Kuvia vanhoista kilpa-autoista; vanhoja kuvia, uusia kuvia jne.

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja Miguelos Poropeukalos, 25.6.2019.

 1. Larry

  Larry Double Gearhead

  Shitroenkin kyhäsi omansa

  [​IMG]
   
  Volvo_5.7, isalmela ja always bb tykkäävät tästä.
 2. Larry

  Larry Double Gearhead

  Ja olihan se Ladakin

  [​IMG]
   
  Stang_81, Volvo_5.7, TwistOla ja 1 muu tykkäävät tästä.
 3. always bb

  always bb Gearhead  Nämä wangelit
   
  Kowalski tykkää tästä.
 4. always bb

  always bb Gearhead
  Plymouth is always winner
   
  fxsts, malvasto, esmi ja 1 muu tykkäävät tästä.
 5. hmr66

  hmr66 3rd gear

  vähän ot, mutta....

  ALUSTAVA HISTORIC KILPAILUKALENTERI
  4.–5.7. Historic Race, Botniaring, Jurva
  25.–26.7. Historic Race, Kemora, Veteli
  14.–16.8. Historic Grand Race, Ahvenisto, Hämeenlinna
  5.–6.9. Historic Race Finals, Kymiring, Kausala (Tillola)
   
 6. Rane 66

  Rane 66 Gearhead

  Siis tuo Quattrohan on A ryhmäläinen. Jotenka ei paininut samassa sarjassa kuin 205.
   
  hantta tykkää tästä.
 7. hantta

  hantta Gearhead

  Tarkoitin sportquattroa.
   
 8. emil knievel

  emil knievel 2nd gear

  Jos ollaan ihan tarkkoja, pitkä audi oli ryhmän 4 kapine... Ja se oli taas jossain A:n ja B:n välissä.

  Joka tapauksessa pökötti tais olla kuitenkin se suurin markkinavoittaja. Mitään autoa on tuskin koskaan myyty kisamenestyksen innoittamana niin paljon kuin 205:sta.
  Onko audia myyty kokonaisuudessakaan yhtä monta? (Vitsihuumoria...)
   
 9. always bb

  always bb Gearhead

  [​IMG]

  Valtavat donitsit A-kehossa
   
  TN ja malvasto tykkäävät tästä.
 10. Larry

  Larry Double Gearhead

 11. Maikkarilla on hyvä juttu Alberto Ascarista (13. heinäkuuta 1918 Milano, Italia – 26. toukokuuta 1955 Milano, Italia) ja onnettomuudesta, joka vei hänen henkensä.

  Ascari päätti lähteä Monzaan seuraamaan ystävänsä, niin ikään F1:ssä ajaneen Eugenio Castellottin testejä. Castellotti testasi tuolloin Ferrari 750 Monza -autoa, jolla heidän oli määrä kilpailla yhdessä eräässä kestävyyskilpailussa.

  Ascarin ei pitänyt ajaa tuona päivänä ollenkaan, mutta kun ajohalut iskevät, kilpa-autoilija ei voi luonteelleen mitään. Yksi syy ajohaluille oli se, että Ascari halusi päästä mahdollisimman nopeasti eroon Monacon-tapahtumien nostattamista ajatuksista.

  Yllättävää kyllä, mutta kravattiin ja takkiin sonnustautunut Ascari hyppäsi Ferrarin rattiin, vaikka hänellä ei ollut sinistä onnenkypäräänsä mukana. Hän joutui tyytymään Castellottin valkoiseen kypärään.

  Ascari ehti kiertää Monzan radan kaksi kertaa. Kolmannella kierroksella hän ajoi selittämättömästi ulos Curva del Vialonessa. Auto teki kaksi volttia, Ascari paiskautui radalle ja kuoli muutamissa minuuteissa. Kyseistä mutkaa on sittemmin muutettu, ja se nimettiin 1970-luvulla Variante Ascariksi.


  [​IMG]

  Tältä Ascarin ajama Ferrari näytti hänen kuolemaansa johtaneen ulosajon jälkeen. KUVA: Getty Images

  Tässä on kuva Wikipediasta ehjästä 750 Monzasta:

  [​IMG]

  Tässä auton speksejä.
   
