ENTISÖIJÄT, MUSEOAUTOILIJAT, VANHA-AUTOILIJAT JA HARRASTEAUT

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Mobilismi', aloittaja Arto65FB, 29.5.2002.

  1. Arto65FB

    Arto65FB 1st gear

    On ironista, että Suomessa, jossa ei ole omaa laajamittaista autoteollisuutta, pidetään auton laittamista siihen kuntoon kuin se jonkun muun maan autotehtaan linjalta tuli, ainoana näkökulmana museoautoon Suomessa. Älkää käsittäkö väärin, pidän concours-entisöintiä hienona ja kannatettavana asiana ja paljon vaikeampana kuin hotrottaamista. Minusta olisi hienoa, jos Suomessakin olisi concours-entisöinneille omat kilpailunsa ja palkintonsa. Kenties SA-HK:n pitäisi järjestää omia kilpailuja entisöidyille autoille erilaisine luokkineen.

    Entisöinti sellaiseksi kuin auto oli tehtaalta tullessa on kuitenkin vain osa auton elämästä tai auton merkityksestä ihmisen elämässä. Concours-entisöinti on kovin yksipuolinen näkökulma autohistoriaan tai museaalisuuteen. Autohan on auto vasta kun sillä ajetaan ja ajo jättää jälkensä. Museoissa olevat kipot ja kapot ovat nimenomaan käytettyjä käyttöesineitä kuvaamaan historiaa eivätkä ne useinkaan ole "lähes sellaisia kuin kuin ne valmistuslinjalta tullessaan ovat olleet" vaan sellaisia kuin käytön jäljiltä ovat.

    Brittein saarilla tuntuu olevan huomattavasti leppoisampi lähestymistapa. Siellä käytetään paljon classic-termiä. Classic on yllättävän laaja käsite. Tuntuu jopa siltä, että esim. Practical Classic käyttää classic-termiä siten, että jos noin 80 prosenttia ihmisistä ei kuvittelisi ajavansa jatkuvasti työmatkoja jollain tietyllä autolla, niin sitten kyseinen auto on classic. Britit myös kisaavat aivan surutta historiallisilla kilpureillaan ja niihin vaihdetaan voimansiirtoa milloin mistäkin autosta ja silti autoon suhtaudutaan kunnioittavasti. Ja mikä on himoittu Shelby Cobra, ellei moottorinvaihdon kokenut AC, onko se pilattu hotrotattu AC vai aikansa nopein sarjatuotantoauto.

    Nordiska Museet Tukholmassa piti jokunen vuosi sitten Bilen-näyttelyn, jossa concours-entisöinti oli vain yksi näkökulma autoon raggarirassien, ralliautojen ja autottomuuden lisäksi. Muutama vuosi sitten olin Society of Automotive Historians -kokouksessa Petersenin Automuseossa. Suurin osa kokouksen osanottajista oli erittäin kiinnostunut museon silloisesta erikoisnäyttelystä: chicanojen Lowrider-autot. Yhtäkään niistä autoista ei voisi katsastaa Suomessa puhumattakaan mistään museoautokatsastuksesta, silti ne olivat automuseossa. Automuseoon kuuluu siis muitakin kuin Suomen museoautokatsastuksen läpäisevät autot. Olen ilolla ollut lukevinani esim. Mobilistista aina silloin tällöin tätä laajempaa näkökulmaa vanhempiin autoihin, jota kutsuttakoon vaikka vanha-autoharrastukseksi. Sen sijaan, että museoautokriteerejä tiukennettaisiin, niitä pitäisi löysentää ja nähdä concours-entisöinti yhtenä vanha-autoharrastuksena alalajina.

