Lohkon soodapuhallus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Moottori', aloittaja Futurage, 3.9.2015.

  1. Futurage

    Futurage Gearhead

    Lähteekö ruoste? Lohko seisonut muutaman vuoden kylmässä varastossa paljaana.
     
  2. maxvo2

    maxvo2 Double Gearhead


    Eipä tuo sooda poista kunnolla pellistäkään ruostetta niin tuskin rosoisesta lohkosta. Kylpyyn vaan.
     
  3. peltsi

    peltsi Gearhead

    ei oo sooda tarkoitettu ruosteen poistoon mutta lasikuula on
     
  4. repman

    repman 2nd gear

    Lasia tai hiekkaa.
     
  5. kotr

    kotr 3rd gear

    mikäs se happo nyt olikaan misä valulohkoja keitellään? jos peltiastian tekis lohkolle mihin sais tulet alle. Mutta mikä olikaan oikia myrkky?seossuhde?aika? jälkipyykki?
     
  6. Eliminator

    Eliminator 3rd gear

    Kyllä muuten lähtee lohkosta ruoste soodapuhaltamalla. Ite ainakii monta lohkoa puhaltanut. Mut vaatinee kuitenkin ammatti vehkeet.
     
  7. 440Mag

    440Mag Gearhead

    Riippuu vähän kuinka pahasti on ruosteessa. Lähtökohtaisesti ei kannata soodalla harkita ruosteisen lohkon putsausta.

    Lipeään hautumaan. Ja sitruunahappo syö myös ruostetta.
     
  8. mietmi-3

    mietmi-3 Double Gearhead

    Lipeää kehiin. Sillä lähtee niin ruoste kuin öljypikikin. Esim Bilteman kaustinen sooda!
     
  9. kotr

    kotr 3rd gear

    Ok.Kiitos. Kauanko vois keitellä? tarkkailla tietty millon alkaa puhdasta tulemaan. Veelläkö huuhtelu? Millä sen sitte käsittelis,ettei ota pintaruostetta sillä aikaa ku on koneistamossa? Varmaan parempi kuitenki maalata koneistamo keikan jälkeen
     
  10. jakulepi

    jakulepi Double Gearhead

    Tuolla blogissani vähän omia kokemuksia sitruunahapon kanssa puuhailusta nimenomaan lohkon ruosteenpoistossa.
    Ruosteet lähti hienosti ja maalinjämät vetelin sitten iltapuhteena akkuporakoneella ja erilaisilla teräsharjalaikoilla.

    http://jakulepi.blogspot.fi/2015/07/moo ... istus.html
     
  11. kotr

    kotr 3rd gear

    Lähtee varmasti nuinki iso määrä muhjua.Lämpö vissiin vielä korostaa hapon vaikutusta.Siksi aattelin tehä astian 2-3mm pelistä ja jalat alle.
     
  12. Kapteenikosmos

    Kapteenikosmos Gearhead

    Muista neutraloida happo sitten kunnolla. Eli kannattaa varmaan antaa ensin lipeää, sitten happoa ja lopulta vielä lipeän kautta vesihuuhteluun. Täällä olikin joku aika sitten keskustelu valuraudan hapotuksen riskeistä.
     
  13. Futurage

    Futurage Gearhead

    Olkaa sitten toodella varovaisia lohkon sitruunahapotuksen kanssa.Muutaman lohkon kylvettäneenä: joskus onnistui ihan hyvin mutta yksi lohko syöpyi ihan pilalle, syynä ehkä että käytin lämmintä vettä.Mustaa mujua lähti huuhtelemalla loputtomiin, happo oli syönyt ihan tervettä valuakin tasaisesti.Kyseessä vain normaali 1-2 % liuos.
    Yksi lohko myös halkesi käytössä selittämättömästi, oli happokylvetetty.
    En enää käytä em. menetelmää.