  Vermilion tykkää tästä.
 12. Hesarissa on juttu Formula Veestä ja Mika Arpiaisesta. Jutun kuvia:

  [​IMG]
  Mika Arpiainen ajoi kärjessä Keimolassa ajetussa Formula Veen Euroopan pohjoislohkon karsintakisassa vuonna 1970. Kuva: TOP FOTO


  [​IMG]
  Aluksi Formula Vee -autoissa oli pyöreät muodot. Vähitellen keula muuttui teräväkärkisemmäksi tuulenhalkojaksi. Kuvassa ensimmäisiä Formula Vee -autoja vuodelta 1965 Hollannin Zandvoortin radalta. Kuva: ZUMA

  [​IMG]
  Ahveniston ajojen Formula Vee -sarjan lähdössä oli tunkua vuonna 1971. Kuva: HS

  [​IMG]
  Keke Rosbergin Formula Vee -autolla ajetaan historic-kisoissa. Kuva: PETER JANSSON

  [​IMG]
  Mika Arpiainen (Salora-mainos autossa) johti lähdöstä maaliin Hockenheimin Super Veen EM-päätösosakilpailua vuonna 1976. Kuva: RACINGCAR BILDSTUDIO
   
  Muokattu: 28.5.2020
 13. Scuderia Gungko

  Scuderia Gungko 3rd gear

  Ascarin kuolema oli mielenkiintoinen tapaus. Ensimmäinen outo juttu on se, että miksi ihmeessä Lancia-tallin F1-kuskit käyttäisivät vapaa-aikaansa pari vuotta aikaisemmin esitellyn, nyt jo vanhentumisen partaalla olleen väärän merkkisen kilpa-auton testaamiseen erittäin nopeaksi tunnetulla Monzan radalla? Myös auton maalaamattomuus pistää silmään, kilpurit maalattiin yli tunnissa joten auton on täytynyt tulla kokoonpanosta samana aamuna. Selitys liittynee parin viikon päästä järjestettyyn Le Mansiin (se jutussa parahultaisesti mainittu "eräs kestävyyskilpailu"), jota varten Ferrari oli kehitellyt noita juuri vähän aikaa sitten tässä säikeessä käsiteltyjä suuria rivimoottoreita. Monzassa testattiin ilmeisesti 3,5-litraiseksi porattua nelisylinteristä moottoria, joka tuli lyhyen käyttöhistoriansa aikana tunnetuksi nimillä 857 Sport (yksityisasiakkaat) ja 860 Monza (tehdastiimi). Iskuntilavuuden kasvattamisella tavoiteltiin suurempaa huipputehoa eli suurempaa huippunopeutta ja juuri siksi Monzan ratakin oli looginen paikka autoa testata.

  Onnettomuudelle ei koskaan keksitty pitävää selitystä. Ensimmäisenä onnettomuuspaikalle tuli sattumalta valokuvaustaidetta opiskellut kaveri, joka ampui skenestä parin rullan verran ammattitasoista kuvaa. Kuvat ovat yksityiskokoelmassa eivätkä yksityiskohtaisuudestaan huolimatta paljastaneet onnettomuuden syytä. Silmiinpistävää on kahden pyörän pitkät jarrutusjäljet jotka liukuvat kohti radan vasenta reunaa ennen kuin äkisti katkeavat. Joskus outoja onnettomuuksia sattui kun kuskit sekoilivat autosta toiseen vaihtelevan poljinjärjestyksen kanssa, mutta silloin painettiin yleensä keskelle asennettu kaasu pohjaan jarrutuspaikassa, ja siitä ei tässä ollut selvästikään kysymys. Itseasiassa Ascari oli ajanut melko tarkkaan kaksi vuotta aikaisemmin rajusti ulos ensimmäisellä 735 Monza-protoyypillä samaisella Monzan radalla juurikin tästä syystä. Bianca Maria Piazza pisti Ascarin edestä oven kiinni ruuhkatilanteessa ja Ascari tumppasi keskimmäisen pohjaan ja sit mentiin hurjalla loikalla osuman arpomaan suuntaan. Refleksit ovat refleksejä, edes kokenut kuski ei voi niitä yllättävässä tilanteessa estää.

