High speed -kardaanin tasapainotusta Suomessa ?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Vaihteisto ja voimansiirto', aloittaja Futurage, 27.10.2011.

  1. Jza

    Jza Double Gearhead

    Jos perävälitystä harvennetaan, niin äkkiseltään voisi luulla että putoaa? :eek:
     
  2. Futurage

    Futurage Gearhead

    Ei ne putoakaan vaihteesta riippuen jos perävälitys on sama.Tarkoitin että olisi värinöiden kannalta kardaanille parempi jos perävälitys olisi pitempi - tällöin vois pärjätä 4-vaihteisella laatikolla.
    Jos miedontaisi perävälitystä vaikkapa nykyisestä 4,11 sta 2,75een niin tällöin kardaanin kierrokset putoisi, mutta tällöin 6.vaihde olisi liian pitkä, momentti ei riittäisi koska välitys olisi liian pitkä eikä moottori olisi vääntöalueella.

    Eli kardaanin pyörintänopeus riippuu nimenomaan perävälityksestä ( ja renkaan halkaisijasta).

    Ajellut olen " virallisesti" seisovaa mailia Hallissa ja varttimailia pääasiassa Alastarolla..ja epävirallisesti siellä täällä 8)
     
  3. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Millanen putki C5 vettessä on koneen ja plootan välillä? Sehän kiertää lähes koko ajan maksimi nopeutta kun antaa kunnolla kaasua.
    Ja toiseksi eikös kukaan ole "keksinyt" laittaa loikkaria suoraan perään kiinni, jäis noi kartaanin nopeudet tolleen alhaisiksi.
     
  4. C-barge

    C-barge Gearhead

    Meil on vipis aika pitkä jordaani ku on joku tynkä gm-loota siellä, sille ei muutama valmistaja suostunut tekemään aksilaa lainkaan ja tää mikä ny on , ni kriittinen nopeus on kuulemma 7500. Sen verran motti nyt keirtää maalissa, mut ens kesänä ehkä nostetaan ihan pikkasen.... :rotfl:
     
  5. ROD-32

    ROD-32 1st gear

    Eikös C5 kardaani ole mallia akseli. Asia kiinnostaa kovasti kun on tulossa T56 vielä harvemmalla eli 0,50 loikkarilla. Onhan se hurjaa kun kardaani pyörii tuplavauhtia kampuraan verrattuna. Välitykseksi olen hankkinut 4.89.
    Renkaan halkaisija 31 tuumaa. Löytyisköhän joltain suola-aavikko forumilta keskustelua aiheesta?
     
  6. Volvo_5.7

    Volvo_5.7 Double Gearhead

    Auttaisko tohon kaksosanen kartaani, eli tukilaakeria kiinni auton pohjaan jne. jne. kartaanin pätkien pituudet lyhenis oleellisesti ja kriittiset nopeudet nousis.
     
  7. C-barge

    C-barge Gearhead

    Kyllä, osaks siks niitä käytetään.
     
  8. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

  9. Lintta cruiser

    Lintta cruiser Gearhead

    esim x runkoletukoissa on 6206 tukilaakeri jolle annetaan rasvavoitelulla 10000 prm max jatkuvaa pyörimisnopeutta. tosta kun laakerikoko kasvaa niin pyörimisnopeus putoaa. 6208 enää 8000 rpm. muistaakseni.

    Ellei halua rakentaa tukilaakerille öljysumuvoitelua. :lol:


    Jos lujaa meneminen olisi helppoa niin.....
     
  10. Le Mans

    Le Mans 1st gear

    No ei ole esiintynyt ongelmaa kun kardaani on 40 cm pitkä, tärinöittä menee yli 200 kmh :eek:
     
  11. RockHQ

    RockHQ 3rd gear

    Mielenkiintoinen juttu toi että toi lakru olis 6206 X-runkosissa, ei siinä mitään, mut niissä ei ole tehtaalta teleskooppista taka,- tai etupätkää, joten ainoa myötö on lodjun perässä joukissa. T: Heitin koko paskan roskiin jo pari vuotta sit.
     
  12. Lintta cruiser

    Lintta cruiser Gearhead

    Paska on kyllä oikea sana kuvaamaan tota X letukoiden systeemiä. Vähänkin kun on enemmän paukkua koneessa niin toi tukilaakeri on solmussa joka rykäsyn jälkeen. Tai siis se peltinen runko vääntyy solmuun la kumi jossa laakeri on pullahtaa pois paikaltaan.

    Toi oli vaan esimerkkinä noista normi laakereiden päyrintänopeuksien kestosta.
     
  13. makemydayjew

    makemydayjew 1st gear

     
  14. Futurage

    Futurage Gearhead

    Yksiselitteisesti: kardaanin pyörimisnopeuteen vaikuttaa vain 3 asiaa:

    1.auton nopeus
    2.perävälitys
    3.renkaan korkeus

    .
     
  15. makemydayjew

    makemydayjew 1st gear

    siis moottorin kierrosluku ei vaikuta, eikä vaihteiston välitys-suhde, kuiteskin useimmiten tuntuu siltä että moottorin kierrättäminen ja veksiloiden vaihteleminen vaikuttais ajoneuvon nopeuteen eli siihen kuinka kiivaasti kardaani pyörii välittäen sitä voiman p"#kaa perävälitykseen..tietty voin olla vääräsäkin kun on vaan noita nopeita 17 sekuntin autoja..mutta onhan niitä tosiaan jotakin "hauska-autoja" missä ei vaihteistoo tarvi kun se kuulema on merkki voiman puutteesta.
    sillonhan toi väittämä pitää paikkaansa kun autoo hinataan niin että taka-rattaat raahaa maata, ite kyllä oon aatellu tilannetta jolloin mååttåri vetää...siitä kai se mielipite-ero tulee?
     
  16. Volvo_5.7

    Volvo_5.7 Double Gearhead

    Kannattaisko futuragen teettää kardaani makemydayjew:illä kun tota tietämystä näyttää olevan?
     
  17. Galaxie61

    Galaxie61 Gearhead

    juu, jos ajetaan tiettyä nopeutta.
    muuten siihen vaikuttaa moottorin kierrokset ja vaihde 1-6 ..

    ainaki mun mielestä.
     
  18. makemydayjew

    makemydayjew 1st gear

    sori, en tee kartaaneja(kaan), ite voit kyllä, niin tiedäthän sen itsekin mihin, kartaanin työntää...muutaman täällä kyllä kannattais hakee Nobelin palkintoa uraa uurtaavasta fysiikanlakien soveltamisesta, sen verran on mielikuvitusta jota neroilla tietysti pitääkin olla.
     
  19. EdselHomo

    EdselHomo Gearhead

    Kardaanihan kiertää aivan samalla kierrosluvulla ajatko vaikka satasta ykkösvaihteella vai nelosvaihteella...

    Vaihteistolla vain valitaan sopiva moottorin kierrosluku tiettyyn nopeuteen. Tämä kierroslukuhan on sitten käyttäjän mielihalusta ja moottorin ominaisuuksista kiinni.

    Tässä topicissahan oli kyse juuri kardaanin kierrosluvuista kun mennään ns. isoa kovaa eikä siihen laatikon välitykset tai moottorin kierrosluvut meinaa mitään.

    Ei pitäs olla rakettitiedettä edes John Waynelle...
     
  20. Galaxie61

    Galaxie61 Gearhead

    näyttää olevan
     

Kerro tästä muillekin!