Amerikan Rauta, uusi lehti?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Manomerkkuri, 25.7.2012.

 1. leivonharri

  leivonharri Gearhead

  Eikös nuo Stadin kruisingit olla käyty läpi historioineen moneen kertaan veekasissa ja mobilistissa?

  Vaatii toki ihan erilaista salapoliisin työtä, stadin kruisinkia kun on vuosien varrella dokumentoitu em aviiseihin, radio cityn ja luultavasti toimittajien omiin valokuva-arkistoihin.
   
  1purehell ja Ace66 tykkäävät tästä.
 2. Ace66

  Ace66 3rd gear

  Just näin.Onhan tuon Stadin Cruisingin merkitys aivan kiistaton mutta ei se tarkoita että muualla ei tapahdu mitään.Olisihan se varmasti vaatinut toimitukselta vähän ponnisteluja ja tutkivaa journalismia kaivella historiaa ja kulttuuria kehä 3:n ulkopuolisesta Suomesta mutta kyllä tässä on valittu se helpoin ja loppuunkalutuin tie.:wc:
  Ja ettei nyt luulla että täältä maaseudulta katkerana huudellaan niin Stadin cruisingissa oon käynyt -90-luvun alusta asti välillä aktiivisesti ja välillä vähemmän aktiivisesti vaikka nyt aika kaukana täällä pöndellä asunkin.:D
   
  Muokattu: 8.1.2021
  faikku66 ja 12345678910 tykkäävät tästä.
 3. leivonharri

  leivonharri Gearhead

  "voitais tehdä sellainen road trip-juttu jenkeistä, nyt kun Norskilta saa halpoja lentoja ja päätoimittaja ei ole pitänyt kesälomaa kolmeen vuoteen, mites ois toi Route 66?"
   
 4. redneck1

  redneck1 Gearhead

  Uusimman Amerikan Raudan (3/2022) sain käsiini. Oli omaan makuun mielenkiintoisempi kuin vaikka mitä viime lehti oli. Ei siinä edellisessäkään kyllä mitään vikaa ollut.

  Uusimmassa lehdessä on mielenkiintoinen juttu Rajaseudun koneaitasta, joka jutun mukaan toiminut joitain vuosia ennen lamaa ja tuonut ainakin nelinumeroisen luvun autoja amerikasta maahan, harrasteautoja ja uudempia jotka nekin on jo harrasteiässä.:odbiggrin: Olisipa nykyään isoja monipuolisia amerikkalaisten autojen liikkeitä, vanhojen ja uusien autojen. Ei niitä pahemmin ole Suomessa, kuten joskus on nähtävästi ollut. Ruotsista kyllä löytyy, joka ei yllättänyt.

  Muumio muistelee jutut on aina ihan kivoja. Nyt oli hienoja vanhoja kuvia ennen uustuontia. Jännä juttu että 30 vuotta sitten esimerkiksi veekasissa muisteltiin vanhoja asioita sieltä jostain historian hämäristä 50-60-luvuilta ja kuvamateriaalia löytyi jopa tuotakin aiemmalta ajalta. Nyt muistellaan asioita jotka olivat silloin noiden juttujen ilmestyttyä uusia. Ehkä sitten 30-vuoden päästä muistellaan tätä nykyisyyttä, koronaa ja aikaa jolloin bensa oli halpaa.:odroll:

  Amerikan Raudan hyvä puoli on hyvät tapahtuma esittelyt. Niitä on mielenkiintoista katsoa, kuten myös sitä mitä talleissa tapahtuu. Ehkä myös lukijoiden autot saa jossain vaiheessa taas uusintaa? Lukijoiden autot kun kiinnostaa ehkä jopa tapahtumaesittelyjä enemmän. Sellainen hauska seikka että tuo "lukijoiden" autot puheessa kuulostaa helposti "lukioiden" autoilta. Kas kun ei amisten.:rotfl:

  Oldsmobile Vista Cruiser auto esittely on mielestäni mielenkiintoisin auto esittelyistä. Radikaalisti kustomoidut autot ei kiinnosta kuin vain ainoastaan livenä. Mutta jostain syystä olen aina lukenut Amerikan Raudan kannesta kanteen aivan kirjaimellisesti.:odsmile: Jokaisen auto, moottoripyörä, tekniikka ja tapahtuma jutun jne. luen läpi. Tiedä sitten onko siinä mitään järkeä.:lol: Ainakin saa rahoille vastinetta kun hintakin pari lehteä sitten nousi taas eurolla.
   
