1980 Dodge Aspen 4D

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Projektit', aloittaja Tarkeet, 6.3.2016.

  1. maverick999

    maverick999 Gearhead

    Tää on hieno yksilö kyllä ja hyvissä käsissä. Sääli kun en pääse Lahteen tänä vuonna, olis ollu kiva nähdä tää livenä.
     
    Tarkeet, Gary Grand ja isalmela tykkäävät tästä.
  2. Tarkeet

    Tarkeet 3rd gear

    Kiitos :)

    Tuleehan noita tilaisuuksia.
    Voi olla että lahden reissu itselläkin vaakalaudalla. Iski flunssan perkule kun piti mennä auto ruuvaamaan kondikseen. Jossei muuta niin lähden Volvolla käymään näyttelyä katsomassa.

    Ehkä parempi näin, niin kerkiää nuo fusible linkitkin saapumaan. Sulakkeella rakennetut väliaikaratkaisut olisivat todennäköisesti aiheuttaneet vaan lisää päänvaivaa...
    Parempi rakentaa kerralla kunnolla.
     
    maverick999 tykkää tästä.
  3. Tarkeet

    Tarkeet 3rd gear

    Kojelauta kasaan, ratti paikalleen, kaljaa koneeseen, fusible linkin vaihto ja menoks!
    [​IMG]


    Kunnes 500 metriä myöhemmin...
    [​IMG]

    Kaasupoljin alkoi tuntua aavistuksen oudolta ja ohjaus jäykistyi kun käännyin liikenneympyrään. Ympyrästä ulos kääntyessäni ratti potki vastaan ja kuului rutinaa. Lopulta auto sammui eikä enää lähtenyt käymään. Kuoleman uhatessa sanotaan elämän vilisevän silmissä, näissä tilanteissa silmissä vilisevät mahdolliset murto-osa sekunnin diagnoosit: "ratti irtosi? tehostin hajosi? Citykani pääsi konehuoneeseen?".
    Ei muuta kuin tien sivuun, pelti auki ja ihmettelemään. Hetken siinä ihmeteltiin kun huomasin että kaasuttimen kaasuvipu oli jatkuvasti "vedettynä", vaikka kukaan ei ollut polkimella. Vähän aikaa pyöriteltyä frendi tokaisi: "toi vaijeri on ihan rispaantunut". Kyseessähän oli kaasuvaijeri joka oli mennyt jengalle rattiputken ympäri tiukassa käännöksessä. Ilmeisesti tarttunut johkin pulttiin ja suojakuori hajonnut parista kohtaa.
    Tuli aika typerä fiilis. Kai tuota voi sanoa omaksi mokaksi, sillä vaijeri on saattanut mennä huonoon asentoon sähköjä setviessä. Eipä edes käynyt moinen mielessä :rolleyes:

    No ei muuta kuin vaijeri toista kautta ja kovaa ajoa kotipihaan. Vaijeri itsessään on vielä ehjä, mutta täytyy vaihtaa se kuitenkin.

    Positiivisena seikkana kone käy nätisti *kop kop*. Ei ole kertaakaan kehrännyt yhtä kiltisti talviseisonnan jälkeen.

    Palaneesta fusible linkistä tehtiin ns. "pikavaihdettava" versio, mikäli joku sitä vielä polttaa jostain syystä. Näin ei tarvitse jäädä kadunvarteen kiroomaan, vai voi hoitaa sen ähräämisen sitten tallissa.
    [​IMG]

    Hanskalokeroon "vaihtokitti" valmiiksi.
    [​IMG]

    Ehkä ainutkertainen tilaisuus kun jokainen kottero käy ja kukkuu sekä on leimassa. Pitihän siitä napata kuva:
    [​IMG]

