Fillariin ketjut ?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Rado, 9.5.2015.

 1. Rado

  Rado Gearhead

  Tuli hommattua tollanen peräti yli 20-vaihteinen maastopyörä mutta polkimet eivät välitä voimaa eteenpäin.
  Joku on sotkenut sillä niin vimmasti että ketjut ovat kadonneet.

  Miten selvitän helpoiten ketjujen mitan ?

  Naruakaan ei oikein voi laittaa rattaiden ympärille mittanauhan virkaan.
   
 2. M

  M Gearhead

  Eiköhän ketjut löydy vaikka biltemasta.
   
 3. perkele

  perkele Gearhead

  saahan niitä vaikka k-marketista... ei vais...
  itse tekisin niin että hommaisin maastopyörään tarkoitetut ketjut ja laittaisin paikoilleen ja sitten ylimääräiset pois.
   
 4. Motor & Parts

  Motor & Parts Gearhead

  Kannattaa tarkistaa vaihteiston malli, vaihteiden määrä niin sillä löytyy sopivat ketjut. Tosin ylimääräisiä lenkkejä voi joutua katkaisemaan, tarvitsee erillisen työkalun.
   
 5. Tumi

  Tumi 3rd gear

  Ketjun leveys määräytyy takapakan rattaitten lukumäärän mukaan ja pituuden mittaat jonkun nettiohjeen mukaan esim. tuolta. Valmiissa ketjussa on joka tapauksessa liikaa lenkkejä ja lyhennykseen voi käyttää rälläkäksi kutsuttua erikoistyökalua jolla sipaiset niitinkannan sileäksi.
   
 6. Mikkis

  Mikkis Double Gearhead

  Tai voi myös hankkia sen viisi euroa maksavan työkalun.
   
 7. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Vitosen erikoistyökalu on varsin kätevä ketjun niittaamiseen vs rälläkkä! Katselet naapurin fillarista ketjuvaihteen asennot vaihteiden ääripäässä ja teet vastaavan ketjun kannattaa tehdä ekalla kerralla mielummin liian pitkä ja sitten lyhtentää, jos hyppii löysyyttään rattailla. Ainiinjoo, yleensä laitetaan samalla kertaa myös uudet rattaat - takarattaasta varsinkin on vaikea katsoa onko liikaa kulumaa.
   
 8. Tumi

  Tumi 3rd gear

  Kysyjän seiskapakkaan käypäiset ketjut tulee yleensä ketjulukon kanssa esim. Bilteman ja Motonetin Shimanot.
   
 9. jarona

  jarona Gearhead

  Vähän ohi aiheen mutta venyykö vai kuluuko ketjut vanhemmiten?
  Tästä olen tingannut koko elämäni tomppeleiden kanssa...
   
 10. 1purehell

  1purehell Double Gearhead

  Eipä sellaista mekaanista laitetta tai laitteen osaa olekaan, joka ei kuluis.
   
 11. f34

  f34 Double Gearhead

  Juu. Jos laittaa uudet ketjut vanhoille rattaille, saattaa rutista. Tai toisinpäin.
   
 12. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Siinäkin vitosen ketjutyökalu näyttää kyntensä. Saa kätevästi lyhennettyä ketjun sopivaksi + muistaa, että lukko on + 1 lenkki. Ja sit kohta pituutta viritellessä huomaa, että sen ketjulukon avaaminen on vielä vaikeampaa kun katkaista ketju niitistä.

  Ketjulukon saa auki esim tekemällä rautalangasta just sen lukon yli silmukan. Kun rautalankaa kiristää niin lukko antautuu ja aukeaa.
   
