Dynamiitiillä käyntiin?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja tst, 6.1.2008.

  1. tst

    tst Gearhead

    En ole ennen tuollaista nähnyt joten oli pakko ostaa se :rotfl:
    Eli pyörillä oleva,ilmeisesti joskus kiskoja pitkin vedetty Valmetin kompura vuodelta yhdeksäntoistasataaviiskytviis jossa on dieselmoottori mutta starttimoottoria ei tuosta löytynyt vaan ohjeessa höpistiin jotain dynamiitillä käynnistämisestä että pitää olla kampi oikeas kohdas jne.Sylinterin kannessa ei ollut hehkutulppia mutta suuttimet oli ja siipiruuvit joiden alla reiät palotiloihin ja syöttöpumppu kampuran päässä.
    Onko joku törmännyt moiseen?
     
  2. jublomb

    jublomb 1st gear

    Juu,onhan noita "dynamiitti käynnisteisiä" dieseleitä joskus muinoin käytetty monessakin paikassa.

    Homma toimii käsittääkseni nii,että panostettavan sylinterin mäntä asetetaan vähän ohi ykk:n,ja sitte räjäytetään se käynnistyspaukku siellä pytyssä,räjähdyksen paine sitten painaa mukia alaspäin sylinterissä,ja mylly käynnistyy.

    Viisaammat kertokoon lisää,näitähän voi olla montaaki eri systeemiä olemassa,mutta oli miten oli,niin hemmetin hienoja vehkeitähän tommoset on.
     
  3. tst

    tst Gearhead

  4. Rocket engineer

    Rocket engineer 1st gear

    Isoissa laivadieseleissä moinen oli/ on kai yhä käynnistysmuoto? Ainakin vara sellainen?
     
  5. w9816

    w9816 1st gear

    Ei. Paineilmalla ne käynnistetään.

    Ja se ruuti-tsydeemi on nimeltään "Coffman cartridge starting" (tai se on ainakin yleisin)
     
  6. sbm396

    sbm396 Gearhead

    lentohärvelien koneita on kans ammuttu käyntiin
     
  7. steelofamerica

    steelofamerica Gearhead

    maamoottori

    moro ja sit kai oli tää kuulakäynnistys jossain maamoottoreissa. eli kuula puhalluslampulla punaseks ja koneeseen ja käyntiin :pinup:
     
  8. Rockmaple

    Rockmaple Gearhead

    Re: maamoottori

    Kuulasytytys ei oo pelkästään käynnitystä varten. Kun moottori on saatu käyntiin, kuula pysyy itsekseen kuumana koko ajan. Jos se pääsee jäähtymään, kone sammuu. Se kone on vähän niin kuin diesel, eli sytyttää puristuneen ilman lämpenemisen vaikutuksesta. Mut puristukset on sen verran matalat, ettei paukkua synny ilman palotilassa olevaa kuumaa kohtaa, mikä on juuri ko. kuula. Ja se kuula on kiintesti kiinni siinä koneessa, eikä sitä voi viedä esim. saunan pesään lämpenemään. :D
     
  9. TanksAreFull

    TanksAreFull 1st gear

    Niin se kuula ei pompikaan siellä palotilassa?
     
  10. tst

    tst Gearhead

    Re: maamoottori


    No semmonenhan pitää sitten kans saada naapurien piristykseksi,olisko jollakulla joutilas kuulapää?
     
  11. MuscTor

    MuscTor Gearhead

    Kaverilla oli akanaan ladon takana wanha Lada happanemassa. Kerran sitten kulkupelinsä romutettuaan sai päähänsä tehdä lattanasta nopeastikin väliaikainen liikkumislaite, vaan aika oli ikävä kyllä tehnyt tehtävänsä, eikä lattaraudan kone enää pyörähtänyt, vaikka kaveri mistä väänsi.

    Tunnetusti äkkipikaisena miehenä tunki seuraavaksi tulpanreiästä sisään dynamiittia, panosti tulilankanallilla ulos jääneen osan ja lanka tuleen. Lopuksi paiskasi pellin kiinni ja huoksi seuraavan rakennuksen nurkalle satasen kuin Ben Johnson ja totesi nurkan takaa katsellessaan, että kyllä nyt pyörähtää.

    Ja pyörähtihän se. Konepelti kävi kohtuullisen korkealla ja liihotteli vehnäpeltoon, moottorin etummaisesta puolikkaassa ammotti melko kraatteri ja, aivan oikein, kampiakseli pyöri kyllä liukkaasti. Ainakin se katkenneen kammen etummainen puolikas, jolla ei ollut enää mäntiä turhaan liikettä hidastamassa. Toinen oli muruina ja toisesta muuten vaan kiertokanki poikki. Kammen takimmaista puolikasta ei testattu
     
  12. sepi 74

    sepi 74 1st gear

    buaahaaahaaa :rotfl: :rotfl: :rotfl:
     
  13. Galaxie61

    Galaxie61 Gearhead

    eikö kukaan ole ollu intissä tekemisissä t-72 vaunujen kanssa , ne sai käyntiin ruutipanoksella jos sähkö ei riittäny !
     
  14. PikkuPaja

    PikkuPaja Gearhead

    Paljonkohan on ollu (ladassa)moottorin teho heti räjäytyshetken jälkeen :poff:
     
  15. PauliP

    PauliP 1st gear

    Itse muistan kun nuorina poikina katseltiin jotain ameriikkalaista sotasakankarielokuvaa, kyllä ne sen aavikolla romuista omakyhäämänsä lentolaittteen kynnistivät räjähdyspanoksella. Pitääkin käydä Tikkakosken ilmailumuseossa katsastamassa, siellähän noita lentohärveleiden moottoreita on näytillä.
     
  16. Nappula

    Nappula Gearhead

    Ei T-72 moottorissa kyllä ole ruutipanoksella käynnistystä vaan sähköllä ja paineilmalla. Ja tuo sähkö käynnistys on lähinnä varalla jos paine laskee pulloissa alle 40 bar.
     

Kerro tästä muillekin!