    Vielä on pientä kähnäämistä: Radio ei käytännössä toimi kun auto käynnissä. Pysyy virroissaan ehkä sekunnin kerrallaan. Mittariston valot ovat myös pimeät ja lämppäri lähtee ensimmäisen kerran viiveellä käymään, jonka jälkeen toimii normaalisti. Eihän tämä hauskaa olis jos kaikki toimis kerralla. Hatuttaa vaan kun ne toimi vielä kaksi viikkoa sitten :confused:

    Mittaushommiin siis.
    Mutta pääpointtina: auto liikkuu taas toistaiseksi.
     
    leivonharri, FuryIII '71, isalmela ja 5 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  4. pagi

    pagi Gearhead

    Tuli muuten ulkonäköön aika mukava päivitys kun nuo vanteet vaihdoit.. todella hieno nyt tykkään!!!
     
    FuryIII '71 tykkää tästä.
  5. Tarkeet

    Tarkeet 3rd gear

    Kiitoksia!
    Nyt kun noita vanteita on muutaman viikon katsellut, niin olen alkanut kiintymään niihin. Sopivat hyvin auton nykyiseen habitukseen.

    Kirjoitustahti on vähän hidastunut, osittain kiireestä ja osittain laiskuudesta johtuen. Mutta kirjoitellaan sitten kerralla pidemmin, lukekoon ken jaksaa :cool:


    Edellisessä viestissä mainituista sähkövioista seuraavaa:

    Radio -> vika olikin itse soittimessa. Ihan sama mistä veti virrat niin teki samaa. Vissiin se 5 vuotta alkaa olemaan ihan riittävästi halvimmalle pioneerin soittimelle.

    Lämppäri -> Toimii moitteettomasti, kunhan kääntää sen rauhallisesti päälle eikä suoraan rysäytä täysille. Voi olla katkaisijassa / puhaltimessa jotain pientä. Kattellaan "syssymmällä".

    Mittariston valot -> Todnäk toisesta mittaristosta varastetussa piirilevyssä on häikkää. Samanlaisen vian korjasin joskus vaihtamalla valojen katkaisijan, mutta en usko että se tällä kertaa on syypää, sillä valot toimivat ennen purkua vanhan mittariston kanssa. Täytyy rakentaa mittaristo uusiksi kertaalleen vielä, "syssymmällä".


    Noh, auto on nyt ollut ajossa taas muutaman sata kilometriä. Kun on duunissa helsingin keskustassa ja tulee julkisilla liikuttua, jää päivittäinen ajelukin huomattavasti vähemmälle. Duunista päästyään ja kotisohvalle lösähdettyään kun ei aina jaksa enää lähteä liikenteeseen. Muutenkin siirtynyt enempi harraste / cruisailu vermeeksi tämä. Koitetaan kuitenkin pariin tuhanteen kilsaan päästä ajokauden aikana.

    Kaasuvivusto vaati vähän rasvaa kun meinasi kuivuttaan alkaa kanittamaan osakaasulle. Onneksi luotto CRC 5-56 hoiti homman kotiin jälleen kerran.


    Kun Aspeni kerran otettiin taas ajoon, oli aika putsata yhdeksän kuukauden aikana kertyneet varastopölyt kertaheitolla:

    Tiedossa oli pitkä erinäisten kemikaalien tuoksuinen päivä, joten motivaattoriksi valittiin suomalaisen panimon laatutuote :D
    [​IMG]

    Ensteksi vähän esipesua pesuliuottimella, jotta sai kaikki tauhkat ja mahdolliset vanhat vahajäämät veks. Auto näytti kohtuu puhtaalta tasan niin kauan kuin oli märkä. Pöly ja muu lika oli siis pinttynyt kiitettävästi.
    [​IMG]

    Seuraavaksi vuorossa käsinpesu kintaalla käyttäen Dodo Juice pesuainetta. Tätä pari kierrosta niin jo alkoi loputkin liasta irtoamaan.
    [​IMG]

    Renkaat puhtaaksi TUF Shine tire cleanerillä. Renkaisiin lopuksi saman setin pinnoite.
    [​IMG]

