Autotallin rakentaminen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Anonymous, 15.8.2004.

  1. vesku383

    vesku383 Gearhead

    Kymppitallia voin kyllä itse suositella. ittellä tuo malli 62s-malli, eli 62 neliöinen, ja S-tarkoittaa että ovet pitkällä sivulla. Noita paketteja voi muutella, itsellä ei väliseinää, ja sisäkorkeus on korotettu kolmeen metriin, samoin nuo peruspakettiin kuuluvat Turnerin ovet on suuremmat, 3000x2700 Novofermin ovet, nekin tuli paketin mukana. Paketti tuli puolivalmiina, runkoelementit ja kattotuolit, ruoteet ja aluskate+ovet ja ikkunat. Perustukset tietty itse, ja peltikatto, eristykset, gyprokit ym kaikki hommattu jälkikäteen. Lopetin kuittien laskemisen 24 tuhatta kohdilla..kaikki mahdollinen tehty itse, on vedet ja viemärit kaivettu omin pikku kätösin.. maailman pienin vessa tulossa nurkkaan!!

    Pitäskin kokeilla tota kuvan laittamista...
    [​IMG]
     
    isalmela tykkää tästä.
  2. vesku383

    vesku383 Gearhead

    [​IMG]
    [​IMG]
     
    fudge85 tykkää tästä.
  3. vesku383

    vesku383 Gearhead

    Aikamoista vekslausta tää kuvien laitto, näkyy vissiin jotain, tuplakuva kai..
     
    isalmela tykkää tästä.
  4. Reivn

    Reivn 1st gear

    Ihan sopivan näkönen talli kahdelle autolle. Saatko kuinka korkealle nostettua auton pohjan kun näyttää nosturi olevan mahdutettu sisälle? Ite haaveilen 3.5m sisäkaton korkeudesta, ainakin yhdessä kohdassa tallia, että sais auton ihan reilusti ylös saksinosturin kanssa. Helpottas hitosti putkistotöitä ja muitakin missä joutuu olemaan auton pohjan kanssa tekemisissä. Rakennuspaikka sallii uudelle pytingille noin 5.2m harjakorkeuden joten tuo 3.5m sisäkorkeus on pikkasen haasteellinen vaatimus, melkein pitää tehdä lattiaan -20cm upotus jotta saa nosturin lattiatasoon ja samalla lisää nostovaraa :D
     
  5. vwg4

    vwg4 1st gear

    A-saksiristikko auttaa. https://lm-kattoristikot.fi/ristikkomallit/lm-kattoristikot-a-saksiristikko/
    toki käynti talliin pitää olla päästä.
    Mulla on myös 3m ns. tasakerta. Siitä saksilla nostettu mitä irti sai. sisäKatto taitaa olla ~3.3m, keskellä tasainen osuus, ja sitten toki vinot katot sivussa. (3.4m oli tavoite, mutta ihan sinne ei päässy)

    120mm upotus saksinosturille (ja alla 160mm valukakku)
    Laskennallisesti henkilöautoille riittää korkeus, vaikka onkin aika hilkulla. käytännössä en ole päässyt kokeilemaan kun nosturin asennus kesken. pikkuhiljaa
     
  6. vesku383

    vesku383 Gearhead

    No eihän tuolla mahdu suorana auton alla seisoskeleen, laskeskelin että 30-40 cm pitäs olla lisää korkeutta. Tossahan olis mahdollisuus korottaa tota nosturin kohtaa vaan, tollasella A-saksiristikolla. Ristikoiden jako on 1200, yhden vaihtais, tai muutokia siihen tekemällä, sais 2400 leveän "upotuksen" kattoon. Sattuu nosturi oleen just siinä keskella, mites sattuikin;)

    Nosturin kanssa pitää muistaa että pitää sinne kattoon jättää vähän pelivaraa. Ei sitä autoo voi nostaa katto kattoa vasten, vaan kun sen auton laskee alas, niin sehän nousee vielä 5cm, että saa lukot auki, ja lasku alas.
     
  7. Lepakko

    Lepakko Gearhead

    Mulla on rakenteilla tuo sama Kymppitallien 62S. Ja samaten korkein malli eli tuolla 3m sisäkorkeudella. Sen verran eroa Veskun projektiin, että meiltä puuttuu vain osa väliseinästä ja toisen autotallin oven paikalla on käyntiovi. Koska talli on rakennettu puretun talon paikalle ja rakennuspaikalla oli valmiina kunnan vesijohto- ja viemäri, niin päätettiin tehdä talliin oikea kylppäri. Pytty, suihkukoppi ja lavuaari. Meillä on pihasauna noin 10 metrin päässä, niin ei tarvitse jatkossa lotrata ämpäriveden kanssa kun voi kävellä muutaman askeleen oikeaan suihkuun.

    Mitä tavaratoimitukseen tuli, niin tähän mennessä tuntuu siltä että kaikkea tarviketta on ollut tarpeeksi ja laskettu vielä riittävä hukkaprosenttikin. Rakennus on nyt siinä vaiheessa, että seinät ovat pystyssä, peltikatto päällä ja käyntiovet ja ikkunat asennettuna. Auton mentävä ovi on vielä asentamatta.

