B-KORTILLA KEVYT KUORMA AUTOA?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja tonni, 5.3.2011.

  1. tonni

    tonni 1st gear

    Mitä tapahtuu jos ajan suburbania b-kortilla ja kytät pysäyttää? lähteekö kortti vai selviääkö pelkillä sakoilla jos leikkii vähän uunoa?
     
  2. paja1

    paja1 Double Gearhead

    ajo-oikeudetta ajo. kaverilla läks kortti hyllylle kun hinas yhdistelmää johon pahvi ei piisannu. rangaistusnimike juuri tuo edellä mainittu. voihan se ehkä olla konstaapelista kiinni,minkälaisella tuulella se on,ehkä :odroll: ei tuon nyt luulis olevan murhaan verrattavissa,mutta me ollaankin suomessa.
     
  3. tonni

    tonni 1st gear

    kuinka pitkäks aikaa lähti?
     
  4. Ylläpito

    Ylläpito Gearhead Staff Admin

    ..mutta jos ajaa Caps Lockilla otsikkoa niin selviää huomautuksella ;)
     
  5. Impala76

    Impala76 Gearhead

    Kokemusta on... 220e sakkoa mun tuloilla ja ajo loppu sihen... eipä muuta...
    Ajo-oikeudetta ajo kyllä oli nimi rikkomukselle....
     
  6. Tomaso

    Tomaso 3rd gear

    Laissa 1-6 kk ja poliisi määrää pituuden. Kaveri tarvitsi työssään korttia ja niinpä se otettiin vain 2 kk pois (ajoi yhdistelmää eikä ollut e-luokkaa ajo-oikeuksissa).
     
  7. Jza

    Jza Double Gearhead


    No mulle lätkittiin vain sakot vastaavasta sähläyksestä. Ihan kuulostaisi yhden L-alkuisen kaupungin poliiseille :lol:

    Toi kuukauden minimi on kyllä essonbaarijuttu:

    http://www.laki24.fi/riri-liikennerikok ... taajo.html
     
  8. Tomaso

    Tomaso 3rd gear

    Ajokiellon määräsi Vantaan poliisi ja ajokiellosta päätti Hyvinkään poliisi.

    Tieliikennelaki 3.4.1981/267

    75 § (3.8.1990/676)
    Perusteet ajokieltoon määräämiselle
    Moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja on määrättävä ajokieltoon, jos hänen todetaan syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, rattijuopumukseen tai törkeään rattijuopumukseen. (30.4.1999/546)

    Ajo-oikeuden haltija on, jollei 78 §:n 5 momentista taikka 80 §:stä muuta johdu, määrättävä ajokieltoon:

    1) jos hän ei enää täytä 70 §:n 1 momentissa säädettyjä ajokorttiluvan myöntämisen edellytyksiä;

    2) jos hän ei poliisin asettamassa määräajassa ole toimittanut vaadittua lääkärintodistusta tai optikon antamaa todistusta taikka suorittanut hyväksytysti uutta kuljettajantutkintoa, ajokoetta tai ajonäytettä;

    3) jos hän on moottorikäyttöistä ajoneuvoa kuljettaessaan syyllistynyt rikoslain 23 luvun 1 §:n nojalla rangaistavaan tekoon, joka osoittaa vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan;

    4) jos hän on syyllistynyt kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta;

    5) jos hän on vähintään neljästi kahden vuoden tai kolmesti vuoden kuluessa syyllistynyt moottorikäyttöistä ajoneuvoa kuljettaessaan tämän lain tai rikoslain 23 luvun 1 tai 11 §:n nojalla rangaistavaan tekoon taikka ajoneuvolain (1090/2002) 96 §:n 1 momentissa tarkoitettuun ajoneuvorikkomukseen tai kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyydestä annetun lain (273/2007) 24 §:ssä tarkoitettuun kuljettajan ammattipätevyyssäännösten rikkomiseen lukuun ottamatta muita rikesakolla rangaistavia tekoja kuin ylinopeusrikkomuksia, taikka liikennevalvontaa vaikeuttavien laitteiden kieltämisestä annetun lain (546/1998) 3 §:n 1 kohdassa tarkoitettuun paljastinlaiterikkomukseen; tai (15.1.2010/15)

    6) jos hänet on ulkomailla tuomittu liikennejuopumuksesta moottorikäyttöisellä ajoneuvolla tai hän on siellä syyllistynyt tällaiseen tekoon.