    Auton kuivuessa kaikki tekstiilit pesurilla läpi pariin otteeseen. Oli muuten kohtalaisen mustaa pesuvesi ekan rundin jälkeen. Lisäksi perusteellinen imurointi ja muoviosien pyyhintä ValetPRO yleispuhdistusaineella.
    [​IMG]

    Raudanpoisto ValetPRO Dragon's Breathilla. Kuvissa näkyvät liilat valumat ovat pinnasta irtoavaa rautapölyä, mm. jarruista irronnutta kamaa. Ehkä toimivin aine mitä olen alumiinivanteiden puhdistamiseen koskaan löytänyt. Helma ei ole kuvassa enää likainen, vaan valitettavan täynnä kiveniskemiä. En ole kuitenkaan vielä harkinnut maalamista -> haluan pitää maalipinnan alkuperäisenä. Ainakin toistaiseksi.
    [​IMG]

    Takapuskurihan on kauttaaltaan ruosteessa, osa puskee jo kromin läpi. Koittelin kuitenkin huvin vuoksi jos pahimmat pintaruosteet saisi poies.
    [​IMG]

    Kierros isopropanolia pesuainejäämien yms. poistamiseksi.
    [​IMG]

    Mustat trimmiosat Gtechniq C4 trim restorer -mönjällä.
    [​IMG]

    Pohjustusaineeksi perinteinen Auto Glymin Super Resin Polish (punainen). Todennut sen erittäin hyväksi etenkin kulahtaneen punaisen värin palauttamiseen. Pelkkä vaha ei juuri tähän kiiltoa tuo. Kuvassa levitettynä pintaan, erottuu huonosti.
    [​IMG]

    Itse vahaksi tällä kertaa Fusso carnauba-vahaa.
    [​IMG]

    Loppusilauksena vielä Fusson detaileri pintaan, jotta sain vahasta jääneet rasvajämät poies.
    [​IMG]


    Ja kas näin, rottelosta saatiin taas huijattua aavistuksen paremman näköinen:

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Lopuksi:

    Viimein uskaltauduin piipahtamaan ekoissa cruisingeissa sitten toissa kesän. Viime kesänä jäivät välistä elämäntilanteesta ja auton keskeneräisyydestä johtuen.
    [​IMG]

    Noh, keli oli sen verran kuuma että kauppatoria hiljakseen matelun jälkeen parkkeerattuani pellin alta nousi höyrypilvi. Muutamaa sekuntia myöhemmin kuului kuplintaa ja auto oksensi jäähdytysnesteet paisarin kautta pihalle. Seikan varmisti muutama sivullinen: "Hei, sul tulee jäähynesteet pihalle" :D
    Seikka mistä pidän näissä harrastepiireissä on se, että kun nostaa konepellin auki niin menee ehkä n. 10 sekuntia että paikalle saapuu joku auttamaan ja neuvomaan. Neuvomisella en meinaa mitään bensiksen pihalla tapahtuvaa veettuilua, vaan ihan oikeita relevantteja neuvoja. Jos joku tuntee piston sydämessään: kiitoksia.
    Tunnin kävellen kiertelyn ja jäähdyttelyn jälkeen lisää litkua systeemiin. Kotimatka sujuikin ilman vastaavia ongelmia, vaikka välillä pysähtelinkin tarkistamaan tilanteen. Seikkaa ei helpottanut että lämpömittari ei näemmä edelleenkään toimi kunnolla (2. alkuperäismallinen mekaaninen mittari), joten taidan asennella digitaalisen lisämittarin kojelautaan.
    Yksi mahdollinen syy ylikuumenemiselle hitaan vauhdin ja kuuman kelin lisäksi saattoi olla edellä ajavasta autosta syylariin kulkeutuva valmiiksi kuumennettu ilma.

    Anyway, käyn jäähdytys-systeemin huolella läpi ennen seuraavia helle cruiseja.

