ENTISÖIJÄT, MUSEOAUTOILIJAT, VANHA-AUTOILIJAT JA HARRASTEAUT

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Mobilismi', aloittaja Arto65FB, 29.5.2002.

  1. JR

    JR Gearhead

    Mielestäni tuommoiset tekniikka yms. muutokset verrattuna alkuperäiseen (siis museoautoissa) on hyväksyttäviä siinä tapauksessa, että alkuperäisen tekniikan kunnostaminen on kohtuuttoman hankalaa/kallista tai jopa mahdotonta (esim. Mobilistissa 5/02 ollut MG TD ´52). Asiahan kuitenkin on niin, että mikäli me aktiivisemmat harrastajat itse rupeamme lipsumaan oman edun (halvat vakuutukset jne.) tavoittelu mielessä näistä perusasioista (kuten esim. onko museoauton pakko olla alkuperäiskuntoinen?), niin mitä luulette "tavallisten" autoilijoiden ajattelevan asiasta? Museoajoneuvo käsite on jo nyt mielestäni kokenut jonkunmoisen inflaation, eikä arvostusta parantaisi se että museoajoneuvot eivät olisi alkuperäistä nähnytkään. Eikös museoajoneuvo rekisterillä tarkoituksena ole säilyttää kappale ajoneuvo historiaa tuleville sukupolville? Kyllähän auton aikakauteen kuuluvat muutokset on ihan hyväkin säilyttää, mutta onko museoauton nykyaikaistaminen todellakin tarpeellista? Pitää muistaa, että ko. laitteillahan ei saa ajaa kuin 30 vrk kalenterivuodesta...

    En tässä mitenkään tuomitse tekniikanvaihto yms. hommia harrasteajoneuvoissa yleensä, mutta eiköhän semmoiset asiat olisi kuitenkin hyvä jättää museoajoneuvoista pois.

    Niin joo, ja on kyllä myönnettävä, että toi museoauto ja -moottoripyöräporukka tuntuu olevan melko "inside" väkeä, jossa Jawa/CZt:toja, Goggomobileja, Volgia yms. pidetään jotenkin parempina harrastekohteina kuin USA-autoja...

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: JR 2002-11-09 14:34 ]</font>
     
  2. fisu

    fisu Gearhead

    kyllä noita levyjarruja tuli tänään ikävä kun ajelin pioneerin talvisäilöön omasta tallista, nuo originaali rummut kun eivät kovin tasaisesti ota muutenkaan, saati sitten
    tällaisessa lumipyryssä.
    nuo ameriikan m+s-pallot eivät todellakaan ole mitkään talvirenkaat vaikka ovat lähes uudet.
    sen takia minä niistä levyistä olin kiinnostunut koska tuohon -60 dodgeen ei uusia rumpuja/kenkiä saa mistään, ei edes rahalla vaikka haluaisi.
    raivostuttavaa tapella joka kerta kun sen ottaa ajoon niin taistella ensin jarrut ottamaan tasaisesti ja jos meinaa ajaa vaikka
    4 päivää niin viimeistään toisena päivänä saa taas säätää kengät kohdalleen.
    tiedän että levyjarrujen myötä joudun vaihtamaan myös pääsylinterin 2-piiriseen, mutta sehän mulla on jo valmiiksi hyllyssä joka on tarkoitettu tehostamattomaan levy/rumpu järjestelmään <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
    autossa kun on umpinaiset peltivanteet sekä kokopeittävät kapselit niin nehän eivät edes näy sieltä ja kolikon kääntöpuolena on vielä sekin ettei teidän tarvitse lukea hesarista että taas joku raggari on ajanut suojatietä ylittävän taaperon päälle amerikanraudalla, ihmisillä kun ei tunnu olevan tuota itsesuojeluvaistoa kun ne loikkivat suojatielle miten sattuu.
    niihin kittihommiin en ota kantaa, se jääköön vaikka eyetechin kommentoitavaksi <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif">
     
  3. merc

    merc Gearhead

    Meinaakos Fisu radalle lähteä...
     