    Harrasteautoilu sisältää muutakin kuin museoautojen tai edes vanhojen autojen harrastusta mutta ei kannattane hajottaa autoharrastajia jyrkkiin rintamalinjoihin, jolloin edunvalvonta jää hajanaiseksi. Autoilun vastustajista löytyy monia, joiden mielestä vanhat ja uudetkin käyttö- ja harrasteautot pitäisi takoa polkupyöriksi ja he haluavat kitkeä kaiken positiivisen suhtautumisen autoihin ja mielellään käyttävät harrastajien hajanaisuutta hyväkseen jakamalla taistelun osarintamiin. Ovatkohan museoautolinjan tiukentajat varmoja siitä, ettei heitä käytetä hyväksi ensin ylentämällä heidät parempaan kastiin, jotta ovat hiljaa, kun muu harrasteautoilu tehdään mahdottomaksi. Jos autoharrastus loppuu, niin seuraavaksi loppuu myös museoautoharrastus.
     
  2. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Asiaa! Miksi 100% alkuperäisyyteen pyrkiminen on ainoa "oikea" tapa harrastaa autoja?
    SA-HK:n lehdessä oli taannoin katkera kirjoitus miten Historic-autoja museorekisteröidään vaikka ne eivät välttämättä olekaan "aitoja" ralliautoja vaan siviilipeleistä nykypäivänä tehtyjä. Älytöntä! Siviiliautoistahan ne vanhat ralliautotkin tehtiin. Jos joku tekee hienon kopion vanhasta rallipelistä miksi sitä ei saisi museorekisteröidä? Vanhasta paloautosta tehdyn kuormurin sen sijaan saa. Mikä mättää?
    Tuolla sivistyneissä maissa tosiaan ymmärretään classic-auton arvo, olematta 100% entisöity on tuollainen auto kuitenkin pala historiaa ja sellaisenaan arvokas. Tuskin kukaan muuttaa 59 angliaa nykytekniikalle voidakseen ajaa sillä työmatkoja ympäri vuoden ja jättää siksi uudempaa autoa ostamatta? Ja jos tekeekin näin on tuon vanhuksen kunnostamiseen tarvittu runsaasti osia ja ehkä ulkopuolista työtä josta valtio on saanut omansa alv:n ja muiden verojen muodossa. Miksi tätä ei ymmärretä Suomessa? Onko syynä perisuomalainen kateus toisia kohtaan, yhteiskunnassamme vallitseva tasapäistämispyrkimys vaiko ollaanko me vaan yksinkertaisesti laskeuduttu puusta kahdelle jalalle myöhemmin kuin muut?

    Huh, kyllä helpotti :smile:
     
  3. fisu

    fisu Gearhead

    tirhahhaa, ostin eilen 304 pesosen jolla on veivattu 69tkm, mutta se kaipaa pientä elvytystä silti.
    en tosin kuvitellutkaan tarjoavani sitä mr-rekisteriin, perskeles vetäsen matta-hemioranssia pintaan ja jouset poikki...
    buhaha :grin:
     
  4. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Nyt nään niin punaista, että on pakko päästää höyryjä pihalle <IMG SRC="/eyeball/images/smiles/icon_evil.gif">

    Oletan, että customien rakentelu on myös tuota "hotrottaamista". Oman projektini kohdalla väitän, että auto pelastui kun se siirtyi minun omistukseeni.

    Edellinen omistaja oli aloittanut entisöinnin, joka tuntuu olevan täällä Suomessa niin suuressa arvossa, nyt mobilistit katsovat kauhuissaan kun olen mennyt pilaamaan hienon auton....Perkkkkk... Hiottuani parin sentin kittikerroksia (joista suurin osa on aivan turhaan eli osaamattomuutta laitettu)ympäri autoa ja putsattuani tallia kittipölystä, ei kukaan tule minulle väittämään mobilistien paremmuutta rakentamisessa.

    Niinikään alustan maalit näyttävät rapisevan, mobilistit eivät näköjään tiedä, että maali ei pysy ruosteen päällä.
    Kauhulla odotan mitä vielä on edessä kunhan tämä auton pilaaminen (????) - lue customointi - jatkuu.

    Jos Suomen entisöintitaso on tätä luokkaa, niin tekisi mieleni sanoa jotakin sellaista mikä sensuroidaan Overdrivella.....
    Olen aikaisemmin pitänyt mobilisteja arvossa, siinä kuin custom ym rakentajia, mutta nyt arvostus on rapissut niinkuin maalit ja kittipalaset ja tilalle on tullut pensselifiksaajien maine. Valitettavasti.