    Positiivesna seikkana cruisingeista: Tulipahan bongattua toinenkin kasikymppinen Aspeni, mukava yllätys. Toinen hymähdyksia aiheuttanut seikka liittyi kuvaamiseen: tällä kertaa ihan jokainen kamera ei laskeutunut alas kun "Dillen aspeni kauppakassi pikkujenkki" saapui paikalle. En tiedä johtuiko uusista vanteista, aspenien kannan vähenemisestä vai tähtien asennosta :cool:

    PS. Lähti näköjään näppäimistön hakkaaminen vähän lapasesta. Noh, tulipahan taas purettua ajatuksia ja tarinoitua muutaman viikon saldo täyteen. Kiva jos joku tämän luki. Seuraavaan kertaan.
     
    Muokattu: 9.6.2019
    zuinula, LPV, ImpJay ja 15 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  6. isalmela

    isalmela Gearhead

    Mukavan näköinen Aspenhan sieltä alta paljastui :)
     
    Tarkeet tykkää tästä.
  7. Pietsi

    Pietsi Gearhead

    Voi olla että on vaan hiukan säätöä vailla. Tyhjäkäynnin seos säätö ja sytytysennakko kannattaa tarkistaa. 12astetta tai pari astetta lisää siihen mitä oli. Kannattaa kokeilla.
     
    Tarkeet tykkää tästä.
  8. deeäxä

    deeäxä Gearhead

    ite vierastan lisämittareiden asennuksia muuten orkkis kabiiniin. Pyrin pitämään orkkikset toimivina, mikäli se vain järkevästi onnistuu. Niiden toimintaperiaate on loppujen lopuksi hyvinkin yksinkertainen. ;)
    Kovasti olet vaivaa nähnyt auton eteen! Iso peukku! :cool:
     
    ImpJay, Tarkeet, Gary Grand ja 1 muu tykkäävät tästä.
  9. Tarkeet

    Tarkeet 3rd gear

    Kiitoksia kommenteista :)

    Hyvä idea.
    Seoksen ja sytkäennakon pitäisi olla kunnossa, kun ne syksyllä katsottiin erään tutun ex rallimekaanikon pajalla. Päästötkin olivat säädön jälkeen miltei inhimilliset. Tämähän ei kuitenkaan tarkoita etteikö vielä voisi olla persiillään, joten koskaan ei haittaa tarkistella.

    Originelli mittarit tulen kyllä fiksaamaan, tämä on saletti. Digitaalisen mittarin asettelen lähinnä väliaikaisesti (niin, mikään ei ole niin pysyvä kuin väliaikainen :rolleyes:) ilman että kiinnitän sitä lopullisesti mihinkään. Tämä lähinnä sen vuoksi että voi sitten seuraavan mekaanisen mittarin kanssa päästä varmuuteen että oikeasti näyttää sitä mitä pitääkin.
     
    deeäxä, FuryIII '71 ja isalmela tykkäävät tästä.
  10. ImpJay

    ImpJay 3rd gear

    Eikös kuitenkin voi laittaa mekaanisen analogisen aftermarkettimittarin paikalleen? Aspenissahan lienee digitaalinen ainostaan kello, niin olisi sentään sinne päin.
     
  11. grantorino

    grantorino Gearhead

    Digikello on ainoastaan SE mallissa, customissa on viisarikello ja perusmallista puuttuu kello kokonaan. Näin 1980 malleissa.
     
    ImpJay tykkää tästä.
  12. leivonharri

    leivonharri Gearhead

    Taidat tykätä pelkällä viivottimella piirretyistä autoista.
     
