1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästekäyttömme. Lue lisää.

3D Printtaus

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja kuokka, 19.12.2012.

 1. EVO X

  EVO X 3rd gear

  Aihe liippaa sen verran läheltä omaa jokapäiväistä arkeani työmaalla, joten tässäpä hieman lisää informaatiota. Itse työskentelen teollisena muotoilijana erään Suomalaisyrityksen tuotekehityksessä ja 3D-mallinnus on suurin yksittäinen työosuus projektista. Osastollamme on myös oma pikamallikone joka on jo hieman vanhentunutta mallia, mutta riittää juuri ja juuri hahmomallien valmistamiseen. Kyseinen kone ajaa pedin täyteen jauhetta joka on ilmeisesti jotain muovin ja selluloosan sekoitusta jonka jälkeen se printtaa aina kerroksen sideainetta normaalitulostimen tapaan. Sitten taas jauhetta ja kovetetta jne. Valmis kappale on erittäin hauras. Kappale puhdistetaan varovasti jonka jälkeen se kovetetaan joko pikaliimalla pensselöimällä tai 2k hartsilla. Pienen seinämävahvuuden kappaleet kestävät kohtuullisesti sillä kovetin imeytyy läpi asti, mutta paksummissa seinämissä kovetin jää vain pintoihin ja keskelle jää hauras alue. Nämä kappaleet eivät kestä konkreettista käyttöä. Osastollamme ideana on kuitenkin päästä tutkimaan fyysistä kappaletta joko ergonomia tai mahtuvuus näkökulmasta, mihin nykyinen kone riittää mainiosti.
  Itse freelancerina toimiessani olen tilannut hankalempia ja todelliseen käyttöön tulevia proto tulosteita ulkomailta koska sieltä niitä saa vaan edullisemmin kuin Suomesta. Palveluita on useita ja niiden käyttö on helppoa. 3D-malli ladataan sivuille ja sivusto tutkii heti onko se mahdollista toteuttaa. Samalla voi valita itse materiaalin ja katsoa miten se vaikuttaa hintaan. Ainakin iMaterialise sivustolla printtaus tapahtuu lähinnä lasersintrauskoneilla jotka mahdollistavat niinkin mielenkiintoiset materiaalit kuin ruostumattoman teräksen, alumiinin ja voihan sieltä tilata osia kultaisena tai hopeanakin jos rahat riittää. Vaikka rosterille luvataan hyvä kestävyys sivuilla täytyy kuitenkin ottaa huomioon että oikea rosteri on täysin eri asia. Printatussa osassa sidokset ovat rikkoutuneet joten kappaleella ei ole sitkeyttä niinkuin oikeassa materiaalissa. Niinpä käyttötarkoitusta kannattaa hieman miettiä ennen kuin tilaa useiden satojen eurojen arvoista palikkaa. Karkeasti sanoisin että liikkuvat osat koneistettuna ja kiinteät osat tulostettuna. Lähinnä 3D tulostamisen etu tulee siinä että jos osa on mahdotonta löytää harvinaisuutensa vuoksi, tai haluat jonkin osat muokattuna jostakin kohtaa erilaiseksi, tai tehdä sitten vaikka täysin uuden kilkkeen on se mahdollista tehdä halutunlaiseksi 3D mallinnusohjelmassa.
  Hinta on sitten yksi asia mihin tämä homma yleensä kaatuu. Eli ottamatta nyt vielä huomioon mallintamista on printtaus varsin hintavaa puuhaa ja pääasiassa se riippuu törkeän hintaisista materiaaleista. Työpaikkani kone käyttää tukiaineena jauhoa jonka voi kierrättää, mutta sintrauskoneet käyttävät yleisesti tukiainetta joka pestään pois valmiista kappaleesta. Yleisesti tukiaine on lähes yhtä kallista kuin varsinainen materiaali. Jokin pieni osa kuten vaikka tuo mittarin akseli eivät maksa juuri mitään, tai vaikkapa pieni ratas tms. Hintaa kertyy muutamasta eurosta kymppeihin. Sitten taas vaikka tupakinsytyttimen nuppi voisi karkeasti olla n. 50€. n. 150Mmx150mmx150mm osa on tonnin luokkaa, mutta hintaan voi voikuttaa tekemällä osasta onton jolloin tilavuutta saadaan pienemäksi. Toki tuolloin tarvitaan taas tukiainetta kahdelle puolelle. Jos osaa valmistetaan mallintamalla kannattaa siis muistaa tilavuus=hinta.
  Sitten se suurin murheenkryyni eli itse mallinnus. Printin voi tilata aivan kuka yksityishenkilö haluaa noilta nettisivuilta ja maksaa pois, mutta ensin pitää olla se malli. Ja mallinnuksesta sen verran että se on 100% varmuudella se kallein vaihe. Ongelmana on se että kaikki kavereiden insinöörikaverit jotka on ikinä koskeneet CAD ohjelmiin tekevät yksinkertaisia kappaleita mallintamalla, mutta sitten jos kyseessä on jonkin osan tarkka kopioiminen ja osa ei olekkaan enää kantti kertaa kantti tulee eteen pintamallinus ja muutenkin muodon taju. Toki löytyy poikkeuksiakin insinöörihepuista jotka osaavat tehdä kaikennäköistä mutta itse kyllä kääntyisin muotoilijan puoleen lähinnä siksi että sellaiseen meidät on opetettu. Hinnasta arvelisin että mikäli tuollaisen yksittäis homman jonnekkin firmaan saa ujutttua on hinta jossain +100e/h. Niinpä niiltä kavereiden kavereilta kannattaa oikeasti kysyä ensin. Vinkkinä sanoisin että osaavia nuorukaisia on koulut pullollaan joten vaikkapa teollisen muotoilun osastolle Lahden muotoiluinstituuttiin viestiä että tekiskö joku opiskelija iltapuhteina. Hinta voi olla hieman järkevämpi.
  Yhteenvetona siis jos osan saa muualtakin tai se ei ole mikään tärkeä (esim. pienoismalli) niin en ehkä ensimmäisenä lähtisi teettämään mallinnusta ja tilaamaan printtiä. Mutta jos itse näkee palikan tarpeelliseksi ehkä siinä jotain järkeä on.