    Eristeeksi olen kaavaillut puhallettavaa ekovillaa, kun siitä on ennestään hyviä kokemuksia.
     
  8. Rusty

    Rusty Double Gearhead

    Rohkenen epäillä.. Jos se on pienempi kun mulla on veneessä niin tulen omin silmin tilanteen toteamaan. :confused:
     
    juko7 tykkää tästä.
  9. vesku383

    vesku383 Gearhead

    Nojoo , voin ehkä uskoa että veneessä voi olla vielä pienempi. Ei tuossakaan tuu oleen yhtään ylimäärästä tilaa, etuperin sisään ja pakilla ulos;). mut pääasia että huussi on. Ainakin käsienpesupaikka on mielestäni pakollinen tallissa.Vittumaista kun joutuu meneen talon vessaan, ja töhrätä siinä mennessään kaikki ovenkahvat ym öljysillä käsillä.
     
    fudge85 ja juko7 tykkäävät tästä.
  10. Lepakko

    Lepakko Gearhead

    Tästä syystä ajattelin hifistellä niin, että tallin puolelle tulee vielä rosterinen iso käsienpesuallas. Ei tarvi käydä sotkemassa rasvaisilla käsillä edes tallin vessan porsliinilavuaaria.
     
  11. speedy

    speedy Double Gearhead

    Käsipesutöhnää ku käyttää, ja rättiin pyyhkäsee, tulee kyllä nyrkit puhtaaks.
    Nuitahan onkin vaikka mitä merkkiä, isse oon ottanu paikallisesta halapaa :
    [​IMG]
     
  12. Reivn

    Reivn 1st gear

    Itelle ei juoksevaa vettä talliin ole tulossa, mutta ajattelin kuitenni laittaa altaan nurkkaan ja sinne sitten töitä tekemään mennessä ämpärillinen vettä mukaan sekä tuommosta käsienpesuhyytelöä, tms kaveriks. Öljynerotuskaivo tulee kuitenni lattiaan niin siitä altaasta saa viemäröinnin tehtyä eteenpäin.

    Onko kellään pääsyä rakennelaskureihin, tms ohjelmiin tai muuten kokemusta liimapuu- tai teräspalkkien käytöstä katoissa? Mietin tuossa suunnittelijan kanssa, että mitäs jos korvais normaalin saksiristikkorakenteen kurkihirrellä jonka varaan tulis sitten lappeita kannattelevat rakenteet seinien päältä harjalle, sais huomattavasti enemmän käyttökorkeutta sisätilaan. Kuinkahan järeä tuo pitäs olla 10m pitkässä pytingissä? Perusrautakaupat tarjoaa ainakin 140x405x12000mm palkkeja ihan sopuhintaan, mutta riittääkö moinen on eri asia :D
     
  13. CevyAntti

    CevyAntti 2nd gear

    Voihan noita laittaa 2 päällekäin. Voi ehkä olla hyvä laittaa kitapuut. Puupalkki ehkä voi jäädä eristeen sisäänkin. No sitten ollaankin jo samassa kun aiemmin esitetyssä kattuolikuvassa.
    Kiinnostava prokkis nikkaroida mutta muuten en sitten tiedäkkään.
     
  14. Reivn

    Reivn 1st gear

    Voishan tuota, mutta sitten ruvetaan olemaan tosiaan palkkirakenteen paksuuden osalta lähempänä metriä kuin puolta metriä joten ero saksiristikkoon ei olekkaan enää kovin suuri. Kaipa tuo saa luvan mennä saksiristikolla, korkeutta tulee mitä tulee ja sen kanssa tullaan sitten jatkossa toimeen :rolleyes:
     
  15. hevimies

    hevimies Gearhead

    Noniin alotellaas tännekki topicciin kertoilu.
    Itse oikasin Tuossa autotallin rakentamisvaiheessa ja ostin asunnon missä oli erillään 255m2 halli.
    [​IMG]

    Halliin pitäs vetää johdot seiniin rasioita varten ja lämmitys järjestää paremmaksi.
    Hallissa on lämmitykattila, josta menee kaukolämpö myös talolle. Uutta lämmitysjärjestelmää pohtiessa päädyin ostamaan lämpöykköseltä pari vilppiä. toinen hoitaa hallia ja toinen taloa vaikkakin rinnakkain ovatkin kytketty.

    Tälläset pumput tuli:
    [​IMG]

    miellyttävä käyntiääni näissä ja saa vaihdettua kompurat itsenäisesti muiden toimiessa. Toki eivät olleet halvimmasta päästä.

    Tuohon olis nyt sitten tarkotus alkaa tekemään jotain patterilinjaa seinille ja pohdin minkälaisilla pattereilla saisi lämpöjä aikasiksi. Aioin n. 15c lämpöihin talvisaikaan.
    Asentaja suositteli jotain 3-4 rivistä patteritsydeemiä?
    Myös lamput on jääny joltakin kattoon asentamatta. pohdin josko 7 120cm loisteputkea 4000k led tötteröä riitäisi valaisemaan hallin. Toki ainahan sitä valoa sitten ohjataan sinne pyöräkoteloon ja pellinalle erillisillä lampuilla.

