Hitsauskaasupullon paine kaupassa?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja ErikFinn, 28.3.2023.

Tags:
 1. ErikFinn

  ErikFinn 1st gear

  Morjens, ostin ekan omistuspullon SK-25 10l Puuilosta. En ole aikaisemmin täysien hitsauskaasupullojen kanssa ollut tekemisissä, sukelluspullojen kanssa kyllä. Seinästä tai "aloitetuista" pulloista hitsauskaasut aikaisemmin saanut. Sukelluspullot ollut 200 baarissa.
  No mutta asiaan. Hallilla laitoin uuden käyttämättömän Agan mittariston kiinni ja paine oli noin 185 bar. Kysymys kuuluu: kun pullo myydään 200 baarisena, niin mitä painetta asiakkaan on kohtuullista odottaa saavansa kun pullon ostaa, tai täytättää?. (Tunnen kyllä fysiikan taustalla pullon täytössä, siitä ei ole nyt kysymys, kiitos).
  Linkki:
  https://www.puuilo.fi/hitsaussuojakaasupullo-sk-25-seoskaasu-10l-200bar
  Kertokaapa kokemuksenne ja näkemyksenne, kiitos.
   
 2. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Oliko pullo sisällä lämpimässä vai ulkona? Paine laskee ja nousee lämpötilan mukaan.
   
  ErikFinn tykkää tästä.
 3. ErikFinn

  ErikFinn 1st gear

  Oli sisällä ja huoneenlämpöinen kun mittasin paineen.
   
 4. VintageSpeed

  VintageSpeed 3rd gear

  185 bar on ok jos lämpötila on noin +13C. Reklamoisin asiasta ja pyytäisin uuden pullon. Huoneenlämmössä (22C) 195 bar pitäisi olla min paine,
  T: Kaasumyyjä
   
  ErikFinn tykkää tästä.
 5. ErikFinn

  ErikFinn 1st gear

  Ok, kiitos. Minäpä vielä nostan sen oikein pöydälle jolloin lämpötilan pitäisi olla siinä 20°C tienoilla, ja mittaan sitten uudestaan.
   
 6. Harri S

  Harri S Double Gearhead

  On varmaan täytetty lähelle 200 bar mutta niin nopeasti että lämmenny kunnolla ja jäähdyttyään sitten paine alenee.
   
  ErikFinn tykkää tästä.
 7. manun

  manun Gearhead

  Minulle kertoi linden kaasu edustaja että pullo on puntarilla kun se täytetään tiettyyn painoon ja sitten sinetti kiinni.
   
  Slant Sickness ja kerkko tykkäävät tästä.
 8. VintageSpeed

  VintageSpeed 3rd gear

  CO2 täytetään tuolla tavalla, mutta seoskaasuja ei. Ne ammutaan tiettyyn paineeseen automaattitäyttölaitteessa (ylipaineeseen) ja paine sitten tippuu sopivaksi kun pullo viilenee kuten Harri S jo yllä mainitsi. Kovaa kun ajetaan niin näitä alipaineisia saattaa joukkoon eksyä.

  Näin meillä Lindellä, muista en tiedä. Tuskin on yhtä modernit vehkeet kuin meillä eli vaakatäyttöä voi joku nyrkkipaja harrastaa myös.

   
  Muokattu: 29.3.2023
  ErikFinn, Harri S ja kerkko tykkäävät tästä.
 9. ErikFinn

  ErikFinn 1st gear

  Pistin hallin lämmityksen isommalle vaihteelle ja pidin pulloa tunnin verran tuossa nojatuolin päällä, jonka jälkeen mittasin pullon lämpötilan laserilla, ja paineen. Noin 20°C lämpimänä oli paine noin 191bar. Eli on jo huomattavasti paljon parempi kun ollaan kuitenkin uudella kymmenluvulla, ja alkaa omasta mielestä lähennellä hyväksyttävää. On tuo ehkä hiukan vajaa, mutta olisko nyt kumminkin välttävä. Toki Olisi kiva vielä kuulla Puuilon kanta, kävin viikonloppuna kysymässä mutta se meni "johtajan" pöydälle odottamaan.
  Mä en muutens taida voida liittää tähän fotoja omalta puhelimelta?
   
