Eloksoinnin poisto?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja umpio, 23.2.2018.

 1. umpio

  umpio 3rd gear

  Alumiinilista, joka eloksoitu messinginväriseksi. Tuo väri pitäisi saada pois että saisin listan alumiinin väriseksi, ja sitten lakka pintaan. Millä konstilla onnistuu?
   
 2. oceanic7

  oceanic7 Double Gearhead

 3. cdi

  cdi Double Gearhead

  Natrium hydoksidi eli kansankielellä lipeä
   
 4. Toope

  Toope 2nd gear

  Bilteman kielellä: Kaustinen sooda (rakeina muovipullossa ja halpaa)
   
 5. Belve67

  Belve67 2nd gear

  Lipeä on hyvä mut pitää muistaa et se eloksointi on jollain lailla lujenmassa siinä osassa kuin se itse perusaine, älä jätä osia likoon vahtimatta ja voit auttaa eloksoinnin poistumista hieromalla tai lievästi hiomalla liotuksen aikana. Alsa voi sulaa eloksoinnin alta liiaksi liian kovalla lipeällä vahtimatta prosesssia koko ajan.
   
 6. Jussi289

  Jussi289 Double Gearhead

  Sanoisin, ettei onnistu kuin hiomalla ja kiillottamalla. Ja koko ajan pidettävä muoto tallessa. Noilla kemiallisilla konsteilla saat vaan epäkelpoa pintaa aikaan.
   
  jorkat tykkää tästä.
 7. Toope

  Toope 2nd gear

  Hiomalla saa varmimmin pilalle,sitäpaitsi eloksointi on yhtä kovaa kun hiomapaperin hioma-aines,joten tuskainen homma. Lipeällä ei saa pilalle niitä mitenkään,jos otat ne kylvystä pois silloin kun väri ön lähtenyt,sillon on myös se eloksointikerros poistunut,koska se väri on vaan siinä kerroksessa. Kiiltävää pintaa ei tule,mut pehmeänä matskuna helppo jälkikiillotettava.
   
 8. Volvo_5.7

  Volvo_5.7 Double Gearhead

  Kodin putkimiestä smarketista ja siihen upottamalla sai eloksoinnin lähtemään hienosti. Sitten osan pesu vedellä ja sinolilla. Tuli hyvä. Pitää olla vaan sopiva astia mihin putsattava osa mahtuu.
   
 9. cdi

  cdi Double Gearhead

  Joo kyllä hatara muistikuva olis että sitä harjattiin kaiken aikaa ja käännettiin pois liuoksesta mistä oli lähtenyt.............kyllä se kiilloitus oli siltikin tuskaa rättilaikka ja kolmenlaista vahaa.
   
 10. Belve67

  Belve67 2nd gear

  Muistaisin et vesihiomapaperilla lipeäkylvyssä joskus avitin eloksoinnin irtoamista lampunkehyksistä tietysti nitriilihanskat käsissä.
   
 11. SPORT TRUCK

  SPORT TRUCK Double Gearhead

  Useinkin poistanut eloksointeja pikkuosista juuri Kodin putkimiehellä...yleensä jo muutama minuutti riittää...yön yli jos jättää niin voi olla vaan se putkimies jäljellä :rotfl:
  Sitten huolellinen pesu ja Sinol käsittely, niin tulee eloksoinnin kaltainen kohtuu hyvinkin kestävä alumiinin värinen pinta.
  Useimmiten kyllä kiillottanut osat käsittelyn jälkeen Autosolilla ja lumppulaikalla peilikirkkaaksi.

  Ok, voihan noissa eloksoinneissa miten on tehty ja siinä alumiinissakin olla eroja...en ole asiantuntija, mutta ainakin tuo on toiminut omalla kohtaa noissa pienemmissä harrastepeleissä.
   
 12. jorkat

  jorkat Gearhead

  haluatko sen listan todellakin matta-alumiinin väriseksi vai ennemminkin lähemmäksi kiillotettua rst- tai kromattua pintaa?
   
 13. Jussi289

  Jussi289 Double Gearhead

  Kemiallisessa eloksoinnin poistossa on se ongelma, että jos siinä on yhtään jo alkanutta syöpymää, ruttua tai muuta pintavikaa, niin ne kohdat on syöpyny pois ennen ku se eloksointi.
   
  jorkat tykkää tästä.
 14. jorkat

  jorkat Gearhead

  voimakkaasti yksinkertaistaen. eloksointi on ns. kolomaalausta.
   
 15. Toope

  Toope 2nd gear

  Nih,kolo täynnä ainetta joka heijastaa vaan tiettyä valon aallonpituutta.
   
 16. umpio

  umpio 3rd gear

  Matan ja kiillotetun välimuoto; varmaankin lähempänä mattaa. Kynnyslista kyseessä, joten tuon kappaleen kokonaan upotuksessa on vähän haastetta (mitta 140 cm). Ja kyseessä uusi, puhdas lista, joka vain on väärän värinen.
   
 17. SPORT TRUCK

  SPORT TRUCK Double Gearhead

  140cm lista...sopiva pätkä viemäriputkea, tulpat päihin ja leikkaa putken auki päältä että sen näkee koko matkalta, vetää putken vielä vaikka päistä johonkin kiinni ettei se kierähdä...pöytä, sahapukki tms....lista ja litkut sisään ja seuraa koko ajan mitä prosessin aikana tapahtuu.

  Kannattaa miettiä myös tilaa missä tekee...lämmintä ja hyvä tuuletus tai kesällä ulkona...saattaa se kylmässäkin toimia, mutta sellainen käsitys on että yleensä kemialliset prosessit toimivat paremmin lämpöisessä.
   

Kerro tästä muillekin!