Hydraulit & Kiruna-systeemit ja Ilmajousitus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Jarrut ja jousitus.', aloittaja Anonymous, 26.10.2001.

  1. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Minä kyllä tulkitsen lakia siten, että vaihdettaessa esim Citikan systeemi, jousitustyyppi muuttuu. Eli ei onnistu vaikka vaihtaisi akselistoineen.
     
  2. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Totta tuokin, tuo mun muistelema juttu on sen verran vanhempi että silloin vielä jousitustyypin muutos oli vähemmän lainsuojaton toimenpide.
     
  3. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Jotenkin muistelen, että tuo jousitustyypin muuttaminen ei ole koskaan ollut sallittua.

    Tuli mieleen, ettei nyt vain sekoitettaisi ilmaiskareita tähän kuvioon?
     
  4. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Eeeee....onhan noita nelilinkki-coilover -ripustuksia ihan katuautoissakin ollut jo vuosia, niin rodeissa, escorteissa kuin prostreet-rakennelmissakin. Kaverillakin on '32 Coupe jossa on erillisripustus kierrejousin edessä. On niitä joskus saanut laittaa.
     
  5. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Itse olen mietinyt tosiaan sellaista, että jättää alkuperäiset kierrejouset eteen ja laittaa sinne sisään nuo ilmapussit. Silloinhan ne ovat "iskunvaimentimet" ja periaatteessa pitäisi mennä läpi. Tarkoitus ei siis ole saada pomputtimia vaan keulan korkeus säädettäväksi ilmalla..

    onkos kenelläkään kokemsta tuollaisesta? Siis lähinnä kuinka niihin konttorilla suhtaudutaan?
     
  6. koni

    koni 1st gear

    Ainakin '50-luvun lopun Cadillaceihin on saanut alkuperäistä ilmajousitusta. En muista tarkkaan, että mihin vuosimalleihin enkä muista myöskään oliko saatavilla muihin vastaavan ikäisiin GM:iin. Olen ajanut yhtä '58 Cadillac Fleetwood Sixty Specialia jossa oli tälläinen alkuperäinen ilmajousitus kunnostettuna. Jousin paikalla oli saman tyyppiset ilmapussit kun Air Riden valmistamat jutut.. Auto oli aivan mielettömän hieno ajettava kun kaikki muutkin alustan osat olivat kuunnostettuja.
    Systeemi ei ainakaan Power Magazinessa (vai olikohan se Wheels Magazinessa) olleen jutun mukaan ollut uutena kovinkaan toimintavarma ja useita sellaisella tilattuja autoja muutettiinkin myöhemmin tavalliselle jousitukselle!
    Uskoisin ainakin, että jos autoa on ollut tehtaalta saatavissa tuollaisella ilmapussityyppisellä jousituksella ei mikään (=katsastus) estäisi asentamasta Air Riden valmistamaa systeemiä..??
    Jos joku tietää mihin kaikkiin merkkeihin ja malleihin moista on saanut niin älköön vaietko vaan tuokoon tietonsa julki! Epäilempä myös, että GM ei ollut ainoa moista systeemiä tarjonnut autonvalmistaja!
     
  7. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Joo, '58 Cadillacissa on ollut muistaakseni ilmajouset alla. Jos uudemmissakin olisi ollut, niin saisikohan sitä "mallisarja" perusteluilla onnistumaan ihan.. Hmm..

    Ehkä kaukaa haettua, mutta kuitenkin..
     
  8. Anonymous

    Anonymous Guest

    Kierrejousi letukkaan on itseasiassa helppo asentaa hydraulit taka-akselille. Asennuksen voi tehdä niin ettei auton alta sylintereitä edes huomaa, alkuperäistä jousta ei tarvitse muuttaa, vain lyhentää. Myyn asennus valmiit sylinterit 250 eurolla/pari, lisää tehdään jos tarvis. Etu akseli on jo kinkkisempi, silloin pitää iskarin paikkaa muuttaa.
     
  9. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Sama pätee käsittääkseni muihinkin samanmoisiin GM tuotteisiin. Etupää on tosiaan vähän kinkkisempi. Tottakai valmiin etupään satsin saisi tilattua, mutta se hinta....
     
  10. Degenerated

    Degenerated Gearhead

    Ainoo vaa et inssit on alkanu kiinnittää huomiota kierrejousien lyhentämiseen. Jos katsastussetä huomaa edes sen, että jousi on katkastu, eipä mee läpi. Kaveri joutuu just vaihtaa käyttöritsaansa alkuperäiset jouset ajettuaan jo monta vuotta kierroksen lyhemmillä jousilla
     
  11. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Käykääpäs tuolla FastFruitPerformance-sivuilla (ucc:n linkkiopas), sieltä löytyy jonkunlainen virallisen näköinen paperi jossa todetaan että jousta saa lyhentää vm. xx vanhemmissa autoissa kunhan päät muotoillaan sopimaan jousikuppiin.

