Maltanristi, Rautaristi, Chopperristi

Ketju osiossa 'Rod & Kustom.', aloittaja Chevy ´53, 15.7.2003.

 1. Anonymous

  Anonymous Guest

  rautaristi ei oo mikään erityisen muotoinen risti,se on nimenomaan Maltan risti. se nyt vaan on nimi entiselle saksalaiselle ansiomerkille joka otettiin käyttöön vuonna 1813 ja jonka käytöstä luovuttiin Hullu-Hitlerin valtakauden jälkeen. sattuupa itselläni olemaan tuollainen aito rautaristi WW II,n ajalta. löydetty Virosta perunapellosta. puhutaan asiosta oikeilla nimillä. :odroll: :mad: :eek: :lol: 8) :-? :x :soosoo: :argue: 8)
   
 2. Anonymous

  Anonymous Guest

  lisäys vielä tuohon rautaristi juttuun. eli rautaristi on vieläkin käytössä tosin nykyään tammenlehvä koristekuviolla varustettuna. maltan ristiä käyttivä maltan ritarit, jotka tunnettiin myös nimellä johanniittain ritarikunta. tämä jo joskus 1100 luvulla.
   
 3. Anonymous

  Anonymous Guest

  Saiskos näistä risteistä vertailukuvia vierekkäin?
   
 4. ari2004

  ari2004 Gearhead

  Laitapa googlen kuvahakuun "iron cross" ja "malta cross" niin rupeaa erot selkenemään.
   
 5. jylhä

  jylhä 1st gear

  maltan risti on alunperin yrjön risti jonka johanniittain ritarikunta otti tunnuksekseen 1100? luvun alussa. 1500 luvun alussa johanniitat sai kaarle v:ltä jossain läänityksessä itselleen maltan saaren. aikojen kuluessa risti muuttui neljäsakaraisesta yrjönrististä kahdeksan sakaraiseksi maltanristiksi. myös johanniittain ritarikunta muuttui maltan ritarikunnaksi, tosin napoleon hääti arvon ritarit maltalta venäjälle. miten yrjön ristin muoto kulki saksaan rautaristin pohjaksi? varmaan ihan noin sattumalta kuten swastikakin.
   
 6. Anonymous

  Anonymous Guest

  Rautaristi = mantovanristi

  Uusi näkökulma keskusteluun: rautaristi on muodoltaan mantovanristi, eikä maltan risti, joka siis on tuo johanniittojen ritarikunnan yhä nykyäänkin käyttämä tunnus. Molemmat ovat olleet käytössä ristiretkien aikana ja erityisesti mantovanristi on symboloinut urheutta ja sotataitoa.
  Maltan ristin variaatioita on palokuntien tunnuksissa, koska sen nähdään symboloivan myös suojelua.

  Mantova puolestaan on kaupunki Italiassa. Ritarikuntien vaikutuksesta mantovan risti oli myös Kolumbuksen laivojen purjeissa ja löytyypä erään suomalaisen kunnan vaakunasta (ruotsalaisten) ristiretkeläisten laiva, jonka purjeissa on juuri mantovan risti. Myös suomen jääkäreiden tunnuksena on mantovanristi (urheus, taistelutaito).

  Rautaristi on todella jo 1800 luvulta periytyvä kunniamerkki, jonka antamisperusteena oli taistelussa osoitettu urheus ja johtamistaito, eikä esim. sosiaalinen asema. Ensimmäisen maailmansodan rautaristeissä ei ollut hakaristiä, mutta toisen maailmansodan rautaristeistä se löytyy. Punaisen paronin Fokkerista otetuissa vanhoissa kuvissa tunnuksena on yleensä nimenomaan mantovanristi (yhdessä kuvassa oli suorasakarainen kreikanristi). Sen sijaan herra Richthofenin kaulassa komeileva ansiomerkki on maltanristi.

  Rautaristi on tosiaan levinnyt bikereiden kautta hot rod ja surf -piireihin 60-luvulla. Motörheadin Lemmyn kautta se on ehkä yleistynyt metalli ja hard rock -sceneissä. Joissakin vanhoissa kuvissa Lemmyllä on kaulassa myös hakaristi, mutta ainakaan elämänkertansa mukaan miehellä ei mitään natsisympatioita ole - tykkääpähän vain toisen maailmansodan aikaisesta rekvisiitasta. "Se vaan näyttää hyvältä - siinä se."- totesi äijä eräässä haastattelussa rautarististään. Samasta syystä myös omassa kaulassani riippuu hopeinen MANTOVANristi.

