Autotallin rakentaminen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Anonymous, 15.8.2004.

  1. hevimies

    hevimies Gearhead

    Minkäsorttisesta laitteesta olis kyse?

    Tein tälläisen raakavedoksen. jossa lamppuja tuli nyt 10kpl. lisäksi kuvaan on piirretty tuo kompurahuoneen valaistus.
    vihreä linja on syöttö pääkeskukselta. porraskytkimet molempien kulkuaukkoje yhteyteen.
    [​IMG]
     
  2. simeoni

    simeoni Double Gearhead

    Jokainenhan tietysti tekee niin kuin parhaaksi näkee, mutta laittaisin kyllä valaisimet seinälle 45 asteen kulmaan. Mielestäni on aika turhaa valaista autojen kattoja.
     
  3. rodhot

    rodhot Gearhead

     
  4. hevimies

    hevimies Gearhead

    tuollanen puhallin vois olla ihan passeli. liikuttais ilmaa ja varmaankin lämpö jakautuisi tasaisemmin.
     
  5. rodhot

    rodhot Gearhead

    Meillä on halleja joissa lämpö nostetaan lähelle neljää kymmentä .Osassa on patteriputki lenkit seinillä jota säädetään sunttauksella,molemmissa on etunsa.
    Virostakin on tullut näitä kennoja ,mutten nyt löytänyt linkkijä
     
  6. HRTP

    HRTP Gearhead

    Mulla on tuossa 40m2 kokoisella lämpöisellä puolella 4kpl led valoja juuri tuollein asennettu ja on huomattavasti mukavampi touhuta kun kummaltakin seinältä tulee valoa. Tosin tulevaisuudessa kun saan tuon hallin 100m2 kylmän puolen vielä muutettua lämpöiseksi(On jo työn alla) niin sinne pistän kattoon ja seiniin sitten valot ja omilla katkaisijoilla sitten että saa tarpeen vaatiessa sytyttää mitä tarvitsee(samalla tavalla on jo nykyisinkin tuo pienempi puoli eli kummallakin seinällä oleville lampuille omat katkaisijat) Helpottaa hitsaus touhussa automaatti maskin kanssa touhutessa kun ei maski pimene heti kun päätään kääntää lamppuja kohti :)
     
  7. 930BiT

    930BiT 3rd gear

    Mulla on hallitila noin 8*11m. Katossa ei ole yhtäkään lamppua. Seinillä pitemmillä sivuilla on ylhäällä molemmin puolin 2 kpl 2*150cm loisteputket 45 asteen kulmassa. Näiden lisäksi molemmin puolin vastaavat loisteputket 3 kpl pystyssä seinillä noin metrin korkeudesta ylöspäin. Ei juuri tarvi roikkia käyttää.
     
  8. Paisu

    Paisu 3rd gear

    Terve,

    Minulla reilu 60 m2 talli ja eri valaistusratkaisuja tutkiessani päädyin Ledvancen 1200mm pitkiin 39 Watin led-valaisimiin, kauppanimi damp proof. Osittain tein päätökseni siksi, että huomasin valaisimen tuotesivulla olevan lux-laskurin, joka piirtää ja sijoittaa valaisimet pohjapiirrokseen ja laskee luxit. Tai halutun luximäärän suhteen laskee valaisintarpeet. Kokeilkaapa piruuttanne.

    Itse sijoitin kahdelle seinustalle reilummin valaisimia (työpisteet). Ihan miellyttävä valo (ja reilusti), mutta luvattu 4000 K näyttää minun silmään enemmän 3500 K värilämpötilalta... noh, kait tuon kanssa oppii olemaan.

    Laskennallisesti pitäisi olla tarvittaessa työpöytätasolla n. 700 luxia, joka on aika paljon, mutta nuorehkonkin miehen näkö on alkanut iän myötä heiketä.

    Lisäksi laitoin näihin ns. nollapistekytkentäreleen, jonka pitäisi estää se, ettei valot kytkeydy sini-aallon huippukohdassa. Joskus joku pelotteli suuren määrän lediputkia hajonnen (muutoinkin epämääräisen virran) kytkentävirtapiikistä.

    Kaiken kukkuraksi vielä päästöhidasteiset aikareleet, jotka sammuttaa valot tällä hetkellä 2 tunnin päästä, niin tietää käydä kahvilla. Tai jos muuten meinaa vahingossa jäädä päälle näillä sähkön hinnoilla = ekoteko ;D

    Muokkaus: kaikki valaisimet on siis sijoitettu kattoon.
     
    isalmela tykkää tästä.
  9. JP78

    JP78 1st gear

    Linkittämäsi valaisimet ovat IP20. En laittaisi kuivaan tilaan tarkoitettuja valaisimia talliin jossa on pölyä ja ehkä kosteuttakin ajoittain?
     
