Maltanristi, Rautaristi, Chopperristi

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Rod & Kustom.', aloittaja Chevy ´53, 15.7.2003.

  1. Anonymous

    Anonymous Guest

    rautaristi ei oo mikään erityisen muotoinen risti,se on nimenomaan Maltan risti. se nyt vaan on nimi entiselle saksalaiselle ansiomerkille joka otettiin käyttöön vuonna 1813 ja jonka käytöstä luovuttiin Hullu-Hitlerin valtakauden jälkeen. sattuupa itselläni olemaan tuollainen aito rautaristi WW II,n ajalta. löydetty Virosta perunapellosta. puhutaan asiosta oikeilla nimillä. :odroll: :mad: :eek: :lol: 8) :-? :x :soosoo: :argue: 8)
     
  2. Anonymous

    Anonymous Guest

    lisäys vielä tuohon rautaristi juttuun. eli rautaristi on vieläkin käytössä tosin nykyään tammenlehvä koristekuviolla varustettuna. maltan ristiä käyttivä maltan ritarit, jotka tunnettiin myös nimellä johanniittain ritarikunta. tämä jo joskus 1100 luvulla.
     
  3. Anonymous

    Anonymous Guest

    Saiskos näistä risteistä vertailukuvia vierekkäin?
     
  4. ari2004

    ari2004 Gearhead

    Laitapa googlen kuvahakuun "iron cross" ja "malta cross" niin rupeaa erot selkenemään.
     
  5. jylhä

    jylhä 1st gear

    maltan risti on alunperin yrjön risti jonka johanniittain ritarikunta otti tunnuksekseen 1100? luvun alussa. 1500 luvun alussa johanniitat sai kaarle v:ltä jossain läänityksessä itselleen maltan saaren. aikojen kuluessa risti muuttui neljäsakaraisesta yrjönrististä kahdeksan sakaraiseksi maltanristiksi. myös johanniittain ritarikunta muuttui maltan ritarikunnaksi, tosin napoleon hääti arvon ritarit maltalta venäjälle. miten yrjön ristin muoto kulki saksaan rautaristin pohjaksi? varmaan ihan noin sattumalta kuten swastikakin.
     
  6. Anonymous

    Anonymous Guest

    Rautaristi = mantovanristi

    Uusi näkökulma keskusteluun: rautaristi on muodoltaan mantovanristi, eikä maltan risti, joka siis on tuo johanniittojen ritarikunnan yhä nykyäänkin käyttämä tunnus. Molemmat ovat olleet käytössä ristiretkien aikana ja erityisesti mantovanristi on symboloinut urheutta ja sotataitoa.
    Maltan ristin variaatioita on palokuntien tunnuksissa, koska sen nähdään symboloivan myös suojelua.

    Mantova puolestaan on kaupunki Italiassa. Ritarikuntien vaikutuksesta mantovan risti oli myös Kolumbuksen laivojen purjeissa ja löytyypä erään suomalaisen kunnan vaakunasta (ruotsalaisten) ristiretkeläisten laiva, jonka purjeissa on juuri mantovan risti. Myös suomen jääkäreiden tunnuksena on mantovanristi (urheus, taistelutaito).

    Rautaristi on todella jo 1800 luvulta periytyvä kunniamerkki, jonka antamisperusteena oli taistelussa osoitettu urheus ja johtamistaito, eikä esim. sosiaalinen asema. Ensimmäisen maailmansodan rautaristeissä ei ollut hakaristiä, mutta toisen maailmansodan rautaristeistä se löytyy. Punaisen paronin Fokkerista otetuissa vanhoissa kuvissa tunnuksena on yleensä nimenomaan mantovanristi (yhdessä kuvassa oli suorasakarainen kreikanristi). Sen sijaan herra Richthofenin kaulassa komeileva ansiomerkki on maltanristi.

    Rautaristi on tosiaan levinnyt bikereiden kautta hot rod ja surf -piireihin 60-luvulla. Motörheadin Lemmyn kautta se on ehkä yleistynyt metalli ja hard rock -sceneissä. Joissakin vanhoissa kuvissa Lemmyllä on kaulassa myös hakaristi, mutta ainakaan elämänkertansa mukaan miehellä ei mitään natsisympatioita ole - tykkääpähän vain toisen maailmansodan aikaisesta rekvisiitasta. "Se vaan näyttää hyvältä - siinä se."- totesi äijä eräässä haastattelussa rautarististään. Samasta syystä myös omassa kaulassani riippuu hopeinen MANTOVANristi.

