Mikä näistä reilun tonnin kompuroista? Vai joku muu?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja itkonen, 18.10.2014.

 1. itkonen

  itkonen 3rd gear

  Olen katsellut kompuroita jotka jaksaisivat kohtuudella antaa ilmaa hiekkapuhalluskaapille ja pikkupuhallushommiin myös halpismallin pöntölle ulkona kun kaikki osat ei mahdu kaappiin. Budjetti vähän yli tonnin luokkaa ja voimavirtakone hakusessa. Nämä tähän mennessä vaikuttavat mahdollisilta, onko kellään kokemuksia.

  1. Vaihtoehdossa isoin ilmantuotto mutta matalin paine ( Nova )

  http://www.koneita.com/kompressorit/kompressori_nova_105.htm

  2. Vaihtoehto on halvin ( Aicon )

  https://kauppa.rellunkulma.fi/product/2080/aicon-kompressori-200l--55hp-400v

  3. Vaihtoehtoa saisi k-raudasta ( Nuair )

  http://www.k-rauta.fi/pages/product...00000000500682499(Rautakesko Finland Catalog)

  Tuo ensimmäinen lupaa selvästi eniten litroja per minuutti, onko 8 Bar maksimipaine oleellisesti huonompi kuin 10 kun käytetään perustyökaluja ( pulttipyssyt jne ) ja jotain pientä puhalletaan ja maalataan silloin tällöin?

  Ja puhalluspöntöistäkin saa antaa suosituksia. Puuilon 199 pönttö olisi yksi vaihtoehto, sitäkin mietin että ostaisiko Velsarin HP 20-2, onko 3-kertainen sijoitus satunnaisessa harrastamisessa hintansa väärti.
   
 2. jakulepi

  jakulepi Double Gearhead

  Minulla on Nuairin 4kw kompura 150L säiliöllä, jolla olen ongelmitta suorittanut puhallushommat Puuilosta hankkimallani puhalluskaapilla sekä säkistä imevällä puhalluspistoolilla.
  Oman Nuairini vastapainetuotto on siinä 450l/min hujakoilla, jonka olen havainnut riittäväksi harrastehommissa.

  Puhallushommien lisäksi olen käyttänyt vinkua, pulttipyssyä, paineilmatalttaa, yläsäiliöllistä ruiskua ja paineilmasahaa, ja kaikkia ongelmitta.
  Hiekkapuhalluspytyn otaksun vaativan isompia tuottoja, tosin sellaisesta ei ole omakohtaisia kokemuksia. Ehkäpä tuollainen 5,5kw kone riittäisi jo siihenkin.
   
 3. itkonen

  itkonen 3rd gear

  Silloinhan periaatteessa mikä tahansa noista tuotoltaan riittäisi. Osaatko sanoa onko sillä 8/10 barin paineella isokin merkitys eli kannataisiko ottaa se tuotoltaan suurin mutta paineeltaan pienin? Siinä voisi pytyllekin riittää ainakin pikkuhommiin tuotto, siksi kiehtoisi. Mutta tuo 8 barin maksimipaine vaikuttaa alhaiselta kun melkein kaikissa muissa on se 10 baria?

  Mulla on juuri tuo sama Puuilon kaappi. Sisäpuolelta tiivistin massalla, mutta silti fuskaa hiekkaa ulos. Pitää vielä ulkopuoleltakin massata kaikki saumat jos loppuisi. Asiallinen kyllä hintaisekseen, vielä kun saisi hiekkapölyn pysymään sisällä.
   
 4. jakulepi

  jakulepi Double Gearhead

  En valitettavasti ole päässyt käytännössä vertailemaan eri kompuroiden eroja omissa hommissani.

  Tietty ainahan se on yleinen väittämä että pitää ostaa niin iso kompura kuin perse ja sulakkeet kestää, mutta jos puhallushommat ovat ainoa mietinnän aihe niin kannattaa miettiä puhallustöiden konkreettinen tarve.
  Nääs kunnon hiekkapuhallushommissa ei oikeastaan ole merkitystä, onko vastapainetuotto 450 tai 750L/min, sillä puhalluspytyllä suoritettu hiekkapuhallus on niillä tuotoilla melko työlästä ja aikaa vievää touhua.

  Sen sijaan alan yrittäjät eivät veloita suuria summia pienistä puhallushommista kunnon kalustolla ja usein saattaa saada vielä maalitkin päälle kohtuuhintaan. Niin itse olen menetellyt, eikä ole kyllä kaduttanut.

  Hiekkapuhallus on nimittäin aika tympeää touhua ja siitä maksaa mielellään pari kolme kymppiä jos saa vieläpä kunnon jäljen.

