Kuolinpesän yhteystietojen selvittely

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Substitute, 12.8.2014.

  1. Substitute

    Substitute Gearhead

    Omakohtainen tarina, jospa tämä helpottaa muitakin.

    Ostin auton (vaikka varaosiksi) ilman luovutuspapereita, myyjän mukaan hän on ostanut auton, mutta papereita ei ole kun siinä oli muuttoauton parikymmentä vuotta vanha myyntirajoitus päällä ja edellinen omistaja ei sen poistoa ollut ehtinyt hakea ennen yllättävästä onnettomuudesta johtunutta kuolemaa.

    Eli minulla on kuolinpesän nimissä oleva auto johon pitäisi paperit hankkia mutta ei ollut tietoa kuolinpesän henkilöistä. Kuolinpesähän on vain rajallisen ajan olemassa oleva taho, eli se loppuu olemasta automaattisesti jonkun vuoden kuluttua pesänselvityksestä.

    Edit: Tulli sanoi että myyntirajoituksen poistaminen in ihan ehdoton juttu ja sen voi tehdä kuolinpesältä saadulla valtakirjalla. Selvitys auton omistajan oleskelusta ja työskentelystä suomessa pitää tehdä, mutta koska kyseessä on jo parikymmentä vuotta vanha juttu ja henkilö on kuollut, se voi olla myös vapaamuotoisempi ilman vero- yms. todistuksia. Kehottivat asioimaan Trafin kansa kuolinpesän vastuuhenkilön löytämiseksi.

    Trafi vastasi he eivät saa antaa muuta kuin rekisteriin merkityn omistajan nimen, eli sen kuolleen henkilön kuolinpesän. Todettiin siinä yhdessä Trafin henkilön kanssa, että jos en tiedä kuolinpesän yhteyshenkilöä niin autoahan ei voi edes romuttaa ja että se on rekisterissä maailman tappiin saakka koska omistajaa ei ole enää olemassa (kuolinpesä loppunut). He suosittelivat kääntymään maistraatin puoleen.
    Maistraatti sanoi että kuolinpesistä ei heillä ole muuta tietoa kuin mahdollisesti pesänselvityksen vahvistamisesta jotain, sitäkään ei aina tee kuolinpesän vastuuhenkilö itse. Selvittivät tämän tapauksen ja ei löytynyt mitään. He suosittelivat kääntymään verottajan puoleen.

    Verottaja sanoi että heillä kyllä on kuolinpesän tiedot, mutta niitä ei saa antaa tietosuojalain perusteella. He sanoivat että heillä ei ainakaan ole tietoa miten asia selviäisi muuten kuin soittelemalla saman sukunimen omaaville henkilöille ja kokeilemalla tuuriaan.

    Sitten keksin yhden tahon jolla on tieto auton nykyisestä omistajasta ja sain nimen. Sekin taisi lipsahtaa henkilöltä vähän vahingossa, eli jääköön tässä julki tuomatta. Voin antaa vinkin mistä kannattaa oikeastaan ihan ekana kysellä jos jollakulla on vastaava tilanne.
     
  2. NonSenCe

    NonSenCe Gearhead

    tätä samaa tietoa joskus yritettiin myös selvittää kaverin auton kanssa mutta kun oli näemmä mahdotonta saada tietoa ulos mistään joten homma jäi jäihin.. kunnes sitten joku ulkomaalainen sen taisi ostaa afrikkaan.
     
  3. mixu383

    mixu383 1st gear

    Moi. Kuinka tulisi toimia jos ajoneuvoa ei olekaan kirjattu kuolinpesän lukuun olenkaan, mutta on kuitenkin rekisteröity kuolleelle henkilölle ja poistunut viranomaispoistona aikojen saatossa. Mahdotonta saada rekisteröityä? ei myöskään tietoa kuolinpesästä.
     
  4. Harri S

    Harri S Double Gearhead

    Itse sain selville aikoinani ajoneuvon omistajan, kun trafista löytyi sukunimi ja aloin soitella kuljetusyrittäjille (he tuntevat maaseudulla paljon ihmisiä jo pelkästään työnsä puolesta) sillä alueella, mistä sen itse aikoinani ostin. Toisella soitolla tärppäsi ja sain yhdeltä yrittäjältä yhteystiedot yhdelle kuolinpesän osakkaalle, jolla oli joskus tuollainen laite ollut.