    Olen varma, että risti sinänsä on uskonnollisena ja maagisena symbolina ollut käytössä ennen kuin mr. J ripustettiin sille roikkumaan. Kaikki symboliset merkitykset riippuvat asiayhteydestä!

    Että näin. Ja internetin ihmeellisestä maailmasta löytyivät nämäkin tiedot.
    t. Motoboltsi
     
  7. Anonymous

    Anonymous Guest

  8. cb125twin

    cb125twin Double Gearhead

    Espanjalaiset kun rantautui sinne keski-amerikkaan niin ihmettelivät kun näillä intiaaneilla oli ristin kuvia temppeleissään. Vaikka olihan noissa egyptin pyramideissä jo näitä sukupuoli-vertauskuvia näytillä :wink:
     
  9. maashaven

    maashaven 1st gear

    Maltaristi

    Olen jostain kuullut myös että hot rodeihin ja harrikoihin toi maltanristi innostus olisi saanut alkunsa jenkki lentäjiltä jotka alkoi sodan jälkeen niitä kiinnitellä ja maalata vehkeisiinsä. Itse löysin sellaisia vyönsolkia yhdestä vastatuuli.fi nimisestä verkkokaupasta. En muista enää mitä makso mutta ei ne kalliita olleet. Jos joku tietää mistä saisi suurempia esim . syylärin maskiin kiinnitettäviä niin laittakaa viestiä, kiitos.
     
  10. jouni-K

    jouni-K 1st gear

    Kyllä kait se siihen punaseen paroniin vetää.
    Sakemanneillahan oli tosiaan ekassakin maailmansodassa nuo rautaristit lentokoneissaan. Ekan maailmansodan lentäjistähän se Howard Hughesin leffa vuodelta 1930 kertoo.
    Leffan nimi oli "Hell's Angels".
    Myöhemmin ameriikan sotaveteraanit toisesta maailmansodasta ja koreasta, joilla oli vaikeuksia sopeutua siviiliin, alkoivat ropata vanhoja fordeja ja harrikoita, kun ei muutakaan tekemistä ollut. Jotkutpa perustivat motskarikerhonkin, jolla on jo tässäkin mainittu nimi...

    BTW, tosta Hughesistahan on tehty kanssa leffa, "Aviator".
     
  11. jylhä

    jylhä 1st gear

    eiköhän siellä siivessä ollut maalattu kuvio. rautaristi on ollut ehkä lentäjän pompan taskussa.
     
  12. mista

    mista 3rd gear

  13. jylhä

    jylhä 1st gear

    kuten joku vieras jo noin kolme vuotta sitten kertoi! Taitaa olla puurot ja vellit jo homeessa. :p
     
  14. Dna Kerma

    Dna Kerma Gearhead


    Juu näyttäis olevan sen 'vanhan' mallin 'rautaristit', eli siis http://en.wikipedia.org/wiki/Cross_patt%C3%A9e vähemmän kurvikas rautaristi, niissä WWI lentokoneissa, ja wikipedia ties että richthofenilla oli maltan risti kaulassa.
     
  15. makeheikki

    makeheikki 1st gear

    mita v..tua eiko se ookkaan someron vaakuna, tah??? :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :wc: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :wc: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :wc: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
     
  16. Powerstroke

    Powerstroke Double Gearhead

    Tossa oikeen tehtaan puolesta virallinen ruksi '20 luvun lopulta. Päättäkää te miksi sitä pitäisi kutsua.



    [​IMG]
     
  17. Chevy ´53

    Chevy ´53 Gearhead

    Ohhoh, joku on kaivanut 5 vuotta vanhan aiheen esille! :eek:
     
  18. Jza

    Jza Double Gearhead

    No niinpä näkyy. Mun suosikki on kyllä noista risteistä toi rakkaudenristi :D

    [​IMG]
     
  19. kärrypoika

    kärrypoika 3rd gear

    teneriffanristi... :lol: :poff:
     
  20. raggar

    raggar 3rd gear

    Tul katottua elokuva Rautaristi. Ihan hyvä jos sota-vilmeistä tykkää...
     

Kerro tästä muillekin!