Haljenneen moottorilohkon korjaushitsaus?

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja Vestbacka, 11.2.2016.

 1. Turbiini

  Turbiini Gearhead

  Osaako GS perustella miksi se puikko on tigiä parempi? Siis jos tigilläkinkäytetään samaa nikkeli lisäainetta.
   
 2. nuc-64

  nuc-64 2nd gear

  Itse kyselin muutama vuosi sitten erään venemoottorin hitsausta. Täällä Kangasalla toimi sellainen kuin Petkos erikoishitsaus ja lupasivat työn tehdä, ilmeisesti kokemusta oli aika paljonkin, no kone ei ollut omani ja meni sitten Tammer dieseliin, jossa korjasivat jollain paikkausmassalla... Nykyään Petkoksen tiloissa toimii Kangasalan metallityö oy, jotenkin on käsitys, että samaa väkeä vieläkin ko. firmassa tekemässä, kuin Petkoksellakin, joten tuoltakin saattaisi kannattaa kysyä.
   
 3. VooDoo

  VooDoo 3rd gear

  Toi tig vs puikko on vähän semmonen, kylmänä jos tehään niin tig tuo enemmän lämpöä kohteeseeen kuin puikko.

  Kuumana jos tehään niin ei liene paljon merkitystä.
   
 4. auburn

  auburn 3rd gear

  Osatohtori / Tigger noita ainakin on tehnyt, itsellä ei kokemusta, mutta
  moottoripyörien lohkojen korjauksesta olen positiivisia kommentteja kuullut.

  http://www.tigger.fi/OSATOHTORI.html
   
 5. GS

  GS Gearhead

  Nikkeli pystyy imemään itseensä ympäröivästä perusaineesta todella paljon hiiltä muuttamatta omia sitkeysominaisuuksiaan. Nikkelin ja valuraudan lämpölaajenemiset ovat käytännössä samanlaiset ja samalla nikkeli on sitkeämpi kuin muut valuraudan lisäaineet .
  Tigillä hitsattaessa hitsattu lisäaine jäähtyy nopeammin kuin puikolla vedettäessä, kun taas puikolla hitsattaessa kuonakerroksen alle jäävä nikkeli ja näin säröytymisen riski vähenee. Siis mikäli ympäröivä perusaine on kylmää ja ei siis uunista otettua.
  Ihan omiin kokemuksiin perustuen tuo nikkelipuikolla hitsaus on kyllä selvästi helpompi ja varmempi kuin Tig, varsinkin jos hitsattavaa tulee ns.pitkään railoon.
  Tigillä menee valurauta todella hienosti mikäli vetäminen on sallittua, eli vaikkapa jonkin valuakselin tai levyn korjaus, lohko vain on eri juttu jossa jännityksiltä ei voi välttyä.
  Näissä kannattaa käyttää ihan puhdasta nikkeliä, eli Esabin OK 92.18 puikkoa, eikä ottaa sitä 92.58 nikkeli/rautapuikkoa vaikka kaupan setä sitä suosittelisikin (nyt ei tarvita sitä hirvittävää mekaanista lujuutta, eikä varsinkaan kulutuksenkestävyyttä, jos ja kun ei kerran hitsata sylinteriputkia).

  Eli ilman muuta tuo 92.18 puhdas nikkelipuikko ja suhteellisen kovalla virralla, ”kärki kiinni" ja pienellä puikolla=muodostuu paljon suojaavaa ja jäähtymistä hidastavaa kuonaa: eli tässä kriittistä on se välinen aika kun sula hitsi jäähtyy pariinsataan asteeseen.
  Hitsiä voi vasartaa, mutta sitten pitää huolehtia siitä että ei vasarreta itse perusainetta tai lopputulos muistuttaa näkkileipää hitsin ympäristön säröytyessä. Vasartaminen vasta sitten kun kuonan alta ei enään näy hehkua.
  Eli vain silloin vasarrusta mikäli varmasti sadaan vasarrettua vain hitsattua lisäainetta eikä rikota sitä lohkoa lisää.
  Kannattaa valmistaa/hioa siis vaikka kuonavasarasta sellainen kapearunkoinen ”täsmävasara” jolla pääsee nakuttamaan varmasti itse lisäainetta.
  Kunnollinen kuonanpuhdistus+avaus ennen jatkoa, jne,jne.
  Näin onnistuu kyllä pitkäkin lohkosärö ja jopa kokonaisen ison palan luotettava uudelleen liittäminen kylmänä.
  Voi olla että tänä päivänä tähän löytyy jo helppo+luotettava TIG menetelmäkin, mutta aikoinaan kun tuota yritettiin, ei ollut puikon voittanutta jos korjaus tehtiin ilman uunitusta.
  Sitten kun puhutaan vaikkapa runkopukkien alueen korjauksesta ja/tai hitsiltä vaaditaan vähintään perusaineen kestävää rasituslujuutta, mennään ”uunittajan” luokse ”tikkaamaan”.
  Tätä ei kuitenkaan pidä tulkita niin että tuo nikkelipalko lohkossa olisi jotenkin heikko, vaan sehän itsessään kestää enemmän kuin ympäröivä lisäaine, mutta toki kylmänä vedettäessä ympärille syntyy mikroskooppista säröä jolloin jos ratkeaa, ratkeaa vierestä.
  Tuollaiseen lohkon kylkeen tarvitaan mekaanista lujuutta vain juuri tuota jäätymistä varten, ei oikeastaan mitään muuten, jolloin nikkelipuikko on se ainoa ja oikea tapa korjata ”lopullisesti” nämä alueet.
   