  4. fisu

    fisu Gearhead

    ei pysty, akka perskules on töis ja menee huåmen aamuvuaroon...
     
  5. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Fisun jarruongelmat tiedän ja ymmärrän kyllä kovin halun niiden parantamiseen. Meinasi tulla housuun Big Wheelsissä kun jarrut tempas yhtäkkiä kiinni .... :lol:
    Joo, tuo kitti kommentti alkaa olla meikäläisellä pieni fraasi, mutta projektiani seuranneet tietävät mistä on kyse.... (lisää infoa tietämättömille löytyy keskustelusta Overdrive » » Mobilismi » » Mobilismin taso )

    Mutta olen kyllä sitä mieltä mobiiliajoneuvosta, että sen pitäisi olla alkuperäinen myös tekniikaltaan. Muutenhan koko ajatus menettää merkityksensä.
    (Ja mainittakoon taas, että minulla ei ole mitään mobiiliautoja / mobilisteja vastaan, päinvastoin.)
     
  6. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Mun mielestä taas museoautoksi pitäisi kelvata (ja kelpaakin) auto joka on alkuperäisen näköinen eli ei korimuutoksia, tarvikevanteita ja edelbrock-ilmanputsaria. Tosin sanoen jota voi verrata tehtaan myyntiesitteen kuviin eikä selviä virheitä löydy. Sellaista 999 tuhannesta ohikulkijasta pitää aivan alkuperäisenä. Eikö se riitä?

    Nämä concours-entisöinnit ja 100 pisteen näyttelyvehkeet ovat juttu erikseen. Jos mr-auto pitäisi olla matching numbers-yksilö ei varmasti olisi huolta museorekisteri paisumisesta liian suureksi? Kuinka monta talvisodasta selvinnyttä foorttia luulette olevan 100% alkuperäisiä eli kaikki valunumerot täsmää?

    Mulla taas on museoauto mutta ei mullakaan ole myöskään pahaa sanottavaa mr-ukoista. Asenteet sillä puolen ovat muuttuneet paljon terveemmiksi viime aikoina.
     
  7. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    En minä ihan matching numbers tasolle menevää tarkoittanut, mutta auton pitäisi mielestäni vastata alkuperäistä rekisteriotetta, muutenhan esim konevaihdon % pitäisi näkyä otteessa!

    Niinikään tekniikan pitäisi vastata muiltakin osilta alkuperäistä.
    Karrikoidusti voisi ajatella, että laitetaan konepellin alle mahtuva blower kone, nykyaikainen alusta levyjarruineen ja ulkokuori on originaali. Museoautoksi rekisteröitävissä?(Impala68:n ajatuksena kuitenkin lienee se, että esim konevaihto on ok jos ko autoa on ollut ko koneella saatavilla).
    Syy minkä takia minä asiasta ”vaahtoan”, on yksinkertaisesti eri rakentelutyyillä rakentavien harrastajien eriarvoinen kohtelu.
     
  8. Anonymous

    Anonymous Guest

    Just näin asia on tällä hetkellä. Mitä tuohon eriarvoiseen kohteluun tulee niin juuri se on syynä siihen että impala on museorekkarissa, jos olisi joku muu vaihtoehto jolla käyttökulut pysyisivät kurissa niin kyllä kelpaisi mulle.
     