  [​IMG]
  Tuossa yksi haastava mallinnusurakka viisysin maskista jonka aivan hyvin olisi voinut tehdä insinöörikin kun latastahan tuossa on kyse. Mutta haastavaksi tuon teki se ettei tuo muoto ollut mitenkään jatkuva vaan ilmeisesti käsin tehty muoto silloin back in 50's. Näitä ei kuitenkaan ruvettu printtaamaan vaan kaikki listat ajettiin laserilla uudesta levytavarasta.

  Niin ja niistä muutaman sadan euron printtereistä; unohtakaa. Juuri kysyin syksyllä tarjousta uudesta yhden materiaalin (akryyli) printteristä joka siis tulostaa suoraan muovia oli hinta n. 24000€ ALV.0%.
   
 2. sbc350

  sbc350 3rd gear

  Tulipahan nyt hankittua vihdoin oma tulostin, kun niitä saa nykyään todella edullisesti.
  Joitain autohommiin liittyviä juttuja on tullu tässä tehtyä, valokehyksiä, elektroniikka boxeja, kojelaudan osia jne. Ja tietenkin kaikkea turhaketta :p

  Ajovalon kehys:
  [​IMG]

  Töötin johdon kiinnike:
  [​IMG]


  [​IMG]

  PWM säätimen kotelo:
  [​IMG]


  [​IMG]

  Virtauspenkkiä varten suppilo imukanavaan:
  [​IMG]

  [​IMG]

  Miatan kojelaudan ilmasuuttimet:
  [​IMG]


  Mad Max blower kotelo:
  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Rotten ja peltsi tykkäävät tästä.
 3. f34

  f34 Gearhead

  Komeita tulostuksia.
  Minkä merkkinen laite ja paljon maksoi?
  Millä sovelluksella mallensit kappaleet?
   
 4. sbc350

  sbc350 3rd gear

  Creality cr-10 gearbestistä tilattuna 389e muistaakseni. Suurin tulostettava kappale 300x300x400.

  Yksinkertasia kappaleita on helppo tehdä onshape.com online editorilla. Cura:aa käytän slicerinä, eli g koodin tekoon. Sitten löytyy hirveet määrät valmiita kappaleita ilmaiseksi, esim thingiverse.com.
   
 5. SPORT TRUCK

  SPORT TRUCK Gearhead

  Todella näppäriä laitteita, kyllähän noilla voi tehdä vaikka mitä ja tulostusmateriaaleja ja värejä on ihan uskomaton määrä...vain mielikuvitus ja kappaleen koko rajoittaa ja valmiiksi suuniteltuja kamppeita löytyy tosiaan netistä eli ei aina tarvitse aloittaa alusta.

  Voi tulostaa vaikka Ford Flathead:n osa kerrallaan pienoiskoossa ja ihan toimivana, niin että osat liikkuu !

