED-putkista kokemuksia autotallin valaistuksessa

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja osilpi, 5.1.2015.

  1. karhu01

    karhu01 2nd gear

    Joo niitä putkia on 24kpl. Ja marssiin eile tallii nii ny ne paskatki putket taas toimii. Osaa ne itekki korjaantua näköjää. Yks vielä, et eipä räpsy vittumaasesti niinku tavallinen loisteputki. Voi huoletta jatkaa ruuvoota sen sijaan, et vituttas se räpättävä putki.
     
  2. Ässä.

    Ässä. 3rd gear

    Kaveri toi venäjältä 120cm led-loisteputkia mulle (n. 1,70e kpl) ja kokeilin niitä paikalleen. Otin vanhat sytkät kokonaan pois ja törkkäsin kolmeen valaisimeen uudet putket. Hyvin pelaa, valoteho ei vaan oo tavalliseen loisteputkeen verrattaessa sen kummoisempi. Pitäiskö kuristin ohittaa vielä valaisimelta, auttaisko valotehoon? Miksi nuo ees toimii ilman "led-sytytintä"? Mitään ohjeita ei ollut mihin suuntaan valokeila lähtee... Möikö karvahattuinen Igor sutta ja sekundaa jälleen?
     
  3. moottorinlohko

    moottorinlohko Gearhead

  4. Jussi289

    Jussi289 Double Gearhead

    Vielä on hyvin kestäny ebaysta ostetut putket ja Puuilon Sähkötalo Harjun putket. Ei ole ikävä vanhoja putkia.
     
    palontie tykkää tästä.
  5. sämpy

    sämpy Double Gearhead

    Sähköasentaja kysyy.. :D

    Mitenkäs tollanen putki kytketään, jos kuristinkin ohitetaan eli käytännössä siis 230v piuhat suoraan putkelle. Sulake toki kiva. Olikos noita putkiakin 1 ja 2 päisiä, liitäntöjen suhteen vai mitensemeni.

    Yhest valaisimesta hajosi elektroninen sytytin 5 vuoden käytön jälkeen, eikä mistään löytynyt tietoa että voiko tollaseen laittaa miten lediputket jos sytytin/kuristin paskana eikä valaisimessa ole siis perinteistä sytytintä. Kaikkialla puhutaan vaan vanhanaikaisista, joissa irtosytytin.

    Monasti noitten kytkennät on "melko sekavat" kun kannen avaa.
     
    tooke tykkää tästä.
  6. north

    north Gearhead

  7. Gummisti

    Gummisti Gearhead

    Led putkista en tiedä mut pihan valaistukseen verrattomia kapistuksia nuo työvalot on.[​IMG] [​IMG]
     
    palontie ja Camino'79 tykkäävät tästä.
  8. Jussi289

    Jussi289 Double Gearhead

    No, siinä on talli valaistu.
     
  9. palontie

    palontie Double Gearhead

    Mulla tallissa 10kpl 1,5metrisiä ledi putkia ja ei enää paluuta vanhaan.
     
    Jussi289 ja Camino'79 tykkäävät tästä.
  10. Pannu H-D

    Pannu H-D Gearhead

    Itse laitoin viimeisimpään halliin 14 x 25 m 10 kpl á200w led valoheittimiä.
    Jokaisella on oma pistoke katossa eli on helppo vaihtaa tarvittaessa.
    Valoteho huomattavasti parempi kuin normi loisteputkilla ja ennen kaikkea halpa ratkaisu.
    Samanlaiset valot 12 kpl odottavat asennusta toiseen halliin jossa tällä hetkellä 50 kpl kaksi putkisia 58w loistelamppuja.
     
    palontie ja Gummisti tykkäävät tästä.
  11. Gummisti

    Gummisti Gearhead

    On, koirien aitaus vieressä. ja näkee lumitöitä taas tehdä paremmin kuin seinävalojen kanssa. Ja muutenkin mukava kun valoo on. Olikohan nuo 50w puuilosta haetut, eli ei hinnan kirossa.
     
    Jussi289 tykkää tästä.
  12. moottorinlohko

    moottorinlohko Gearhead

    Omissa led valoissa ei ole kuin 2 A sulake samassa johon johdot laitetaan kiinni
     
  13. sämpy

    sämpy Double Gearhead

    Eli eri päiden saman sivun nastoihin 230VAC ja ne toiset nastat kiinni toisiinsa välilangalla? Siinähän on välissä se sytytin, mutta elektronisessa systeemissä tuota on vaikeampi hahmottaa.

