Kemian osaajat huomio (ja viherpeukalot myös)

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja kustum4evo, 12.12.2005.

  1. kustum4evo

    kustum4evo Gearhead

    Nyt kaikki alkaa heittää mulle herjaa ja haukkumisia yms.kun läväytän tämän keskustelun käyntiin.. :-?

    Niin että kuinkas sammaleen ja/tai jäkälän kasvua voisi edistää?
    Lähinnä peltisellä kasvualustalla..olen näet miettinyt vaihtaehtoisia auton pinnoitusmateriaaleja.. 8)

    Olen kuullut että piimällä ja mullalla voisi avittaa sammaleen syntymistä..
     
  2. toyopet

    toyopet Double Gearhead

    Sammaleet tykkää happamasta kasvualustasta (maali ja pelti taas ei). Yleisin syy pihanurmikollekin kasvavaan sammaleeseen on juuri happamuus. Eli siksi se piimä, sehän on hapanta tavaraa. Jäkälästä en osaa varmaksi sanoa mutta kyllä sekin taitaa enempi happamasta tykätä, kun graniitti ei ainakaan mikään emäksinen ole.

    Vähän heikommin kyllä peltoviljelyssä tuota sammalta ja jäkälää suositaan :rotfl:
     
  3. WBBC

    WBBC Double Gearhead

    Ilmeisesti myös varjoisa paikka jonkun kuusen alla edistää sammaloitumista.
     
  4. siltsi

    siltsi 1st gear

    Jotenkin on mielikuva, että kun auton jättää parkkiin kuusen alle sopivan hämärään ja kosteaan paikkaan, alkaa pelti vihertämään jo yhdessä kesässä. Kannattaa satsata erityisesti sadekeliin, joloin kuusesta varisee sopivaa kasvumateriaalia sammaleen kiinnittymiseen...
    Mutta hei, eikös poppeli pudota kesän alussa semmosta siirappia, että mikä tahansa kasvi räjähtää täyteen kasvuun tuossa tuokiossa. Eli ensin käyt kesän alussa Turussa ja jätät auton kirjaston nurkille (taitaa muissakin kaupungeissa olla noita mahlaisia poppeleita.) Sen jälkeen parkeeraat aina kuusen alle ja kohta syylaristakin pukkaa saniaisia...
     
  5. kustum4evo

    kustum4evo Gearhead

    tuo kuullostaa jo lupaavalta..

    nii ja meil on kotitalon varjopuolella palotikkaat ja mul oli yks aman konepelti seinää vasten tuossa tikkaiden alapuolella jonkun vuoden verran tai ainankin yhden kesän,niin pellin päälle oli jo kerääntynyt sellainen ohut vihreä värikerros..vieressä kasvaa iso kuusi myös..ja siitähän se isea sit lähti.. :odroll:
     
  6. Ismoskosmos

    Ismoskosmos Double Gearhead

    :lol: laukussa leipää ja piimää vaan...Kyllähän tuo kuulostaa aika mielenkiintoselta,mutta mites tuon ruostumisen kans.. :odroll:
     
  7. jylppy

    jylppy Gearhead

    ...Ja kun käy ahkerasti urealla pitkin auton kylkeä, niin kyllä sammaloituu!!! :rotfl: :eek: Toimii ainakin ratsuniin...
     
  8. hot rod

    hot rod 1st gear

    Miten olisi nurmikko?Mulla on video jossa heppu kasvattaa amerikan autonsa pintaan tuuhean nurmikon.
    Ensin se ruiskutti auton pintaan sprayliimaa ja sen jälkeen levitteli ruohonsiemenet.Kun liima oli kuivunut heppu alkoi kastella siemeniä vedellä ja peitti sitten auton läpinäkyvällä muovipressulla.
    Jonkin ajan päästä auton pinnassa oli tuuhean vihreä nurmikko!
     
  9. Eyetech

    Eyetech Gearhead

    Mulla on sama video.
    Auto oli aikas härski.... 8)
     
  10. Anonymous

    Anonymous Guest

    Hätäisempi mies valitsee suoraan siirtonurmikon.
    Puutarha liikkeeseen tai vastaavaan viher-rakentamisen kauppaan kyselemään suoraan rulla-nurmikkoa.
    Kyllä on naapurit kateellisia kun vappuna jo leppäjenkin katto pukkaa vihreää kun muilla kylän emännillä vasta on narsissit nuppuina.

    Tai sitten satsaat tallissa UV-lamppuihin ja kylvät pääsiäisruohot auton katolle jo hiihtoloman aikana odottelemaan ajokelejä :rotfl: :rotfl:
    Kun laittelet autoa kuntoon keväällä tallissa, saat itsekin sellaisen trendikkään latino-tyyppisen hipiän jo vappu-karkeloihin, muiden harrastajien näyttäessa kalpeilta vainajilta rinnallasi.
     