    Taisin jossain jo kertoakin mutta mun impalassa on ollut jo vuosia ilmapussit kierrejousien sisällä takana, mitään juttua ei ole koskaan ollut konttorilla. Mitens jos eteen soveltais jotkut sopivan mittaiset ilmaiskarit ja taakse tuollaiset pussit. Korkeutta saisi muutettua jo jonkun liki 10cm?
     
  12. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Takaa löytyy pussit ja etupäätä olen miettinyt..

    Tällä hetkellä suunnitelmat on sellaiset, että pitäisi miettiä miten saisi tuollaisen ilma-coiloverin laitettua niin että se vielä menisi läpi ja toimisi ongelmitta. Laiskana miehenä tavoite on että mahd. vähän työtä. ..ja tottakai senkin takia että jos tulee katuma päälle niin saa palattua vanhaan ilman valtavia muutoksia.

    Takaa saan säädettyä kipinä korkeudesta aina korkeudelle josta voi laskea perän pultit. Eteen kun saisi sellaiset n. 5cm säätö varaa nyt alkuunsa. Muu osuus on jopa suunniteltu paitsi juuri tuo jousi puoli.. Ideana olisi laitta pussi hieman lyhemmän jousen sisälle ja siitä etenemään.. :smile:
     
  13. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Ajattelin joskus laittavani impalaan ihan ilmaiskarit, sellaiset takapäähän kuuluvat. Yläpään kiinnike pitää muuttaa iskarin suunnassa olevaksi pultiksi, alapäähän adapteri joka kiinnitetään alkuperäiseen kiinnitykseen tukivarteen ja johon iskarin alapään silmukka-läpipultti kiinnitys sopii.
    Jousiksi mulla olis lässähtäneet pikkulohkon jouset joita vois vielä vaikka vähän muokata.
    Letkut vois vetää rungon sisään pois näkyvistä.
     
  14. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Jousen sisähalkaisija?
    Ilmapussien faktoja (valmistaja, mallinumero yms)?
     
  15. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Jaaha, enpäs osaa näin suoraan sanoa kun ne ovat olleet siellä jo ammoisista ajoista saakka.
    Jousen halkaisija lienee jotain 15cm luokkaa, pussit sopii just jousen sisään. Valitettavasti systeemin letkut ovat poikki joten en ole päässyt kokeilemaan miten vaikuttavat korkeuteen. Nyt olis tarkoitus laittaa vetokoukku perään joten pitänee laittaa nuo pussitkin pelaamaan.
     
  16. Anonymous

    Anonymous Guest

    Unohtakaa kaikki ilmaiskari viritelmät korkeuden säätöön! eivät toimi! iskarin tarkoitus on heilahduksen vaimennus ja jousitus määrää auton korkeuden. Ilmaiskareilla auton massa siirtyy jousilta iskareille. Ilmapussit jousen sisällä? ja Höpö höpö sanon minä. Eikun hydraulia jousen ja rungon väliin sanon minä!
     
  17. impala1968

    impala1968 Gearhead

    Ai jaa asiantuntija. Mulla ainakin Caminon perä kohosi kun laittoi ilmaiskareihin painetta. Tottakai paino siirtyy iskareille, mitens muuten niiden pitäis sitten toimia?
    Dobermannilla ainakin nuo pussit toimii, miksi ei muilla?
    Sinähän tietty rakentelet hydrauleja katsastusmiesten iloksi?
     
  18. Anonymous

    Anonymous Guest

    myydään osastolla näyttäs olevan kaupan noita ilmajousia;)
     
  19. Dobermann

    Dobermann Gearhead

    Pitää käyttää niitä mihin pykälät antavat myöden. Ja ainakaan itsellläni ei haussa ole mitään latinon sekoittimia!

    Jos kerran raskaammassa kalustossa käytetään niitä tasaamaan kuorman alla, niin miksei vastaavia käyttäisi pienemmissä autoissa säätämään korkeutta muutamaa senttiä suuntaansa?

    Ja onhan tuolla ameriikan puolella noita käytetty kustomeissa yms. jo vuosia.. Viittaan aiheesta taas AirRideen.. <IMG SRC="/keskustelu/images/smiles/icon_wink.gif"> Jos tuollaiset "kunnon" hydraulit menisi läpi, niin kaipas sitä sellaiset olisi monessakin. Eikö?
     
  20. Anonymous

    Anonymous Guest

    Kyllähän jousitus tyypin voi vaihtaa,vaatii poikkeusluvan, näin vastasi ainakin ake:n inssi 5kk sitten , et sillee...
     

Kerro tästä muillekin!