Bombardier R61 vm-60 Eli lumikiitäjä. Tämä ei ole auto, mutta on tämä tekniikaltaan enempi auto kuin perus moottorikelkka. En löytänyt sopivaa foorumia, joten rohkenin tänne tekemään jonkunlaista projekti kertomusta. Tämä on ensimmäinen "jenkkikone" jonka omistan. Euro ja japsi autoja on tullut värkättyä. Käydessäni -04 Oulaisissa Wanhassa woimassa näin ensimmäisen kerran Bombardier lumiiitäjän. Siitä asti kytenyt ajatus sellaisen hankkimisesta. Yli 10 vuotta meni kun näin ensimmäisen kerran myynti ilmoituksen samanlaisesta koneesta. Aika huonokuntoiselta ilmoituksessa kone näytti, mutta päätin soittaa ja niimpä lähdin paikanpäälle ihmettelemään. Tekniikkana Mopar 318 ryppyreuna ja 3-vaihteinen manuaali. Ei kyllä heti sytyttäny ajatus, että tuosta ruosteläjästä alkaisi mitään tekemään. Otin kuvia jokapuolelta ja kokeilin pyöriikö kone, pyörihän se. Ajelin kotiin ja viikonpäivät mietein ostanko vai enkö. Soittelua ja tinkaamista. Lopulta myyjä lupasi toimittaa koneen kotiin samaan hintaan, niin kaupat syntyi.
Tammikuun lopulla 2016 oli pihalla tällainen kaunistus Kesään asti kartoittelin, että mitä puutteita koneessa on ja hommailin pikkuhiljaa osia. 4kpl. pikkuvalmetin etukumeja 4.50x16, kaasutin ja virranjakaja tulpanjohtimineen. Osat kiinni, uutta öljyä koneeseen ja pakkasnesteen lisäys. Akku kiinni ja kone tulille.https://goo.gl/photos/n7xhLYEWGLPnm6Uw7 Kaikki vimpstaakit oli jumissa ja niitä piti kaasulla lämmitellä, että alkoivat liikkumaan. Sitten päästiinkin koeajolle. Savuttaminen väheni kokoajan ja kone tuntui käyvän nätisti. Vaihteisto ei niinkään toiminut, ykkönen ja pakki pitää melko meteliä ja vaihteensiirron tangot ovat mielenkiintoiset nivelineen ja varsineen. Vauhti kerkeää pysähtyä ennen ku saa isompaa pesään. Lattia oli lahonnut penkin alta kokonaan ja siihen hitsasin uutta peltiä, että pysyy kuski kyydissä. Ajattelin laittaa aluksi vain ajokuntoon ennen kun alan tekemään täydellistä läpikäyntiä. Valot löytyi vanhasta leikkuupuimurista ja laminoidun tuulilasin teetätin paikallisessa lasiliikkeessä. Sähköt ihme kyllä toimi lämppäriä ja tyyttiä myöden. Tästä videosta pitää hakea välillä inspiraatiota Peruuttaessa lumipenkan yli osui pohjalevy öljypohjaan ja öljypohjasta irtosi ruosteet jolloin siitä tuli siivilä. Oli sitä näköjään joku juottamalla korjannut ennenkin. Onneksi huomasin öljyvuodon, ettei käynyt kuivana. Moottori näytti alta päin ihan siistiltä eikä ylimääräitä mönjää ollut kuin nimeksi öljypohjassa. Korjasin "väliaikaisesti" öljypohjan hitsaamalla, jotta pääsee ajeleen ennen kun lumet sulaa Nyt sitten alkaa ne kysymykset Mikä automaattilaatikko käy tämän koneen jatkoksi? Koneessa valunumero 2264229 Tällainen lätkä kannen päässä. Virranjakaja on tupla kärjillä ja sen säätäminen on tuottanut tuskaa. Akseli on väljä ja ennakot heittellee tyhjäkäynnillä. Käykö tähän koneeseen joku kärjetön jakaja suoraan vai mikä olisi viisainta? Vanhan jakajan korjaus?