    Tarkeet ja Gary Grand tykkäävät tästä.
  13. Rusty

    Rusty Double Gearhead

    On niissä kynääkin käytetty.
     
    esmi ja Inlinee tykkäävät tästä.
  14. juko7

    juko7 Double Gearhead

    Joku sanoi, että Volvolla on patentti nelikulmaisesta pyörästä, mutta eivät jostain syystä ole ottaneet käyttöön.. no, eka oma auto oli (kuntoonsa nähden tyhmänä nörttinä ostettu ylihintainen mätä paska) Aspen joten muistoja nämä jutut herättää ja hyvä että homma etenee ja autohan näyttää hyvältä.. kiva näitä on lukea, jatka vain kirjoittelua
     
    falcon1, Tarkeet ja isalmela tykkäävät tästä.
  15. VintageSpeed

    VintageSpeed 3rd gear

    Ei vaan tietokonetta. Aspeni taisi olla eka Mopari joka piirrettiin kompuutterilla.
     
  16. Tarkeet

    Tarkeet 3rd gear

    Juurikin näin.

    Heh, niin se taitaa olla. Niin ne kaverit (hyvällä mielellä) v*ittuilevatkin että "taas uusi tiiliskivi taloon".
    Unelmana on muutaman vuoden ollut hankkia 67-69 Dart. Niissä on sentään jopa muutama pyöristetty kulma. :D
    Kuume kasvaa vuosi vuodelta kovemmaksi, joten saattaa olla että kunhan koulusta pääsee niin tulee hommattua. Huonohkon säilytystilanteen takia tästä pitäisi luopua, mikä olisi suuri harmi. Mutta saa nyt nähdä mitä aika tuo tullessaan.

    Heh, kiitoksia.
    Vähän samaa vikaa: kun auton ostin ei ollut mitään hajua missä kunnossa se loppujenlopuksi oli. Paljon on tämän kanssa ollut tekemistä ja paljon olisi edessä. Ruosteongelmia on ollut (ja on jossain määrin edelleen), kone tuntuu olevan ehtoon puolella ja alustan palikat ovat nähneet parhaat päivänsä... Osa kerrallaan parempaa ajokokemusta kohden. Onneksi kohtalaisen alkuperäisenä on säilynyt vuosien varrella.

    Täysin mahdollista. Auton muoto ainakin kielii mielikuvituksetonta massatuotanto -designia.


    Pientä sipistelyä ja ihmettelyä harrasteltu jälleen. Kuten aikaisemmin mainitsin, duunimatkat tulee taitettua lähinnä julkisilla, joten ajelu jää vähän vähemmälle. Parisataa kilometria tässä suhaillut ympäri Espoota ja kävinpähän kääntymässä Espoon Cruisingeissakin. Kokonaiset viisi autoa oli kokoontuneena, tämä mukaanlukien.

    Kickdownin sain viimein säädettyä niin, että ohjeen mukaan "pitäisi" olla spekseissä ja vaihdotkin tuntuvat tapahtuvan oikeaan aikaan.

    Sain viimeinkin tutulta lainaan puristuspainemittarin, kun en ole itse saanut aikaiseksi hankkia. Mittaan ne mahdollisimman nopeasti, jotta ei tarvitse arpoa johtuuko jokavuotinen päästöjen kanssa tappelu huonoista säädöistä vai mekaanisesta viasta. Jälkimmäisessä tilanteessa täytyy miettiä että kaivaako jostain rempatun koneen vai ottaako itseään niskasta kiinni ja ryhtyy harjoittelemaan koneen purkamista, kiroilee aikansa sekä hommaa kuitenkin sen rempatun koneen :D

    Samalla kun sain tuon mittarin, niin siinä renkaita potkiessa ja konehuonetta ihmetellessä huomasin että kaasua painaessa tyhjäkäynti jäi aavistuksen korkealle. Herätti ihmetystä kun olin juuri muutama viikko sitten vastaavan vian korjannut rasvaamalla kaasuvivuston.
    Hetken konehuoneessa ränkslättyäni huomasin että koko kaasutinhan pääsee liikkumaan! Ruuvit jotka pitivät kaasutinta paikallaan olivat kaikki löysällä. Koko mötikkä pääsi pyörimään muutaman millin. En tiedä onko sitä laitettu kunnolla kiinni kun siihen laitettiin aikanaan korjaussarja, vai ovatko ruuvit löystyneet itsekseen. Anyway, kiristin sen paikalleen ja johan rupesi tyhjäkäynti toimimaan tasaisemmin.

