Checker-taksit ja poliisi-Valiantit

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Mobilismi', aloittaja Heikki, 21.12.2001.

  1. Heikki

    Heikki Gearhead Admin

    Mahtaako noita surullisenkuuluisia 1950-luvulla Suomeen tuotuja "uudenkarheita" Checker-taksiautoja olla yhtään jäljellä alkuperäisasuunsa kunnostettuna? Niitä kai piti tulla peräti 500, mutta eikös tuonti tyssännyt ekaan erään kolhuisia ja epäkuntoisia romuja? Aiheesta on muistaakseni joskus ollut juttua myös Mobilistissa..?

    Entäpä nuo 1960-luvulla Poliisille hankitut Valiantit/Dartit, liekö yhtään säilytetty virka-asussaan? Onko tästä aiheesta ollut laajempaa juttua Mobilistissa tai muissa lehdissä?
     
  2. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Meiläpäin on tallessa tuollainen Checker, kunto on vielä surkeampi kuin maahan tullessa.
    Poliisiautoista löytyy jonnekin afrikkaan(??) poliisiautoksi matkalla ollut 64 Ford Galaxie, 4d isolohkoauto, näitä tuli uutena maahan laivalasti jonkun ongelman takia?
     
  3. 4dFunClub

    4dFunClub 1st gear

    Mitähän mahtaa kuulua sille Checkerille joka jo 60-luvulla muutettiin Suomessa 2-oviseksi ja oli muuteltu muualtakin? Muistaakseni Street & Racessa oli juttua kauan sitten. Jälleen muistaakseni auto vaikutti Lahden-Hollolan suunnassa joskus.
     
  4. RoBot

    RoBot 1st gear

    Mitenkäs sitten muuten tuo chekkerien tuonti suomeen on mennyt?
    Muitakin kuin nuo 500 yksilöä? Olisi kiva projektiauto.. :smile:
     
  5. Heikki

    Heikki Gearhead Admin

    Taisi Checker-merkin maine saada aika kolauksen noista romutakseista, siispä taisi myöhempikin tuonti olla vähäistä ellei sitten olematonta?

    Tuliko romutaksejakaan kuin 100-200?
     
  6. RoBot

    RoBot 1st gear

    On kyllä aika romua olleet tullessaan. Osoitteesta http://www.taksihelsinki.fi/Historia.htm taitaapi löytyä kuva siitä millaisia ne on sitten olleet..
    Eikös noissa ollut jopa kasikoneita?
    Ei se mikään ruma auto ole ollut. Jos vain olisi kunnossa..
     
  7. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Epäilisin että niitöä on muutama hassu tullut ja niistäkin leijonan-osa (ei ole paljon sekään..) tod.näk harrastajille..

    Itse olen suomen-ä nähnyt livenä vain kaksi checkeriä: toinen Valon Checker kalliossa eräänä kesänä ja toinen oli jossain tapahtumassa pari vuotta takaperin, hopean harmaana..
     
  8. Anonymous

    Anonymous Guest

    Se 2-ovinen "club coupe" oli ainaskin syksyl
    lä siinä samassa pihassa lähellä Lahtea ja e-
    delleen samassa kunnossa eli vaiheessa.Ei ol-
    lut Checkereissä kasikoneita kun vasta -65 ja silloinkin Chevyn 283.
     
  9. HenkkaTurust

    HenkkaTurust 1st gear

    Checkereistä ja poliisiautoista seuraavaa:
    Käsittääkseni suomeen tuli n.500 Check. yksilöä, joista uusia tasan yksi, loput täysin loppuun ajettuja. Automerkki sai äärimmäisen huonon maineen täysin syyttä, on selvä että jenkit ottivat työkaluistaan kaiken irti ennenkun joutivat myyntiin. Olisiko näitten vaunujen alkuperäinen "palveluspaikka" ollut Chigago, eli tarkoittaa ruostetta. Rohkenen väittää, ettei tästä taksi parane mutta mikään ei vaan kestä ikuisesti.
    Kasikoneita oli Aerobus-mallissa (lentokenttä-taksi) jo ennen vuotta 65, ja nämä olivatkin Mopar-moottoreita.
    Jenkki poliisi versio ja täkäläinen poliisi-auto ovat kaksi eri asiaa. Täällähän kyttä-auto on mikä tahansa sedan sen jälkeen kun on saanut majakan katolle ja tekstin peltiin.
    Kun jenkit tekivät autoyksilön poliisi autoksi, se sai aivan eri käsittelyn kuin siviileille myytävä tavallinen vaunu. Ainakin Moparin kohdalla tämä on helposti todettavissa VIN-lätkästä. Tähän käytäntöön mentiin alkaen 56 ja uskoakseni jo 60-luvun alussa oli selvä enemmistö jenkkien poliisiautoista virallisia Police-Package versioita. Alustaltaan nämä vastasivat ainakin Moparin kohdalla täysin taksiversioita alustaltaan, mutta kytille oli tarjolla 6 tai 7 eri tasoa sen mukaan mikä tuli olemaan oletettu käyttötarkoitus.
    Eli kaupunki partiointiin kutonen ja takaa-ajo autoon (Pursuit class vechile) iso ja tehokas kasi malliston huipulta jne.
    Nämä Suomeen tulleet 64-Customit olivat menossa etelä amerikkaan, mutta tilaaja- maassa, jota en nyt muista, valta vaihtui eikä uudet herrat kaivanneet kalliita kyttäautoja, päätyivät sitten tänne.
    Nämä ovat EHKÄ virrallisia kyttäkoodin autoja, jos omistat tälläsen tarkista piruuttasi löytyykö VIN-lätkästä jotain outoa! Muutoin tänne ei montaa virallista kyttä vaunua ole rantautunut. Tulee mieleen TM-25 Aspen, Jari Mäen Ford ja Rautakummun Chevi -löytyykö lisää?
     