    [​IMG]
     
  14. north

    north Gearhead

    Led-valoja on aika lailla kaikkialla – nyt tutkijat havaitsivat niissä vaarallisen ominaisuuden


    "Myös tuotevastuun kannalta ledien tee-se-itse -muutokset voivat olla ongelmallisia: jos korvaa perinteisen magneettikuristimellisen loisteputkivalaisimen putken led-putkella ja muuttaa valaisimen alkuperäistä kokoonpanoa, vastuu valaisimen turvallisuudesta siirtyy laitevalmistajalta muutoksen tekijälle."

    Eli vakuutusyhtiö voi evätä palon sattuessa korvauksen,vai??

    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...96.688896192.1543327808-1869941147.1543327808
     
  15. sämpy

    sämpy Double Gearhead

    huomasin itekkin jutun ja leikkasin kommenteista tämmöisen:

    Pienitehoisista ja halvoista led-valonlähteistä puuttuu usein tehokertoimen korjauspiiri (PFC). Tällöin siinä on ensimmäisenä asteena yleensä tasasuuntaus + suotokondensaattori, joka ottaa suuren virtapiikin käynnistyksessä.
    Tasasuuntaus+suoto-piirin ottama virta ei myöskään ole sinimuotoista ja sen tehollisarvo (RMS) on 1,5-3 kertaa suurempi kuin laitteen tehosta laskettu keskiarvovirta. Näin esim. korvattaessa 36w loisteputki ilman PFC:tä olevalla 18w led-putkella tehollisvirta voi jopa kasvaa => kuristin lämpiää enemmän ja johdonsuoja ei kestä yhtä montaa valaisinta.
    Valaisimeen jäävä kuristin voi lisäksi led-putkilla olla vieläkin palovaarallisempi kuin loisteputkilla. Jo loisteputkillakin se on suurin sähkölaitteen viasta johtuva palohälytystehtävien aiheuttaja kodeissa.


    Sähköinssejä paikanpäällä suomentamassa? Imeekö halpa putki siis jatkuvasti jopa enemmän virtaa kuin loisteputki? Näkyykö se sähkömittarissa vai puhutaanko vaihesiirrosta, vaikuttaako kuristimen poistaminen led-lampun kestoikään näissä tapauksissa. Tai muuhun?
     
  16. nalli2

    nalli2 1st gear

    Ostin Puuilosta 150 pitkät lediputket 7.90e kappale paremmat kun vanhat loistep.
    Samalla huomasin että valaisimessa olevat teräsritilät "imeee" valoa yllättävän
    paljon. Mistähän löytyisi ritilöiden tilalle pleksit tai lasit?
     
  17. sämpy

    sämpy Double Gearhead

    Puuilossa myydään pleksilevyäkin. Tai polykarbonaattia. "pleksi" tarkoittaa kai akryyliä, joka on pinnastaan kovempaa, kestää paremmin naarmuuntumatta, mutta halkeaa helposti porattaessa tai sahattaessa. Polykarbonaatti on iskunkestävää ja helppoa työstää sekä taivuttaa, mutta on pinnasta pehmeämpää ja naarmuuntuu. Jollei ole "karkaistua" kuten vaikka metsäkoneiden ikkunat.
     
  18. legless

    legless 1st gear

    Itellä tallin katossa 10kpl 85w i5 vaimitälie loisteputkia ja niihin koittanut kysellä kaupoista lediputkia. Sanovat joka firmassa ettei löydy yhtä tehokasta ledinä.
     
  19. Jussi289

    Jussi289 Double Gearhead

    Tossa on mukana pieni totuuden jyvänen, mutta ei se ihan noin mene. Ei ny jaksanu lakkahuuruissa alkaa miettiä enempää. Mutta päävirhe on "tehollisvirta kasvaa". Ei kasva, vaan alenee, piikkivirta voi vähän kasvaa. Eli loputkaan ei pidä kutiaan.
     
    T&S tykkää tästä.
  20. moottorinlohko

    moottorinlohko Gearhead

    ei yhtä tehokkaina mutta itsellä led valaisimissa on lasiset putket ja ledit on suunnattu eteen päin joten valoa riittää,ostin 5kpl ja vaihdan loputkin valaisimet .ja niissä ei ole kuristimia eikä muutakaan kuumenevaa,ainoastaan sulake putkelle 2A
     

Kerro tästä muillekin!