    (14.12.2004/1103)
    Ajo-oikeuden haltija, joka 72 §:n 2 momentissa tarkoitetun kaksi vuotta voimassa olevan ajo-oikeuden aikana syyllistyy kolmasti kahden vuoden tai kahdesti vuoden kuluessa tämän pykälän 2 momentin 5 kohdassa tarkoitettuun tekoon, on kuitenkin mainitussa kohdassa säädetystä poiketen määrättävä ajokieltoon. Sama koskee moottoripyörän ajo-oikeuden haltijaa, jolla ei ole auton ajo-oikeutta, kahden vuoden ajan moottoripyörän ajo-oikeuden saamisesta. (28.4.1995/754)

    Asetuksella säädetään ajokieltoon määräämistä koskevan muistutuksen lähettämisestä 2 momentin 5 kohdassa tarkoitettuihin tekoihin syyllistyneille. (28.4.1995/754)

    76 § (20.12.2002/1199)
    Perusteet väliaikaiseen ajokieltoon määräämiselle
    Poliisimies voi määrätä ajo-oikeuden haltijan väliaikaiseen ajokieltoon ja ottaa ajokortin haltuunsa:


    1) jos on todennäköistä syytä epäillä hänen syyllistyneen rikoslain 23 luvun 3 §:n 1 momentissa tai 4 §:ssä tarkoitettuun rattijuopumusrikokseen;

    2) jos on syytä epäillä hänen syyllistyneen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai rikoslain 23 luvun 3 §:n 2 tai 3 momentissa tarkoitettuun rattijuopumusrikokseen;

    3) jos on todennäköistä, että edellytykset ajokiellon määräämiselle 75 §:n 2 momentin 3–6 kohdan tai 3 momentin nojalla ovat olemassa; (26.6.2008/440)

    4) jos on ilmeistä, että ajo-oikeuden haltijan ajokyky on sairauden, vian tai muun sellaisen syyn vuoksi siinä määrin heikentynyt, että siitä aiheutuu ajon jatkuessa olennaista vaaraa muulle liikenteelle, eikä terveydentilan selvittämistä 73 §:n 2 momentin mukaisesti voida tästä syystä pitää yksinään riittävänä; (26.6.2008/440)

    5) 79 a §:n 2 momentin 1 kohdassa tarkoitetun pyynnön peruuttamisen vuoksi; taikka (26.6.2008/440)

    6) jos on syytä epäillä ajo-oikeuden haltijaa 79 a §:n 2 momentin 2 kohdassa tarkoitetusta teosta tai laiminlyönnistä. (26.6.2008/440)

    Rajavartiomies voi rajavalvontaa suorittaessaan ja muun virkatehtävänsä yhteydessä määrätä ajo-oikeuden haltijan väliaikaiseen ajokieltoon ja ottaa ajokortin haltuunsa:

    1) jos on todennäköistä syytä epäillä hänen syyllistyneen rikoslain 23 luvun 3 §:n 1 momentissa tai 4 §:ssä tarkoitettuun rattijuopumusrikokseen;

    2) jos on syytä epäillä hänen syyllistyneen rikoslain 23 luvun 3 §:n 2 tai 3 momentissa tarkoitettuun rattijuopumusrikokseen.



    77 § (3.8.1990/676)
    Väliaikaisen ajokiellon kesto
    Edellä 76 §:n 1 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa väliaikainen ajokielto jatkuu, kunnes tuomioistuin päättää ajokiellosta. Edellä 76 §:n 2 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa poliisin on viipymättä päätettävä, pidetäänkö väliaikainen ajokielto voimassa. Jos on todennäköistä, että väliaikaiseen ajokieltoon määrätty on syyllistynyt 76 §:n 2 kohdassa tarkoitettuun tekoon, väliaikainen ajokielto on pidettävä voimassa, kunnes tuomioistuin päättää ajokiellosta.

    Jos esitutkinnan perusteella on ilmeistä, että tuomioistuin määrää ajokiellon ehdollisena, poliisi voi määrätä väliaikaisen ajokiellon päättymään, tai jos alkolukolla valvotusta ajo-oikeudesta annetussa laissa (439/2008) säädetyt edellytykset täyttyvät, määrätä valvotun ajo-oikeuden jo ennen kuin tuomioistuin päättää ajokiellosta. (26.6.2008/440)

    Edellä 76 §:n 3 ja 4 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa väliaikaiseen ajokieltoon määränneen poliisimiehen on viipymättä ilmoitettava toimenpiteestä ajokiellosta päättävälle poliisille. Tämän on viipymättä 3 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa päätettävä ajokiellosta tai 4 kohdassa tarkoitetussa tapauksessa väliaikaisen ajokiellon pitämisestä voimassa. (19.12.1997/1242)

