Autonpesu.

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Kori', aloittaja Fuselage, 18.7.2021.

 1. Fuselage

  Fuselage Gearhead

  Vanteet tuli pestyä raudanpoistoaineella. Autoglym Magma, jota tuntuvat kehuvan.
  Ja tuntuhan noista lähtevän tavaraa.
  Nyt sit parin oluen jälkeen sain idean vetää kuskinoven sillä. Noh mustasta ei näe, kuinka se värjääntyy, mutta huuhdellessa aivan viininpunasta vettä.
  Mihin toi raudanpoistoaine perustuu ja miten se irrottaa rautaa? Osaako joku selittää, vai onko kyseessä vai lume, kun joku happo värjää raudan kanssa paikat viininpunaseksi.
  Kun luulisi, että mekaanisesti lakkaan yms uponnu rauta olisi hankala irroittaa vain jollain aineella.
  Verrattuna esim aseenpiippu joka vaatii myös mekaanista puhdistusta, kuparin yms poistoaineen lisäksi.
   
 2. juko7

  juko7 Gearhead

  Tuossa magmassa tehoaineena on merkaptoetikkahappo, ja löytyi patenttihakemuksia, joissa sen mainitaan värjäävän liuotteen punaiseksi ja että tätä ei tapahdu muiden happojen kanssa. Muutkin hapothan poistavat ruostetta, mutta ehkä tässä on haettu tuota visuaalista vaikutusta
   
 3. Fuselage

  Fuselage Gearhead

  Tätä just meinasin poistaako se sitä oikeasti, vai hapettaako raudan jolloin sitä on edelleen pinnassa, mutta se ei värjäydy?
   
 4. juko7

  juko7 Gearhead

  Tuolla tuota reaktiota on selitetty:

  https://patents.google.com/patent/US20170130173A1/en

  En ole kemian asiantuntija, mutta tuossa sanotaan: "Thiol compounds are known to convert rust, i.e. insoluble iron oxides, into soluble ferrous ions, resulting in a colour change. Following application of the thiol compound to a rusted surface, a colour change from colourless to purple takes place and so the removal of rust can be visually followed. The purple colour change may be due to the reaction of the thiol compound with ferrous oxides whereby the purple coloured ferrothioglycolate ion,"

  Tuon mukaan muuttaa liukenemattomat rautaoksidit liukeneviksi rautaioneiksi. Jos valumaneste värjäytyy, niin jotainhan sen nesteen mukana täytyy myös lähteä liikkeelle
   
  Fuselage tykkää tästä.
 5. Väpsy

  Väpsy 2nd gear

  Hapolla kiskoja pitkin tuodut uudetkin autot pestään, niissä on pirusti "lentoruostetta", eli rautaa kiinni pinnassa kuljetuksesta johtuen. Ja käyttävät aika stydejäkin seoksia ko. hommaan. Noissa hommissa ei värjäykselle ole tarvetta, enkä tiedä mitä happoa käyttävät, mutta happo on ymmärtääkseni ainoa tapa saada rauta pois pinnasta ilman mekaanista kosketusta.
   
  Fuselage ja juko7 tykkäävät tästä.
 6. f34

  f34 Double Gearhead

  Hopeanharmaa auton kupeessa näkyi rautahiukkaset ruskeina ruostepilkkuina. Lähti ainakin tuolla Autoglymin Magmalla puhtaaksi.
   
  Muokattu: 20.7.2021
 7. impala-63

  impala-63 Gearhead

  Joskus pessyt valkoisen Volvon autoduden dragon kiss vai mikä se oli mutta vanteiden pesuun tarkoitettu. Tuli ihan perkeleen puhdas :p lähti kaikki lika samalla. Toisen kerran pesin harrikan samaisella aineella ja hyvä tuli. :D
   
  Seevu tykkää tästä.
 8. Fuselage

  Fuselage Gearhead

  Äsken käsittelin koko auton Autoglymin Magmalla, piha oli sen näkönen kuin olisi teurastanut jonkin. Jopa tuulilasista valu tummanviininpunasta, kun senkin käsitteli.
  2 putelia meni ainetta, eli n. litra yhteensä.
  Ja auto oli pesty perjantaina.
   
  Seevu ja juko7 tykkäävät tästä.
 9. juko7

  juko7 Gearhead

  Onko se kama pullosta tullessaan väritöntä? Näkyikö lopputuloksessa eroa ennen ja jälkeen käsittelyn?
   
 10. Fuselage

  Fuselage Gearhead

  On väritöntä ja jos on rautaa, niin värjääntyy viininpunaseksi. Vaikea sanoa, näkyykö mitään, kun musta auto. Pitää huomenna hipelöidä, onko sileempi yms. Tosin koko auto vaatisi savi käsittelyn.
   
  Muokattu: 19.7.2021
  juko7 tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!