Millä pihka pois maalipinnasta?

Ketju osiossa 'Kori', aloittaja kopterix, 18.6.2006.

 1. kopterix

  kopterix 1st gear

  Varmaan tätäkin on jo joku kysynyt, mutta kysynpä vielä minäkin:
  millä aineella saa pihkan tms. puusta tippuneen smegman parhaiten pois maalipinnasta? Ei lähde vaikka kuinka jynssäisi tavallisilla puhdistusaineilla.. :mad:
   
 2. joojoo

  joojoo 3rd gear

  Laita liuotinpesuainetta ja anna vaikuttaa kauan. Sen jälkeen voi varovasti kaapia pehmennyttä pihkaa pois. Lisäksi kovaa jynssäystä cleanerilla ja lopuksi vahalla. Mutta helpolla ei kyllä lähde...
   
 3. rusty rocket

  rusty rocket Gearhead

  Kokeileppas tuota WD-40 yleisirroitusvoiteluöljyä, anna vaikuttaa riittävän kauan ja niin, että pinta on kokoajan märkä, sitten rapsutellen ja pyyhkien, niin eiköhän lähde :D

  Tuo WD on kätevä aine monessa muussakin puhdistus operaatiossa, kuten kaksipuolisella tarralla kiinnitettyjen merkki ja malli merkkien irroittelussa ja erityisesti niistä jääneiden tarrojen ja liimojen liottelussa ja poistamisessa :D
   
 4. Elevator

  Elevator 1st gear

  tärpätti, ihan se tavallinen mineraali
   
 5. Stone

  Stone 3rd gear

  Eikö toi liuota maalia? Ääni täältä WD-40:lle.
   
 6. Elevator

  Elevator 1st gear

  ei tärpätti oo viel mikää raakakaan aine, tinneriä ja maalipesua en suosittele.

  Bensalla se lähtee kanssa
   
 7. VooDoo_

  VooDoo_ 1st gear

  Eipä kunnolla maalattu pinta liukene tinneriinkään vaikka kuin hankais, jos liukenee niin paskaa maalia on.

  Sen verra jämäköitä noi kunnon 2komponentti automaalit, kerran kuivuu kunnolla ni ei kyllä lähe tinnerilläkään , tai no lähtee.. jos upottaa pariks päiväks siihen.

  Mutta tärpätille ääni täältä, ja sitten jos oikeen on pahoja kohtia niin tinneriäkin voi käyttää.
   
 8. menu*

  menu* Gearhead

  Tehtaan jäljiltäkin voi olla pinnassa termoplastinen maali, joka ei tinneriä kestä, eli aika varovasti kannattaa kovempia aineksia testailla.
   
 9. MadMan

  MadMan Gearhead

  sinolilla lähtee
   
 10. Ylli

  Ylli Gearhead

  Ikkunanpesuvaahto :eek: , KENTin valmistama tehoaa ainaskin alustamassaan. Ei oo kokemusta pihkasta. Sillä saa nahkapenkitkin puhtaiksi.
   
 11. Pihka lähtee jostain syystä ,ainakin käsistä, parhaiten VOILLA :eek: kait toiminee maalipinnassakin ? Vainvoivoivaivoinvoittaavoin , sanoppa nopeasti niin meinaa kielikin mennä solmuun....
   
 12. MiCiC

  MiCiC 1st gear

  Yhdyn kartaaniakselin kommenttiin.
  eli toi voi on kyllä hyvää tavaraa pihkan irroitukseen käsistä, ja luulis kyllä et se toimii maalipinnallekki. Margariinin toimivuudesta en tiedä ku ite oon käyttäny tota kilovoita :lol:
   
 13. Per Besserwisser

  Per Besserwisser 1st gear

  Rypsi tai oliiviöljy sitten pihkan poistamiseen kotimaisesta saabista ja toinen italian/Epsanjan ihmeistä?

  Silti se WD tuntuu passelimmalta koostumuksensa ansiosta > liuotinta ja öljyä.. Tunkeutuu aika hyvin..
   
