Autotallin rakentaminen

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Anonymous, 15.8.2004.

 1. kad_boost

  kad_boost Gearhead

  Ilmavesilämpö pumput on mielestäni tehty niille niihin paikkoihin mihin ei saa lupaa porata kaivoja maalämmölle. Hinta näillä menee niin likelle toisiaan ja maalämmössä iso kustannuserä on se poraaminen mutta ei se kaivo rikkoonnu käytännössä millään.
   
 2. White Elemant

  White Elemant 1st gear

  Mitens PILP? Laitoin tyhmänä omaan kotiin semmosenkin, vaikka meilla on kaukolämpökin...

  Ei tommosta toki autotalliin taida pelkästään kannattaa pistää, mutta kun omassa tapauksessa IV-kone rupesi olemaan tiensä päässä, ja harmitti kun kämpässä oli kesäisin yli 30 astetta lämmintä, niin tööttäsin ullakolle Nilanin. Ei oo enää kesällä liian kuuma, ja talvella posottaa 40 asteista tuloilmaa.

  P.S. no mulla ei oo kyllä koskaan liian kuuma, mutta vaimo ja lapset säälitti
   
 3. Inlinee

  Inlinee Gearhead

  Tämähän se onkin jännä, näin offtopicina. Öljystä pitäisi luopua, mutta kun maalämpöä ei saa porata pohjaveden takia, eikä kaukolämpöä kulje. Vaihtoehdoksi jää suora sähkö, tai just joku VILP. Isossa talossa ja tallissa saa sulkea suoran sähkön suoraan pois.

  Ei ole vakuuttanu vielä sijottaa 10000€+ asennuksineen sellaseen härveliin, vaikka on valtion avustuskin siihen saatavissa. Öljylämmitys on vaan helvetin varma, pystyy sähkökatkossa pyörittämään genulla, eikä nuo nousevat sähkönhinnatkaan nyt vakuuta varsinaisesti.
   
 4. impala-63

  impala-63 Double Gearhead

  Tallissa taitaa ilppi olla helpoin ja halvin.

  Öljylämmitys talossakin sillä säästää ja saa viilennyksen tarvittaessa.

  Meillä menee ~135m2 2006 rakennetussa talossa 14-15.000kw vuodessa. Suorasähkö mutta lattialämmöt vaan märkätiloissa päällä. Silloin rakentaessa olin paha ihminen kun rakensin sähkölämmityksellä ja tänä päivänä olenkin edellekävijä kun sähkö onkin "ympäristöystävällinen" yhtäkkiä :D
   
 5. sbm396

  sbm396 Gearhead

  Mulla tulee 152m2 talliin yli 600m3 sisätilavuutta toistaiseksi ilpillä lämmitys. Putket laitan lattiaan tulevaisuuden varalle ja lämpökanaali vedetty valmiiksi talon kellarin ja tallin välille on se lattialämpö vaan niin mukavuutta
   
  Remmiveto tykkää tästä.
 6. always bb

  always bb Gearhead

  Kannattaa huomioida lattialämmityksen putkituksissa, jos joskus nosturin laittaa, kun kyllästyy iän puolesta makaamaan lattioilla. Ja ne kannattaa mitata piirustuksiin muistin tueksi
   
  kad_boost ja Remmiveto tykkäävät tästä.
 7. Remmiveto

  Remmiveto Gearhead

  Tai sit istuttaa valuun tartunta laput oikeisiin kohtiin valmiiksi.

  Omaan pajaan tein 100mm laatan, vesikierto lattia lämmitylsen lämpökanaalilla 30m talolta. Mittailin seinästä paljonko jenkkiauto nostoa varten pitää nosturin tolpat olla. Upotin valuun 6 kpl 150x150x10 tartuntalätkiä. Verkkoon laitoin 1m tikkuja 45 asteen kulmaan verkon silmistä lappujen kohtiin verkon alle. (Ettei särje putkituksia) putket (komposiitti) vääntelin niin et vähän kiertää lappujen kohdissa. Et voi huoletta porata reijät kierteille lappuihin.

  Kyllä kannatti nähdä vaihaa. Hyvin on toiminu jo 12 vuotta.

  Ainut harmitus et en rakentanut aluksi suunniteltua alakertaa. Lisätila oli monesti tarpeen. Pölytöntä tilaa ja esim. kompura alakertaan.
   
 8. sbm396

  sbm396 Gearhead

  Vakaa aikomus olisi laittaa ajosilta saksinosturi upotettuna lattiaan. Mahdolliselle viisarinosturille pitää kans huomioida paikka jos sille tekis 20cm valun ja kiertäis paikan vesiputkilla vois sitten huoletta porata pitkät ankkurit
   
 9. oceanic7

  oceanic7 Double Gearhead

  Mulla on tallin lattiassa lämmitys sähkökaapelilla (3x2kw) mutta laitoin nyt ylimääräiseksi jääneen vanhan ilpin talliin ja sammutin lattialämmön. Tuo ilppi on vähän pieni 70 neliön talliin jossa 3.5m sisäkorkeus. Mutta Ihan hyvin silläkin näyttäisi pärjäävän näillä rannikon säillä mutta alle 17 asteen pakkasilla ainakin vm-08 ilpillä piti etukäteen nostaa pyynti pariinkymppiin että jaksoi sulatella. Muuten pyynti 17 ja tallin lämpö noin 16. Uudemmat ilpit mitä ostin 2kpl taloon selviytyvät selvästi paremmin -20 pakkasista.
   
