Kosteuden poisto?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja lapioukko, 13.9.2004.

  1. Fuselage

    Fuselage Gearhead

    Meillä siirrettiin pari purkkia autoista rintamamies talon kellariin, kun rupes helteillä muuttumaan turkkilaiseksisaunaksi. Ja hyvin imi 2 purkkia 30m2 tilasta kosteuden pois. Pitäs taas laitella ne autoihin takasin.
     
  2. valpas

    valpas Gearhead

    Rintamamiestalon kellariin kannattaa hankkia oikee kosteudenpoistaja (Claes Ohlson myi just semosta sähkökatkon jälkeenkin käynnistyvää noin 150 eurolla). Tuo purkki ei pysty ottamaan, kuin juuri pisaroitumaan alkavan kosteuden, eli 99% suhteellisen kosteuden yli. Aika kosteeta on kellarissa ollu, jos suolapurkin sisältö on muuttunu vedeks? Voi varmaan pitkäaikasesti alemmastakin kosteudesta ottaa vettä pois? Tahtoo vaan, vaikka suolapurkkeja oliskin, tilan suhteellinen kosteus yleensä mennä noin 99%:iin.
     
  3. kalvetinhet

    kalvetinhet Gearhead

    mistä se kosteus sinne rintamamiestalon kellariin tulee?
     
  4. sdfsd

    sdfsd Double Gearhead

    vuotavasta kaivosta, putki rikosta
     
  5. Ana67

    Ana67 Gearhead

    Tietämättömille neropateille tiedoksi: RMTn kellariin tulee se kosteus maasta, laatta, jos sellainen on, on ns sisäänpäinkuivava. Salaojia ei ole tai jos on ruukkuputkesta ja ovat tukossa jo.

    Itsellä on Trotec hurisemassa ja kosteus pysyy asetetussa 60% ilman että kone käy jatkuvasti.
     
  6. valpas

    valpas Gearhead

    Ei viittis millään selittää päivän selvää asiaa....., mutta.... Kalve trollaa (tietää varmasti asian ihan hyvin)? Mutta olkoon, selitän silti.:D

    Maanpinnan alapuolella olevat tilat ovat aina viileämpiä kesällä, kuin muut tilat, ellei lämmitetä.
    Ilma tulee sinne muualta. Lämmin ilma sitoo vettä enempi, kuin kylmä. Kun tämä lämmin ilma kulkeutuu kellaritiloihin, niin se jäähtyy, silloin vesi ei tahdo enää pysyä kaikki ilmassa, vaan tiivistyy vielä kylmempiin kohtiin (eristämätön kylmävesiputki). Ainakin suhteellinen kosteus kohoaa sellaiselle tasolle, että alkaa puuosat haiseen maakellarille.
    Toimiva ilmankuivain olisi hyvä laite ko. tiloissa.
    Toinen olis se lämmitys, mutta ilman kuivaaminen on halvempaa, ja saa nauttia siittä viileemmästä tilasta.

    Hommatkaa ilmankosteusmittari tuollaisiin tiloihin, niin pystyy seuraamaan.

    Rakenteille, ja ihmiselle hyvä ilmankosteustaso olisi noin 50%. Yli 75% altistaa homen, ja sienien kasvulle.
    Suolapatruunalla saa kosteuden pysymään alle 99%:in, eli ei pisaroidu tasalämpöisiin kohtiin. Jos on joku kylmempi kohde, niin siihen voi tehdä vedenkeräyspisteen. Sekin alentaa ilman suhteellista kosteutta, kunhan se vesi ei pääse siittä haihtumaan takaisin ilmaan. (näinhän se ilmankuivainkin toimii).
     
    Pertti K tykkää tästä.
  7. 401

    401 2nd gear

    Se tulee siitä ku on tukittu kaikki olemassa olleet ilmanvaihto räppänät ja reiät.
     
    kalvetinhet tykkää tästä.
  8. valpas

    valpas Gearhead

    En menis niin sanomaan.
    Kesällä kun pitää räppänät auki, niin kosteutta kertyy kellariin, vaikka siellä ei peasutiloja oliskaan. Jos on pesutilat, niin silloin tulee sellasta kosteutta, joka pitäs tuulettaa pois, mutta tuuletuksen jälkeenkin on liian kosteata, ellei lämmitetä, tai kuivateta ilmaa.
     
  9. Ck

    Ck Gearhead

    tuuletus tuntuu riittävän tollasessa hiekkapohjaisessa rmt kellarissa. Kellari on lähes kokonaan maapohjalla. Kesät on verkot ikkunoissa, talvella ikkunat ja styroksit. Kaikki runkopuut ja lattiaeristys näkyy altapäin, kaikki priimaa 70v ikää.
     
    viikinki75 tykkää tästä.
  10. Ck

    Ck Gearhead

    Eihän siellä maata vasten mikään puu säily kun se on aina kostea mutta kun tuuletus on kunnossa niin talon rakenteet pysyy kunnossa. Mm. Pari ilmanvaihto hormia piippuun auki koko ajan
     
  11. 401

    401 2nd gear

    Ne piippuun menevät mikäli moiset on niin kannattaa kahtoo ettei kukaan taliaivo oo työntänä tukkoon niitä millään vanhoilla kalsareilla.
     