    Jos 76 §:n 1 tai 2 kohdassa tarkoitetusta teosta ei nosteta syytettä tai syyte hylätään tai jos teosta määrätään ajokielto ehdollisena, poliisin on viipymättä palautettava ajokortti. Poliisin on viipymättä palautettava ajokortti ja ilmoitettava ajo-oikeuden jatkumisesta ajo-oikeuden haltijalle myös, jos 76 §:n 3 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa ajokieltoa ei määrätä tai jos 76 §:n 4 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa väliaikaista ajokieltoa ei pidetä voimassa. (19.12.1997/1242)

    Edellä 76 §:n 1 momentin 5 ja 6 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa väliaikainen ajokielto jatkuu, kunnes tuomioistuin päättää alkolukolla valvotusta ajo-oikeudesta annetussa laissa tarkoitetusta valvotusta ajo-oikeudesta. (26.6.2008/440)

    78 § (14.12.2004/1103)
    Ajokieltoon määrääminen
    Edellä 75 §:n 1 momentissa tarkoitetuissa tapauksissa ajokiellon määrää tuomioistuin. Rattijuopumukseen syyllistynyt kuljettaja määrätään ajokieltoon vähintään yhdeksi kuukaudeksi ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai törkeään rattijuopumukseen syyllistynyt vähintään kolmeksi kuukaudeksi. Uusintarikoksista ajokiellon kestoksi määrätään:

    1) vähintään kuusi kuukautta, jos rattijuopumukseen syyllistynyt kuljettaja on viiden vuoden aikana syyllistynyt uudelleen rattijuopumukseen tai törkeään rattijuopumukseen taikka törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen;

    2) vähintään yksi vuosi, jos kuljettaja on viiden vuoden aikana syyllistynyt kahdesti tekoon, joka täyttää törkeän rattijuopumuksen tai törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen tunnusmerkistön.

    Tuomioistuin määrää ajokiellon olemaan voimassa enintään viisi vuotta. Tuomioistuimen päätöksessä on mainittava ajokiellon viimeinen voimassaolopäivä. Tuomioistuimen päätös pannaan täytäntöön valituksesta huolimatta.

    Edellä 75 §:n 2 momentissa tarkoitetuissa tapauksissa ajokiellon määrää poliisi. Edellä 75 §:n 2 momentin 1 ja 2 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa ajokielto määrätään olemaan voimassa toistaiseksi ja 3–6 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa :argue: vähintään yksi :argue: ja enintään kuusi kuukautta.

    Ajokiellon kestosta määrättäessä otetaan huomioon ne vaikutukset, jotka toimenpiteellä on ajokieltoon määrättävän toimeentuloon ja välttämättömään liikkumiseen. Ajokiellon kestosta määrättäessä on vähennyksenä otettava huomioon aika, jonka kuljettaja on ajokieltoon johtaneen teon vuoksi ollut ilman ajo-oikeutta, taikka katsottava ajokielto väliaikaisen ajokiellon pituuden vuoksi kokonaan kärsityksi. Edellä 75 §:n 2 momentin 5 kohdassa ja 3 momentissa tarkoitetuissa tapauksissa ajokielto on määrättävä pantavaksi täytäntöön välittömästi, kun päätös ajokiellosta on tehty.

    Jos moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajaa ei 75 §:n 1 momentissa tarkoitetussa tapauksessa tuomita teostaan rangaistukseen, ajokieltokin voidaan jättää määräämättä.

    80 § (14.12.2004/1103)
    Varoitus
    Poliisi voi ajokieltoon määräämisen sijaan antaa varoituksen, jos ajo-oikeus on ajo-oikeuden haltijan toimeentulon tai liikkumisen vuoksi välttämätön eikä 75 §:n 2 momentin 4 ja 5 kohdassa tarkoitettujen liikennerikkomusten ole katsottava osoittavan piittaamattomuutta tieliikennettä koskevista säännöksistä ja hänelle niiden rikkomisista tuomituista tai määrätyistä seuraamuksista.

    Se, joka vuoden kuluessa varoituksen saamisesta syyllistyy 1 momentissa tarkoitettuun tekoon, on kuitenkin määrättävä ajokieltoon, jollei erityistä syytä muuhun ole



    Linkki ja lainaukset Finlex
     
  9. Caideman

    Caideman 1st gear

    Saivartelua;

    Lakitekstissä mainitaan "poliisimies", joten jos sattuu kohdalle naispoliisi, niin tarviiko sitä ottaa tosissaan ja saako se yleensäkään siinä kohtaa päättää asiasta? Lakitekstin mukaan ei... :rotfl: :rotfl: :rotfl:
     
  10. Jza

    Jza Double Gearhead

    Okei, no ihan kaks riviäkin olis riittänyt kyllä linkittää.