    Nyt lähtee auto kylmänä käyntiin kuin palmun alta ja rokkaa hyvin tiettyyn pisteeseen saakka. Lämpimänä alkaakin tyhjäkäynti olemaan hieman heikompaa. Saattaa olla että kone käy edelleen liian kuumana. Pitää mitata syylarin korkista litkun lämmöt niin saa varmuuden asiasta, kun ei tuo mittari edelleenkään näytä oikein.
    Enpä tällä pitkiä lenkkejä ole ajanutkaan, enkä aja ennenkuin saan selvyyden asiaan.

    Seokset, ajoitus, jakoketju ja jäähdytysjärjestelmä ovat tarkistuslistalla noiden puristuspaineiden lisäksi. Jotain muuta mitä kannattaisi kurkata?
    Vapaata viikonloppua odotellessa...

    Tuli myös vähän leikittyä jälleen kerran maalipinnan kanssa. Joku järjenjättiläinen pesi auton "ihan vaan tosta nopeesti" auringonpaisteessa. Ei tarvitse kauaa arvuutella mitä hellepäivän aurinko tekee pesuaineelle. Noh, tästä hermostuneena vetäsin koko auton pariin otteeseen liuotinpesulla ja päätin koitella Glymin punaisella ja keskikovalla laikalla päästä pesuainejäljistä eroon.
    [​IMG]

    Hyvänä puolena että tuo "vaha" on hyvin lievästi hiovaa: jäljistä pääsee eroon, mutta riski fixarien kauhukuvissa esiintyville pyörteille on minimaalinen.

    [​IMG]

    Varsin siedettävää jälkeä sai aikaiseksi. Sen vahvisti muutama sivullinen katseillaan. Huutelipa joku lievässä sievässä ollut herrasmies kaupan pihallakin: "Hei, mä rakastan sun autoa" :cool:

    Palailen astialle kun saan vähän noita mittauksia yms. suoriteltua. Keep on rockin'!
     
    ImpJay, FuryIII '71, Gary Grand ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  17. isalmela

    isalmela Gearhead

    Se on palkitseva tunne, kun huomaa että auton kunto paranee koko ajan pieni pala kerrallaan. Jatka vaan samaan malliin! Talli- ja säilytyspaikkoja voit kysellä myös täältä Overdrivesta, löytyy oikein erillinen ketjukin aiheesta.
     
    Tarkeet ja wilburi tykkäävät tästä.
  18. mörkö

    mörkö Gearhead

    Olen hankkiutumassa eroon kaikesta Aspeniin liittyyvästä ja minulla pitäisi olla jemmassa mm. UUSI kaasuvaijeri yms autoosi sopivaa sopivaan hintaan..
    Laita yv.tä jos kiinnostaa...
     
    Tarkeet tykkää tästä.
  19. Tarkeet

    Tarkeet 3rd gear

    Ehdottomasti!
    Täytyy alkaa tutkimaan jos ja kun tulee ajankohtaiseksi. ~30 neliöinen talli löytyy, mutta sinne ei työkalujen lisäksi mahdu kuin yksi auto kerrallaan. Harrastevermeiden hankinta riippuu pitkälti pelimerkeistä, joten saa nähdä millainen duunitilanne on kun koulusta pääsee.

    Kiitos tarjouksesta! Nakkaan sulle YV:tä kun saan osalistan kasattua.
     
  20. mörkö

    mörkö Gearhead

    Pidä kiirutta...:p
    Jos joku muukin haluaa projektiAspon kimppuun, niin asia järjestyy helposti...
    Möröllä on jouten/myynnissä 79 mallinen ko. kapistus ja perushinta on varsin maltillinen...
    Laitan sen jossain vaiheessa myyntipalstalle...
     

Kerro tästä muillekin!