 10. 930BiT

  930BiT 2nd gear

  Vaikka sinulla onkin uusi mittari niin ei ne kalibroituja ole. Mullakin on yksi mittari joka jää muistaakseni aina sinne 190-195bar täydellä ja lämpimällä pullolla. Mutta vastaavasti sitten kaasua tulee ja tulee vaikka mittari on jo ajat sitten näyttänyt nollaa.
  Minä en tuolla 191bar lukemalla kauaa viitsisi soitella saati ainakaan lähteä uutta pulloa vonkaamaan. Tullee tyyriitä bareja..
   
  tero79 tykkää tästä.
 11. Jouni_K

  Jouni_K Gearhead

  Jos pullon täyttö maksaa 50 Euroa, niin sinulla on nyt kaasua 50 Euroa * 191 bar / 200 bar = 47,75 Eurolla, jos oletetaan että mittari näyttää justiinsa. Paljonko kannattaa 2.25 Euron takia nähdä vaivaa? Tuntipalkoille ei ainaskaan pääse.
   
  tero79 tykkää tästä.
 12. Vermilion

  Vermilion 3rd gear

  Mimulla oli SK18 suojakaasussa myös joku 185bar kun sain täyden pullon, Woikosken omistuspullo siis tämä siis jossain +15c lämpötilassa. Oletin, että piti olla 200 bar.
   
 13. VintageSpeed

  VintageSpeed 3rd gear

  [​IMG]Capture by on Flickr

  Tossa tommonen taivaanvanha kaavio mistä voi asiaa ihmetellä. Täytetty kaasulaatu luonnollisesti vaikuttaa paineeseen. Myös moni ei sitä tahdo uskoa että ne kiinalaiset paineensäätimet voi olla suoraan paketista hajalla ja syyttää kaasuvalmistajaa. Näin esim grillikaasupuolella. Kumpikohan hajoaa ensin. Puuilon 9,99€ CE china edition regu vai Made in Italy kaasuventtiili?
   
 14. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Seoskaasu menee (ihan itse päättelen tässä nyt) jyrkemmällä käyrällä, koska siellä on 1/4 CO2 joka muuttuu kaasusta paineesta riippuen nesteeksi tai kuivajääksi paljon ylemmässä lämpötilassa (noin 80 astetta pakkasta) kuin ilma, happi tai typpi (180-195 pakkasasteen välissä nesteytymispiste).
   
  Muokattu: 30.3.2023
 15. ErikFinn

  ErikFinn 1st gear

  Niin, onhan tässä nyt otettava huomioon myös se näkökohta, että en mielellään kuluttajana alistu siihen, että olisin sidottu palveluun joka ei täytä minimivaatimuksia. Tuota Puuilon pulloa kun ei ilmeisesti täytetä muualla kuin Puuilossa, ja täyttöjä tulee kuitenkin olemaan. Jos on odotettavissa että joka ikinen vaihtopullo tulevaisuudessa tulee olemaan vajaa, vaikkakin vain hiukan, ja Puuilon asiasta vastaava ei vastaa soittopyyntöön/tiedusteluun, niin kyllä se vitutu$käyrä alkaa olemaan sitä luokkaa että toiset toimittajat alkaa yhtäkkiä näyttää aika paljon paremmilta.
   
 16. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Kokeile vielä toisella mittarilla ennen kuin käyt reklamoimaan.
   
  ErikFinn tykkää tästä.
 17. ErikFinn

  ErikFinn 1st gear

  Ei huonompi idea, mutta valitettavasti ei tähän hätään ole muuta kuin tuo Agan mittari; upouusi, suoraan paketista ja ekaa kertaa kiinni missään pullossa. Mutta toki, kyllä, tuskin kuitenkaan absoluuttisen tarkka.
   
 18. J-peg

  J-peg Gearhead

  Ostin kans puuilosta pullon, en ole vielä ottanut käyttöön. Eikö nämä ole kaasu ja sammutinhuolto Heiskanen Oy:n täyttämiä pulloja ja sama firma täyttää monelle eri kauppiaalle ja maalaa kaupan tekstit kylkiin. Pitääpä tarkistaa mitä oma pullo sanoo.
   
  ErikFinn tykkää tästä.
 19. J-peg

  J-peg Gearhead

  Omassa pullossa paine karvan verran alle 200bar. Pullon lämpötila ehkä noin 15. Mittarina noin 15vuotta vanha kayser.
   
 20. laakkius

  laakkius Gearhead

  Mulle tuli kans pullo 185barin paineella, valitin ja sain hyvityksen woikoskelta.
   

Kerro tästä muillekin!