    Ainakin oman projektini osalta voin kysyä, kuinka moni mobilisti tekee korin tällaista vaivaa nähden?

    Project Blue-Eye
    Eyeball Products


    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Eyetech 2002-05-29 22:34 ]</font>
     
  5. Riku123

    Riku123 1st gear

    Eyetech, olen kanssasi samaa mieltä suomalaisesta (museoautojen) entisöinnin tasosta. Oletin kuitenkin että Arto65FB tarkoitti tällä concours entisöinnillä näitä maailmalla olevia erittäin kovatasoisia entisöijiä. Esim. Corvette hommissa ollaan jo niin pitkällä että perinteinen entisöinti ei enää riitä, pitää olla kaikki maalinruiskeet samalla lailla kuin tehtaalta tullessa esim. pakosarjojen päällä maalipölyä joka on palanut pois heti ensimmäisessä käynnistyksessä. Näissä piireissä ei myöskään sallita ylientisöintiä, tehtaaltahan ei ole tullut yhtään virheetöntä auto, niinpä näihin entisöityihinkin autoihin on tehty vastaavia virheitä mitä tehdaskin on aikoinaan tehnyt, pursuavia tiivistemassoja ym.

    Tuollainen entisöinti ei todellakaan ole helppoa, mutta "helppoa" ei missään nimessä ole customointikaan. Mielestäni näissä kummassakin tarvitaan niin paljon tietotaitoa (,mutta eri osa-alueilta), että en sano mitään siitä kumpi on vaikeampaa...
     
  6. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Vielä tuosta entisöinnin tasosta, viime lauantaina kuninkaantien ajojen lähtöpaikalla katselin noita mobiileja hieman tarkemminkin. Kaikki vanhemmat <-1950 oli vimpan päälle samoin kuin suuri osa uudemmistakin mutta....
    Mukana oli mm. VW1500(?) farmari jonka ovien alareunat kukki melkein kämmenen kokoista kukkaa! Takapyörän takaa oli lohjennut yhtä iso pala kittiä pois ja ruosteinen pelti paistoi kauas. Muistaaksen myös tätä laitetta koristi museokilvet. Kyseisiä vaurioita ei oltu edes yritetty korjata mitenkään. Mikä on tällaisen "autoharrastajan" harrastuksen tarkoitus? Samoin oli joku laite jonka suht hyvin säilynyttä maalipintaa oli paikattu helmoista ja ovien reunoista pensselillä maalaamalla todella torkeästi, näki kauas että maalia on vedetty runsaasti ja luultavasti ruosteen päälle.

    Lukuunottamatta noita Rikun mainitsemia huippuentisöintyjä corvetteja, muskeliautoja ja siipiklassikoita pitäisin kustomointia vaikeampana lajina. Entisöidyt autot on jo suunniteltu valmiiksi, kustomoija joutuu tekemään senkin. Nuo huippuentisöinnit ovatkin sitten niin ylimaallisia hommia että niitä on vaikea verrata mihinkään.

    Museoauton käsite olisi kyllä syytä korvata harrasteautolla, kyllähän vanhan auton voi rakentaa muutenkin kuin alkuperäiseksi.

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: impala1968 2002-05-30 09:53 ]</font>
     
  7. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Olen leppynyt.
    Arto65FB kirjoitti pääasiassa asiaa ja ilmaisi oman mielipiteensä, turhaanpa "tuohduin".
    Siihen kysymykseen, onko entisöinti (olkoon se mitä tasoa tahansa) vai customointi vai joku muu rakentelusuuntaus vaikeampaa kuin toinen, on todennäköisesti mahdotonta antaa vastausta. Mutta minä ainakin kaipaan Suomeen myös customrakentamisen arvostusta, myös mobilisteilta.

    Pirullisesti ajateltuna; "löysemmäksi ei enää voi mennä"... suurimmassa osassa Suomen museoautoja ei saisi käyttää kittiä ollenkaan koska muovikittiä ei ollut vielä keksittykkään. Mutta sehän jää piiloon....niinkuin muoviset sähköjohdotkin kun ne tungetaan kengännauhan sisään :grin:

    Tämä on täyttä asiaa!
     