  Seevu ja sepi-ukko tykkäävät tästä.
 5. toyopet

  toyopet Double Gearhead

  No jos vaikkapa 50+ vuotias toimittaja muistelee menneitä omia kokemuksiaan, oli se silloin 30v sitten, nyt tai 30v päästä, niin mitenkäs se jutut asemoituu aikajanalle?
  :)
   
 6. redneck1

  redneck1 Gearhead

  Tasasin välein. Ikä vaikuttaa sattuneesta syystä siihen mitä nyt sattuu muistamaan, mutta kirjoittajan ikä on melko usein mysteeri kun lukee juttuja oli ne sitten uudessa tai vanhassa lehdessä. Onhan tätä nykyäkin ihmisiä jotka voi muistella 50-60-lukua, vaikka ne muistelut lehdissä tehtiinkin jo aika päiviä sitten. Mielenkiintoisia nuo 70-90-lukujen jututkin on.
   
 7. leivonharri

  leivonharri Gearhead

  Emmätiedä. Ennen oli ihan sontaa. Ihmiset asui luolissa, kanteli kiviä vapaa-aikanaan ja maksoi markoilla.
   
  isalmela ja redneck1 tykkäävät tästä.
 8. litres

  litres 2nd gear

  Markka takaisin ja lyijyllinen bensa kans:mad::D
   
  isalmela tykkää tästä.
 9. leivonharri

  leivonharri Gearhead

  Ja keripukki!
   
  Inlinee tykkää tästä.
 10. leivonharri

  leivonharri Gearhead

  Eilen osui korviin Carvistan radiomainos, niiltä ainakin saa uusia ja käytettyjä jenkkejä. Toki Lohjalle joutuu hetken polkemaan Taivassalosta.
   
 11. redneck1

  redneck1 Gearhead

  Suurimmaksi osaksi vain pientä RAM 1500 mallia hyllyssä. Viime aikoina ollut kyllä joitakin kappaleita Silveradoja, Suburbaneja, Escaladeja ja viimeisimpänä ehkä Jeep Wranglerit. Ja sekalainen nippu käytettyjä.

  Oikein radiomainos. Olen varmaan joskus itsekin kuullut.
   
 12. leivonharri

  leivonharri Gearhead

  No, tuskin ne Ooppelit Buickin logolla menis täällä oikein kaupaksi.
   
 13. redneck1

  redneck1 Gearhead

  :p

  Ei kaikki Buickit mitään Opeleita ole. Buick Enclave on aito ja oikea Buick. Moni amerikkalainen kyllä suree ettei henkilöautoja enää valmisteta, ja varta vasten amerikkalaisia Buickeja. Buick tunnettiin pitkään henkilöautoistaan. Ei ne pahemman näköisiä ollutkaan siihen asti kunnes muutettiin Opeleiksi. Opel henkilöautojenkin valmistus on jo lopetettu, menivät muodista kun GM myi Opelin.:D Buick-Opel Encorea vielä myydään ja kiinalaista Buick Envisionia.

  Amerikkalaiset automallit nyt ja niiden saatavuus Suomessa:

  Buick Enclave

  Chevy Trailblazer
  Chevy Blazer
  Chevy Equinox
  Chevy Traverse
  Chevy Tahoe
  Chevy Suburban (vähäinen myynti/tilattavissa Suomessa)
  Chevy Colorado
  Chevy Silverado 1500 (vähäinen myynti/tilattavissa Suomessa)
  Chevy Silverado 2500 (vähäinen myynti/tilattavissa Suomessa)
  Chevy Silverado 3500 (vähäinen myynti/tilattavissa Suomessa)
  Chevy Silverado 4500/5500/6500
  Chevy Malibu
  Chevy Camaro
  Chevy Corvette (vähäinen myynti/tilattavissa Suomessa)
  (Chevy Bolt:confused:)
  Chevy Express

  GMC Canyon
  GMC Sierra 1500 (vähäinen myynti/tilattavissa Suomessa)
  GMC Sierra 2500 (vähäinen myynti/tilattavissa Suomessa)
  GMC Sierra 3500 (vähäinen myynti/tilattavissa Suomessa)
  GMC Hummer EV
  GMC Terrain
  GMC Acadia
  GMC Yukon
  GMC Savana

  Cadillac Escalade (vähäinen myynti/tilattavissa Suomessa)
  Cadillac XT6
  Cadillac XT5
  Cadillac XT4
  Cadillac Lyriq (2023)
  Cadillac CT5
  Cadillac CT4

  Lincoln Navigator
  Lincoln Aviator
  Lincoln Nautilus
  Lincoln Corsair

  Ford Bronco Sport
  Ford Bronco
  Ford Explorer (hybridiä saa Suomesta)
  Ford Mustang Mach-E (saatavilla Suomesta)
  Ford Expedition
  Ford Maverick
  (Ford Ranger) (Saatavilla Suomesta)
  Ford F-150 (vähäinen myynti/tilattavissa Suomessa)
  Ford F-250 (vähäinen myynti/tilattavissa Suomessa)
  Ford F-350 (vähäinen myynti/tilattavissa Suomessa)
  Ford F-650/F-750
  Ford Mustang (saatavilla Suomesta)
  Ford GT
  Ford E-Series (cutaway)