  Esimerkiksi autoni alustan puhallustyöt teetätin urakoitsijalla, josta täällä blogissani hieman videotakin kuinka homma käy kun kompurassa on muutaman kuution verran tuottoa ja puhalluspytty kunnon ammattipeli.
  Millään Nuairilla, oli se sitten 4kW tai 5.5kW kone, ei tuollaista yksinkertaisesti tehdä :)
   
 5. Toope

  Toope 2nd gear

  On sillä kohtuullinen merkitys,8 baarin kompurassa on 8 kertaa ilmaa säiliössä,kun taas 10 baarin kompurassa on 10 kertaa ilmaa säiliön tilavuudesta.Esim.50Lx8bar=400L tai 50Lx10bar=500L.
   
 6. Jupe

  Jupe Gearhead

  Eikös paineilmatyökaluille ole määritelty maksimi käyttöpaine? Puhalluksen tarvitaan tuottoa ja jos pulttipyssyn maksimi käyttöpaine on 7 Bar, niin mitä väliä kompuran 8 vai 10 maksimilla on. Puhaltamiseen ottaisin siis sen missä on tuottoa.
   
 7. Pertti K

  Pertti K Double Gearhead

  ^Tuossa ylläolevassa esimerkissä on väliä. Jos max paine on 8 bar, niin kompura tod.näk. käynnistyy säiliön paineen laskiessa 6 bariin. 10 bar max paineella on koko ajan tuo 7 bar käytettävissä.

  Enemmän merkitystä on paineella missä kompura käynnistyy kuin max paineella. Useimmiten (aina?) se ero taitaa olla 2 bar. Tähän halpaan menin itse kerran kun ostin max 8 bar kompuran 6bar sijaan ja totesin tuon ylläolevan. Oikeasti 6 barilla mainostettu kompura antoi ihan saman paineen. Toisessa oli ilmoitettu hetkellinen max ja toisessa se mikä aina on tarjolla. Tarkkana siis!
   
 8. itkonen

  itkonen 3rd gear

  Juu, tiedän ettei tällaisilla kompuroilla kokonaisia autoja työkseen puhallella. Eikä ole tarkoituskaan. Pytty on tarkoitus ostaa siksi, että jotkut irto-osat ovat kaappiin liian isoja ja niitä voisi sitten puhaltaa ulkona kun sisällä ei pysty puhaltamaan mitään muuten kuin kaapissa. Budjetti ei riitä monen tonnin ruuvikompuraan ja tätä touhua tehdään ihan omaksi iloksi ja ajankuluksi sen mitä tehdään.

  Pertti K: kiitos vastauksesta! Vielä kun tietäisi, että onko tuossa ensimmäisessä tuo 8 bar se maksimi vai jatkuva paine? Sitä ei liene saa selville kuin kokeilemalla?
   
 9. Jupe

  Jupe Gearhead

  Pertti K:lla hyvä, asiallinen ja omakohtainen fakta! Tuohon miinaan olisin kävellyt itsekin.
   
 10. 4d sedan

  4d sedan Double Gearhead

  Kyllä niistä painekytkimistä löytyy ruuvit millä se paine säädetään, joten en siitä olis huolissani. Voit laittaa vaikka tuollaiseen 10bar kompuraan 9,5-10bar, jos sellainen alue miellyttää.
  Puhalluksessa voikin olla hyötyä korkeammasta paineesta mutta muut hommathan käy käytännössä 6-7bar alueella.

  Tiivistäsin kuitenkin homman niin että tuotolla painetta vasten on väliä, ja sitä numeroo kantsii kattella.
   
 11. solar4

  solar4 2nd gear

  Ite kanssa kompuroita ihmettelin pitkän aikaa ja tulin siihen tulokseen että noi Strongline, Nuair, Aicon ja Dari (mikä mulle tuli käytettynä) on "kaikki" tehty samalla tai samanlaisilla italialaisilla lohkoilla ja jopa moottoreiden kierrosluvut on 50rpm tarkkuudella identtisiä. Novaa halvimpana ihmettelin tovin ja Alibabasta sekä muualta maailmalta löytyi samalta vaikuttavaa kompuraa/lohkoa minkä speksit oli vähemmän ruusuiset. Löytyi sitten käytetty edukkaasti niin ei tarvinnut enempää ihmetellä.

  Oma Dari on 500l/min vastapainetuotolla ja nykyisellä viritelmällä letkut ahdistaa kun koittaa tollaisella pienimmällä Puuilon hiekkapurkilla puhaltaa. Pitäis vetää kovat putket seinään kun toi 10 metrin paineilmaletku ei suoranakaan jaksa virrata lähellekkään tarpeeks.
   
 12. itkonen

  itkonen 3rd gear

  Yritin googletella tuota Novaa maailmalta mutta en löytänyt mitään lisäinfoa. Kuvissa näyttää jotenkin vakuuttavalta noihin muihin halpiksiin verrattuna ja on selvästi isommalla tuotolla/säiliöllä, mutta jotenkin epäilyttää että voiko nuo speksit pitää paikkaansa. Olisko solar4 jotain linkkiä mistä noita löysit?
   