  [​IMG]

  Kaverin pojalla on Prusa, josta on käytännössä jo modattu kaikki uusiksi...tuossa on alunperinkin kaikki osat 3D tulostettu. :odcool:

  https://www.prusa3d.com/prusa-i3-kit

  Kaveri hommas itelleen Anet A8:n lähtökohdaksi ja huimaa vauhtia sekin tulostin kehittyy...kohta ei ole paljon mitään alkuperäistä jälellä, tulostin laulaa vaan koko ajan uusia osia siihen ja ohjainlaitekin vaihtuu, olikohan Arduinoon ?

  https://www.gearbest.com/3d-printers-3d-printer-kits/pp_337314.html

  Jännä juttu näiden 3D tulostimien kansa, ensin hommataan 3D tulostin ja tulostetaan sillä kaikki osat uusiksi, mutta paremman mallisina siihen, jos jonkinlaista kilkettä...lopulta on sitten ihan uusi tulostin ja ominaisuudetkin ihan toiselta planeetalta, vähän kun rakentaisi kaupasta ostetun PC:n uusiksi :odwink:
   
  Rotten tykkää tästä.
 6. sbc350

  sbc350 3rd gear

  Tollasta anettia mietin itsekkin, mutta laitoin muutaman satasen enemmän rahaa niin ei tarvinnut kaikkea rakentaa uusiksi ja sai tukevan alumiinirungon. Toki mukavaa puuhasteluahan se parantelukin on :)
   
 7. Rotten

  Rotten Gearhead

  Mitähän printtaajat ottaisitte, tuommoisesta lättäpäästä tai isolohkon 1/4 suhteen mallista,
  Ei tartteis olla vimosen päälle, sisuskaluja, kuori vain! Tulis tuohon tulevaan rodiin!??

  Näitäkin laitteita kuolannut pitkään, hinta ei ois kyl ihan mahdoton enää!?
  Mites nuo aineet, onks ne mimmoinen kuluerä
  Ja tai tietysti riippuu, mut perus koristeeksi muovi?
  Ja voiko noilla 400€ koneilla tulostaa kestäviä, esim 1/5 radio-ohjattavien tukivarsia, jotka nyt alumiinisia?? Millainen kuluerä noi aineet!??
   
 8. sbc350

  sbc350 3rd gear

  Kyllä porukka on tehny 3d printtaamalla droneja ja kokonaisia rc autojakin. Tuo pla on kohtalaisen kestävää, sitten vahvempaa on esimerkiksi petg ja abs muovit. Clas ohlsonilta saa pla muovia 25e kilo ja laatu on ollu ihan ok. Muovin kulumiseen vaikuttaa se, että tekeekö kappaleista umpinaisia vai osittain onttoja. Koristeisiin ei kannata tuhlata matskua turhan takia, kestävyyttä vaativissa sitten enemmän täyttöä/umpikamaa. Kyllä tolla kilollakin jo aika pirusti saa tulostella.
   
  Rotten tykkää tästä.
 9. Rotten

  Rotten Gearhead

  Ainii, no sehän se vielä on, etten ees satasella ostanut silloin, pikku konetta, kun vissii tarttee muutakin kuin älypuhelimen?

  Jos taas rupeis haaveilee, niin onks läppärille mitään mahottomia vaatimuksia, varmaan valmis malli jutuilla menis ja jos oikeesti toimis miunkin älyllä, nii sit ois varmaan se skanneri hommattava! En usko et ohjelmoimaan osaan tai jaksan koskaan lähteä??
  Lähinnä sit nää diorama hommelit myös ,kiinnostais
  Tai kun noita muksuja tuossa pörrää vielä, niin ostais tyyliin yhden figuuriin ja tulostais kolmelle omat!??
  Tosin nopee guuglaus, nii skannerit tykötarpeineen 2000€
  Ei tainnut ollakkaan miun juttu?

  Mut vissiin jos läppäriltä mahdottomia vaadita?? 200-400??
  Tulostin siinä alle 500 ja rulla muovia, nii tarviiko vielä muuhun satsattavaan varautua, et saan jonkun kilkkeen laatikosta pihalle???
   
 10. sbc350

  sbc350 3rd gear

  Monimutkaisempien mallin muunto g-koodiks saattaa tehottomalla läppärillä kestää kauemmin, mut toimii kuitenkin. Aika perus laitteella pärjää, jossei käytä mitään raskasta piirto-ohjelmaa.
  Kunnolliset skannerit millä saa jotain järkevää aikaiseksi taitaa maksaa vielä yli 6000e.. mutta tosiaan noita valmiita malleja on netti pullollaan..
   