    Soitto osakkaalle ja tuurilla yhteistyöhaluinen osakas toimitti tarvittavat paperit rekisteröintä varten, kuhan vain toimitin hänelle valmiin asiakirjapohjan.
    Koska laitetta ei ollut merkitty perunkirjoihin, piti se sitten erikseen asiakirjassa perustella niin arvottomaksi, ettei sitä oltu perunkirjaan merkitty. Tarvittiin myös perunkirjan kopioita, vaikkei sitä laitetta siis niissä mainuttukaan.
    Asiassa auttoi vielä se, että osakkaan vaimo oli seurakunnassa töissä ja tarvittavat perunkirjan kopiotkin (etusivu ja allekirjoitussivu) järjestyi helposti.
    Rekisteröinti oli noilla allekirjoitetulla ja kopioiduilla papereilla ns. läpihuutojuttu.

    Jos trafista ei löydy tietoja entisistä omistajista pitäisi 10v omistushistorian selvitys riittää ja autoissa vissiinkin se, että on ollut rekisteröitynä (verotettuna) joskus suomessa.

    Tietoa löytyy myös seurakunnista ja sukunimen perusteella, myös erilaiset sukututkimukset on avuksi, jos alue on noin suurinpiirtein tiedossa.

    Mitä erikoisempi laite, sen helpompaa, kun jää usein ihmisten mieleen.
     
  5. boogieman

    boogieman Gearhead

    Jos yksi kuolinpesän osakas allekirjoittaa luovutustodistuksen se riittää.
    Tuo oli vain nyt tuollainen huomio..
     
  6. ViLU

    ViLU Gearhead

    Yksityinen henkilö ei voi autoa romuttaa jos ei ole papereita, mutta esim. kunta voi. Mulla oli paperiton auto joka piti saada paaliin, kaikki viralliset romureiskat ei sitä halunnu ilman papereita. Aikani yritin selvitellä miten saan paperit, mutta kun esim Trafi oli niin helvetin ystävällinen niin hylkäsin auton yleiselle parkkipaikalle. Auto hävis sitten muutaman kuukauden päästä ja tietojen mukaan oli sitten romutettu kunnan toimesta. Näin ne hommat vaan täällä toimii :poff:
     
  7. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead

    Miten muuten se menee kun olen siinä käsityksessä, et jos omistaja on kuollut ja taloa/kiinteistöä ei ole huudatettu perikunnalle se on ajansaatossa kirkon jos kirkko huomaa sitä itselleen vaatia?
     
  8. FF62

    FF62 3rd gear

    mikä kirkko ja jos on esim eronnu kirkosta? osisko valtio joka veis kuitenkin.
     
  9. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead


    Ei liity kirkko mitenkään kyseiseen vainajaan olkoon vaikka muslimi.

    Valtio ei kaiketi kuolinpesiä saa mitenkään muutenkaan, jos jotain pystyssä niin yksityinen pakkohuutokauppa myy, eihän armeijankaan kalustoa kukaan kantahenkilö huudata vaan meklari saa toimeksiannon ja tilittää sit valtiolle tulot joista ottaa omansa pois.

    Näin olen käsittänyt, miksi siviili pitää huutokaupan
     
  10. BRAKE DRUM

    BRAKE DRUM Double Gearhead

    jos vainajalla ei ole perillisiä eikä testamenttia niin käsittääkseni valtio on se joka perii. ainakin täällä syrjäseudulla mikäli on jäänyt jotain maaplänttiä tai muuta halpaa niin kunta tai kirkko voivat anoa sitä valtiolta ja usein saavatkin. täällä kun tuo maa ei ole kallista. sitten jos jää kaksi kilometriä parasta rantaviivaa Saimaalta niin tuo anomus ei mene ehkä läpi.
     
  11. Nikuzai

    Nikuzai Gearhead


    Näinhän se on, mut nyt on kyseessä laiskat omaiset eli eivät viitsi vainajan nimistä poistaa kiinteistöä vaikka hautakivessä lukee 2002. Eikös se ole jo jonkin sortin vero petoskin?
     
  12. Tumi

    Tumi 3rd gear

    Samalla tavalla kuolinpesää verotetaan pesän tuloista kuin muitakin verovelvollisia. Joskus tilanne voi olla sellainen että pesää ei saa muitten osallisten kannalta jaettua järkevästi ennen kuin joku osakas muodostaa oman kuolinpesänsä.
     

Kerro tästä muillekin!