Tuulilasin asentajan tes

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja manun, 1.4.2021.

  1. PPRCuda

    PPRCuda Double Gearhead

    Veroaste riippuu myös kunnasta, kuulutkot kirkkoon ja vaikka kuten minun omalla kohdalla saan vähentää maksimi matkakulut.

    Fakta on kuitenkin se, että 65 kilosta jää käteen enemmän kuin vaikka 35 kilosta. Ja kerryttää esim. eläkettä aivan eri malliin. Ja kun mainitsin yllä "meidän selkoset" niin se on synonyymi edullisille asuinkuluille. Ei suuret tulot vaan pienet menot vain miten se kansanviisaus sanookaan.
     
    Muokattu: 4.4.2021
  2. aircool

    aircool 3rd gear

    65tonnia vuodessa. Ei huono, jos sen saa noin 40tunnin viikkotyöskentelyllä. Tunnen joitain IT sun muita asiantuntijoita, joilla unohtuu se tosiasia että ne tekee 80tuntia viikossa duunia tollasiin ansioihin.
     
  3. Inlinee

    Inlinee Gearhead

    Sepä se. Myös moni toistekkinpäin unohtaa saman asian, eli ne ei oo tullu 40h/vk töillä. Alasta riippuen toki
     
  4. Luoppis

    Luoppis 3rd gear

    Kovasti mulle väitettiin noin vuosikymmen sitten, että kokonaisuudessaan yksi työläisen tunti kustantaa työnantajalle sen 30€/tunti. Se, että kirpaiseeko se sitten paljonkin pahemmin jos antaa työntekijälle vaikka euron enemmän tuntipalkkaa, onkin sitten kovempi kysymys. Eikä siinä vielä kaikki, kun työntekijän palkastakin lähtee verojen lisäksi n. 7% niitä muita maksuja. Ja pakolliset kulut kasvaa, mutta palkat on aika samalla tasolla nykyään, kun kymmenen vuotta sitten. 13-14 euron tuntipalkalla ei tule kovin korkea veroprosentti korttiin, mutta silti viidennes tilistä lähtee huitsin nevadaan. Eikä sillä loppuosalla kyllä paljoa juhlita.

    Eikä ole helppoa työnantajallakaan, kun nykyään nuoremmat työntekijät vaihtelee kovin herkästi työpaikkaa. Menee helposti opettamiseen käytetyt resurssit hukkaan.
     
  5. Pannu H-D

    Pannu H-D Gearhead

    70 k€ veroprosentti on vähän vajaa 40.
    Ilman mitään vähennyksiä.
     
  6. oceanic7

    oceanic7 Double Gearhead

    Kaveripiiriin kuuluu tällanen nuori inssijamppa joka just kertoi lähteneensä uuteen työpaikkaan muutaman vuoden uran jälkeen. Firman henkilöstö oli pää märkänä painanut koronavuotena tuotantoennätyksiä ja taisi olla tuloskin kaikkien aikojen parhaita, joku sata miljoonaa euroa.
    Johtoryhmä oli HÖVELISTI palkinnut työntekijät pussillisella fazerin lakuja ja rumalla pipolla. Siellä oli sitten HR-henkilö ihmetellyt et "mikset sää ny meillä viihtynyt?"
    Sitouttaminen on ammattitaito siinä missä muukin. Kaikki ei vaan osaa. Ja sitten se ovi käy.
     
    Luoppis, Stang_81, pe-le ja 1 muu tykkäävät tästä.
  7. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Lisäveroprossa on tuolla vuositulolla 40 paikkeilla. Perusprosentti jotakin 26. Sit päälle siihen kaikki työttömyys, sairaus ym vakuutusmaksut tietysti.
     
