Ajovalot??

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja Rick, 1.4.2007.

  1. Rick

    Rick Gearhead

    Mitenkäs nuo ajovalot on kytketty -94 Suburbanissa. Onko kenelläkään sähkökaaviota, tai ajatusta mistä sen löytää?.
    Hävisi meinaan pitkät ajovalot yht´äkkiä. Mittaristoon syttyy kyllä merkkivalo mutta lampuille asti ei tule virtaa. Kokeilin uudella ajovalokatkaisijalla mutta se ei ole viallinen.
    Onko ko autossa releitä jossakin tai sulakkeita valoille?. En niitä ainakaan löytänyt eikä ohjekirjasta tule yhtään viisaammaksi.
     
  2. ZYN-5

    ZYN-5 Gearhead

    onhan siellä sulakkeet varmasti... voipi olla omat molemmille tai jos oikein pihi auto niin yksi sulake.

    Releet saattaapi olla mutta aika harvoin releisiin vikaa tulee tällaisessa käytössä mitä arkiajelut ym on. Mutta mahtollisesti sulla ei relettä ole.

    Ja kytkin on varmasti kunnossa jos valo syttyy näyttöön. Johto poikki jostain jos sama syöttö tai oikkari. Voi olla jopa niin että toisen hehkulanka on katkennut ja aiheuttaa oikosulun polttimossa... olen myös sellaiseen törmännyt.

    Parhaan tuloksen saat kun mittailet johdot lamppujen päästä. katsot vaikka kaikki sulakkeet läpi että onko palanu jokin. katsot läpivientiliittimen jos sellainen löytyy tulipellistä.
     
  3. Rick

    Rick Gearhead

    Lampuille asti ei tule virtaa. Pitää vielä kertaalleen käydä sulakkeet läpi, mutta tuo että poltin olisi oikosulussa voi olla mahdollista. Pitääpä tarkastaa nekin.
     
  4. kira

    kira 1st gear

    Jebulis,

    Toistetaas taas... eli autozone auttaa sähköjen kanssa...
    http://www.autozone.com/images/cds/gif/ ... 087957.gif
    ja
    http://www.autozone.com/images/cds/gif/ ... 087958.gif

    Niin missähän jenkissä on sulakkeet saati sitte releet ajovaloissa (siis hihnalta lähteneessä, no onhan niitä jälkikäteen "ongelmien" takia viritelty. nimim. "kokemusta on")?
    No kaikissa kotterouissani ajovalojen virrtoja on kierrätetty ympäri autoa parin kytkimeien läpi ja naurettavan ohkasella narulla...

    Ja toinen nimim. "kokemusta on" lampunkannat palavat/hiiltyvät herkasti, nekin kannattaa vilasta. lisäksi hapantuneet lamppujen maadoitukset...

    No toivottavasti tästä vuodatukseta oli jotakin apua.

    - Kimmo
     
  5. ZYN-5

    ZYN-5 Gearhead

    Niiin siis ettei ole sulakkeita? No juup...asiasta enempää tietämättä(elikkäs kun ei ole sen suurempaa kokemusta -90-2000 jenkeistä...itsellä on kaksi tälle välille mutta valojen sulakkeita ei ole tarvinnut romplata niin en ole tutkinut) ihmettelen vain että missä autossa ei sulakkeita ole valoille.
    Euro autoissa osassa jopa omat joka valolle, mutta että ei ollenkaan???
    no joop...tarkista ne sulakkeet.

    Jollei mitään sulaketta = hengenvaarallinen

    Releitä ei todellakaan ole monessa kun muka kytkimet/katkaisijat "tehty" kestämään virrat....mutta ajovalo teho monesti kärsii.
     
  6. kira

    kira 1st gear

    Jups,

    No joo sulake ja sulake...
    Niin onhan niihin tehty se "proiskahtava pätkä" piuhan alkuun (fusible link). Sehän on vaan 15cm pätkä ohkasempaa piuhaa -> kiinteä ei helposti vahdettava, tarvitsee "kolvia ja kutistesukkaa"...

    Se toimii ainoastaan "kaapelin suojana" joka palaa ennemmin kuin loppuosa kaapelista. Ja olikohan mitotusohje "otetaan 3-4 pykälää pienempää" (awg) narua.

    - Kimmo
     
  7. Rick

    Rick Gearhead

    Lisää omituisia mittaustuloksia:
    Lamput ei oikosulussa, syttyy kun syöttää lampuille virran akusta.
    Viiksestä kun laittaa pitkät ajovalot päälle niin piuhoihin tulee virrat. Jos laittaa vaikka vain toisen polttimon pistokkeeseen kiinni niin kumpaankaan puihaan ei tule enää virtaa. Käsitykseni mukaan jos virta tulee pistokkeeseen niin lampun tulisi syttyä.
    Autoon on rakennettu joskun aiemmin jonkun toimesta molemmat ajovalot releitten kanssa ( eli ei ole luikuhihna asetuksessa).
    Lyhyet ajovalot kylläkin toimii, vika on vain kaukovaloja koskeva. Täysin oman hilseen yli menevä. Kai tässä on se vanha totuus että sähkölaitteet toimii savulla ja kun se pääsee purkautumaan ulos ne ei enää toimi. En kyllä ole savua havainnut missään vaiheessa mutta voisiko vika olla siinä maadotuspuolella?
     
  8. kira

    kira 1st gear

    Herps,

    Siis juu, jos lampun nastaan tulee jännitettä kun lamppu on irti ja tippuu nollaan kun laittaa lampun kiinni niin eiköhän se kieli siitä että "syötössä on turhaa vastusta".

    Eli jokin liitos on hapantunut. (kyllähän rele "hitsautuu" kiinni jos se saa kontaktia jos taas ei saa niin eipä siinä ole jännitettäkään... mutta kokeile vaihtaa releet ristiin ja josko vika siirtyy/pysyy paikallaan)

    Seuraappas niitä johtoja (lampuille meneviä) ja töki mittarilla releille ast.i katso vielä josko löytyisi matkalta joitakin epäilyttäviä liitoksia/jakoja. Luultavimmin ne jälkiasennetut johdot erottaa alkuperäisistä koska niitä ei ole niputettu samalla lailla piiloon kun alkuperäsia.

    - Kimmo
     
  9. Duju

    Duju 1st gear

    Oletko mitannut sulakkeen mittarilla vai katsonut että se on ehjä? Itse en luota silmään, on nimittäin muutama sulake tullut nähtyä mikä näyttää ehjältä, mutta on murtunut (yleismittari kertoo usein totuuden). Jos sulakkeet on ehjät niin tuleeko releelle virta / lähteekö eteenpäin kun töpselit on kiinni? Saattaa olla niinkin että jossain johdossa on vain "yksi karva" ehjä jolloin jännite tulee muttei virta.
     
  10. ZYN-5

    ZYN-5 Gearhead

    niin tai sanotaanko näin että tulee sinne virtakin sitä yhtälankaa mutta se on niin heikko että ei jaksa sytyttää valoa jolloin jännitekkin johdossa hiipuu ja virta samoin.

    Virran määrä tosiaan määräytyy osittain tuon johdon koon mukaan.

    Hapettumat on pahasta.
     
  11. Rick

    Rick Gearhead

    Vika paikallistettu ja korjattu.
    Työsähköt oli hukassa sekä maadoitus. Ei havaintoa minne menneet mutta vedin uudet kaapelit ja jopa toimii.
     

Kerro tästä muillekin!