  Rotten tykkää tästä.
 11. Rotten

  Rotten Gearhead

  No just kattelin tarkemmin, eli tälläisellä ei sit tee mitään?? Vai onko se vähän mitä kukakin haluaa / tarttee
  Vieläkin nopee googelus, mut tällä vois vissiin saada jo ihmisen skannattua?? Useammat vielä halvemmat, jäi maksimi ihmisen pään kokoiseen?

  https://www.systemastore.com/product_info.php?products_id=107600&source=hintaopas

  Tosiaan itsellä itselleni, harrastus ja huvin vuoksi ja siinä samalla sit pistäs tulee muksuille ukkelia tulemaan sarjassa!:)
  Pitää tutkia, jos myös jo valmiina kaikkee mitä ite keksii, nii sittenhän skanneri pn jo turha, kun mikään pakottava tarve ei ole saada itsestä pienois mallia, mut oishan se kiva, 3d perhe potretti! :D
   
 12. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Yks mitä tahtoo itestä on oma kallo
   
 13. sbc350

  sbc350 3rd gear

  Ei ole omakohtaista kokemusta noista skannereista, lueskellut vain, ettei noi halvemmat oikeen ole mistään kotoisin. Kai niilläkin toki jotain saa aikaiseksi.. eiköhän niidenkin hinta tule alas kun kiinanpoika alkaa massatuotantoon :p
   
  Camino'79 ja Rotten tykkäävät tästä.
 14. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Yks mitä jotkut vaikuttaa käyttävän on ite tehty ohjelma ja xbox360;nen kinect

  Ei ole kallis ja kykenee melko tarkkaan 3d mallinnukseen, kun sen pitää havaita suoraan kohti tuleva raaja ja arvioida sen etäisyys ja liikkuma
   
 15. jknR

  jknR 3rd gear

 16. sbc350

  sbc350 3rd gear

  Hommasin läpinäkyvän pla kelan, testitulostuksena peruutusvalon linssi. Hiukan olis saanu olla ohuempi, niin olis näkynyt paremmin läpi. Asetuksia viilaamalla saattas saada myös paremman tuloksen..

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Täytys hommata kela PETG muovia, siitä saa ilmeisesti paremmin tehtyä noita läpinäkyviä juttuja. Se kestäis myös paremmin UV säteilyä ja muutenkin menestyy pihalla pidempään..

  Lithophane lamppukin on työn alla, runko kullanväristä pla:ta. Kuvat valkoisesta. Joka sivulle tulee kuva ja myös päälle.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Pääsiäisrekvisiittaa:

  [​IMG]

  [​IMG]

  Kerralla toimivaksi tulostettu "hissi"

  [​IMG]


  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Nikuzai, peltsi, Charger´69 ja 4 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 17. Rotten

  Rotten Gearhead

  Wautsi
   
 18. valpas

  valpas Gearhead

  Olen seurannut tuota 3D-printtauksen kehitystä, jo vuosia.
  Avaa mahdollisuuksia, ja varmasti tulee jokapäiväiseen käyttöö useilla.
  Olen jo tilannut käytetyn työaseman, joka on ollut ammattimaisessa 3D-mallinnus käytössä.
  Olen tietokoneella mallintanut työkseni vuodesta -86 lähtien, mutta nyt vanhuuseläkkeellä.
  3D-Skanerit alkavat olemaan jo varsin hyviä (mutta kaalliita), ja vaativat vielä monessa tapauksessa mallin korjailuja.

  Paras totetus mielestäni automaailmaan on tällä hetkellä hiekan 3D-printtaus.
  https://hetitec.com/
  Esim. sylinterikannen keernan (valun onkalot) pystyy tekemään yhtenä kappaleena, jolloin säilyy mittatarkkuus. Muotoilu on melko vapaata, kun ei tarvitse huomioida esim. keernalaatikon päästöjä.

  Kaikkea muutakin tulee mahdolliseksi tehdä jatkossa 3D-tulostuksen avulla, kunhan suunnitteluohjelmistot kehittyy sellaisiksi, että annetaan vain kiinnityskohdat, kuormitukset, jne., ja ohjelma muotoilee sen osuuden tarpeen mukaiseksi. Jossain sitä jo tehdäänkin.
   
  sbc350 tykkää tästä.
 19. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Paljos maksaa tollanen cadillacin takavalon lasi tai peruutusvalon linssi?
   
 20. sbc350

  sbc350 3rd gear

  Suurin työhän tuossa on 3d mallinnus, materiaalia menee aika vähän eikä se ole edes kallista. Täytyis hommata kokeeks PLA:n tilalle PETG kela, sillä sais paremmin uv säteilyä kestäviä kappaleita. 30 eurolla saa kilon PETG:tä ja tuollaiseen peruutusvalon linssiin meni 100% täytöllä 26g muovia..
   

Kerro tästä muillekin!