  8. Arto65FB

    Arto65FB 1st gear

    Aivan ja kuten itse sanoit, auto pelastui sinun käsissäsi, mutta ei siitä ehkä concours-entisöintiä olisi ollut helppo tehdä.

    Minä en ole entisöijä. Päinvastoin. Enkä edes tiedä, minkälaista olisi olla jonkun harvinaisemman mallin harrastaja/entisöijä. Mustangiin kun saa kaiken muun uutena paitsi runkonumeron!
    Mutta ajattelepa jotain Duesenpackerpanhard-harrastajaa, jolla ei ole mitään NOS-osia tai erinomaisia repop-osia. Ei synny concoursia, jos tärkeitä pisteosia puuttuu, sen sijaan autosta voi kätevin käsin tehdä hienon kustomin. Sitä tarkoitin todellisen entisöinnin vaikeudelle, en mitään naapurin ukon kittikasaa.
     
  9. impala1968

    impala1968 Gearhead

     
  10. Degenerated

    Degenerated Gearhead

    EEEEEIIII niitä käyttöehtoja
     
  11. Anonymous

    Anonymous Guest

    Kuinkahan moni niitä MR-käyttöehtoja
    noudattaa. Itse en tunne ensimmäistäkään.
     
  12. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Minä ainakin. Yhtenäkään vuonna museoinnin jälkeen ei ole tullut 30 päivää täyteen. Työt ja taloremontti auttaa asiassa :smile:
     
  13. KTM

    KTM Gearhead

    Edellinen auto oli yhdeksän vuotta minulla ja seurasin ihan huvikseni ajokertoja. Yllättävää kyllä ko. museoautolla tuli ajoja keskimäärin 20-35 vuorokautta vuodessa. Kyseessä oli kuitenkin 60-luvun auto, eli ei mikään T-hoppa. Alkuhuuman jälkeen sitä käy vain silloin tällöin polkaisemassa huvikseen ja kai sitä on jo niin vanhanahka, etä ei jaksa kulmilla kovasti pyöriä :smile:
     
  14. Anonymous

    Anonymous Guest

    Näinhän se on (pitempään minun mielipiteitäni seuranneet tietävät sen, että näin minäkin asian näen).
    Valitettavasti juuri mobilisti piireissä customoinnit saavat lähes poikkeuksetta "huonon kohtalon", riippumatta siitä miten ne on tehty.
    Customeissakin löytyy varmasti paljon kittikasoja, ehkäpä enemmänkin(?) kuin mobiili-ikäisissä, mutta sitäkään ei saa yleistää.
    On vaan viimeaikoina v...nut ja paljon, tuo kitin käyttö, no onneksi se on kohta ohi.....
     
  15. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Juuh, minä se olin :oops:
    Tuon ylläolevan kirjoittaja
     
  16. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Juu, ei kai kukaan mitään muuta ole luullutkaan.

    Tarkoitin sanoa että koska roddarit ovat kaikki kuulemma autonpilaajia niin noiden kitti/ruostejuttujen pohjalta voisi tulla käsitys että kaikki mobilisti on kittileipureita.
    Onneksi molemmista ryhmistä löytyy runsaasti tunnollisia autonrakentajia. Tuohon museorekisterijuttuun palatakseni kumpi on suurempi synti, että autossa on kromattu tarvikeputsari tai että ovien alareunat meinaa pudota tielle? Toisessa voi olla mr-kilvet, toisessa ei.
     
