Auton mustasta väristä

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Kori', aloittaja 8pannu, 18.12.2018.

  1. 8pannu

    8pannu 1st gear

    Moi.

    Tyhmä kysymys, mutta onko autoväreissä musta ihan perusmusta vai onko jotain eri sävyjä mustassa. Olen maalauttamassa autoa ihan perusmustaksi mutta useammalla lakkakerroksella jotta saadaan syvyyttä väriin. Siis jos mustaan jotain syvyyttä edes saadaan lisälakkakerroksilla.

    Valaiskaa tietämätöntä!:D
     
  2. WBBC

    WBBC Double Gearhead

    Perusmusta on niin musta kuin voi vain olla.
    Lakkakerroksilla sitä saadaan korostettua, ja nimenomaan syvyyttä.
    Ja sitten vielä lakkakerros kiiloitetaan.

    Vaatii taitavan ja viitselijään maalarin, koska tuossa näkyy joka ainoa virhe ja pölyhiukkanen.
     
    Rotten tykkää tästä.
  3. Jouni_K

    Jouni_K Gearhead

    Riippuu autovalmistajasta. Oman autoni "musta", joka on siis valmistajan mielestä ja valmistajan värikoodin mukaan musta, vaihtelee valaistuksesta riippuen akselilla tummanruskea-tummanharmaa-musta.
     
  4. Esaa

    Esaa Gearhead

    Kyl mustia löytyy useampi ruskeeseen siniseen harmaaseen taittava yms.hekkerillä oli ainakin joskus Super musta joka oli huomattavasti syvempi kuin muut. Mul on viel purkki tallessa katon huomenna.
     
    8pannu tykkää tästä.
  5. JiiTee

    JiiTee Gearhead

    Jos joku sanoo perusmusta, niin mulle se on RAL 9005. Kuten tuossa yllä jo todettua, mustaa on sitten joskin jonkin väristä. :rotfl:
     
    rb, Camino'79 ja passerby tykkäävät tästä.
  6. jorkkeri72

    jorkkeri72 Gearhead

    asiat ei siis aina ole niin mustavalkoisia:D
     
  7. Carpenter

    Carpenter Double Gearhead

    Mustasta muistui sellainen kun kauan sitten kiillotin 50-luvun bemarin ja mulla tallissa siihen
    aika huonot valot niin laitoin vinosti aina halogeenin näyttämään. Monesta kohtaa näki että
    autoa on joskus paikkamaalattu koska niissä pieni sävyero, sumurajat oli aikoinaan tehty tosi
    hyvin, mitään sävyeroa ei näkynyt tallin normivaloissa tai ulkona mutta halogeenillä kyllä.
     
  8. Jopas_jotakin

    Jopas_jotakin 3rd gear

    Mustia värejä on kymmeniä, kaikki on periaatteessa mustia, ja ihan väriteorian mukaan on olemassa myös ns. perusmusta, kuten on olemassa perusvalkoinenkin, nämä on kuitenkin vain väriteorian mukaisia värejä, niille ei ole olemassa fyysisiä vastineita tosimaailmassa.
     
  9. Rotten

    Rotten Gearhead

    Onko muka muitakin, kuin maston matta!?

    Vielä enemmän syvyyttä, jotain tyylikästä kuvioo, harmaa/hopee alle, ei näy, mut kuitenkin näkyy!!!?
    Tai saattoi se olla jonkum muun värisenä, mut jostain joskus näin ja ollipahan perkeleen hieno, no siinä pääkalloja, mitkä meikän tykkäys linjalla!
    Tietyssä kulmassa ja valossa huomas ne!
     
    kuutio tykkää tästä.
  10. GS

    GS Gearhead

    BMW:n kartasta no:668, eli Swartz 2 , on pelkkää Deep Black sekoitusmustaa (metallihohtomustat eivät ole mustaaa nähneetkään).
    Tätä ”mustempaa” ei perus autovärikäytössä ole. Erikoismustia jotka ovat väitetysti vielä ”mustempia” löytyy maailmalta jotakin, mutta erot alkavat olemaan nyansseja.
    Erilaisin mustin värivahoin efektiä saadaan vieläkin ”mustemmaksi” ja pintahan ”mustenee” kun pinta hiotaan, myllytetään ja kiilloitetaan täysin virheettömäksi.
    Pienikin pinnan epätasaisuus tai kiilloitusnaarmu lisää ”harmautta”. Värimassan ruiskutustekniikalla saadaan myös aavistus ”mustuutta” säädeltyä, kun viimeisen perusvärirundin pinta”pölytetään” lähes kuivalla tasaisella maalipölykerroksella mahdollisimman ”pesusienimäiseksi” ennen lakkausta.
     