  Jarruvika on niin ikään erittäin epätodennäköinen, itsetehostavissa rumpujarruissa ei oikein ole mekanismia joka voisi aiheuttaa molempien etupyörien yhtäaikaisen lukittumisen. Myös sairaskohtaus on epätodennäköinen, sillä jäljistä päätellen jarrupoljinta on painettu päättäväisesti.

  Kerrotaan myös, että muuan italialainen maalari olisi kuolinvuoteellaan tunnustanut aiheuttaneensa Ascarin kuoleman. Hän oli kertomansa mukaan hoiperrellut aamulla kotiin kaverinsa luota juopottelemasta ja päättänyt oikaista Monzan radan poikki. Rataa ylittäessään hän oli äkkiä tajunnut, että radalla harjoitellut auto lähestyikin aivan käsittämättömän suurella nopeudella ja hetkeä myöhemmin tilanne olikin jo ohi...

  Tässä vielä seiskapäivän upea kansikuva aiheesta...
  [​IMG]
   
  Muokattu: 28.5.2020
  jknR tykkää tästä.
 14. Iltalehdessä oli myös tänne sopiva juttu, joka kertoo 50 vuotta sitten karmeassa onnettomuudessa Nürburgringillä kuolleesta 25-vuotiaasta Hans Laineesta.

  Se tiedetään varmaksi, että Laineen ajoparina toiminut hollantilainen Gijs van Lennep toi Porsche 908/02-mallinimeä totelleen autonsa varikolle suuren säikähdyksen kera. Miehen auto oli meinannut lähteä lentoon haukattuaan ilmaa alleen pitkän suoran päässä odottaneesta mäennyppylästä.

  Syy selvisi varikolla. Jossain vaiheessa jommalle kummalle kuljettajalle sattunut pieni ajovirhe oli rikkonut auton etupäässä sijainneen ilmanohjaimen. Tämän johdosta keulaa ei painanut maata kohti sellainen määrä downforcea kuin tavallisesti.

  Ennen kuin auto ehdittiin huoltaa takaisin alkuperäiseen kuntoon, Laine oli jo takaisin radalla, matkalla kohtaloonsa.

  Laineen kaasuttaessa pitkää Dottinger Höhen suoraa suomalaisen auto saapui pienelle mäen lakipisteeseen.

  Laine ei ollut yhtä onnekas kuin tallikaveri van Lennep aikaisemmin.


  Porsche haukkasi ilmaa alleen, sinkoutuen korkealle ilmaan. Auto rysähti radan pintaan väärin päin, pyörien vielä useita kertoja ympäri.

  Sitten auto syttyi palamaan, muodostuen tulikuumaksi, kaiken tuhoavaksi pätsiksi.

  Ratavirkailijat, pelastushenkilökunta ja muut kuljettajat yrittivät parhaansa, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä. Hans Laine kuoli onnettomuudessa saamiinsa vammoihin, vain 25 vuoden iässä.

  [​IMG]
  Hans Laine sai surmansa Nürburgringillä 1 000 kilometrin kilpailun harjoituksissa vuonna 1970. [Il-arkisto]

  [​IMG]
  Tälle osuudelle päättyi Hans Laineen elämä vuonna 1970. Kuva seuraavan vuoden Nürburgringin 1 000 kilometrin kilpailusta. Kärjessä Jo Siffert Porschen 908/3-mallilla. Perässä seuraa Laineen entinen ajopari Gijs van Lennep. [AOP]

  Tässä Wikipediasta Porschen speksejä:

  908/2 Spyder '69
  2990 cc 8-cyl engine
  350 hp (260 kW)
  top speed: 290 km/h (180 mph)
  open cockpit
  low weight (no minimum weight given by rules)
  long tail bodywork for fast tracks


  Ja tässä pienoismalissa Hansin auto:

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

   
  Muokattu: 31.5.2020
  Inlinee tykkää tästä.
 15. Tänään tulee 65 vuotta moottoriurheilun historian pahimmasta onnettomudesta, joka tapahtui 11. kesäkuuta 1955 Le Mansin 24 tunnin ajossa. Siinä kuoli ranskalainen kilpa-autoilija Pierre Levegh, (22. joulukuuta 1905 – 11. kesäkuuta 1955) sekä 83 katsojaa ja 120 loukkaantui.