  10. Anonymous

    Anonymous Guest

    Car Life 10/1961 lehdessäni on Chrysler Newport enforcer poliisiauton testi.
    Autossa oli seuraava tekniikka:

    383 4-bbl, 325 hp V8 (erikoisnokka-axle)
    H-D (Heavy-Duty) TorqueFlite autom.
    3.23 lukkoperä
    H-D jouset
    H-D kallistuksenvakain
    H-D iskarit
    12" jarrut H-D liinoilla
    isommat 15" pyörät
    Police Special 7.60-15 renkaat
    erikoisistuimet

    ..ja 0-60 mph meni ajassa 8.3s
     
  11. J-M Partanen

    J-M Partanen 1st gear

    Tuossa muutaman kilometrin päässä on vanha laatikkomallin valiantti taitaa olla 67
    joka on kuulemma ollut uutena ruotsin poliisilla ja tullut oulun kautta suomeen, tekniikkana on muistaakseni 225/904, (siis ruotsin poliisilla ollut :smile:

    Kuskin puolen sisälokarissa oli muistaakseni iso rivi jotain (valo?)releitä, ja vilkkujakin oli enemmän kuin normaalisti, esim isot kromikupuiset "pakkula" vilkut etuovien etupuolella.
    Takapuskurissa oli jäänteet jostain kromikuorisesta pikkulampusta.

    Olympia Chekkereitä tiedän myös yhden pohjattoman kuoren ilman tekniikkaa.

    Se suomikustomi Chekker kai oli joskus myytävänä aika suolaiseen hintaan, mikähän lienee nykyinen myyntitilanne, parikymmentä donaa vanhaa rahaa aukikuoritusta harsosta on kuitenkin liikaa.
     
  12. Anonymous

    Anonymous Guest

    Ne `64 Fordit olivat alunperin menossa Nicaraguaan.
     
  13. Heikki

    Heikki Gearhead Admin

    Tässä olisikin aika mukava tietopaketti kyseisestä kärrystä, jos toinen kotimainen taittuu. Polis och polisbilhistoria.
     
  14. Sumu

    Sumu Gearhead

    Pohajnmaalla taitaa yhdellä autohajottamolla olla vieläkin entinen poliisi-Valiantti-papereita ei kuulemma ole olemassa...
     
  15. impala67

    impala67 Double Gearhead

    joo mäkin kävin tsekkaan sitä vaasanvalianttia, siinä oli ollut lattiamanuaali (ainakin siistinoloinen reikä oli lattiassa). kone oli ollut kutonen-palkista päätellen, veikkaisin että 225 ja 4man? kyllä 225 riitti tuohon aikaan ifoja ja 150kmh porsseja vastaan...

    mitä niihin papereihin tulee, veikkaisinpa että romiksen pitäjä vaan ei halua myydä vehjettä kokonaisena. sääli. Oliks sen romiksen nimi smeds? tms...
     
  16. Chevy ´53

    Chevy ´53 Gearhead

    Tässä aiheeseen sopiva linkki Suomen poliisiautoista: http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/ ... endocument

    Täällä länsirannikolla on yksi Checker jo pelastettu metsästä talliin ja toinen haettaneen lähiaikoina. Siitä sitten ehkä myöhemmin tuolla Rod & Kustom -puolella...
     
  17. Sumu

    Sumu Gearhead

    Impala67: Kyl se sama paikka on! Tais katossa olla vielä jäljet vilkustakin.
     
  18. impala67

    impala67 Double Gearhead

    niin siis olisiko mahdollista että tuo olisi se sama josta aiemmin tällä palstalla puhutaan 67:na valianttina?
    eli auto olisi tullut ruotsista, suomen poliisillahan ei muuten ollut mitään politiikka autoistaan 60-luvulla eikä aiemminkaan, kunha auto pelasi ja oli tumma niin se kytille kelpasi...

    voisiko tuo ruotsista tuominen selittää papereiden puuttumisen ? voisiko vallu olla varastettu ruottin poliisilta? -ei olisi yllätys <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif"> hehheh
     
  19. Sumu

    Sumu Gearhead

    Muistan kans joskus kyselleeni tuosta valtterista smedsillä ja äijä tuumas vaan että se voi olla varastettu ku ei olla papereita.
    Onhan jotkut joskus kuskannu sinne autoja Vaasasta , jotka seisseet jossain kauemmin. Sanoneet sitten että tuodaan paperit huomenna ku ei nyt just tullu mukaan... aika härskiä toimintaa...eipä kaupungin tarttenut ottaa haltuun!

    No , tää nyt on vaan huhua...
     
  20. J-M Partanen

    J-M Partanen 1st gear

    Tämä toinen pollari valiantti ei ole se Vaasan auto.

    Tämä 67 löytyy täältä savon puolelta, kävin tuossa kesällä kylässä ja katselin autoa tarkemmin, sisällä näytti olevan vielä valokatkaisia paneli, jossa luki naksukatkaisan alla eri tekstejä esim. "ljukhus" tms.

    tämä auto kai oli myytävänäkin kun joskus kysyin mutta samalla hinnalla sais varmaan ehjänkin auto on seissyt kuulemma vuodesta ´78 eli ruostetta on varmasti tarpeeksi.
     

Kerro tästä muillekin!