1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästekäyttömme. Lue lisää.

Akun lataaminen

Ketju osiossa 'Sähkölaitteet', aloittaja homer, 29.12.2016.

 1. kustomkuuppa

  kustomkuuppa 3rd gear

  Vähän menee sivu aiheesta, mutta onko noista nykyajan älylatureista lataamisen lisäksi 12 V virtalähteeksi? Perinteisellä akkulaturillahan on kätevä testailla auton ja muidenkin vekottimien 12 V sähkölaitteita, poistaa ruostetta elektrolyyttisesti, tehdä kaapelikenkiä yhteen raapaisemalla tulet hitsipilliin yms.
   
 2. Vuppe

  Vuppe Gearhead

  Ainakaan vanhemmat ctekit ei tunnista edes täysin tyhjää akkua.; ei lataa.
   
 3. KajS

  KajS Gearhead

  Pitää ryhtyä mittailemaan: Slanttivanissa hauskaa, kun sulakkeet hanskalokerossa ja akku konehuoneessa. Saa liikuntaa.

  Onko tuo hyvä ohje: Disconnect the negative cable from the battery and bridge the gap with a multimeter, looking at the DC amps reading? Meinaan että parempi minus kuin pluskaapeli.

  Teen itsestäni vähän yksinkertaisen ja kyselen tyhmiä, mutta joskus 90-luvulla kuvittelin tietäväni jotain autosähköistä. Nyt vanhempana huomaa, että olisi pitänyt mennä insinöörikouluun kauppaopiston sijaan. En tosin ole polttanut yhtään autoa ja moni ääni- ja valoasennus on onnistunut.
   
 4. Lowry

  Lowry 2nd gear

  Ei sillä muuten ole mitään väliä kummalta puolelta mittaa, mutta pluskaapelia irrottaessa on mahdollisuus sohia avaimella maihin, niin sen takia yleensä ohjeistetaan mittaamaan miinuspuolelta. Paras olisi tietysti mitata ensin virtapihdeillä, niin ei pala yleismittarin sulake, jos sitä virrankulutusta onkin vähän reilummin.
   
  KajS tykkää tästä.
 5. Vuppe

  Vuppe Gearhead

  Mä mittasin rysleristä miinuspuolelta. Näinkin uusissa (-97) on komponentteja mitkä haukkaa virtaa puolisen tuntia maksimissaan kun virrat on katkaistu, ATX muistaakseni 20min ja turvavöidenlukitusmikäliehässäkkä sen puolisen tuntia, muut jotain siltä väliltä. Eli pitää odottaa sen aikaa ennen kun voi päätellä virrankulutuksesta mitään. Ohjekirjan mukaan sen sai helpomminkin kun nyppi ne virtaa popsivien laitteiden releet irti, vai pitikö sulakkeet irrottaa... hmmm. tästäpä oli apua. ;)
   
  KajS tykkää tästä.
 6. f34

  f34 3rd gear

  Osassa latureita on power supply eli toimii virtalähteenä ja osassa ei ole. Jos ei ole ohjekirjaa, niin lukasee netistä laturin speksit niin selviää asia.
   
 7. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead


  Toi mun testi mahdollisesti auttaa myös itekseen hiipuvan akun tarkistukseen

  Ite huomannu et lampulla rasittamalla (työvalo) jotkut akut jaksaa palaa monta tuntia ja jotkut kyykkäsee tunnissa, vaikka startissa ajon jälkeen ei ollutkaan ongelmia
   
 8. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead


  Ite mitannu sillä sinisellä puolella missä lukee 10A max ja valitsin sen kohtaan.
  Ja muistelisin et maa puolelta akun navan ja maadoituksen väliin mittarin laittanu

  Sit kattelemaan montako amppeeria näyttää jos on lukemia sulakkeita irti ja kattomaan milloin menee nollaan tai hyvin lähelle

  Sen huomannu et jotkut radiot nappaa melkein amppeerin jos et sammuta paneelia mustaksi
  Sit siihen kyssäriin mites se "black panel" toteutetaan on sammutuksen yhteydessä tai jälkeen pidetään off nappia painettuna.
  Ja hillitseehän se narkkareiden auton luokse tulemista, kun ei radiossa loimota valot yössä
   
 9. caprice305

  caprice305 Gearhead

  Juurikin niin että miinuksen ja kengän väliin ja amperi asetuksella. Jos sulakkeita tai releitä irrottaa mittauksen ajaksi, ei tietenkään näe jos sen takana oleva laite on se vuotokohta. Illaksi akku irti ja aamulla mittaa onko tyhjentynyt, myös jos starttaus heikentynyt, mittaus kun kaveri starttaa, että kyykähtääkö akun voltit kuinka alas.....
   
  Muokattu: 12.9.2017
 10. Vuppe

  Vuppe Gearhead

  Viittasin sulakkeiden irrottamiseen ryslerin manuaalissa vuotovirran etsimiseen, tosiaan 7 sulaketta veks, asetellaan yksitellen kiinni, mitataan.... sivun verran ohjetta. Ei näytä simppeliltä. En ole tota metodia edes yrittänyt.