 13. solar4

  solar4 2nd gear

  Eipä oo enää linkkiä. Nova on muutenkin koneita.com:in tuotemerkki, joten sillä hakusanalla ei löydy. Googlen kuvahakuun vaan "10hp piston air compressor china" niin alkaa samanlaisia löytymään.

  Ja siis tarkennettakoon että en missään vaiheessa todennut Novaa huonoksi. Totesin vain omassa päässäni että noi italialaislohkoiset on melkein 1:1 kaikki samoilla spekseillä, kun taas kiinalaiset lupaili identtisen näköisille yksiköille jokainen omia lukujaan, osa poskettomia. Voi olla että Novan speksit pitääkin paikkaansa, voi olla että ne on kiinalaisten papereista. En tiedä. Kuten sanottu, löysin käytetyn eikä tarvinnut enää pähkäillä.
   
 14. itkonen

  itkonen 3rd gear

  Näistä hiekkapuhalluspöntöistä vielä. Sattui silmään tuollainen imurilla varustettu kampe Toraforsilta:

  http://www.torafors.com/hiekkapuhalluskiilloitus.htm

  onko tuo imuri siinä ihan täyttä huuhaata vai onko sillä jotain merkitystäkin pölyn leviämiseen jne? Kokemuksia kellään?
   
 15. Qjet

  Qjet 1st gear

 16. -TH-

  -TH- Gearhead


  Se puhalluskaappi ei ole tarkoituskaan pitää pölyjä sisällä, koppi tarviaa imurin joka imee pölyt ja paineen pois. Kaappi ei ole paineastia, joten se fuskaa takuulla jos ei ole poistoa ja korvausilmaa järjestetty. Jos puhallat kvartsilla, niin puhalla ulkona, suojaa itsesi. Pöly on vaarallista.

  Kopissa on järkevää käyttää esim. Biliksen puhallusainetta, jossa ei ole kvartsia. Se ei myöskään pölyä niin paljon kuin kvartsi tekee.
   
 17. Woodpecker

  Woodpecker 2nd gear

  Noita paineita ja tuottoja on turha tuijottaa kovin tarkasti
  Kompuran reservistä kertoo:
  1. Moottorin teho
  2. Säiliön koko

  Esim. Ittellä 5,5kW ja 270 litraa
  Pystyy puhaltamaan vaikkapa taka-akselin
  Vannesarjassa on jo liikaa pinta-alaa

  Hiekkapuhalluksesta; Liiallinen altistuminen kvartsipölylle aiheuttaa silikoosin. Silikoosi on keuhkosairaus jolle ei ole parannuskeinoa

  Järjen ja hengitys suojaimen käyttö pakollista
  Järejen käyttö(mikäli saatavilla) ei maksa mitään, hengityssuojaimet edullisia

  Näiden lisäksi itse olen käyttänyt puhallus aineena oliviini hiekkaa.
  Kuivaa ja tasalaatuista kuonaa jossa ei ole kvartsia juuri nimeksikään
   
 18. itkonen

  itkonen 3rd gear

  Kopissa on imuri kiinni koko ajan. Silti fuskaa saumoista, jospa rauhottuisi kun vedin fixallilla kaikki umpeen tänään. Ja hengityssuojainta pidän koko ajan, kiitos vaan huolenpidosta.

  Jos tuo moottorin ja säiliön koko on se tärkein niin silloinhan tuo Nova olisi noista kolmesta se selvästi paras vaihtoehto? Ainoa 7,5kw moottorilla ja 300 litran säiliöllä.
   
 19. jakulepi

  jakulepi Double Gearhead

  Ehkä tämän tiedätkin, mutta on syytä piipahtaa varmistamassa myös tallin sulaketaulusta, että sulakkeet kestävät noin ison koneen haukkaaman virran.
  16A sulakkeet eivät nimittäin 7,5kW koneelle enää riitä ja ongelmia saattaa pahimmassa tapauksessa esiintyä jo 5,5kW koneellakin, tai ainakin vaatii sen etanasulakkeen.
  Käynnistysvirrat kun ovat aina ronskimpia, vaatien sulakkeelta kestävyyttä.
   
 20. talonmiehen vapaapäivä

  talonmiehen vapaapäivä Double Gearhead

  Mulla on ikh:n 7.5kW kompura automaattisella tähtikolmiokäynnistyksellä.
  Toimii hienosti 16A sulakkeilla. Suoralla kkäynnistyksellä ei kyllä varmasti toimisi, joten kannattaa varmistaa että siinä on tuo tähtikolmioautomatiikka.
   

Kerro tästä muillekin!