Kysymys käyttömaksusta?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä harrastuksesta', aloittaja kuokka, 27.2.2018.

  1. kuokka

    kuokka 2nd gear

    Ajattelin ostaa naapurilta auton. Autossa on käyttömaksuja eli ajoneuvoveroa pystyssä sen verran, että kaupat jäi tekemättä. Kas kun kyselin trafista niin informoivat, että maksamattomat maksut seuraavat auton mukana seuraavalle omistajalle.

    Asiassa on pieni hämmästyksen aihe sillä ulosottomies on jo valmiiksi laittanut naapurille kyseisista maksamattomat maksut ulosottoon. (Naapuri ei voi maksaa ulosottoja. Niitä kun on kertynyt sen verran, että ei pienituloisen niitä pysty koskaan maksamaan.) Eli maksut on jo siis korvamerkitty nykyiselle omistajan kontolle. Koitin kysy aiheesta trafista joka taas kertasi mantran. "Maksamattomat maksut seuraavat ajoneuvon mukana uudelle omistajalle."

    Onko kenelläkään tietoa. Onko todella näin, että maksut voidaan periä mahdollisen kaupan jälkeen uudelta omistajalta vaikka ne ovat jo vanhalta omistajalta ulosotossa?

    Vaikka minä maksaisin rästit niin on kuuleman mukaan mahdollista, että ne eivät poistu ulosotosta jolloin ne menevät maksuun kahdesti.

    Jännä juttu. Mitenkä lienee?
     
    Muokattu: 27.2.2018
  2. Hai

    Hai Double Gearhead

    Kahdesti menemisestä en tiedä, mutta jos ajatellaan vain omaan (auton ostajan) napaan, niin autolla ei saa ajaa ennen kuin trafille on maksettu se mikä on pystyssä.

    Minulle kävi vuosi sitten niin, että ostin auton ja kaupantekohetkellä ei ollut erääntyneitä veroja. Omistajan vaihdoksen jälkeen trafi lähetti tietysti myyjälle laskun viimeisistä päivistä ennen kauppaa. Myyjä ei maksanut eräpäivään mennessä. Pim! Minun auto on ajokiellossa.
    Tavoittelin myyjää, vastasi lopulta tekstiviestiini, että maksa pois, niin hän laittaa mun tilille. Hyvät jatkot.
    No, maksoin 36€ pois, kun autoa tarvitsin. Arvatkaa vaan oliko hyvät jatkot? Ei tullut fyrkkaa, tästä noin 11kk aikaa.
    Myöhemmin selvisi myös, ettei tällä sankarilla ollut edes vakuutusta autossa ja silloin 7pv omistajan vaihdosaika ei päde. Sain maksaa vielä vakuutusturvakeskukselle jonkun 90€.
    Laitoin taas viestin myyjälle, että: ei sulla vakuutusta sit ollu. Onks tääkin vaan hyvää jatkoo?


    TRAFI sanoi kyllä, että ulosottokelpoista ne on kulloiseltakin omistajalta, mutta odotatko, että prosessi on läpi ja maksut ehkä maksettu?

    Että terveisiä Turkuun!
     
    Pertti K ja Rotten tykkäävät tästä.
  3. wiwwe

    wiwwe 3rd gear

    Ite saattaisin olla sen verran utelias että soittaisin voudille ja kysyisin siltä miten homma menis
     
  4. oceanic7

    oceanic7 Double Gearhead

    Trafi käyttää edelleen samaa logiikkaa mitä ennen sovellettiin dieselveroon. Silloin perässä olleet verot siirtyivät samoin auton mukana uudelle omistajalle, ja tämä oli yleensä myynti-ilmoituksessa mainittuna ja ajoneuvon hinta oli yleensä ainakin verokuorman verran halvempi kuin muut vastaavat.
    Nykyään kaikenmaailman neropatit kusevat silmään heti kun mahdollisuus tulee eikä suoraselkäiseen miehen sanaan pysty Suomessakaan luottamaan.
    Koska nykyään Trafin ja muiden rahankeräysvirastojen perintätoimet ovat naurettavan hampaattomat varattomiin mutta yllättävän tehokkaat jotain omistaviin ja tienaaviin, kannattaa, jos viitsii, hakea puuttuva rahamäärä henkilökohtaisesti myyjältä joku kaunis päivä, vaikka ihan istua alas ja maksella se lasku kahden kesken. :)
     
  5. Vuppe

    Vuppe Double Gearhead

    Trafin sivuilta:

    Mikäli ajoneuvolla on maksamatonta ajoneuvoveroa edellisten verovelvollisten omistajuusajoilta, näkyy tämä tieto omassa ajoneuvoverolipussa. Ajoneuvoveroa peritään vain siltä, joka on ollut kyseisenä aikana auton omistajana/haltijana eli verovelvollinen. Auton edellisten verovelvollisten erääntyneet ajoneuvoverot aiheuttavat autokohtaisen käyttökiellon. Autoa ei saa käyttää liikenteessä, ennen kuin erääntyneet ajoneuvoverot ovat täysimääräisesti maksettu.
     
  6. Vuppe

    Vuppe Double Gearhead

    ....Autolla ei saa ajaa, jos siitä on erääntynyttä veroa maksamatta. Käyttökielto koskee myös mahdollista auton uutta omistajaa tai haltijaa, vaikka tämä ei itse olisikaan verovelvollinen.
     
  7. Pertti K

    Pertti K Double Gearhead

    Todella kätevä systeemi. Onko niin että jos vuokraat kämpän niin saatat saada häädön jos edellisellä vuokralaisella on vuokria rästissä? Tai meneekö sähköt poikki jos edellinen on jättänyt ne maksamatta?
     
    autoilija, Camino'79, duel ja 2 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  8. Vuppe

    Vuppe Double Gearhead

    Kaksi on varmaa; kuolema ja verot.
     