  Iltalehti muistelee tänään jutussaan sitä. Siitä pari kuvaa:

  [​IMG]
  Le Mansissa oli 11. kesäkuuta 1955 arvioiden mukaan jopa 250 000 katsojaa. AOP

  [​IMG]
  Pierre Leveghin Mersu paloi kuin soihtu. [AOP]

  Tuo Mersu oli tarkemmin 300 SLR (W196S). Tässä kuva Pierre Leveghin autosta vielä:

  [​IMG]
  Mercedes-Benz vetäytyi kauden jälkeen moottoriurheilutoiminnasta ja palasi vasta 1980-luvun lopulla.
   
 16. TM/VM esittelee Simo Lampisen käyttöön Saab Monte Carlo 850:n VM. 1966.

  Auton speksit:

  Saab Monte Carlo 850
  Mallivuosi: 1966

  Kori: 2-ovinen teräskori; terästurvakaaret

  Moottori: Kolmisylinterinen kaksitahtinen rivimoottori edessä vasemmalle kallistettuna pitkittäin; Solex 40 -kolmoiskaasutin; 12 V -sähköjärjestelmä, alipainesäätimin varustettu virranjakaja; moottorin erillisvoitelujärjestelmä

  Kuutiotilavuus (cm3): 841

  Sylinterin halkaisija, iskun pituus (mm): 70.0 x 72.9

  Puristussuhde: 7.3:1

  Teho kW (hv) r/min): 59 (80)/6 000

  Vääntö (Nm/r/min): 80/3 000

  Huippunopeus (km/h): 170-190

  Kiihtyvyys 0-100 km/h (s): 25,6

  Voimansiirto: Etuveto; ohjausakseliin sijoitettu 4-vaihteinen käsivaihteisto; kuiva yksilevykytkin; välitys 5.43:1.

  Ohjaus: Tehostamaton hammastanko-ohjaus

  Jousitus: Edessä poikittaiset kolmionmuotoiset tukivarret; ylätukivarsien yläpuolelle sijoitetut kierrejouset, kallistuksenvaimennin, kaksitoimiset putkimalliset nesteiskunvaimentimet. Takana U-kirjaimen muotoinen keskeltä koriin nivelöity jäykkä taka-akseli; pitkittäiset eteen suunnatut tukivarret, kierrejouset, kaksitoimiset putkimalliset nesteiskunvaimentimet.

  Jarrut: Edessä levyjarrut, takana rumpujarrut

  Pituus/leveys/korkeus (mm): 4026/1575/1470

  Akseliväli (mm): 2488

  Raideleveys edessä/takana (mm): 1220/1220

  Vanteet: 15 tuumaa

  Polttoainetankki (l): 65

  Paino (kg): 813


  Jutun kuvia:

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  isalmela ja kerkko tykkäävät tästä.
 17. Scuderia Gungko

  Scuderia Gungko 3rd gear

  Melko hyvin kirjoitettu juttu, nyt joku "uskaltaa" jo kirjoittaa Hawthornin syyllisyydestäkin. Aikanaanhan ranskalaiset vaikenivat ja antoivat englantilaisen lehdistön tuomita Mersun ja Leveghin, jolloin kohu laantui nopeasti ja kilpailu voitiin järjestää seuraavana vuonna kenenkään pyrkimättä sitä suuremmin estämään.

  Tässä 1956 filmatussa pätkässä Hawthornin viittaus edellisen vuoden onnettomuuteen (kohdassa 5:10) on jotenkin jäätävä...

   
 18. Tämä ketju on luontevin Moottorin jutulle juuri edesmenneestä saksalaisesta moottori-insinööri Hans Mezgeristä, joka palveli Porschella. Hänen vastuulla oli 911 moottorin kehittäminen ja myöhemmin kilpamllin 917:n moottorit sekä 80-luvun F1 turbomoottorit. Tässä Moottorin kuvia:

  [​IMG]
  [​IMG]
  Porsche 917KH vuoden 1971 Sebringin 24 tunnin kilpailussa.

  [​IMG]
  Hans Mezger ja Porsche 917-malleja.
   

Kerro tästä muillekin!