  8. musta pässi

    musta pässi Gearhead

    Muistuu mieleen eräs työpaikka vuosien takaa. Asentaja oli ollut siellä yhtäjaksoisesti 40 vuotta töissä ja johto päätti palkita tästä hänet yhdellä puuvillapyyhkeellä. Olivat miettineet jopa onko liian huikentelevaista jos vaimollekin ostetaan samanlainen. Ja kyllä, halleluja, vaimollekin pyyhe hankittiin samaan pakettiin. Asentaja vittuuntui niin että taisi laittaa tai ainakin uhkasi laittaa korjaamon seinälle asentajien pyyhkeiksi ne ettei kallista käsipyyhepaperia talolta kulu. Kyseisessä talossa (noin 20v sitten) tilinauhatkin kirjoitettiin käsin vanhoihin käytettyihin kirjekuoriin joista vanhat tekstit ja muovi-ikkunat oli saksittu ensin pois. Tosin ollessani siellä töissä sain hyvinkin kohtuuhintaisen 2h+k osakkeen vuokralle työnantajalta joten ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin.
     
  9. PPRCuda

    PPRCuda Double Gearhead

    Tolla viikkotuntimäärällä tulee aika nopeaa pää vetävän käteen. Ei edes intialaiset koodarit tee pidempään moisia tuntimääriä.

    Mulla on lakisääteiset viikkotunnit 37.5h ja näin setämies -iässä koitan myös pysytellä niissä. Projekti -luonteisessa työssä käyttöönottojen jne aikaan toki päivät ja viikot tahtovat venyä, mutta silloin on yleensä kyseessä viikkojen, ei kuukausien rutistus. Meillä on esim. kriittisissä projekteissa hypercare -jakso normaalisti 6 viikkoa. Tällöin joutuu venyä pitkiä päiviä ja viikonloppuja, mutta tällöin myös esim. sunnuntaina maksetaan nelinkertaista palkkaa.

    Tuo mun avaukseen liittyvä ansioesimerkki on vuorotyötä tekevästä ammattikoulun käyneestä tehdasduunarista. Siinä on mukana palkka kaikkine lisineen, mahdollisine ylitöineen, vuosilomakorvauksineen ja bonuksien (tuontanto, tulos, turvallisuus) kanssa. En tiedä onko se hyvä tai huono, mutta yhdessä Marinin Sannan kanssa kuitenkin syy tehtaiden laukkautukseen Suomessa. Iltalehden käyttämä "ökypalkka" lienee kuitenkin liioittelua ;)
     
    Muokattu: 4.4.2021
    aircool tykkää tästä.
  10. oceanic7

    oceanic7 Double Gearhead

    Itse olen töissä teollisuudessa valvomotyössä oikeastaan PPRCudan spekseillä mutta työvuosia on jo jonkin verran takana. Ainakaan meillä ei parin vuoden amis-pohjalla saa kuin 12euron lähtöpalkan joka kasvaa sitten aikanaan. Yleensä tehtaan eivät palkkaa suoraan vakijakkaralle vaan esim. Oppisopimuksen kautta jolloin muutama vuosi menee pikkupalkalla joka nousee vakinaistamisen myötä sitten alimman vakkarin tasolle.
    Meillä on kansainvälinen konserni jolla on tehtaita kaikissa pohjoismaissa ja lisäksi Irlannissa. Palkoista on vertailudataa ja Suomi on ikuisesti häntäpäässä. Logistiikka ja energia on kyllä kallista.
    Kemian liitto on Suomessa taikasana jota kautta saattaa jotain Ruotsin tai Saksan tasopalkkoja vastaavaa liksaa saada, mutta ei nyt suoraan koulunpenkiltä sentään kuuttakymppiä vuoteen....
     
    Muokattu: 4.4.2021
  11. PPRCuda

    PPRCuda Double Gearhead

    Jep, huono ulosanti minulta. Tarkoitin työtä, johon vaatimuksena ammattikoulu -pohja, mutta en tarkoittanut, että ko palkan saa heti ensimmäisenä työvuotena.

    Olin 2016-2019 Saksassa. Siellä terästehtaan duunarin vuosipalkka oli huonompi kuin suomalaisen ammattiveljen tai -siskon. Muista aloista en tiedä.
     