    En ite kyllä tiedä, että keneltäkään tutulta olis lähtenyt kortti jos on sattunut olemaan vaikka kärry perässä ja menee painot yli (kuten tyhjä traileri). Mutta kaippa tuo lienee vähän tapaus(ja paikkakunta)kohtainen juttu...

    No nyt löytyy kirjaimia kortista niin, että piisaa vähäks aikaa (vahingosta viisastuneena). Esim. joku D vaan alkaa olla sen verran hapokas hinnaltaan jo suorittaa, että ihmettelen ellei aika monella houkuta vedellä ilman sitä menemään, jos pelkästään omaksi iloksi ajelee ja kyydissä on joku muukin kuin omassa taloudessa asuva :odroll: Helvetin fiksu säännös tuokin.

    Se istuimien määrä kun siinä autossa ei hirveästi vaikuta hallittavuuteen jos verrataan 12 metristä kuorkkia tai bussia.
     
  11. Tomaso

    Tomaso 3rd gear

    Olen kuullut muutamista tapauksista ja tyypillisesti 3-4 kk kortti hyllylle jos ei ole ollut lieventäviä tai raskauttavia seikkoja


    Ilmankos tuossa kaverin tapauksessa miespoliisi "päälliköi" naispoliisin seuratessa vierestä :D Olin kyydissä ja minun autoa kuskattiin kun ei silloin itsellä ollut vielä ajo-oikeutta vedellä traileria. Tuolla matkalla tapahtui muutakin, niin että meni kaverilla reissu reilusti pakkasen puolelle :odroll:
     
  12. Jza

    Jza Double Gearhead

    Nämä lienee tapahtuneen raskaalla kalustolla? Vaikea uskoa, että missään olis poliisit niin pihalla, että lätkivät esim. tuosta aiemmin mainitusta tyhjästä trailerista ajokieltoa, kun se painaa yleensä sen 600-700 kiloa, vaikkakin korttia katellaan kokonaispainon mukaan (mikä noissa on yleensä aina 3.5 tonnia).

    Järki niilläkin on päässä useimmiten. Kun luvallisesti saa kuitenkin repiä jotain huomattavasti painavampaa peräkärryä pelkällä B-kortilla.
     
  13. Tomaso

    Tomaso 3rd gear

    Max 3500 kg peräkärryllä kuorma päällä joko ilman e- tai E tai C1E ajo-oikeutta.


    ???
    Yli 750 kg kokonaispainoisten päräkärryjen vetämiseen vaaditaan vähintään e- ajo-oikeus (tai kuorma-autolla vähintään C1E).
     
  14. Putte

    Putte 1st gear

    Kyllä B-kortilla saa vetää yli 750 kg kokonaispainoista peräkärryä. Veturin ja auton yhteenlasketun kokonaispainon ylittäessä 3500 kg tarvitaan E. Pikku E riittää B-luokan auton kanssa 5400 kiloon asti.
     
  15. Jza

    Jza Double Gearhead

    Niin. Siis painavampaa peräkärryä, kuin mitä se joku traileri yksinään painaa. Niissä kun on kokonaismassa se 3.5 tonnia, vaikka todellista painoa olis kilo. Ja peräkärryissä voi olla todellinen massa laillisesti paljon suurempi (kokonaismassa pienempi), kuin tuo trailerin.
     
  16. ursus2

    ursus2 Gearhead

    Pikku E vaaditaan lisäksi jos peräkärryn kokonaispaino ylittää vetävän ajoneuvon omapainon.
     
  17. Jza

    Jza Double Gearhead

    Tiedämme tämän, mutta siinä se vitsi juuri olikin, että jos sulla on perässä vaikka se traileri tyhjänä, missä on kokonaispainoa 3.5 tonnia ja massaa oikeasti 700 kiloa ja siitä läks kortti, niin pistää naurattamaan.

    Kun taas laillisesti voi vetää (veturista riippuen) vähintään tuplaten raskaampaa kärryä...
     
  18. yks toine mikko

    yks toine mikko Double Gearhead

    :rotfl:
     
  19. ursus2

    ursus2 Gearhead

    Juu,näinhän se menee,mikä lie ollut lainlaatijan idea.
     
  20. AVRO

    AVRO Gearhead

    Olikos se "rikoksen suunnittelu" jo rikos itsessään tänäpäivänä? Tuossa ison kärryn vetämisessä tyhjänä pikkuautolla täyttyisi semmoiset tunnusmerkit... :D :wc:
     

Kerro tästä muillekin!