    Saisi nyt tuon talon remontin valmiiksi, niin pääsisi tämän hallin kimppuun. joku oli jo lounge tilaa alkanut tuohon öljykattilahuoneen päälle toteuttamaan ja itselle jäisi päälikaidepuun asennus sekä levytys. ;)
     
    isalmela tykkää tästä.
  16. Reivn

    Reivn 1st gear

    Paljonko sulla on korkeutta tallissa? Jos halaua esteetöntä työtilaa ja seinustoille työtasoja niin itte koittasin ettiä kattoelementtejä jos korkeus vaan riittää semmosiin, en tiedä onko vesikiertosissa tommonen asennus mahdollinen? Seinälle asennettava patteri tahtoo estää hyvän ja tukevan työpöydän asettamisen sille kohdalle ja yleensä työtasot on mukavimpia seinustoilla jossa on sitten sähköpistokkeet suoraan edessä pintavetoina tuotuna. Samoin jos tarttee mitä tahansa kiinnittää seinään tai saada pois tieltä seinustalle niin se patteri siinä on vaan tiellä.

    Valot sitten käyttötarkotuksen mukaan. Yleisvaloiks muutama rivi loisteputkia kattoon piisaa ainakin mitä omaan tulevaan talliin oon suunnitellu, tosin tuo tila on jo sen verran iso, että laittasin neljäkin riviä ellei hanki semmosia mistä se lediputken valo leviää riittävän tasasesti ja leveelle. Jos haluat tehdä esimerkiksi maalaushommia niin kannattaa suunnitella sen maalauskopin/pisteen paikka tilassa ennen valaistuksen asentamista. Laittaa sitten sen kohdalle seinälle vaakarivi valoja, ja ehkä lattianrajaan 45 asteen kulmassa ylös niin ei tartte leikkiä siirreltävien valojen kanssa.
     
  17. JP78

    JP78 1st gear

    Valaistuksen riittävyyttä voi lähestyä karkeasti seuraavasti. Varastoon tarvitaan yleisvalona 100 luksia lattiatasossa. Tilan koko 190m2 x 100lux = 19000lm. Tyypillisesti 120cm led putki tuottaa n 1600-2000 lm. Jos olettaa valovirraksi 1900lm, tarvitaan 19000lm / 1900lm/putki = 10 putkea 100luxin aikaansaamiseksi. Todellisuudessa valo ei jakaudu tasan eikä ainostaan lattialle vaan myös seiniin ja kattoon joten valoja tarvitaan enemmän kuin esimerkissä esitin.
     
    juko7 ja Catrik tykkäävät tästä.
  18. hevimies

    hevimies Gearhead

    Hyviä pointteja yllä. ;)
    Hallissa on tuollainen 4,20m sisäkorko ja ovillakin korkeutta 3,80m.
    potenttiaalia tuolla hallilla on paljon eikä maalauskoppikaan olis huono.
    Ainakin nosturia oon meinannu et pääsee noita rotteloita kunnolla ruuvailemaan ja kuulemma veneiden talvisäilytyksestä oltas kiinnostuttu sekä autojen.:rolleyes:

    Tuohon pienempään seinään meinasin pattereita ja sitte siel saattas olla jotain letkukeloja kiinni kun nosturikin tulisi sille puolelle.
    riittääkö pattereissa teho jos on vaan yhdellä seinällä? Nyt oli emäntä kiikuttanu lämpömittarin talliin niin +7c näytti olevan lämpöä.

    Työtasoa/huonetta meinasin asennella tuohon pitkän seinän päätyyn. Toki esim pylväsporakoneen voisi sijoittaa vaikka vanhan öljysäiliöhuoneen tiloihin. sinne meinasin kompurankin laittaa ja mietin jos jättäisikin sisältä levyttämättä ja kivivillat näkyviin niin varmaan absorboisi paremmin tuota ääntä sitten. pitänee kysyä kuinka laillinen tuollanen viritys sitten olisi.

    Hyvä että noille valille löytyi laskentakaava. noilla tiedoilla periaatteessa valoja saisi laitella aikas tiheäänkin. o_O
    https://www.lamppuexpress.com/ledvance-led-linear-ultra-output-150cm-30w-3000k
    mitenkä esimerkiksi jos näitä sen 7 kpl laittas? 24,5k lm olis yhteenlaskettu teho eikä hinta olis kovinkaan paha.
     
    Muokattu: 8.3.2020
  19. rodhot

    rodhot Gearhead

    Meillä on vastaavan kokoisessa hallissa yksi 30kw:n lämpökenno/puhallin paketti hoitamassa lämmityksen. Vie sen yhden neliön tilan seinältä.
     
  20. simeoni

    simeoni Double Gearhead

    Pimeeksi jää tuon kokonen halli 7 valaisimella. Ite laittaisin reilusti ja syttymään vaikka kolmessa ryhmässä, sais sitten aina valoa siihen osaan mikä sitä kaipaa.
     

Kerro tästä muillekin!