  Olen varma, että risti sinänsä on uskonnollisena ja maagisena symbolina ollut käytössä ennen kuin mr. J ripustettiin sille roikkumaan. Kaikki symboliset merkitykset riippuvat asiayhteydestä!

  Että näin. Ja internetin ihmeellisestä maailmasta löytyivät nämäkin tiedot.
  t. Motoboltsi
   
 7. Anonymous

  Anonymous Guest

 8. cb125twin

  cb125twin Gearhead

  Espanjalaiset kun rantautui sinne keski-amerikkaan niin ihmettelivät kun näillä intiaaneilla oli ristin kuvia temppeleissään. Vaikka olihan noissa egyptin pyramideissä jo näitä sukupuoli-vertauskuvia näytillä :wink:
   
 9. maashaven

  maashaven 1st gear

  Maltaristi

  Olen jostain kuullut myös että hot rodeihin ja harrikoihin toi maltanristi innostus olisi saanut alkunsa jenkki lentäjiltä jotka alkoi sodan jälkeen niitä kiinnitellä ja maalata vehkeisiinsä. Itse löysin sellaisia vyönsolkia yhdestä vastatuuli.fi nimisestä verkkokaupasta. En muista enää mitä makso mutta ei ne kalliita olleet. Jos joku tietää mistä saisi suurempia esim . syylärin maskiin kiinnitettäviä niin laittakaa viestiä, kiitos.
   
 10. jouni-K

  jouni-K 1st gear

  Kyllä kait se siihen punaseen paroniin vetää.
  Sakemanneillahan oli tosiaan ekassakin maailmansodassa nuo rautaristit lentokoneissaan. Ekan maailmansodan lentäjistähän se Howard Hughesin leffa vuodelta 1930 kertoo.
  Leffan nimi oli "Hell's Angels".
  Myöhemmin ameriikan sotaveteraanit toisesta maailmansodasta ja koreasta, joilla oli vaikeuksia sopeutua siviiliin, alkoivat ropata vanhoja fordeja ja harrikoita, kun ei muutakaan tekemistä ollut. Jotkutpa perustivat motskarikerhonkin, jolla on jo tässäkin mainittu nimi...

  BTW, tosta Hughesistahan on tehty kanssa leffa, "Aviator".
   
 11. jylhä

  jylhä 1st gear

  eiköhän siellä siivessä ollut maalattu kuvio. rautaristi on ollut ehkä lentäjän pompan taskussa.
   
 12. mista

  mista 3rd gear

 13. jylhä

  jylhä 1st gear

  kuten joku vieras jo noin kolme vuotta sitten kertoi! Taitaa olla puurot ja vellit jo homeessa. :p
   
 14. Dna Kerma

  Dna Kerma 3rd gear


  Juu näyttäis olevan sen 'vanhan' mallin 'rautaristit', eli siis http://en.wikipedia.org/wiki/Cross_patt%C3%A9e vähemmän kurvikas rautaristi, niissä WWI lentokoneissa, ja wikipedia ties että richthofenilla oli maltan risti kaulassa.
   
 15. makeheikki

  makeheikki 1st gear

  mita v..tua eiko se ookkaan someron vaakuna, tah??? :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :wc: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :wc: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :wc: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
   
 16. Powerstroke

  Powerstroke Gearhead

  Tossa oikeen tehtaan puolesta virallinen ruksi '20 luvun lopulta. Päättäkää te miksi sitä pitäisi kutsua.  [​IMG]
   
 17. Chevy ´53

  Chevy ´53 Gearhead

  Ohhoh, joku on kaivanut 5 vuotta vanhan aiheen esille! :eek:
   
 18. Jza

  Jza Gearhead

  No niinpä näkyy. Mun suosikki on kyllä noista risteistä toi rakkaudenristi :D

  [​IMG]
   
 19. kärrypoika

  kärrypoika 3rd gear

  teneriffanristi... :lol: :poff:
   
 20. raggar

  raggar 3rd gear

  Tul katottua elokuva Rautaristi. Ihan hyvä jos sota-vilmeistä tykkää...
   

Kerro tästä muillekin!