 10. viridia

  viridia Gearhead

  Kyllä lattialämpö on ihan ylivoimanen mukavuudessa, harmi kun ei vanhan hallin puolelle tullu putkia laitettua aikoinaan, nyt suunnitteilla lisävalu ja siihen putket..

  Mitäs täällä on porukka mieltä, miten kannattais seinät lisäeristää, rakenne nyt 2x6 runko jonka päällä 70mm pelti-uretaani-pelti elementti. Onnistuukohan millään eristää sisäpuolelta lisää, ettei kosteus tiivistys sisemmän pellin pintaan?
   
 11. f34

  f34 Double Gearhead

  Suositus on, että 1/3 eristeestä voi olla tiiviin pinnan lämpöisellä puolella. Näin ollen 20 tai 25mm foamin voisi lisätä.
  Taitaa olla jotain remonttilevyjä, jossa foam ja pintalevy on samassa.
   
 12. Pannu H-D

  Pannu H-D Gearhead

  Mielestäni jos seinissä on nyt 70 mm pelti-uretaani-pelti elementit niin ei kannata lisä eristää.
  Tuon lämmön eristys kyky on niin hyvä ja harvoin umpinaiset seinät sitä lämpöä eniten hukkaavat.
  Ovet, ikkunat ja välikatto ovat ne suurimmat lämmön päästäjät.
   
  Kustom STW, kad_boost ja Remmiveto tykkäävät tästä.
 13. Juuri näin.
  Itsellä tallissa lautavuori, ei tuulensuojalevyä, 2 x 40mm paksut foliopintaiset uretaanilevyt eristyksenä. Alemman kerroksen levyt saumakohta pystypiirojen keskelle ja levyissä lovetus niin että uppoaa 20mm piirojen sisään. Toinen levykerros panin saumat puoliväliin. Niin ja tietenkin aina saumakohdat päästin teräspillillä urtsua, liika pois ja folioteippi päälle.

  kovempi kipsilevy vain sisällä levyjen päällä.
  Lämmin talli, lattialämpö säätimestä (asteikko 0 - 5) alle yhden ja koskaan tallissani ei ole alle 15astetta. Välipohja falskaa helposti, siellä 600mm puhallusvillaa. Kalajoen paskat jenkkiovet on huonoimmat, tosin ei nekään huuruun mene, mutta lamellien välissä todella heikko tiivistys.
   
  viridia ja kad_boost tykkäävät tästä.
 14. moottorinlohko

  moottorinlohko Gearhead

  ja jos ostat moniöljypolttimen voi käyttää kaikki öljyt lämmitykseen.laillisesti ei saa koska valtiolta jää verot saamatta.tuntuu nuo isommatkin kiertelevän kovilla tuloilla lakia vaikka miten .
   
  Kustom STW, Kruunusaari, Inlinee ja 1 muu tykkäävät tästä.
 15. T5

  T5 Gearhead

  Talon kylkiäisenä tuli n. 70 neliöinen talli, joka on eristetty, mutta lämmitys puuttuu.
  Olisiko helpoin ratkaisu se, että hankkisi seiniin muutaman patterin (vaikka 3x1000w) joilla pitäisi peruslämmön viiden asteen paikkeilla ja sitten rakennuslämmittimellä nostaisi lämmöt pikaisesti, kun tallissa alkaa jotain hommailemaan?

  Ja joo, ilppi ois se paras ratkaisu, mutta jos ilppi maksaa asennettuna sen 1500 euroa ja kolme patteria sen reilut parisataa euroa, niin kyllähän tuolla erotuksella jonkun verran lämmittelee ihan pattereillakin.
   
 16. MaxDura

  MaxDura Gearhead

  Toisaalta ilpillä saa kesähelteillä tallin viileäksi niin on mukavampi vaihtaa kansipahveja.
   
 17. GBS

  GBS 2nd gear

  Itellä ilppi pitää n. 12-13 astetta lämpöä. Ja kierrättää sitä ilmaa että se lämpö on kaikkialla. Olen ollut tyytyväinen. Mitsu 35 tais olla joku 2300€ asennettuna 2 vuot sit.
  Hätävaralla on kaks lattialämmityskaapelia valussa molempien autopaikkojen kohdalla.
   
 18. Akit

  Akit 2nd gear

  Mulla Onniselta Online ilpo. Makso 10v sitten 400 ja asennus 200. Hyvin on pelittänyt, et ei talliin välttämättä tarvi kallista ilpoa laittaa.
   
 19. kad_boost

  kad_boost Gearhead

  Kun seinät, lattia, työkalut, kalusteet ja kaikki on esim 5 asteen tilassa niin löpötykillä kun sitä yrittää puhaltaa lämpöiseksi niin aluksi tuntuu että on jopa kuuma ja 10min päästä onkin jo kylmä.
  Ehdottomasti ilmalämpöpumppu ja valmiiksi lämpöisemmäksi niin viittii edes tehdä jotain.
  Ja tahtovat kärytä löpölämmittimet, ikävä käry ja sen tankkailu ym.
   
 20. JKF

  JKF Gearhead

  Mulla on mennyt 40 m2 tallissa viiden vuoden seurannan aikana keskimäärin 887 kWh/v peruslämpöihin. Lämmitys pattereilla ja säädetty niin, että nurkassa lähellä lattian rajaa on +5 astetta. Kytkennät on tehty niin, että seinällä oleva erillinen termostaatti rajoittaa lämmön tuohon +5 asteeseen. Etänä pystyn sitten ohittaan seinätermostaatin, jolloin lämpö nousee patteritermostaattien mukaiseksi.

  Jos tuolla ehtis oleen useampana iltana viikossa, niin sitten varmaan tulis hankittua sinne ilp.
   

Kerro tästä muillekin!