Minkälainen kompura hiekkapuhallukseen?

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Työkalut, koneet ja tarvikkeet', aloittaja tehvi, 4.11.2005.

  1. tehvi

    tehvi 1st gear

    Minkä tehoisilla ja merkkisillä kompuroilla äijjät onnistuu hiekkapuhaltelemaan?

    Kaverilla on 4KW 550l/tuotolla ja 150l säiliöllä oleva kompura ja sanoi riittävän puhallukseen.

    Ajattelin jotain samantapaista, sekatavara kaupassa tuommonen kustantaa 800e, amatiliikkeessä vastaava 1200e.
     
  2. amis

    amis 1st gear

    5,5kW Strongline :wink:
     
  3. Anonymous

    Anonymous Guest

    Tollaiseen autonosien, perän sun muun puhalteluun toi kompura on pieni. Toki se riittää bilteman puhalluskaappiin ja monen pikkuosan puhalteluun. Mut aikaa menee enemmän. Kuution kompura, noin 7,5 kw on riittävä jo paljon raskaampaan puhallukseen. Mut käyttötarkoituksesta se riippuu. Tollaisella kuution kompuralla ei tee mitään kuorma-auton rungon hiekkapuhalluksessa, aikaa menee tuhottomasti. Toisaalta silläkin tuhoaa peltiä todella helposti.

    Sanoisin että toi on ihan hyvä koko kompuralle, riittää ainakin pikkuosien puhalteluun. Säiliön koolla ei ole merkitystä, kone käy koko ajan. Ja joskus kun sitä ilmaa tarvitaan enemmän niin miksei sitä sitten vois lainata kaverilta toista kompuraa viereen. Puhaltelet vaikka koko autonkorin, niin lainaat jostain toisen samankokoisen kompuran, niin jo vaan ilma riittää.
     
  4. Hervast

    Hervast 1st gear

    Juu se puhalluksen teho on melko suoraan suhteessa kompuran tuottoon ja toisaalta puhallusletkun suuttimen kokoon, ittellä on ihan eri koneet puhallukseen ja muuhun paineilmatyöskentelyyn. Puhallukseen on sellanen 200l pytty ja 11m3 traktorin perässä majaileva vaunukompura, lähtee hilse helposti apurungoista yms. hieman hankalemmistakin osista.

    Tuo toisen kompuran lainaaminen on kyllä hyvä idea jos ei tarvi joka päivä hiekkapuhaltaa, niinkuin yleensä asia on. Monesti saa kerättyä kerralla kokoon kaiken puhallettavan tavaran ja sitten pitää teemapäivän jolloin tekee tuon ikävän homman pois mielestä.

    Ja hiekat suoraan tehtaalta tai jostain teollisuuslaitokselta, 1200 kg lavallinen kvartsihiekkaa 40 kilon säkeissä maksaa n. 100 euroa, laskekaa siitä paljonko kalliimmaksi tulee vaikka joku bilteman pölyävä santa...
     
  5. amis

    amis 1st gear

    Mulla on 6mm suutin ja 150l atlas copcon pönttö. En oo ikinä missään ennen tota hiekkapuhaltanut, joten en tiedä pelittääkö hyvin/huonosti. Maalit ainakin lähtee pohjasta ja se on tärkeintä :wink: Mutta en kyllä hirveesti pienemmällä kompuralla välttämättä alkais puhaltelemaan :odroll:
     
  6. HarriS

    HarriS 1st gear

    Joskus kuullu että mäntäkompuroiden maks käyttöaikasuhde on noin 80% eli välillä pitää antaa huilata ettei sula ts. jos huutaa koko ajan, tuotto on liian pieni kulutukseen nähden. Ruuvikompuralla voi sitten pahtaa sataa jatkuvasti.
     
  7. Anonymous

    Anonymous Guest

    Riittääkö 5,5 kW kompuralle 16 A sulakkeet vai tarvitseeko isommat?
    Tuon kokoisessa ei kai kuitenkaan ole vielä tähti-kolmiokäynnistintä?
     
  8. amis

    amis 1st gear

    Kyllä mulla ainakin on 16 riittänyt, kompura on lämpimässä, joten ei mene öljyt koskaan ihan valtavan kankeiksi :wink:
     
  9. veekasi

    veekasi Gearhead

    Tässä likiarvoja paineilman tarpeesta, siis painetoimiselle, eli ns pytylle:
    suutin halk mm/paine
    _________ 5___ 7___ 9 bar
    3,2mm___ 0,5_ 0,6_ 0,7
    5 _______ 1_ _ 1,3_ 1,6
    6,5______ 1,8_ 2,3_ 3
    8________2,9_ 3,9_ 4,9 kuutiometriä/min
    Puhalluskaapissa ns alipainetoimisessa systeemissä ei puhallussuuttimen koko vaikuta, vaan ilmasuuttimen koko. Minimi jotain 300l/min, pitäis onnistua puhaltamaan. Ja lasikuula esim turha ajaa 7 bar paineella, n. 4 bar riittää.
    Jokohan nyt näyttää järjelliseltä?
     

Kerro tästä muillekin!