Ryppyreuna 318 alakerta pääosin samaa kamaa kuin LA 318. Kannet sitten erilaiset ja mekaaninen nokka. Jakaja käy suoraan tuoreemmasta pikkulohkosta. En tiedä millainen kampuran takapää noissa industrial koneissa on. Se määrittää pitkälti minkä lootan siihen saa perään.
Toi on ilmeisesti "vanhaa mallia" tuo 318. Siinä kampuran takapään laippa tulee ulommas kuin uudessa eikä siinä ole kierteitä ja se on 8 reikänen. Vauhtipyörässä/turbiinissa on studit jotka tulevat reijistä läpi, ja laipan ja lohkon väliin sitte mutterit. Lootaks siihen käy suoraan valurauta TF joka on ollut tolla kytkinkoppakaavelilla. Sit toinen vaihtoehto olis vaihtaa kampiakseli uudemmasta 318:sta jolloin siihen kävis tuoreemmat TF:t pikkulohkon perästä.
Kauhajoella oli samanlainen yhdellä sotaveteraanilla löytyi tontilta kaikkea muutakin jännää sitä en tiedä mihin ovat härvelit sieltä kadonneet
Näissä on sitä jotain...olin viime lauantaina menossa morsmaikun kans hiihtään meren jäälle Kemissä kun kuulin jotain miehekästä murinaa ja kas sieltä tulee jäätä pitkin Bombardieeri moparin veekaheksan täydessä touhussa Piti jäädä oikeen kuunteleen/kattoon homma loppuun asti kun härveli nousi jäältä ja luovutti matkustajat maihin.Hienoa toimintaa.Tää ajaa porukkaa lumilinnalta sisäsatamaan ja takas.
Onko tämä yksilö veljekset Talvitieltä, Ilmajoelta? Hieno teko herättää tuollainen henkiin. Sbm mainitsi tämän "sotaveteraanin" Kauhajoelta. Hänellä kuuluu olleen myös samanlainen, en vain muista nähneen sitä. Siellä kun on edelleenkin kaikenlaista tavaraa vaikka tytär ja vävy on siistinyt paikkaa huomattavasti. Vanhaa venäläistä kalustoa on vieläkin melko paljon. Sorry ot.
Tämä kone ollut jossainpäin eteläsuomea ja liikennöity talvella suomenlahden linnakesaarille. Onko näillä laatikoilla mitä eroja valurauta vs alumiinikoppanen saatavuuden tai kestävyyden suhteen? Sama kone. Talvitien veljeksillä oli näitä 2kpl. Toinen meni ruotsiin ja toinen tuli minulle.
Hemi ois kiva menee budjetti yli Latailin kuvia uudestaan. Jospa nyt näkyisi. 12 hlö menee kyytiin. B- Sarja on puukorinen joita valmistettu 1941-51 2817 kpl. R- Sarja on teräskorinen joita valmistettu 1951-81 2416 kpl. Postille tullut aikoinaan R-sarjaa noin 10 kpl. ja kun posti luopui kiitäjistä menivät ne puolustusvoimille. Puolustusvomat luopui kiitäjistä joskus 80-90 luvulla. 5. koneen kohtalo tiedossa varmuudella. Loput jossain, ehkä romuna.
No nyt näkyy kuvat alussakin. Joskus muinoin kun lomailtiin lapissa, olisko ollut käsivarressa, jonkun navetan takana seisoi tällainen. Näkyi siihen päätielle. Mielenkiintoinen projekti
On se valurauta TF ihan eri elukka, osasaatavuus huonompi ja kalliimpi. Lisäks niitä komennetaan vaijereilla, ei vissiin oikeen oo shiftereitäkään tarjolla. Ehkä Hussolta ja Nätkiniltä kannattais kysellä.