  11. kustum4evo

    kustum4evo Gearhead

    no pitihän arvata et täs kävis näin.. :odroll:
    en halua mitään nurmikkoa,se on vähän hankala briggs&strattonilla leikatakkin tarpeen vaatiessa..
     
  12. hot rod

    hot rod 1st gear

    No voihan sen nurmikon jollakin pensastrimmerillä muotoilla! :D
     
  13. Lerssinen

    Lerssinen Double Gearhead

    Ostin kerran auton jota oli jemmattu kerrostalon parkkiksella joku vuosi sellaisella autoumpipeitteellä, ainakin kaikki kaaret, helmat, tiivisteet jne kasvoivat vihreetä öglää :rotfl:
     
  14. Anonymous

    Anonymous Guest

    No, okei vakavasti:
    Jäkälät ja sammalet ovat herkkiä kupari ja rauta yhdisteille. Sammal myrkky on rauta ja kupari sulfaatteja. Ennenvanhaan kivitalojen katoille vedettiin kuparilankaa tiilien väliin estämään sammaloitumista. Lapin jäkälä tuhot ovat seurasta Kuolan niemimaan teräs-teollisuudesta.

    Siis: tarvitset peittävän maalipinnan jolla eristät kasvu alustan metallista. Kupari on käsittääkseni pahempi sammalen tappaja kuin rauta.

    Se vihreä öglä on meillä ainakin ollut alunperin siitepölyä joka on ryhtynyt kasvamaan hometta tms kesän aikana. Just reipas viikko sitten rappasin lopulta tallissa ne pois puisista puutarha kalusteista. Ihan muodikas vaihtoehto sekin olisi, eikä taatusti tipu kyydistä kovemmassakaan vauhdissa (=pysyy pinnassa liiankin hyvin)
     
  15. webcaddy

    webcaddy 1st gear

    Ohje sammaleen kasvattamiseksi kertoo, että täytyy kerätä sellaista sammalta jollaista haluaa pihallaan/autonsa pinnalla kasvavan.
    Yleensä sammalten kerääminen vaatii maanomistajan luvan. :wink:
    Kuivaa sammal ja hierrä sammal sellaiseksi ohueksi puruksi.
    Tämä puru levitetään pinnalle jossa haluaa sammaleen kasvavan.
    Ahkeralla kastelulla ja täydellisen kuivumisen ja auringonpaahteen välttämisellä saattaisi saada sammaleen kasvatetuksi.
    En tiedä kuinka nuo piimät ja happamat lannoikkeet toimivat, kun tuo pahuksen pihanurmikko sammaloituu nopeasti ilman lannokkeitakin.

    Jos sammal systeemi toimii, kannattaa kokeilla samalla myös sienten kasvattamista.
    Kuulemma Trabantit ovat kuuluisia siitä että niissä kasvaa vanhemmiten sieniä. :eek:

    T: AJ.
     
  16. kustum4evo

    kustum4evo Gearhead

    kiitän syvästi ja sammaloituneesti 8)
     
  17. Cilkkis

    Cilkkis 3rd gear

    Käävistähän tulis "hienot" roiskeläpät, :) tai vaikka peilinkotelot jne...
     
  18. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Mulla on tallin takana ~6metriä korkean pystysuoran aina märän kalliolouhoksen "juurella" vanha Wagoneekeri parkissa ja siinä on aika makea luonnovihreä väri jokapuolella!! Neekerin raato on maalattu mattamustalla Rostexilla vissiin 3kertaan ennenkuin se jäi tohon aina märkään paikkaan lepäämään.
     
  19. rauta ja romu

    rauta ja romu 3rd gear

    Ei kuulkaas pojjaat. Tää on suorastaan heleppoo hommoo...
    Keräät sitä sammalta mitä haluat kasvavan, varastat emännältä tehosekoittimen. Laitat sekoittimeen ykkös olutta ja sammalta, ajat koneella että lopputuloksena on vihreetä puuroa. Pensselillä sivelet kohteeseen esim. kivi tai kiesi. Ja vot, siihen se kasvaa. Kastella täytyy välillä tietty... Hyvää kasvatusta :D
     
  20. mejole

    mejole 3rd gear

    Vanha ohje on sammal ja olutta (lievää väärinkäyttöä ehkä) tehosekoittimeen ja sellaiseksi sopivaksi tahnaksi ja sivellään halutulle pinnalle esim. pihakiveen (miksei sitten auton pintaan) Jos haluaa vähentää alkoholin väärinkäyttöä voi käyttää ihan perhekaljaa..
     

Kerro tästä muillekin!