Kokemuksia penkin rungon puhdistuksesta: uskaltaako hiekkapuhaltaa?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Verhoilu ja sisusta', aloittaja SK, 6.11.2021.

  1. SK

    SK Gearhead

    Tämän talven projektina on sisustan kunnostus. Potilaana -60 luvun alun full-size sohvapenkeillä.

    Penkkien rungoissa (jouset jne.) on erityisesti takapenkin istuinosassa vahva ruostepinta.

    Miten nuo kannattaa putsata? Penkin jousien osalta kuulee kaikenlaista - ei kestä hiekkapuhallusta, ei kestä happoa jne. Verhoilu on sen verran iso ja kallis projekti, että pitäisi saada kerralla oikein.

    Ajatuksena on ollut hiekkapuhallus + pulverimaalaus, mutta miten on - kokemuksia toimivasta ja kestävästä tavasta?
     
  2. Ace66

    Ace66 3rd gear

    Kyllä minä ainakin omat -66 Ponun penkkien rungot hiekkapuhalsin ja maalasin.Jotenkin tuntuu että jos ne ei sitä hiekkapuhallusta kestä niin kestääkö ne käyttöäkään kovin pitkään.Pari jousta oli niin huonoja että vaihdoin suosiolla uusiin.Ainakin näin lyhyen 3 vuoden käyttökokemuksen perusteella tuli todella hyvät.:)
     
    Jerkkilä ja juko7 tykkäävät tästä.
  3. kustomkuuppa

    kustomkuuppa Gearhead

    Jousiteräksillä on kyllä riski haurastua hapotuksessa.
     
  4. Bluestone

    Bluestone Double Gearhead

    GS Buickin erillispenkkien rungot puhalsin kaapissa alumiinioksidilla, oli helppo kun ne mahtui istuinosa ja selkänoja erikseen. Sitten kun rungot on puhallettu ja maalattu niin voi halutessaan vahvistaa jousitusta kuskin persiin alta tai ristiselän kohdalta. Sitä jousta voi irrotella jostain romupenkistä tai on niitä verhoilijoilla. Ne klipsit voi itse väännellä pellistä. Verhoilijoilla on myös kestäviä juuri jousituksen sitomiseen tarkoitettuja kuminauhoja, niillä saa kanssa kantavuutta lisää.
     
  5. maxvo2

    maxvo2 Double Gearhead

    Kyllä ne jouset kestää puhalluksen. Ace66 kirjoitti juurikin asian ytimen. Jos jousi sakkaa puhalluksessa niin eipä se kestä persiinkään alla.
     
    juko7 tykkää tästä.
  6. Ace66

    Ace66 3rd gear

    Sitä jousitavaraa saa ihan metritavarana verhoomosta ja ne klipsit voi tosiaan tehdä itsekin mutta eipä niillä konkurssiin joudu vaikka ostaa nekin samalla.Jos on vähänkin väsyneet jouset varsinkin istuinosassa niin vaihtoon vaan.Sillä säästää penkin pehmusteita ja päällistä kun joustimet on tukevat eikä painu heti pohjaan kun takaliston siihen penkkiin iskee.
    Toki vanhojakin voi tukea ja vahvistaa erilaisin keinoin mutta kyllä huonot kannattaa vaihtaa suosiolla.Jos penkit puhalletaan ja maalataan ja tehdään ns.perinpohjaisesti kuntoon niin kyllä huonojen joustimien elvyttäminen on väärä paikka oikoa ja säästää.
     
    juko7 ja Seevu tykkäävät tästä.
  7. SK

    SK Gearhead

    Kiitos tähänastisista vastauksista.

    Puhallus ja pulveri vaikuttavat suunnitelma A:lta.
     
  8. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Tämä homma olisi nyt edessä. Pitäisi puhaltaa ja maalata etu- ja takapenkin istuinosat. Osaako joku suositella tekijää pääkaupunkiseudulla tai lähistöllä? Voisihan ne samalla maalatakin tai voin maalata itse kun märkämaalaus riittää eikä tarvitse olla huippulaatua piiloon jäävissä osissa.
     
    Seevu tykkää tästä.
  9. Seevu

    Seevu Double Gearhead

    Onko "lähistöllä" n.100km säteellä? Jos, niin Kiikalassa (Salo) Esko Laine (0400-742946). Maalaa valmiiksi halutessasi. Ei oo pahan hintainenkaan. Omat on siellä puhallettu ja maalattu (epoksi+pintaväri).

    -J-
     
    Concarne tykkää tästä.
  10. Bowtie

    Bowtie Double Gearhead

    Perax Oy Tuusula/Kellokoski, tuolla on kundit ainakin vanteita sun muuta puhalluttanut ja maalauttanut.
     
    Concarne tykkää tästä.
  11. Concarne

    Concarne 3rd gear

    Kyllä tuo vielä minun mittakaavassa on ja on vielä sopivasti tallilta oikeaan suuntaankin.
     
    Seevu tykkää tästä.
  12. SK

    SK Gearhead

    Jäi näemmä tämä aloittamani ketju aikanaan kuittaamatta:

    Lahdessa onnistui puhallutus + pulverimaalaus. Näkemiini sitruunahappo + spray-maalauksiin verrattuna laatu on aivan eri planeetalta ja kuitenkin kohtuulliseen hintaan.

    Penkit olleet nyt kaksi kesää autossa, eikä minkäänlaista metallin väsymistä ole tullut esiin.
     
    Seevu ja Dataviilaaja tykkäävät tästä.
  13. OskariHukkanen

    OskariHukkanen 1st gear

    Hei! Ruosteen puhdistus ja penkkien kunnostus voi olla haastavaa, mutta se on mahdollista. Penkin jousien osalta kannattaa välttää hiekkapuhallusta, koska se voi vahingoittaa jousia. Ruosteen poistamiseksi voit kokeilla ruosteenmuuntajaa ja teräsharjaa. Sen jälkeen voit käyttää ruostesuojamaalia estämään uudelleen ruostumista. Pulverimaalaus on hyvä vaihtoehto, mutta se vaatii erikoislaitteita ja ammattitaitoa. Ennen maalausta on varmistettava, että pinta on täysin ruosteeton ja puhdas. Käytä suojavarusteita työskennellessäsi ruosteen kanssa. Toivottavasti tämä auttaa projektissasi!
     

Kerro tästä muillekin!