Cadillac Eldorado Coupe 1971 "MAM-BO perhekäyttöön"

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Projektit', aloittaja isalmela, 19.7.2021.

  1. leivonharri

    leivonharri Gearhead

    Siitähän siis kerran jo heivattiin toi ilmapumppu. Oli jotenkin perseestä, kun vesipumpun ja dampperin välinen hihna kiristyi kahden kiinteästi lohkossa olevan komponentin väliin.
    Ilmapumppu on ehjä. Pyöritettiin porakoneella ja ainoa ääni oli sellainen terve pörinä, mikä pitääkin kuulua kun se pumppaa ilmaa.

    Se hihna, mikä Ismolla on luultavasti vinkunut on ilmastoinnin pumpun hihna, jossa pitäisi olla kaksi hihnaa, mutta kyrvän vesipumpun takia paikalleen ei mahdu kun yksi.

    Laitan siis ehjän pumpun sinne minne se kuuluu, kun sellainen tuossa on. Tukirauta oli kadonnut vuosien varrella jonnekin, niin nyt sellainen taiottiin huonekaluputkesta ja mutterista.
     
    Visa, isalmela ja Isamu tykkäävät tästä.
  2. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Ei kai siinä mitään tyhmää ole jos kysyy. Tyhmempää olisi olla kysymättä. Minulla on tuo pumppu poistettu. Tilalle täytyy tosiaan kehittää joku hihnapyöräsysteemi kun sitä pumppua käytetään hihnan kiristykseen. Omalla kohdalla ongelma oli, että niistä pyydetään sellaisia hintoja ettei niissä ole mitään järkeä. Tein itse vanhoista romuista ja säästin. Sylinterinkannen reiät täytyy myös tulpata.
     
    Muokattu: 24.5.2023
  3. leivonharri

    leivonharri Gearhead

    [​IMG]
    Tää menis jo vähä niinku kasaanpäin.
     
    Concarne, isalmela, Seevu ja 1 muu tykkäävät tästä.
  4. Vaari1960

    Vaari1960 1st gear

    Pari kertaa vm:84 käkkylään uusinut ilmapumpun,vanhetessaan rupiaa kahina kuuluun,onko hinnat nousseet,,muistelin et noin 100€,en tohi jättää pois ku Usan insinöörit suunitelleet semmoisen sinne,,.
     
  5. isalmela

    isalmela Gearhead

    Sinnehän se pumppu taas istahti niin kuin ei olisi ikinä pois käynytkään :)
     
  6. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Nyt näkyy tuo vesipumppu paremmin. Omassa on aivan erinäköinen ja se mikä on nyt koneessa kiinni on ostettu viime vuonna Rockautosta.
     
    isalmela tykkää tästä.
  7. leivonharri

    leivonharri Gearhead

    Vakuumiletkujen asennus karahti viime metreillä vähän kiville. Uusittiin pätkiä sinne tänne huonojen tilalle... Ilmastoinnin kompuran takaisin asennuksen jälkeen *ahaa* elämys... Letku, jossa katkennut nysä päässä, eikä löydy paikkaa...

    Sormi nenässä kuvia ja letkuja tuijottaen löytyi jakajan takaa ohitettu, rikkinäinen osa, ilmeisesti jotain, jonka nimi on "ported vacuum switch". Yksi kolmesta lähdöstä on poikki...
    Enivei, osa näyttäisi liittyvän virranjakajan vakuumikalvon toimintaan, venttiili ohjaa alipainetta joko kaasarista tai ilmeisesti jonkun mysteerihärdellin läpi (?).

    No, joku tommonen siis...
    [​IMG]
    Laitan joskus kuvan tuolta manuaalista...
    Tuohon tulee siis letku kaasarilta, toinen letku kaasarilta mysteeripylpyrän läpi ja sit yksi letku lähtee virranjakajan alipainekalvoon.

    ...se irrallinen letku taas on sellaisen haaran päätepiste, josta toinen menee ilmapumpulle ja toinen pää jonnekin tulipellin taa (=ilmastointi tai käsijarru). Eli sillä letkulla ja tuolla switchillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.
     
    isalmela tykkää tästä.
  8. leivonharri

    leivonharri Gearhead

    Eilen jatkui kasailu, enää parit pellit syylärin ympäri ja se olis ajokunnossa taas.

    Tässä ehkä vähän tuoksuu sellainen 90-lukuinen entisöinti silloin tällöin. Sellainen, että internettiä ei ole ja ainoa saatavilla oleva autotarvikeliike on kylän Hessumobiili.

    Tämä näkyy kahdella tavalla: hukkuneita/katkenneita pultteja on korvattu millisillä pulteilla ja mitä ei ole suoraan ymmärretty on ohitettu ja/tai heitetty romukoppaan. Tuosta pulttijutusta ehkä osasyy vierähtää myös Cadillacin insinööreille, esim. vesipumppu on kiinni kolmilla erilaisilla pulteilla, vaikka voisi ihan yhtä hyvin olla yhdenlaisilla. Jälkimmäinen harmittaa itseä erityisesti, koska minäkään en noista mitään ymmärrä, mutta olisi helppo vaihtaa vikaantunut komponentti, jos alunperin tietäisi, kuinka sen kuuluu tuolla olla.

