Alumiiniin hapettuneen/ruostuneen teräspultin irroitus?

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Kapteenikosmos, 13.8.2015.

 1. Kapteenikosmos

  Kapteenikosmos 3rd gear

  Ilmausnippa keskustelua seuraanneena tuli mieleen omat ongelmat kiinni hapettuneiden pulttien kanssa.

  Onko kellään tarjota pettämätöntä niksiä millä alumiiniin kiinniruostuneen pultin saa irti? Itellä on osunu tällaisia tapauksia aina satunnaisesti vastalle ja vielä en oo keksiny mitään järkevää tapaa ruuvien irroittamiseen. Eli viimeks katkes yks pultti 4r70w laatikon häntää irrottaessa ja en saanu jämää pois vaikka tein mitä. Eli koetin lämmittää ja jäähdyttää sekä hitsasin parikymmentä mutteria pultin jämään kiinni vaan ei antanu periks. Ilmeisesti tuo alumiini ja teräs hapettuu sen verran kireälle keskenään ettei tunnu mikään purevan?

  Vastaava hapettuminen/turpoaminen oli itseasiassa halkassu lincolnista alumiinisen jarrusatulan pultin reiästä.

  Tuon laatikon hännän kohdalla korjasin tilanteen poraamalla ja kierteyttämällä uuden reijän hajonneen viereen kun siinä laipassa oli sille sopivasti tilaa.
   
 2. VooDoo

  VooDoo 3rd gear

  Poralla keskelle pulttia reikä, mieluusti ennen kun se on katkaistu, sitten pilliä, läpi reijän, annetaan jäähtyä, pilliä, annetaan jäähtyä, pilliä, annetaan jäähtyä, eikä tietty pahitteeks ole ajaa reijän läpi pultin pohjalle asti jotain irrotusöljyä samalla.


  Pultissa reikä keskellä -> lämpö pääsee pidemmälle paremmin -> lämpö "pumppaa" pultin halkasijaa isoksi ->jäähtyessä pienenee -> irtoaa. Sitten jos viellä katkee niin ei se olis sieltä ehjänä pois tullut. Poraa ja uutta kierrettä.


  Mutta Monesti kun antaa _monta_ kertaa pultinkannan punaseks, antaa jäähtyä, kokeilee "varovasti" jos ei, niin uudestaan kuumaa vaan. Ei kannata kerrasta lannistua.
   
 3. reynolds

  reynolds 3rd gear

  Yksi mikä kanssa auttaa sen pultin aukeamisessa,niin antaa siihen pultinkantaan kunnon iskun=se tärähtää siellä alumiinin sisällä,ja täten myös se hapettuma/ruoste murtuu osittain+tietysti ne irroitusöljyt myös käyttöön/lämmitykset ja jäähdytykset :wink:
   
 4. mietmi-3

  mietmi-3 Gearhead

  Jos on riittävän iso pultti niin poratkaa se reikä pultin sivuun mahdollisimman lähelle kierrettä ei keskelle. Lämpölaajeneminen ja jäähtymisen kutistuminen toimii tehokkaammin. On testattu.
   
 5. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Muutaman nyt nitkuttelemalla saanut irti

  Eli ilman katkeamista 1 lähti kauniisti tosin oli ruosteessa eikä hapettunut ja loput kolme toi kierteen alumiinista mukanaan

  Pahimmassa paikassa ollut onneksi lähti niin, et koko kierre tuli mukana ja vielä kriittinen pultti
  se ei oikeen passaa jos ovea aukaistessa jää koko lukko kahvoineen kouraan :poff: mut saipahan puukierre ruuvilla kiinni

  Pitää yhtä kahvaa alkaa entisöimään, kun on parikin pulttia katkottu ja siksi lukko irtosi oven sisäpuolelta


  Sit aiheeseen liittyen mistähän ois saatavilla toimivia vääräkätisiä poran teriä
  niissä kun on mahdollisuus, et lämmittää sopivasti ja leikkaan kiinni niin lähtee peruuttamaan jämää reiästä ulos
   
 6. kapa73

  kapa73 2nd gear

  Wurtilla ainakin on
   

Kerro tästä muillekin!