Kattoteline ja tieliikennelaki

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja fennia, 16.9.2021.

 1. fennia

  fennia Gearhead

  Mitäs tieliikenne laki sanoo kattotelineestä?
  Meinasin tohon -83 Suburbaniin väsätä sellasen Safari tyylisen kattotelineet, millä sais kätevästi lautaa ja rautatavaraa kuljetettua. Pultti kiinnityksellä kattoon kiinni. Jotkut kierretapit hitsais kattoon kiinni, mihin sitten sais häkkyrän pultattua. Onko mitään rajoituksia lain puolesta?
   
 2. hantta

  hantta Gearhead

  Ennenvanhaan kaikki ne mökkikamat, jotka nykyään kuljetetaan peräkärryllä, kuljetettiin katolla, muistaakseni autoissa on jokin mallikohtainen maksimi kattokuorma, eli jos se häkkyrä pysyy katolla, myös likipititilanteissa, niin mikäettei, faktaa odotellessa ;)
   
 3. Dataviilaaja

  Dataviilaaja Gearhead

  Kattokuorma saa olla 10% auton omapainosta, ellei valmistaja ole ilmoittanut matalampaa painoa.
   
 4. fennia

  fennia Gearhead

  Olikos itse kattotelineestä koskevista määräyksistä tietoa, vai onko niitä edes?
   
 5. mietmi-3

  mietmi-3 Double Gearhead

  Toi oli ennen 75kg ja tosiaan nyt 10% tai vähempi. Niin ne ajat muuttuu o_O
   
 6. viri-viri

  viri-viri 1st gear

  Ei tarvi välttämättä kierretappeja hitsailla kattoon, suorasta tavarasta vääntää kiinnikkeet pulttikiristyksellä vesikouruihin. Kestää.
   
  Kalja imuri tykkää tästä.
 7. Dataviilaaja

  Dataviilaaja Gearhead

  Ei kai sille muita vaatimuksia ole, kuin että kuorma pysyy luotettavasti kyydissä. Kattoon hitsaillut tapit saatettaisiin ehkä katsoa vaarallisiksi jalankulkijaan osuessa, vaikka ovat ylhäällä. Riippuu varmaan katsastusmiehen parisuhdetilanteesta se tulkinta. Itse tekisin kiinnikkeet kouruihin.
   
 8. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Ranskan rattaissa oli ennen muinoin naaraskierteiset lätkät katossa telineitä varten. Varmaan täytyy mennä kattopellin alapuolelle vahvistamaan, ettei tule 10% omamassaisella kuormalla pettymyksen tunteita.

  Kattokouruille ääni täältäkin.

  10% omamassasta? Siis esimerkiksi F-150 hytin katolle telineet ja 200 litran täysi polttoainetynnyri päälle. Vois tuntua kaartaessa jonkin verran huteralta.
   
 9. Dataviilaaja

  Dataviilaaja Gearhead

  Voi olla, että Ford on ilmoittanut F-150:lle jonkun pienemmän painon kattokuormalle.
   
 10. Slant Sickness

  Slant Sickness Double Gearhead

  Tai sitten eivät ole edes ajatelleet, että sen lyhkäisiin kiskoihin mitään laitettaisiin Toisaalta kun on nähnyt ne tehdastekoiset worktruckit, joissa on tavarakoria pitkälle yli hytin katon, niin semmoisessa vissiin kuskataankin jotakin?

  [​IMG]
   
 11. Dataviilaaja

  Dataviilaaja Gearhead

  Kyllähän noita telineitä näkee hytin jatkeena lavakatteidenkin päällä. Itse näen, jos menen kattomaan pihassa olevaa Mazdaa. Muistelisin valmistajan ilmoittaneen sille maksimikattokuormaksi 75kg, eli vajaat 5% omapainosta.
   
 12. hantta

  hantta Gearhead

  Hiukan ot., mutta pieni tarina suuresta maailmasta; siskon mies oli Kanadassa linkkiasentajana, ja heidän pääduuninsa oli tehdä valtateiden varrelle radiomastoja. Kun matkat olivat aina satoja kilometrejä otettiin luovuus käyttöön, eli rekka toi mastoelementtejä täyden kuorman, mutta myös huoltoäijillä olevat Blazerit otettiin hyötykäyttöön, eli jokaisessa letukassa reilut kattotelineet+ 2x 10 metristä mastoelementtiä, painoa en tiedä, mutta kai ne yli 100 kg painaa per kipale.Perillä sitten Blazerista neliveto päälle, ja johonkin kukkulan laelle, jossa helikopteri apuna laitettiin niitä satametrisiä mastoja keskelle ei mitään :d
   
  isalmela tykkää tästä.

Kerro tästä muillekin!