  On ollut akun purkuvikaa aika kauan mutta vika ilmeisesti oli siinä että kun on vuosia avannut ovet kaukolla niin lukkomekanismi oli jotenkin jumittunut. Eli kun ovet laittoi kaukolla lukkoon, sisävalo saattoi jäädä päälle. Nyt oon laittanut ovet lukkoon, ja avannut ne avaimella. Ei yhtään selittämätöntä akun tyhjenemistä sen jälkeen, viime talvena viimeksi.
   
 11. sdfsd

  sdfsd Gearhead

  niin tolla tavalla sitä purkamista voi paikantaa että mittaa amppeerimittarilla ensin varokkeet paikallaan ja sitten napsii niitä yksitellen irti ja kattoo muuttuuko virtamäärä mikä kulkee akussa, jos jossain kohtaa vuoto lakkaa, on siinä kohtaa syypää. Jos ei lakkaa, se vuoto on jossain missä ei ole sulaketta
   
 12. Rotten

  Rotten Gearhead

  Mite ja mitä tuo hupiakku vaatii?
  Meinannut jos laittais dotsiin, nii voi paremmalla omallatunnolla katella venäjän jonoissa leffoja! (Kerran onnistuin kattoo akun tyhjäks, oli pikkusen noloa, kun piti liikkua, ni apuvirtaa kyselee)
  Sit ois parit niskatuki näytöt, muksuille, jos ne jaksais askarrella kiinni!
   
 13. Ana67

  Ana67 3rd gear

  Yleisin vika joka tyhjentää akun on itse tehty radio/vahvistin asennus mallia tein itse ja säästin... Ratio kytketään siten että molemmat + karvat vedetään jatkuvaan virtaan ja vahvistimen heräte myös jatkuvaan virtaan; sitten ihmetellään ko akku tyhjä:(.

  Toki onhan se mukava kun ratio pelaa ilman avaimia, vaan nyky ratio tyhjentää tehokkaasti akun.

  Laturi myös saattaa purkaa akkua vaikka vielä lataisikin suht hyvin, diodi vuotaa vasta suuntaan. Ja klassikko sisävalo, saattaapi omia aikojaan palaa...

  Puhumattakaan nyky vehkeet CAN sun muine väylineen... Jos et paa ovia lukkoon kakella jää auto valmiustilaan ja viikonlopun mökillä olon jälkeen jälleen akku tyhjä. Saati jos jätät korttimallisen avaimen lukijaan...
   
  KajS tykkää tästä.
 14. Turbiini

  Turbiini 3rd gear

  http://www.biltema.fi/fi/Veneily/Sahkotarvikkeet/Sahkotarvikkeet/Erotusrele-2000024038/

  Bilteman suomennokset hieman pielessä, eli kytkee akut yhteen kun pääakun jännite nousee 13.3v ja erottaa akut kun jännite laskee 12.8v
   
  Rotten tykkää tästä.
 15. Rotten

  Rotten Gearhead

  Pitääkö vetää sit näihin "hupi laitteisiin" sähköt siitä hupiakusta, vai miten tuo niiku toimii käytännössä?
   
 16. KajS

  KajS Gearhead

  Taas kiitän raatia vanhemman harrastajan päästyä eteenpäin raatoautoiluprojektinsa kanssa.

  Mittasin eilen illallla akun jännitteen auton levättyä kolme tuntia: 12,5 V. Aamulla mittaus 6.40: 12,33 V. Sitten kaupunkiin ja auto "lepää" pari tuntia: akkujännnite 12,6 V. Hyvä.

  Jännnitys tiivistyi vuotovirtamittaukseen: Tulos nolla, ei vuotoa. Ei edes se suoraan akkuun kytketty JVC KD-G611 vm 2004 syö akkua. Viisas radio, vaikka kytketty keltainen ja punainen suoraan akkuun.

  Tuohon Rottenin kysymykseen hupiakun kytkennästä: juuri noin. Jo 1990-luvulla oikeat autohifistithän teki niin, että soittolaitteet oli omassa akussaan kiinni, jotta auton sai parkkipaikkakekkereiden jälkeen käyntiin sillä auton alkuperäisellä akulla.
   
  Rotten tykkää tästä.
 17. Vuppe

  Vuppe Gearhead

  Jostain syystä hurleyn akku näyttää vielä viikon päästäkin 12.9-13V. Eikä lataa liikaa, tyhjäkäynnillä 12.9, naru kireellä 14.3V. Mut eipä tuo onkelma ole, käytännössä.
   
 18. Turbiini

  Turbiini 3rd gear

  Joo siihen kytketään kaikki lisävarusteet, ja joskus olen auton omiakin ei käynistyksen estäviä varusteitakin (sisävalo) siirtäny hupi akkuun
   
 19. caprice305

  caprice305 Gearhead

  Voi olla hölmökin kysymys, mutta vaihdoitko yleismittarissa sen piuhan myös siihen amppeeri osioon? Ihmetyttää että suoralla virralla oleva mankka ei kuluta mitn?
   
 20. KajS

  KajS Gearhead


  Erittäin hyvä kysymys: Vaihdoin kyllä ja mittasin vielä radion omasta sulakerasiasta (siis poistin sulakkeen). Ja merkonomina vielä vaihtaen johdot toisinpäin...

  Ei sen radion tarvi välttämättä viedä virtaa tuolla kytkennällä. Se osaa sulkea itsensä, kun painaa napista. Onhan sellaisiakin radioita ollut, jossa kanavamuisti on toteutettu patterilla (JVC ei onneksi).
   

Kerro tästä muillekin!