  17. lake ender

    lake ender Gearhead

    Tätä keskustelua lukiessa ei voinut muuta kun kirjoittaa omia mielipiteitä julki.
    Kaikki ovat varmaan sitä mieltä, että museoautosysteemi sinällään on ainoa hyvä asia, mitä autoharrastajat ja valtiovalta ovat yhdessä saaneet aikaiseksi.
    Samallalailla pitäisi koko autoharrastus ottaa huomioon vakuutus, verotus ym. asioissa.
    Jokaisellahan on asioista aina omia mielipiteitä sen mukaan millaisella autolla ajavat ja mitä harrastavat.
    Henkilökohtaisesti pelkään, että mitään ei tapahdu harrasteautorintamalla, vaan että jossain vaiheessa tulee vanhoille,ei museoautoille haittavero tai millä nimellä sitä halutaan kutsua.
    Oma mielipitteeni on että museoautojen ikää ei saisi laskea, mutta kunnon seurantaa tulisi suorittaa tarkemmin.
    Niin kauan kun valtiolla on se käsitys että muu kuin entisöintitoiminta autoharrastuksessa on oman edun tavoittelua, niin mitään ei tapahdu.
    Moni joka on puuhannut harrasajoneuvoille omaa erikoisasemaa on törmännyt määritelmän vaikeuteen.
    Onko 2001 mallinen BMW joka on viimisen päälle tuunattu ja sijoitettu aikaa ja rahaa laskea harrasteautoksi? Vai onko vanhan vaarin vain kesäisin ajama 99 Corolla harrasteajoneuvo, kun sillä ajetaan vain kauniina kesäpäivinä?
    Siinäpä taas purtavaa vähäksi aikaa.
     
  18. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Aivan niin, harrasteauton määrittelyn vaikeudesta on overdrivessa runsaasti tekstiä viime syksyltä.

    Koska tuo harrasteautoluokan saaminen on äärimmäisen vaikeaa voisi olla ajatusta (mahdoton sellainen?) että tuo museorekisteri laajennettaisiin koskemaan hieman laajempaa autokantaa lieventämällä alkuperäisyysvaatimuksia. T-foordiukot vaan hyppää volttia tuollaisista ajatuksista, luulen mä.
     
  19. J-M Partanen

    J-M Partanen 1st gear

    Nämähän on aina näitä näkemyseroja, mobilistin mielestä hyvän orgisauton kustomointi on syntiä, roddarin mielestä ei.

    Rolls Royce Chevyn pikkulohkolla on Mobilistin mielestä mautonta, jenkiväen mielestä käheetä. Sama Rollsi Perkinsin Dieselillä on molempien ryhmien mielestä pilattu.

    Ajatelkaapa jos olisi vielä yksi harrasteautoilijaryhmä "käytännöllistäjät"
    ´66 Mustangiin katolle suksiboksi,(enemmän tavaratilaa)
    ´59 Cadiin Bilteman Formuling ratti,(orgisratti kuin rekassa) alkuperäinen Coupekatto liian matala, eli pitää korottaa jne...

    Uskallan väittää että kaikissa autoharrastussuuntauksissa esiintyy jäykkäniskaisuutta, mitä saa tehdä mitä ei.

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: J-M Partanen 2002-05-30 15:05 ]</font>
     
  20. Pro ´55

    Pro ´55 Gearhead

    Aivan, luokittelu on äärettömän vaikeaa.. tiedän sen nahoissani. Meidän "Efistetty ´55 Chevy STW" on yksi ääritapauksista. Auto on äkkikatsomalta aivan kuin orggiskuntoinen museoauto. Mutta kuitenkin se liikkuu tietokoneohjatun moottorin avulla ja pysähtyy kaksipiiristen + tehostettujen levyjarrujen turvin. Onko siis kyseessä roddaus? Harrasteautoko?
    Miksi ei museoauto, sillä vain todellinen asiantuntija osaa erottaa tehtyjä muutoksia konepeltiä avaamatta? Harvat tajuaa vaikka konepellin aukaisisikin, sillä kaikki EFI:n johdotukset on piilotettu.
    Lumien sulamisen jälkeen siirtyy talviauto kesähuilille ja farmari on perheen ainoa auto koko kesän ajan. Sillä ajetaan kaikki kauppa-, työ-, loma- ja hyötyajot.
    Kilometrejä tulee mittariin n.15 tuhatta kesässä. Onko siis kyseessä käyttöauto?
    Talvi kuin tulee, joutuu auto taas seisontaan. Eli onko siis kyseessä sittenkin harrasteauto?
     

Kerro tästä muillekin!