  11. 8pannu

    8pannu 1st gear

    Kiitoksia kaikille vastauksista!

    Taidan valikoida tuon Bmw 668 -värin Mustangiini. Onpahan vanha Mustang sitte musta!;)

    Lisänä meinasin teippauttaa siihen shelby-raidat matalla mustalla. Raitojen toiseen reunaan ehkä limen vihreä ohut raita. Vähän niinkuin näin:
     
  12. Marko Nykänen

    Marko Nykänen Double Gearhead

    Chevyn kartasta U8555 on kans pelkkää mustaa, mut liekö sit Deep Black vai ihan vaan black...

    En ole vertaillut vierekkäin, mut olen muutaman purkin käyttänyt automaalit.net:n myymää Super Black -akryylia (Mipa). Sillä on saanut kans aika kivan pinnan ja syvän mustan sävyn, jopa ilman lakkausta.
     
  13. Jape105

    Jape105 Gearhead

    Sit kun ottaa eri maalinvalmistajien mustaa suoraan linjasta ja kattoo auringossa niin edes ne ei ole samanvärisiä keskenään.
     
  14. Jouni_K

    Jouni_K Gearhead

    Musta aukko lienee oikeasti musta, kerta sieltä ei tule yhtään ainoata fotonia ulos?
     
    AnHie65 tykkää tästä.
  15. kuutio

    kuutio Gearhead

    Tässä juur kattelin yhtä pakua mikä puhtaana auringossa näyttää kylläkin ihan selvästi mun silmään hyvin tumman ruskeelta, mutta valmistajan koodin mukaan "Black"

    Sitte muissa olosuhteissa, hämärässä, vähän likasena hyvinkin mustalta
     
  16. Jopas_jotakin

    Jopas_jotakin 3rd gear

    Totta, musta aukko on väriteorian musta ja sitten taas sellaisen kappaleen säteily, missä on yhtä paljon kaikkia värejä on se perusvalkoinen,
     
  17. soppa79

    soppa79 Gearhead

    Sittenhän se menee oikein. 6v. kummipoika joskus kysyi tosissaan punaisen mustangin nähdessään että onko toi punangi?:D:cool:
     
    8pannu tykkää tästä.
  18. GS

    GS Gearhead

    Siis se ”Black” sana maalin nimessä ei missään rakkaudessa tarkoita puhdasta mustaa, vaan yleensä nämä ”mustatkin” autovärit koostuu 2-4:stä sekoitusväristä, riippuen mihin mustan halutaan taittuvan. Musta itsessäänhän kun taittaa harmaaseen.
    Eli usein siihen ”mustaan” halutaan taittoa joko siniseen, ”punamultaan" tai okraan, jolloin naarmuuntunut/ikääntynyt musta pinta ei näytä harmaalta vaan vivahtaa esim.siniseen.
    Se DeBeer:in sekoitusvärikartaston ”Deep Black” tarkoittaa tehtaan edustajan mukaan ”puhdistettua mustaa”, mutta ainakaan minulla ei ole hajuakaan mitä se ko.maalin valmistusprosessissa tarkoittaa?
     
  19. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    Tyhmä jatkokysymys, mutta mitenkäs candylakka mustan päälle? Tuoko mitään asiallista sävyä vai näyttääkö esim. kuin öljyltä veden päällä?
     
  20. hantta

    hantta Double Gearhead

    Itse en automaalauksesta ymmärrä yhtikäs mitään, mutta meillä oli korjaamolla automaalausosasto, jossa tuli seurattua kaikenmaailman erikoismaalauksia, ja mieleen on jäänyt juurikin mustan päälle tehtyjä lakkakokeiluja, ja jossainvaiheessa, kun lakkakerrosta alkaa olla yllinkyllin, alkaa väri harmaantua, eli ei se lakka aina syvennä mustaa, saattaa jopa tehdä päinvastaisen efektin ;)
     

Kerro tästä muillekin!