  10. Paisu

    Paisu 3rd gear

    Kokeilin huvikseni tuota ko. valaisimen valmistajan sovellusta ja sieltä tuli tällaista dataa, jos haluaa että tallissa olisi edes tasainen 75 luxia, joka mielestäni on pimeä.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Jätin tuon varastojen ja öljysäiliöhuoneen kainalon laskennasta pois ja arvion tilan pituudeksi kuvasta n. 14 m.
     
    hevimies tykkää tästä.
  11. Catrik

    Catrik 3rd gear

    Tarviiko talli/hallirakennuksessa samalla tavalla kuin asuinrakennuksessa kaikenmaailman rakennusluvat yms, jos on esimerkiksi tyhjä halli ja sinne tekee itse parven, varastohuoneen tms? Toki sähköt pitää teettää, tai vähintään tarkastuttaa luvanmukaisella henkilöllä.
     
  12. talonmiehen vapaapäivä

    talonmiehen vapaapäivä Double Gearhead

    Tarvii, mut ei kaikki välttämättä hae
     
  13. Pannu H-D

    Pannu H-D Gearhead

    Itse en laittaisi valoja seinille kuin ainoastaan maalaamoon.
    Seinillä olevat valot kun tahtovat killittää silmiin. Ja kuitenkin täytyy olla apu valoa työ kohteessa vielä erikseen.
     
  14. vernando de hoto

    vernando de hoto Gearhead

    Minulla on loisteputket 45 asteen kulmassa vaakatasossa seinällä reilun 2 metrin korkeudella enkä ole huomannut haitaavaa häikäisyä.
     
  15. hevimies

    hevimies Gearhead

    Piti odotella että maali kuivaa keittiössä niin sai hyvän tekosyyn mennä näpräämään hallia. ;)
    tuohon oli aloteltu jo tuon höyrysulun asennus mutta villotus oli jäänyt tekemättä. laitoin sitten villat sisään ja tein ilmaputkelle reikävarauksen sekä vedin lämmitys/kompurahuoneeseen johdot valmiiksi valoille.
    [​IMG]

    Tuohon kait pitäs seuraavaks vetää kipsilevyä ulkopintaan. Nuo runkopuut oli suoraan tuotu jostain boeingin potkuritehtaasta, mutta kaipa ajavat levyjen runkona asiansa:confused:
    Mietin tuossa vakavasti laittaisiko tuonne kompurahuoneeseen katon jostain tuulensuoja yms levystä millä sais noita ääniä poistettua samaten seinät on nyt villalla pelkästään, joten pohdin sitäkin jättäisikö noin vai laittasko jotain höttölevyä sisäseiniin? Saattaa alkaa villa pöllyämään jos kompuran tuonne lyö. :rolleyes:
     
  16. Weijari

    Weijari Gearhead

    Levytä ihmeessä seinät vaikka ihan kipsilevyllä tai vaikka kahdella, jos ääniä haluat pois.
    Samalla kipsilevy toimii palosuojana, jos sellaista ominaisuuttaa olet ajatellut tarvitsevasi,

    Katossa tuulensuojalevy voi vaikuttaa vähän kaikumiseen, mutta ääntä se vaimentaa vähemmän. Paremmin toimii ns tarkoituskeen tehdyt ääneneristystuotteet.
     
  17. Ace66

    Ace66 3rd gear

    Huokoinen puukuitulevy(Huokoleijona)25mm paksuna eristää hyvin ääntä jos ei palosuojausta tarvita kipsilevyn muodossa.
     
  18. vesku383

    vesku383 Gearhead

    Miks höyrysulku lämpimässä tilassa? Vai onko tuo pikkukoppi varsinainen lämmin tila ja muuten kylmää?
    Hyvät on kyllä tilat ainaskin:)
     
  19. hevimies

    hevimies Gearhead

    Tällähetkellä hallissa +7-8 ilman lämmittimiä ja tuossa huoneessa sekä pikkuhuoneissa sellanen+21 kai ollu tarkotus tehdä puuliiteriksi ja jättää ovi auki pannuhuoneeseen:rolleyes:
    Seiraavaksi voisi syventyä tuon tallin saniteettitiloihin. Putki varaus on ainakin piirustusten mukaan mutta katsotaan mitä löytyy. Tuon matkan voi vaikka vetää pex putkella välikaton päällä sitten.:)
     
  20. hevimies

    hevimies Gearhead

    Jotain tämäntapaista voisi olla jees. Saisi kompuran äänet hiljennettyä. Tuon huoneen takana on varsinainen pannuhuone jossa tulipesäkin on ja välissä tiilimuurattu väliseinä. Tuossa tilassa on myös nuo vilpien sisäyksiköt joten tulenkestoa tuskin tarvii olla? o_O
     

Kerro tästä muillekin!