    Lipeäkylpy on hyvä maalin ja öljyn poistoon, mutta ainakaan viileänä se ei poista lainkaan ruostetta, mites onko jollakin kokemusta kuumasta lipeäkylvetyksestä? Aikanaan kyllä yhden 460 lohkon käytin kuumassa lipeäkylvyssä, erittäin puhdasta tuli mutta ruosteeseen ei tehonnut silloinkaan lainkaan.

    Oman kokemukseni mukaan Bilteman nykyinen lipeä on kelvotonta, sillä ei enää lähde maali lohkosta, tehoaa kyllä vielä jollakin tavalla öljypaskaan. Laatu vaihtui noin 2-3 v sitten...vai onko joku vielä saanut hyviä tuloksia nykyiselläkin tuotteella. Myös pakkauskoko muuttui, aiemmin sai 3 litran päniköissä, nyt vain litran.

    Lipeää tarvii olla minimissään noin 7 % seos eli 50 litraan 3,5 kg lipeää.Mitä vahvempi ja kuumempi seos sen tehokkaampi.

    Täytyy kokeilla tuota soodapuhallusta ammattivehkeillä.
     
  14. PPRCuda

    PPRCuda Double Gearhead

    Mulla on lohko nyt soodapuhallettu, mutta kyllä se kylvetyksen vielä vaatii. Mitä ainetta moottorikoneistamoiden pesuissa käytetään? Sieltähän kamat tulee nuolaisupuhtaina valurautapinnoilla.
     
  15. peltsi

    peltsi Gearhead

    Eli oliko se soodapuhallus ihan turha?
     
  16. Mudracer

    Mudracer Double Gearhead

    Ei mun lohkoista ole koneistamon pesussa ikinä ruoste lähteny. Lipeää noissa pesukoneissa ei voi käyttää kun alumiiniosat värjääntyy mustaksi.
    Sitruunahaposta senverran että yks turbo oli pikkasen liian kauan ja siitä tuli roskiskamaa kun laakeripesä syöpy liian isoksi.
     
  17. raaseriruiseri

    raaseriruiseri 2nd gear

    Uskokaa jo, soodapuhallus vie maalit ja muun ylimääräisen, mutta EI PYSTY ruosteeseen (ehkä ohut pintaruoste lähtee - mutta lähtee se pyyhkäisemälläkin), hiekka-/alumiini-/lasikuula-/kookospähkinänkuori-/kuivajää- yms -puhallus ovat tarpeeksi "krouveja" menetelmiä. Toki puhalluspölyn tarkka poisto asettaa omat haasteensa... Happo-, lipeä- ja elektrolyyttiset käsittelyt sitten asia erikseen, lienee hyvät ja huonot puolensa jokaisessa metodissa.
     
  18. Eliminator

    Eliminator 3rd gear

    Valurauta on huokosta ja hapot tunkeutuu huokosiin, joista sitä ei saa pestyä pois. Näin ollen happo jatkaa työtänsä vielä kun kone on valmis, eli syö pikkuhiljaa metallia... Ite oon saanu melko ruosteisetkin lohkot puhallettua soodalla ruosteettomiksi, kysyy kyllä hieman hermoja ja viitseliäisyyttä, mutta hyvää on tullu. Ja laitteiden pitää olla järeät!
     
  19. mpg55

    mpg55 2nd gear

    Turhan vaikeeta teette moisesta hommasta. Ensin öljymöhnät pois liuotinpesulla ja sitten teräsharjaa ja neekerintukkaa porakoneella, kyllä yksi lohko puhdistuu illassa. Happoja ei valurautaan kannata käyttää, voi mennä piloille kokonaan!
     
  20. SB 340

    SB 340 2nd gear

    Milläs ootte noita lohkojen vesitiloja putsannut? Niissä kuitenkin on ruostehitua. Tuskin lähtee koneistamon pesussakaan. Pintoihin munkin mielestä toi harja/porakoneyhdistelmä paras..
     

Kerro tästä muillekin!