  12. kitkat

    kitkat 2nd gear

    en lukenu viestistäsi kuin ehkä neljä riviä ja kysynkin, että miksi lämmin ilma kulkeutuisi kylmempää kohti?
     
  13. Fuselage

    Fuselage Gearhead

    RMT talossa helteillä ilmanvaihto ei toimi, koska painovoima tyylinen ilmanvaihto. Ulkopuolen lämpötila ja ilmanpaine on isompi kuin sisällä. Esim takkaan yms tulet ja tulee savut sisälle, noh ompahan pesty seinät sisältäkin.
    Eli kosteus ei pääse poistumaan, kun ei ilma liiku ulospäin.
     
  14. Ck

    Ck Gearhead

    Tänä kesänä kun hellettä oli aika reilusti ja useampi viikko peräjälkeen niin kosteudesta ei ollu tietoakaan. Vanhojen sormipaneeleiden raot oli 5mm kun nyt syksyllä ne on kiinni. Eikä kyllä tehny mieli laittaa pesään valkeeta kun sisällä oli 28c
     
  15. Ck

    Ck Gearhead

    Se on kykyl totta että ilma ei sillä kelillä kierrä, huomaa esim yläkerrassa kun ilma seisoo. Ite käytin huippuimuria hellekelillä jotta ilma vaihtuu ja saa suihkutilat nopeasti kuivaksi
     
  16. Powerstroke

    Powerstroke Double Gearhead

    Meillä ei ole rintamamiestaloa, mutta talo mikä on helteilläkin viileä. Jos avaan ikkunan pohjakerroksessa missä on 18 astetta ja kolmannessa kerroksessa missä 24 astetta, ja ulkona 32 astetta, ilma alkaa kyllä tuleen sisään sieltä pohjakerroksen ikkunasta ja ulos kolmannen kerroksen ikkunasta.

    Liekö se ero sisällä niin suuri että puskee ylhäältä ulos vaikka ulkona on kuumempaa.

    En keksi miksei toimisi rintsikassa jos kellarissa ja jossain ylhäällä on räppänät niinkun kuuluis, ja avoin yhteys alhaalta ylös?

    Tietty tommonen ois hyvä:

    [​IMG]
     
  17. LUM-1

    LUM-1 Gearhead

    toimiiko tommone jossei tuule :poff:
     
  18. Powerstroke

    Powerstroke Double Gearhead

    Toiminee muttei ihan yhtä tehokkaasti. Tosin niin tyyntä päivää ei juuri olekaan ettei pyörisi.
    Vai oliko tässä joku muu hirmu hauska kompa?
     
  19. valpas

    valpas Gearhead

    Kun jotain säilyttää kylmissä tiloissa, tai jopa ulkona, niin nyt kannattaa pakkasella tuulettaa kuiva ilma sinne sisälle. Tai oikeestaan se on jo vähän myöhästä. Olis pitäny avata aukko mahdolisimman ylös, että kostea ilma olis pääsy pois ilman kylmetessä.
    Kun ulkoilma on lämmennyt, niin ei kannata heti mennä availeen ovia. Kosteampi ilma tiivistyy helposti kylmiin pintoihin varsinkin silloin, jos ilman lämpötila menee suojan puolelle.
    Sitten, kun menee suojanpuolelle, niin kannattaa lumet ottaa pois päältä. Kun lumet alkaa sulamaan, niin ne jäähdyttää peltipintoja, ja kosteus tiivistyy sen pellin takapuolelle.
    Ei mulla ny muuta.
     
  20. valpas

    valpas Gearhead

    Mulla on toistakymmentä maantiesuolarasiaa ollu siellä sun täällä koko syksyn.
    On aika iso ero esim. vierekkäin seisovissa autoissa, onko ollu sisällä suolaa, vai ei. Toisessa on sisäpuolella huurretta, ja vettä. Toinen on kuiva. Vävypojan auto se, jossa ei oo suolarasiaa sisällä. Voitte ite päätellä, kummassa oli lasit sisäpuoleltakin märät......
    Noin sata metriä sain tietä sulatettua, kun tyhjensin nesteet, ja laitoin uudet hiutaleet.
    Sai oikeen muistella, että löysin kaikki rasiat.
    Vain Kalsiumkloridi (eli se valkonen liuskeinen maantiesuola) oikeesti toimii. Siligageeli ei sido kosteutta yhtä hyvin, kuin maantiesuola. Toki siliga ei oo niin hapokasta, ja syövyttävää.
     

Kerro tästä muillekin!