 14. *Telvis*

  *Telvis* 1st gear

  Mulle joku joskus sanoi että pihka ym. muut puiden tuotteet lähtis ihan kuumalla vedellä, koska eipä noi luonnontuotteet sisällä mitään ihmeempiä liuottimia niin vedellä pitäis lähteä koska sitähän pihkassakin on kun se puusta tippuu ja kuivuu auton pellille.

  En oo tosin kokeillu mutta tuli vaan mieleen. Jos se vesi olis ihan kiehuvaa niin ehkä.
   
 15. pantera

  pantera Gearhead

  koita WD 40, toimii ainakin siihen monjaan mita meidan pihapuista putoilee, itikat saa myos kohtuu jynssayksella irti keulasta kun enste liottaa weedeessa
   
 16. Jasca

  Jasca 1st gear

  Pihkahan on sokeria ja lähtee siten pois myös kuumalla (!) vedellä.

  - Jasca -
   
 17. Per Besserwisser

  Per Besserwisser 1st gear

  Ei kai nyt sentään kuin pieneltä osin. Sotket mahlaan, joka on kivennäisten, sokerin ja veden seos - puun ravintoliuos. Pihka taas on pääosin hartsiöljyjä ja sen funktio on toimia eräänlaisena paikka-aineena - tukkeena, ja suojana esim. vauriokohdissa. Pihkasta muodostuu pääosa tervasta miilunpoltossa.
  Eli liuottimella lähtee, mutta toi öljyliuotin sotku lienee optimein. Liuotin pehmentää ja auttaa öljyä tunkeutumaan. Öljy taas irrottaa.

  Mutta totta että pihka irtoaa myös lämmöllä. Veden vaan pitää olla aika kuumaa. Toinen mahdollisuus olisi hyörypuhdistin, jos vaan maali kestää sen lämmmön??
   
 18. VRC

  VRC 1st gear

  Tuota noin, pitäisi varmaan vähän täsmentää minkä puun eritteestä on kyse.
  Koivusta tulee mahlaa, jossa on veden seassa mm. sokereita, mutta havupuiden pihka on ihan jotain muuta kuin sokeria. Melkoinen osa pihkasta on erilaisia hartseja, jotka toimivat myös liima-aineenakin. Pihkaa ei erity pitkittäisistä putkilosoluista kuten mahlaa vaan poikittaisista (trakeidisoluista?). Tai jotain tämäntapaista, vanhoja kouluaikoja muistellen...
  Eli siis yksinkertaistuksena lehtipuiden eritteet ovat vedellä pestäviä, havupuiden eivät.

  Oma konstini pihkan irrottamiseen on Svarfega-käsienpesuaine, toimii ihan kohtuuhyvin. Firman kemistikin selvitti asiaa kerran ja siihen on olemassa jokin ihan apteekista saatava kemikaali, dementia on vain pyyhkinyt sen(kin) mielestä :-?

  PS. Pihkamälliähän äijät pureksivat ennen vanhaan kun tupakkaa ei saanut.
  Ei muuten sula ihan äkkiä suussa...
   
 19. MiCiC

  MiCiC 1st gear

  Tästähän tuli oikea biologian lyhyt oppimäärä by Overdrive!

  :lol:
   
 20. Per Besserwisser

  Per Besserwisser 1st gear

  On täällä näköjään muitakin 10:n bioskasta kotiin handlanneita :odroll:

  T. Hikipinko Pär! :poff:

  Vieläkun löydettäisiin jostain jokin eläin tai mikrobi joka syö pihkaa, niin päästäis V8:sta biotekniikkaan :rotfl: Ja voitais heittää WD-40 tms. yleisöljyillä, jotka ovat voitelussa surkeita, vesilinnun puutteessa räkättiä, joka paskoo sieltä pihkaa tiputtavan männyn oksalta mun auton päälle! :mad:
   

Kerro tästä muillekin!