    Rotten tykkää tästä.
  9. OpaS

    OpaS Gearhead

    Jos ostat auton josta on ajoneuvoveroja eli ns. käyttömaksuja maksamatta, voit joko

    -odottaa että se, jolta maksut on jääneet maksamatta maksaa ne tai häneltä saadaan ne perittyä

    Tai

    -maksaa perässä olevat maksut ihan itse.

    Mikäli siis aiot autoa tieliikenteessä käyttää.

    Jos taas kyseisellä autolla ei aiokaan ajaa, ei vaadi toimenpiteitä. Ei niitä maksamattomia ajoneuvoveroja uudelta omistajalta ruveta perimään.

    Voin olla väärässäkin, mutta luulen olevani oikeassa?
     
    Jussi289 tykkää tästä.
  10. dart -66

    dart -66 Gearhead

    Niin kuin Vuppe vastasi, verot eivät periydy uudelle omistajalle, mutta jos haluat käyttää... Silloin maksat, mutta voit laittaa edelliselle perintään.
     
  11. Commodåren

    Commodåren 2nd gear

    Tai jos ei ole kiire ajamisen kanssa, odottaa viisi vuotta ja verojen vanhentumista(näin oli ainakin ennen).:)
     
    autoilija tykkää tästä.
  12. -JJH-

    -JJH- Gearhead

    Joo ja Trafin systeemi, että veron eräpäivä on 42 päivää verokauden alkamisen jälkeen, tämä mahdollistaa juuri näitä miinoja ettei auton ostaja voi satavarmasti tietää, tuleeko pystyssä olevia veroja vielä yllärinä maksuun.

    Mutta joku on keksinyt vaatia auton ostajalta sitä, että täytyy käydä toista kuukautta, päivittäin, kattomassa nettiä tai soitella Trafiin, josko ostettu kiesi olisi nyt sattumalta ajokiellossa, kun edellinen omistaja ei maksanutkaan lappua...

    Idiootin design koko systeemi.

    -JJ-
     
    duel ja Pertti K tykkäävät tästä.
  13. duel

    duel 3rd gear

    Millähän ihmeellä tämä typerä "käyttömaksu" saataisiin poistettua, tai jos ihan pakko olla niin siirrettyä polttoaineveroon? Silloin maksat mitä käytät ja enempi kuluttava maksaa enemmän, liian simppeliä?
     
  14. oceanic7

    oceanic7 Double Gearhead

    Joo lisää hintaa bensaan, se onkin niin halpaa.
     
  15. duel

    duel 3rd gear

    No on se minusta ainakin enempi käyttöön perustuva kun tuo käyttömaksu joka taasen ei ole. On kyllä polttoaineessakin jo liikaa veroa ja munkaan kalusto ei ole sieltä piheimmästä päästä, mutta jos noista pitäisi valita niin...
     
    Muokattu: 28.2.2018
    autoilija tykkää tästä.
  16. 0rs0n

    0rs0n Gearhead

    Dieseli on paljo halvempaa ku bensa. Lisätään siihen se vero. :D
     
  17. duel

    duel 3rd gear

    No juu. Diesel käyttöisistä ajoneuvoista pitäisi myöskin poistaa käyttövoimavero, joka varmaankin sitten siirtyisi dieselin hintaan.
    Mun pointti olisi että nuo ns. kiinteät omistamiseen perustuvat maksut pois. Enkä todellakaan kannata mitään seurantaa tms. Polttoainevero on toimiva ja pitäisi riittää.
    Onkohan asiasta olemassa mitään esim. adressia? Jos ei niin pitäisi olla, luulisi nimiä riittävän.
     
    Muokattu: 28.2.2018
  18. mcmies

    mcmies Gearhead

    Ei millään. Suurin veronkevennyspaine kohdistuu tuloverotukseen, ks. esim. tämä:

    https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005585103.html

    Jos tuloveroa kevennetään, näin mukamas syntyvä "vaje" pitää saada katettua jotain muuta veroa kiristämällä. Lisäksi kun on menty sitoutumaan lievästi ilmaistuna kunnianhimoisiin CO2-päästötavoitteisiin, niin huonotkin keinot tavoitteiden saavuttamista silmällä pitäen tullaan käyttämään yhtä varmasti kuin juhannus.

    Mikäpä olisikaan parempi tapa tähän kuin liikenteen verotus? Kaikessa maailmanparantamishurmoksessa unohtuu ainoastaan se, että artisti maksaa...

    :eek:
     
    Pertti K tykkää tästä.
  19. -JJH-

    -JJH- Gearhead

    ^ jos jää oikein miettimään, niin onhan noin fiskaalisessa mielessä autojen ja kiinteistöjen verottaminen aika takuuvarma keino kerätä pottia - molemmat on nykypäivänä suht tarpeellisia, kun edes Vihreiden edustajat ei asu luolissa, eivätkä suostu kävelemään 100 metriä pidempää matkaa paikalliseen kehitysmaakauppaan.

    Mutta tosiaan tässä maailmanparannus- ja digitalisaatio hurmoksessa á la Berner/LiVe Oy unohdetaan tehokkaasti se, että liikenne on tosiasiassa kustannus, eikä tulo. Ja ihan oikeasti velat ei muutu saataviksi, vaikka miten perustettaisiin tällaisia epämääräisiä suhmurointi-virasto-osakeyhtiöitä.

    -JJ-
     
  20. Vesa_H

    Vesa_H 2nd gear

    Itse olen ihmetellyt, että kuinka kauan erääntyneen veron pitää olla maksamatta ennen kuin menee ulosottoon?
     

Kerro tästä muillekin!