  9. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Siis tuo olin mä. Käsi on nopeampi kuin ajatus (johon ei paljoa vaadita) :smile:
     
  10. Arto65FB

    Arto65FB 1st gear

    Minä olen ajatuksen menettänyt tässä suhteessa kokonaan. Viitaten tuossa alussa olleeseen juttuun, jossa brittien "entisöintejä" kommentoin vapaamielisiksi, luin taas jotain Practical Classicsia, jossa oli juttu Lotus Elanin (tai sitten joku muu) entisöinnistä. Todettiin, että lasikuituinen kori oli huonossa kunnossa eikä sen paikkaaminen olisi onnistunut. Ok. Sitten todettiin, että runko se vasta mätä onkin. Eli autoon tilattiin uusi runko ja koppa jälkituotantona. Viimeisessä kuvassa auto näytti ihan samanlaiselta kuin ekassa, paitsi nyt oli tuoreempi väri pinnassa. Autohan oli ihan eri peli, mutta identiteetti sama vai päinvastoin?? Jutun mukaan kyseessä oli siis entisöinti (restoration). Hämmennän vielä lisää ottamalla esiin Shelbyn continuation-Cobrat, joita ei 60-luvulla kasattu, kun FIA-luokitus (100kpl) saatiin jo jollain reilulla 50 autolla ja loppujen osat (muka) ja rekisteröintipaprut jäi hyllylle. Onko ne oikeita Cobria, kun niissä on oikeat 60-luvun paprut ja mahdollisesti osa osistakin, mutta kasattu vasta 2000-luvulla? Ovatko ne mobiiliautoja? En minä tiedä. Hienoa kuitenkin, että ovat olemassa.
     
  11. Anonymous

    Anonymous Guest

    Museoajoneuvoa koskevassa asetuksessa puhutaan että ajoneuvon pitäisi olla alkuperäisessä tai LÄHES alkuperäisessä kunnossa. Ja hyvä niin, ei kai niitä museoajoneuvoja muuten montaa olisi.
     
  12. Apassi

    Apassi 1st gear

    Itse olen sitä mieltä että autot on tehty ajamista varten. Toki hienoja on viimisen päälle entisöidyt ja viileät customitkin. Ei kannata ruveta tappelemaan siitä kumpi on vaikeampaa, entisöinti vai kustomointi. Kumpakin vaatii osaamista ja panostamista...joten jatkakaa hyvää työtä!8)
     
  13. coupedeville

    coupedeville Gearhead

    Totta kai autoja saa harrastaa miten vain haluaa, vaikka haudata niitä puolittain maahan jos siitä saa ylimääräisiä kicksejä, mutta kaikki eivät ole samoista harrastesuuntauksista samaa mieltä, esimerkiksi itse en oikein ymmärrä tuota TUNING hommaa ainakaan kun tuunataan vanhempaa jenkkikalustoa, vai onko sen suuntauksen nimi joku High-Tech rakentaminen kun pannaan 66-Impalaan 18-tuuman aluvannetta, siipi ja joku ällö väri päälle.
     
  14. Apassi

    Apassi 1st gear

    Totta...tuota tuninki-touhua ei kyllä oikeen jaksa ymmärtää ylipäänsä. Pojat menee varaosaliikkeeseen ja ostaa isoimmat ja leveimmät spoilerit ja levikesarjat ja vielä jotkut älyttömän kokoset alut alle...sitte vaan illalla torille vertaamaa kuka on kovin jätkä!
     
  15. B.B.Chevy

    B.B.Chevy Double Gearhead

    Tuossa tuningissahan korostuu autoharrastus pahimmillaan eli että rahalla saa ja hevosella pääsee.
    Ja aika usein näille "harrastajille" jo pelkkä renkaanvaihto on mission impossible tai sitten sitäkään ei muuten vaan viitsitä tehdä itse, kädethän siinä likaantuu ja tulee niin hikikin.
    Siksipä vanhan PITÄÄKIN aina vähän kiusata noita tuunaajia tuolla kaupungilla kun niiden autot ei lepakkolevikkeistään ja siivistään yms. ulkonäöstään huolimatta kuitenkaan mene mihinkään, korkeintaan pitävät pahaa ääntä (korkeaa kimitystä).
    Autoharrastajia :???: Siinä ja siinä.

    <font size=-1>[ Tätä viestiä muokkasi: Big Bad Chevy 2003-05-01 12:59 ]</font>
     

Kerro tästä muillekin!