  Dodge Charger
  Dodge Challenger
  Dodge Durango
  RAM 1500 (saatavilla Suomesta)
  RAM 1500 TRX (saatavilla Suomesta)
  RAM 2500 (vähäisempi myynti/tilattavissa Suomessa)
  RAM 3500 (vähäisempi myynti/tilattavissa Suomessa)
  RAM (Chassis cab)

  Jeep Grand Cherokee
  Jeep Compass (saatavilla)
  Jeep Cherokee
  Jeep Renegade (saatavilla)
  Jeep Wrangler (saatavilla)
  Jeep Gladiator (saatavilla, ainakin yksi jo Suomessa:D)
  Jeep Wagoneer

  Chrysler Pacifica
  Chrysler 300

  Omat havainnot siitä mitä Suomesta saa ja mitä ei. Niissä missä ei ole mainintaa ei tietojeni mukaan myydä Suomessa. Vähäisellä myynnillä tarkoitan muutamia tai alle 10 autoa.

  Kaikki Suomeen kyllä saa jos vain tilaa autovälittäjän kautta.

  Ruotsissa useaa automallia myös hyllyssä mitä ei Suomessa ole. Ford Broncot, Wagoneer, Maverick, Durango... en nyt tarkkaan muista enempää mutta jotakuin V8 malleja ja pienempiäkin maastureja Ruotsiin on tuotu.
  Exlusive carsilla olen huomannut koko ajan olevan melko kattava valikoima ja isohko varasto amerikkalaisia. Suomalainen Carvista alkaa mielestäni kyllä lähestymään tätä Ruotsin mallia.
  https://www.blocket.se/butik/exclusivecars?  Hups, alkaa menemään vähän ohi ketjun aiheesta.
   
 14. Inlinee

  Inlinee Gearhead

  Tuomisen ilostako niitä tänne pitäis tuoda?
   
 15. hartsa69

  hartsa69 Gearhead

  Kyllä nuo "pienetkin" RAM: it tahtoo olla yritysten nimissä olevia?

  Ei niitä-kään kukaan normipersoona osta, jotain vikaa pollassa jos tahtoo tommosen rotiskon pihaansa, jonne se ei kyllä mahdukaan.

  Kannattaa varmaan muuttaa Ruotsiin.

  edit ja eipä ole tullut yhtään kys. lehteä luettua, jotenkin jäänyt. Vanhat VeeKasitkin roudasin kaapista tilaa viemästä latoon, olkoot siellä miettimässä tekosiaan.
   
 16. redneck1

  redneck1 Gearhead

  Pari jopa yritysten teippauksissa olevaa RAM:ia olen nähnyt. Ei yllätä, koska pickupit ostetaan usein tarpeeseen, vaikka nuo uudet 1500 ja isommat sarjalaiset on varusteiltaan kuin edustusluokan henkilöautoja. Amerikassa myyvät monikäyttöisyyden takia. Tilavia perheautoja, joita voi käyttää myös työn tekoon. Saa myös camperin lavalle jos lähtee lomalle ja vetokykyä riittää. Kulutuskin ison henkilöauton luokkaa.

  Jos olen pysynyt perässä niin Suomenkin jälleenmyynnin kautta on tullut jo yli 500 RAM:ia sen jälkeen kun se aloitettiin 2018 (tai 2017?). Tämän lisäksi harmaantuonnin autoja. Näkyy liikenteessäkin kun niitä tulee yhtenään vastaan. Uskomattomin ennätys mitä olen nähnyt syrjäkylällä oli noin 10 Dodge Ramia noin 20 minuutin aikana, joka oli jo uskomaton sattuma. Ennen virallista maahantuontia niitä oli harvinaista nähdä.
   
 17. hartsa69

  hartsa69 Gearhead

  Sillä erolla ettei niitä Suomessa tarpeeseen osteta. Ehkä firman edustusnäyttöesineeksi.
   
 18. redneck1

  redneck1 Gearhead

  Suomalaiset ostaa pakettiautoja tarpeeseen?:D
   
 19. hartsa69

  hartsa69 Gearhead

  En ymmärrä sun juttuja? Tavallisille Hiaceille vai mitä ne nykyään on, on aina tarve.
   
 20. Pannu H-D

  Pannu H-D Gearhead

  Jos auto pitää ostaa tarpeeseen niin kuinka moni TARVITSEE harrasteauton??
  Mun mielestä on hyvä kun ostetaan erilaisia autoja tarpeeseen tai huvikseen.
   

Kerro tästä muillekin!