 13. T&S

  T&S Gearhead

  Sopivan ketjunpituuden saat, kun tarkistat että suurimmalla vaihteella takavaihtajaan jää vielä jousi kiristämään ketjua, ja pienimmällä vaihteella ketjun mitta vielä riittää ilman että takavaihtaja on jo kiristysjousi pohjassa.
  Näitä 21 vaihteisia ei sitten ole tarkoitettu käytettäväksi niin että kaikista uloimmat rattaat vastapuolilta on käytössä, ketjut ja rattaat ei kestä eikä vaihda sinne kunnolla.
  Jokaiselle vaihtajatyypille ja rattaille on siihen parhaiten sopiva ketju.
  Kysy merkkihuollosta ketjun tyyppi.
  Joskus kolmekymmentävuotta sitten nyrkkisääntö oli se että jos takarattaassa oli vinot hampaan kärjet, siihen laitettiin normaali tasalenkkinen ketju.
  Jos takarattaassa oli suorat hampaat, laitettiin siihen ketju jossa kapeampi lenkki oli pullistettu keskeltä, näin vaihteet toimi paremmin ja ilman rutinoita.
  Yllättävän paljon vaikuttaa ketjutyyppi siihen miten vaihteet toimii.
   
 14. teddy99

  teddy99 Gearhead

  Älkää helvetissä ostako pyörän ketjua Biltemasta. Ne mitä myydään Biltemassa muistuttavat ulkoisesti pyörän ketjua, mutta mihinkään pyörään niitä ei kannata laittaa. Minä ostin ja varmuuden vuoksi vaihdettiin muutamaan pyörään kerralla uudet ketjut ja kuukauden ajon jälkeen ketjut olivat venyneet yli 5 cm !! Eli niin paljon, etteivät istuneet enää rattailla ja olivat alkaneet siten tuhoamaan rataspakkoja. Olipa loisto-ostos. Siten Bilteman ketjut tulevat käyttäjälleen aika pahuksen kalliiksi.

  Pyörät olivat työmatka-ajossa ja ajetiin noin 7 km päivä. Eli ketjut olivat täysin paskana noin 150 km ajon jälkeen.
   
 15. Tumi

  Tumi 3rd gear

  Tainneet jäädä jo arkikäytöstä nuo suorahampaiset pakat ketjuineen. Sitä en muista oliko niitä isompia kuin 5- rattaisia.
   
 16. Rado

  Rado Gearhead

  Yhdet ketjut katkoneena jyrkän mäen laella, en huonoja ketjuja huoli. Ponnistusvaiheen jälkeen meinasi mennä isyys ja kaatumisella olisi päässyt kotivideoihin.
   
 17. Nikuzai

  Nikuzai Gearhead

  Toi muuten on totta mitä monikaan ei tule ajatelleeksi

  Laskekaapahan joku viisaampi momentti joka ketjulle tulee kun 100kg seisoo polkimen päällä ja nostaa ohjaustangosta vaikka 50kg
   
 18. Toope

  Toope 2nd gear

  r x F.
   
 19. Rado

  Rado Gearhead

  Naisten malli on kiehtonut siitä asti :)
   
 20. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Shimanon ketjuja Bilisteemakin myy. Ne on halvemman sarjan ketjuja ja rattaita siellä. Hyvin ovat pelanneet juniorien ja rouvani pyörissä, mut isommille pedalisteille oon laitellut vahvempaa. Alimittaisille osille saattaa tosiaan tulla tunnit täyteen jopa 100km matkalla. Normiketjut ja rattaat kestää helposti 10x enemmän, huollettuina.

  Kuopus vähän epäröi mun tarjousta täyskunnostetusta ison veljen pyörästä. Tein koko hoidon vaihteita, vaijereita ja grippejä myöten Bilteman osilla. Lopputuloksesta tuli kiitosta. Satasen "B" osilla sain vanhasta merkkifillarista olennaisesti paremman tuloksen kuin mitä satasen pyörät kaupassa ovat.

  Hyvät ja huonot osat oppii erottelemaan. Biltemassa oli, muttei ole enää, XT/XTR vannejarrupalojen kopioita, jotka pitivät märkänä paremmin kuin originaalit. Onneksi tuli ostettua varastoon.
   

Kerro tästä muillekin!