Maastopyörän rataspakka? (Kunnossa on)

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Kaksipyöräiset', aloittaja Motor & Parts, 31.3.2014.

  1. Motor & Parts

    Motor & Parts Gearhead

    Pitäisi hankkia uusi rataspakka maastopyörään, vanhassa hampaat ovat niin kuluneet että ketju hyppii pois rattaalta vaikka oikein on säädetty. Vanhassa rataspakassa on 6 kpl rattaita. Uusissa rataspakoissa näyttää olevan vähintään 7 kpl rattaita. Kysymys käykö tuollainen 7 kpl rattaan rataspakka tuohon fillariin? Mikäli ei käy niin mistähän tuollaisen rataspakan jossa 6 kpl rattaita voisi hankkia?

    Kyseessä vanha 18 vaihteinen (3 ratasta edessä ja 6 takana) maastopyörä.

    Ai niin ja kyseisessä pyörässä om Shimanon vaihteistot ja fillari on 90-luvulla valmistettu.

    Onko muuten paha vaihtaa tuollainen rataspakka?

    Kiitoksia :)
     
  2. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Re: Maastopyörän rataspakka?

    Fillarikorjaamossa voisi olla paras valikoima wanhaa tavaraa. Joskin leveemmät pakat on aika järjestään rakennettu niin, että pienimmät on irtorattaita. Eli seiskavaihteisesta SAATTAISI saada tekemällä, jos kiinnitys edelleen passaa. Liian kapean rataspakan voi shimmata - nekin parhaiten fillarikorjaamoista. Jos rattaat ei ole 6 ja isommissa samalla jaolla, tulee tod näk ongelma vaihteensiirtäjäin kanssa.

    http://biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Polkupy ... ka-270044/

    Seiska ja leveemmät aukeaa ketjuruoskalla, jolla pidetään pakka pyörimättä, sekä "hylsyllä", jolla em kuvassakin näkyvä lukitusosa ruuvautuu auki. Biltemasta saa niitä työkalujakin. Kutosen pakka voi olla samaan tapaan tai sitten on kierreliitoksella.
     
  3. Motor & Parts

    Motor & Parts Gearhead

    Re: Maastopyörän rataspakka?

    Kiitos paljon :) Täytyypä lähteä kyselemään fillarikorjaamoihin uutta rataspakkaa.
     
  4. Gerball

    Gerball Gearhead

    Re: Maastopyörän rataspakka?

    Jos kyseessä 90 luvun pyörä nii kuin mainitsit, on siinä toden näk. ns. kierteellinen pakka. 6 lehtisiä kierrepakkoja kyllä löytyy ihan kiitettävästi. Ei ehkä ihan lähi Siwasta, mut pyöräliikkeistä nyt ainakin.Itsellänikin varmaan jossain sellainen. 7 lehtinenkin kyllä käy 6 lehtisen tilalle, mut vaihdevivussa vaan ne 6 pykälää. Taka-akselin kanssa myös tulee pientä probleemaa kun leveämpi 7lehtinen ottaa runkoon kiinni.
    Kierrepakan irroitukseen tarvii oman työkalun.
    Jos on kasetti pakka, homma menee pykälää hankalammaksi, mut kierteellinen siellä on.
     
  5. Tumi

    Tumi 3rd gear

    Re: Maastopyörän rataspakka?

    Vanhan Shimanon rataspakan lukkorenkaassa lukee "lock" ja muuta tekstiä ja booritus alkaa rattaan kyljen tasosta. Vapaarattaan irrotusboorit on syvemmällä.
     
  6. Motor & Parts

    Motor & Parts Gearhead

    Re: Maastopyörän rataspakka?

    No kävin fillari liikkeessä. Hankin uuden takavanteen kun edellinen rahisi, oli mutkalla ja rataspakan. Ratapakka oli tosiaaan kierteellinen ja fillariliike laittoi uuden rataspakan tuohon vanteeseen. No laitoin uuteen vanteeseen vannenauhan, sisuskumin ja ulkokumin (kaikki uutta kun ajattelin että laitetaan kerralla kuntoon).

    Yllätys oli melkoinen kun aloin laittamaan uutta vannetta renkaineen paikoilleen. Uusi vanne on paljon leveämpi tuosta keskiosasta kuin mitä vanha, vanne ei siis mene takarenkaan kiinnitys koukkuihin. Nyt mietin että mistä tämä johtuu. Mieleeni tuli että onko maastopyörässä erilainen vanne kuin tavallisessa fillarissa, siis kapeampi kuin tavallisessa?

    Mikäli näin on niin on tapahtunut kommunikaatio virhe minun ja fillariliikkeen välillä.
     
  7. Slant Sickness

    Slant Sickness Double Gearhead

    Re: Maastopyörän rataspakka?

    Fillareiden takahaarukat ovat levenneet pariin otteeseen vaihdemäärän kasvaessa. Nykyisin yleinen 130mm leveys on ollut käytössä jo aika kauan. Mene takaisin osat myyneeseen liikkeeseen ja kerro ongelmasi mittojen kera. Ehkä heillä on tarjota vanne tai ainakin napa, joka käy runkoosi. Katso nyt samalla muut osapuutteet ja jos niitä on, varmista että osia saa ja kohtuuhintaan. Vanhoissa fillareissa on ollut useita eri standardeja ja ihan kaikkia osia "ei tahdo löytää mistään". Esim vanhemmat ranskalaiset fillarit ovat haasteellisia.
     
  8. Motor & Parts

    Motor & Parts Gearhead

    Re: Maastopyörän rataspakka?

    Mittailin tuon takarungon niin se on 130mm. Uuden vanteen keskiön + rataspakan leveys on 130mm, tämä siis joka ei sovi. Vanhan vääntyneen vanteen + kuluneen rataspakan leveys on 120mm ja tämä sopii heittämällä paikalleen runko aisojen väliin.

    Yritin hieman takarunkoa vääntää ulospäin kun yritin laittaa paikalleen tuota uutta vannetta + rataspakkaa, tämä ei auttanut yhtään.

    En ole kyllä ikinä törmännyt tälläiseen ongelmaan aikaisemmmin.
     
  9. Motor & Parts

    Motor & Parts Gearhead

    Re: Maastopyörän rataspakka?

    Kunnossa on. Tuossa uudessa vanteessa oli "spacer / holkki" keskellä vanteen napaa, jonka takia se ei mahtunut menemään paikalleen. Otin tuon "spacerin / holkin" pois niin heti asettui paikalleen hyvin.

    Kiitoksia kaikille avusta :)
     

Kerro tästä muillekin!