3D Printtaus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja kuokka, 19.12.2012.

  1. kuokka

    kuokka 2nd gear

    Onko täällä jo keskusteltu 3D printtauksesta?

    Luin lehdestä artikkelin aiheesta. Varsin mielenkiintoista. Laitteiden hinnatkaan ei ole enää aivan mahdottomia.

    Voisi printata vanhojen hajonneitten haperoitten muoviosien tilalle uudet. Voi kuulemma printata läpinäkyviäkin osia. On kuulemma olemassa 3D skannereita mikä helpottaa hommaa.

    Onko jollain syvempää tietoa tai jopa kokemusta aiheesta.
     
  2. DD6

    DD6 Gearhead

    Mobilistissa oli kerran juttua 80-lukulaisen japsipyörän peilin kuoren kopioinnista printtaamalla. Muutamat kaverit ovat noita tulostimia rakennelleet, ja yksi käyttää säännöllisesti printaten pienoisrautateitä varten suomalaisia junanvaunuja.

    3D-skannereista ja ohjelmista on tullut jotain luettua ihan töidenkin puolesta. Osista tehdään ns. pistepilvi, jota voidaan sitten muokata erilaisilla ohjelmistoilla, voidaan antaa materiaalipaksuuksia jne jne.

    Luonnollisesti, itse en ole niitä tositoimissa käyttänyt.
     
  3. Lappeenrannan tulevaisuudentehtaalla kävin kattomassa laserilla tehtävää 3d tulostusta , rosteria oli aineena ja tuotteen ominaisuuksia kyseltäessä vastasivat että 99%:sesti vastaa normaalia rosteria... Mitä se 1%sitten tarkoittaa en tiedä ,mutta tuo tekniikka mahdollistaa lähes minkämuotoisten sisäkkäisten rakenteiden printtauksen yhdellä kertaa ja avaa mahdollisuuden tehdä mitä vaan mielikuvitus antaa myöden.

    Muovillehan noita saa jo harrastajaystävälliseenkin hintaan , tosin silloin puhutaan ns hammastahna-tarkkuudesta ,mutta mallintamiseenhan ne käy kyllä.
     
  4. sbm396

    sbm396 Gearhead

    Meillä oli töissä tuollaanen laser sintrauskone hieno jakoisesta metallijauheesta kappaleita syntyi myivät pois kun ei enää ollu käyttöä. Lähinnä mallikappaleiden tekoon tuo soveltuu osat ovat niin huokoisiakin että eivät pidä mitään nesteitä ainakaan paineenalaisena

    Noita 3D tulostettuja muovi kappaleita näin ekakerran yli 10 vuotta sitten olivat niin hauraita että lattialle pudotessaan palaset lentelivät nykyään tuntuvat jo kestävän vähän rasitusta
     
  5. ido59

    ido59 Gearhead

  6. kuokka

    kuokka 2nd gear

  7. tuomo.leva

    tuomo.leva 2nd gear

  8. caprice305

    caprice305 Double Gearhead

    http://www.minifactory.fi/shop/index.php?route=product/product&path=20&product_id=57 no tuolta sais vähän halvemmalla ja taitaa olla suomalainen?
     
  9. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead

    Missä päin suomea olisi tuollaisia firmoja jotka tekevät 3d mallinnuksia?

    Itselle tarvis niinkin erikoiseen käyttöön kun saisi omasta autosta pienoismallin niin voisi rakentaa itelle peräkärryn joka ei lisää tuuli vastusta.
     
  10. lauri.v

    lauri.v 3rd gear

  11. mikähelvetinkat

    mikähelvetinkat 1st gear

    voisin haluta 4d printterin ja skannerin
     
  12. starcraft

    starcraft Gearhead

    Mulla on ollut pikku projektina tehdä yksi pieni akselinpätkä 60 cadillacin mittaristoon. Osa on alunperinkin muovia ja ainoa muoviosa mittariston koneistossa. Yksi tuttu teki osasta kuvan ja lähetin sen 3d-tulostusta tekevälle yritykselle. Osa tuli tällä viikolla ja on ihan kuin alkuperäinen. Käytännön kokemuksia toimivuudesta tai kestävyydestä ei luonnollisesti vielä ole. Ihan hyvä tekniikka tehdä 3d-tulostimella yksittäisiä osia autoihin.
     
  13. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead

    Jostain luin, että se printtirosteri sisältäisi jonkun kovetteen josta se ylimääräinen prosentti tulee ja se käryää hitsatessa, mutta muuten käyttäytyy kuin metalli.

    Onkos suomessa firmaa joka tota printtirosteria tekee, että saisi selville hieman sen lujuuksia?
     
  14. herrakani

    herrakani 1st gear

    Meillä oli koulussa sellanen 3d-printteri kans jo 90-luvun lopussa. Laitettiin kuution kalikka sisään ja laite poisti siitä kaiken joka ei ollu cad-piirroksessa.
     
  15. juko7

    juko7 Double Gearhead

    Mielenkiintoista, mimmoinen osa? millä tekniikalla tehty ja miltä kestävyys vaikuttaa? Mitä suurinpiirtein kustansi?
     
  16. mikähelvetinkat

    mikähelvetinkat 1st gear

    olenko taas nukkunut vuosikymmeniä, tai tajunnut jotain jälleen aivan päin percettä, sillä frendit teki jo 90-luvulla kaikenalaista paskaa muovista/luustakin. olihan se aika päheetä, kun esitteli toiselle norsunluisen kännykän jne. onko tässä jotain uutta?
     
  17. bootsi

    bootsi Gearhead

    Tää ei oo mitään KAIVERTAMISTA. :soosoo:
     
  18. debner

    debner Gearhead

    Printteri toimii päinvastoin kuin työstökone.
    Printterissä on ensin kasa "jauhoa" ja lopputuloksena on se kuutio. Tai mitä esineitä nyt haluttiinkaan.
     
  19. Quest

    Quest Gearhead

    Ei kai muuta kuin laitteet tulleet jo lähes tavallisen pulliaisen markkinoille ja isossa maailmassa tulostelevat jo piakkoin sisäelimiä ja ruokaa.
    Jauheen lisäksi myös lankaa raaka-aineena käyttäviä löytyy.
    Vanhemmat tulosteet ei tosiaan kestäneet iskuja -> epoksi lakka niskaan niin vähän parempi. Tänä päivänä jo asiat paremmin. Löytyy myös malleja jotka värjäävät mallin samalla kun tulostavat ja esim valmiiksi värillisiä lankoja.
     
  20. mikähelvetinkat

    mikähelvetinkat 1st gear

    voisko tollasella tehdä monimutkaisia piparkakkutaloja sarjatyönä, jauhot/taikina vain sisään ja ja voilà
    [​IMG]
     

Kerro tästä muillekin!