    Läpipultit saatiin vaihdettua nyt oikeanlaisiin tuumakokoisiin, kiitos Ismon mukaan laittaman Bilteman tuumapulttisarjan. Vesipumpun pienemmät pultit on vielä millisiä ja niiden kierteet on mallia "onkohan-se-nyt-kireellä?-ei-uskalla-kiristää-enempää-kun-tuntuu-että-kierre-korkkaa".

    Tuo alipainehässäkkä nyt vähän harmittaa. Näin aamulla tuorein silmin, alkoi US-partsiltakin löytymään oikean näköisiä komponentteja eikä ne olleet kolmeasataa taalaa, niinku OEM ebayssä. Se siitä pikkuhiljaa selviää. Onneksi osat on melkein koneen päällä, niin ei tarvii hirveesti purkaa, että pääsee käsiksi.

    Alue jää nyt museoautoon kiusallisen räävittömän näköiseksi, vesipumppuun tuli vähän "roiskaistua" maalit päälle ja kaikki vanha kesii ruostetta. Jonakin talvena pitää ottaa koko laite sisätiloihin ja oikean vesipumpun vaihdon yhteydessä pitää sit värikoodaa ja hinkata noi kaikki osat niinkuin kuuluu.

    Hihnapyörien linjaus: kaikki muu istuu, niinkuin pitää, mutta ohjaustehostimen pumppu on ehkä 2-5mm liian takana. Saa nyt luvan olla toistaiseksi. Sekin on varmaan väärän mallinen. Ehkä joku shimmilevy taakse?
     
    isalmela, Sphoo ja matti R tykkäävät tästä.
  9. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Tuon toinen pää menee moottorin vesitilaan ja siinä on termostaatti mikä ohjaa virranjakajan alipainesäätimelle menevää alipainetta.
     
    isalmela ja leivonharri tykkäävät tästä.
  10. leivonharri

    leivonharri Gearhead

    Jos mä laitan tän toimimaan, niin saanko rastia vikalistalta "kylmänä vähän prötää" pois?
     
    isalmela tykkää tästä.
  11. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Sitten ne ohuemmat pultit ei myöskään kestä tehtaan manuaalin mukaisiin momentteihin kiristämistä. Tai näin ainakin -68 manuaalissa, en tiedä onko korjattu myöhemmin. En onneksi edes yrittänyt kun näytti selvästi liian isoilta lukemilta pultin kokoon nähden.
     
    isalmela tykkää tästä.
  12. leivonharri

    leivonharri Gearhead

    [​IMG]
    Osaatko sanoa, mikä toi ylempi keltaisella merkitty laatikko on? Joku Cruisen vipstaaki?

    (Alempi keltainen on tuo alipainekytkin)
     
  13. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Enpä ole kokeillut ohitettuna mutta kai se mahdollista on. Tyhjäkäyntiin tuskin vaikuttaa mutta ajossa ehkä. Olikohan se nyt niin, että kylmänä ei tule alipaine-ennakkoa. Tietysti jos se on niin rikki, että on alipainevuotoa niin sehän voi vaikuttaa mitä vaan. Taisit löytääkin tämän jo jostain mutta minulla on yksi uusi hyllyssä ja voin myydä jos ei muualta löydy.
     
    isalmela tykkää tästä.
  14. leivonharri

    leivonharri Gearhead

    Ne oli ne pienemmät jo joku edellinen pilannut ja korvannut millisillä, joten kiristelin ne hyvin varovasti kiinni. Huomenna tietää, vuotaako...
     
  15. leivonharri

    leivonharri Gearhead

    Onks sulla monta letkun paikkaa siinä?
     
  16. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Tähän on tosiaan lisätty vielä elektroniikkaa verrattuna -68 malliseen. Tuollainen minullakin oli kun moottori on mallia -72 mutta poistin sen kun ei oikein muuten istu -68:iin ja vedin letkut -68 mukaan. Tuo ohjaa sen termostaatin lisäksi sytytyksen säätöä. Näin nopeasti en tarkkaan hahmota mikä kaikki tuohon vaikuttaa mutta moottorin lämpötila ja kaasuläpän asento ainakin. Speeed control switch on yhden mokkulan nimi joten se liittynee käyntinopeuteen.
     
  17. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Kolme paikkaa.
     
    leivonharri tykkää tästä.
  18. leivonharri

    leivonharri Gearhead

    Okei, tämä selvensi paljon, kiitos! (ei sulla olis tuollaista ylimääräistä?)
    Jos se venttiili on sulla ylimääräisenä, niin voisin sen tulla hakemaan...
     
    isalmela tykkää tästä.
  19. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Laitoitkin privaviestin, vastailen sinne.
     
  20. isalmela

    isalmela Gearhead

    No on hyvä että alkaa selviämään. Kohta joku sanoo "Yksinkertaista, rakas Watson" :p
     

Kerro tästä muillekin!