  12. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Saksalaisilla tuntuu olevan ihan erilainen laskutapa sille, mitä maassa kannattaa valmistaa ja mitä tuottaa halvalla kaukomaista.

    Muutama vuosi sitten saksalaisella tehtaalla aikaa viettäessäni, työn merkeissä, pikavisiitti, näin kuinka he edelleen oppisopimuksella kouluttavat tekijöitään. Näin ei edes (poikien) huono koulumenestys tule esteeksi ammattiuralle pääsyyn.

    Näpräsivät siellä sähkömoottoreita pesukoneisiin yms halpatuotantoon. Muutaman satasen kodinkoneen, made in Germany, moottoritkin on made in Germany.

    Pienemmälläkin palkalla pärjää, kun kaikki ei ole kalliiksi verotettua. Saksan valtion ei tarvitse kupata keskiluokkaa kuiviin, kun on hyvä työllisyysaste.
     
  13. Stang_81

    Stang_81 Double Gearhead

    Hetkittäin sitä linjurikuskinakin tienaa ja vähän vahingossa, vaikka kuukaudessa ne työtunnit olisi vain se 160h, siihen päälle palkallisia odotustunteja parhaimmillaan se 40h, tietty vielä sunnuntailisät ja osapäivärahat. Mutta ei tälläistä ihan jatkuvasti ole ja hyvä niin. 200h kuukaudessa, johon vielä ruokatauko palkatonta ja työmatkat päälle, on kuitenkin joka duunipäivä aina yli 10h mittainen, maksimissaan 14h. Eipä sen päälle arkisin harrasta.
     
  14. Stang_81

    Stang_81 Double Gearhead

    Tämähän se on mikä tavallaan on tässä maassa unohdettu. Jos pakolliset kulut eli asuminen ja liikkuminen ei olisi tolkuttoman hintaista, niin pienelläkin palkalla pärjäisi ja niihin töihin olisi menijöitä. Nyt vaan palkan pitää olla jonkinmoinen että sillä oikeasti pärjää ilman luukulla käymistä tai pienempi palkkaisiin töihin ei riitä tulijoita, on se ns.työvoimapula.
     
  15. AnHie65

    AnHie65 2nd gear

    Kannattaa laskelmissa pitää mielessä, että verokortissa näkyvän prosenttiluvun lisäksi tulee työeläkevakuutusmaksu ja työkyvyttömyysvakuutusmaksu(?nimi), yhteensä iästä riippuen noin 10 %. Jos siis verokortissa on esim. 30 %, niin maksat kuitenkin siitä bruttopalkastasi noin 40 % veroja. Huh huh...
     
  16. Pannu H-D

    Pannu H-D Gearhead

    Sanomani veroprosentti on todellisen mikä on pidätetty ansiotuloja ja koskee vain veroja.
    70 k€ tuloista ei kyllä selviä 26% veroilla.
     
    isalmela tykkää tästä.
  17. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Ei selviä, jos laskee ne eläke ja työttömyysmaksut veroiksi. Mä lintsasin töistä puolet viime vuotta. Semmosta vuorotteluvapaata viettelin. Oli ensimmäinen noin pitkä vapaa sitten 1967, jolloin menin kansakouluun. Verottaja arvioi mulle viime vuoden perusteella tulorajat tälle vuodelle. Se sattui olemaan just tuon seittemän kymppiä. Ja sen perusteella ne oli laittaneet mulle veroprossat 26 ja 40. En siis keksinyt itse, vaan käytin veroehdotusta.
     
    Muokattu: 4.4.2021
  18. moottorinlohko

    moottorinlohko Gearhead

    ja kun käytät nettopalkkaasi maksat melkein kaikessa 24 % alv eli veroprossasi on jo yli 60,jos bensaa reilusti niin oletkin jo elättänyt isoilla prosenteilla nykyajan ,ei kiinnosta joka päivä nousta töihin jengiä
     

Kerro tästä muillekin!