 6. nuc-64

  nuc-64 2nd gear

  On muuten hyvät sivut, vaikka tekeekin myös teollisuudelle, niin kuvasivulta löytyy mukavaa antia tavallisille ihmisille tehdyistä korjauksista. Poikkeuksellisesti yrittäjä näkyy olevan nainen, ehkä siksi nettisivuihinkin on panostettu :eek:
   
 7. valpas

  valpas Gearhead

  Lempäälässäkin on tietääkseni ainoa naispuolinen Hitsaajamestari.
  Hitsaa etupäässä Happosta teollisuudelle omassa hallissaan.
   
 8. tapnie

  tapnie 2nd gear

  Mulle tiggeri korjas oman alumiinilohkon josta oli haljennut runkopukki tai oikeastaan hävinnyt. Työn laatu oli täyskymppi, toimitusaika nopea ja hintakin sopiva. Sinne tulee jatkossakin vietyä erikoishitsaamista vaativat osat.
   
 9. tero79

  tero79 3rd gear

  Dillon kaasuhitsaus... :) Tiukanpaikan tullen ok48 esabilta ja rosteri puikko myös.. Mut kylmä hitsaus valurautapuikolla ekana ja huomiona se että valupuikkoja on kahta sorttia.. Kahta eri valumetallia kun on lohkoissa käytetty.. Ja jos valu on lohkossa huokonen ja paskanen ni mitään ei oo tehtävissä!! :D On jokunen kikkare tullu hitsattua... Laitahan viestiä jos kiinnostaa tieto enemmän... Turku/Raisio akselille.. Ja toi GS vastasikin tos ihan loistavasti hitsauksesta!!! :D :D
   
 10. Buick55

  Buick55 Gearhead

  Kunnioitan suuresti näitä hitsausalan ammattilaisia,eri materiaaleille,mutta,tämä kyseinen tapaus(Chevy SB)ja halki vesiroppujen välistä kyljestä,ei tarvii hitsiä.
  Tämä kohta lokista kestää hyvin korjata kemiallisella metallilla,jokunen loki tullut aikoinaan korjattua ja kestää,tietysti tarvii tehdä jenkareijät halkeaman päihin ja sopivat "seevaukset" itse halkeamaan.
  Toki jokainen saa tietysti tehdä omilleen mitä haluaa,vaikka sitten hitsata :odroll:
   
 11. xarper

  xarper Gearhead

  Itellä kävi viimetalvena kanssa että 302 halkes vetolevyn alta vesitilasta.

  Kävin paikkalliselta metallikurssilta hakee puikkokoneen lainaan ja 48 puikkoja millä vetäsin kylmiltään lohkosta n. 10-15cm halkeaman umpeen eikä ole vuotanut siten.

  Ei se ole rakettitiedettä nykyvehkeillä.
   
 12. palontie

  palontie Gearhead

  Meinaatko että metallikurssin kone on fiksumpi kuin muut koneet?
   
 13. f34

  f34 Gearhead

  On puikkoja, jolla voi ensin polttaa öljyt pois ja sitten vetää nikkelipuikolla tai ebaystä tilaamalla saa ammattikäyttöön tarkoitettua Loctiten Hysol steel epoxyä.
   
 14. xarper

  xarper Gearhead

  No itellä kun ei puikkoa ole ni jostain se oli lainattava :poff:

  Hyvin toimi ja onnistu vaikka joutu pystynä hitsaamaan vitun ahtaassa paikassa kun ei jaksanut purkaa peltisarjoja pois...
   
 15. Ville L

  Ville L 3rd gear

  Mikäs on vuonna 2020 tilanne valurautalohkojen hitsauksessa?

  Hyviä ohjeita ja puikkojen tyyppejä jo kerrottukkin niin miksei tuo saattaisi itselläkin onnistua,,, mutta saa ilmoittaa itsestään tai tuttavastaan joka noita on Uudenmaan alueella korjannut menestyksekkäästi

  Kyseessä mopar 413 lohko ja pari senttiä pitkä halkeama jäätymisen takia niin että vedet ja öljyt saattaa mennä sekaisin kun halkeama on kampiakseli "laakson" puolella ja ulottuu vesitilaan

  #0449756205
   

Kerro tästä muillekin!