Miten valmistaa kumiosia?

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja juko7, 11.12.2008.

 1. juko7

  juko7 Gearhead

  On muutamassa harrastevehkeessä päässyt eri kumikannakkeet ja -lörtsykät huonoon kuntoon eikä uusia enää löydy. Onko kellään kokemusta, miten voisi valmistaa uusia ja mitä kumiosien vulkanoimalla valmistamiseen tarvitaan ? Jonkunlainen muotti ja lämpöä ainakin? Akselitiivisteitä ja kumikaapelin jatkoja ainakin tehdään siten että osan ympärille pannaan sopiva muotti ja sitten ilmeisesti jotain liimaa tai kumimassaa ja lämpöä perään.

  Mistä saisi lisätietoja ja tarvikkeita?
   
 2. chevyukko

  chevyukko 1st gear

  mistäköhän kumiosista olis kyse? melkein mitä vaan kyl löytyy tarvikkeena...
   
 3. juko7

  juko7 Gearhead

  Mistäköhän..

  Tarvitaan Tatra T-141 vm. 62 kuorma-auton heiluriakselien halkeavat kartiomaiset haitarikumit, halkaisija isompi jotain 40 cm ja pienempi jotain 20 cm. Ja samaan autoon pienempiä tukivarsien haitarikumeja. Ja sitten koneenkiinnikkeet 3-71 Detroit Dieseliin (ollut alunperin Michigan-autonosturissa) vinkkejä tarvikkeistakin vastaanotetaan :D
   
 4. dart

  dart Gearhead

  toyotalta saa alkuperäisiä vetarin kumeja mitkä on halkaistavaa mallia. niitä on useampia malleja ja ne jopa pysyy kiinni liimauksen jälkeen.
   
 5. mke77

  mke77 3rd gear

  Re: Mistäköhän..

  kummoseen kohan paikka tommoset gummit menee.....nykyyään on meinaa 2(ellei jopa kolmeee) kokoo "päälevedettävii" gummei mitkä venuu todella paljon!! eli tommosen letukan piccarin vetonivelen "yli" meneevii ne isommat...mikä mahtaa tos niveles ulkohalkaisija olla? n. 12cm?? :eek: ja silti pysyy se "akselin-reikä" viel ehjänä....

  ...kuplavokaarissahan tommosii "halkastavia" on alkujaan.....kait joku "kupla"-asentaja) vois neuvoo mist semmosii saa isompii(tai muistaa mis on ollu isompia)
   
 6. jylppy

  jylppy Gearhead

  Mulla on Tiptop SC 2000 kylmävulkanointiliimaa(2K) millä korjasin isolohkon revenneet kannatinkumit. Se ainakin kesti hyvin!
   
 7. bootsi

  bootsi Gearhead

 8. 454SS

  454SS 3rd gear

 9. mpjaprotopaja

  mpjaprotopaja 1st gear

  Muotti sinänsä ei tartte olla ihme ainetta, me tehään yhelle asiakkaalle kyseisiä muotteja mallien/ kuvien mukaan.
  Ite paistatus menee jotenkin niin että otetaan kumin pala ja laitetaan muotin sisään, prässillä puristuksiin ja uuniin. Uunituksen jälkeen osa on valmis.
   
 10. jjkoski2

  jjkoski2 1st gear

  Täälläpäin taas olisi kiinnostusta kokeilla, miten vanhojen kannatin- yms. kumien uusiminen onnistuu pelkästään tuon kumiosan vaihtamalla.

  Itsellä käytössä tuollainen kuorma-autonrenkaiden pinnoittamiseen tarkoitettu autoklaavi, jolla voi vulkanoida uutta kumia. Ollaan tahty muutamia jäykistyksiä orkkiskumeihin esim. rallitarkoituksiin.

  Jos jollakin on kokemuksia, miten onnistuu tällaisella kumien totaali uusiminen, olisin kiinnostunut.

  Ja jos ei, niin pitänee ite koittaa ja raportoida sitten. Kunhan saan tuosta Rekkulasta kumit irti...
   
 11. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Nostelen vanhaa topiccia.

  Ois tarve valaa elektroniikkaa kumin kaltaiseen kuoreen. Piuhan päähän tulee anturi, joka tulee moottoritilaan kuumaan, kylmään, kosteaan ja kuivaan tilaan ja vierestä menee tulpanjohto. Kumimaisuutta tarvitaan myös koska anturissa on "lasinhaurasta" materiaalia mukana. Siispä kuorella täytyisi saada sekä iskusuojaa (elastinen) että jonkin moinen eristys (roiskesuojaus yms). Sikaflexin rakenneliima on kuivuttuaan sopivan oloista, mut kokemusperäisesti tiedän, ettei se lähde oikein mitenkään irti mistään eli jämähtää muottiin. Siks toisekseen se kuivaa jotenkin "haihtumalla" tai "ilman kosteudella" ja paksu mälli muotissa ei kovetu järkevässä ajassa.

  Siis tarvitsen jotakin 2K tököttiä, jota sais kaupasta järkevän kokoisessa toimituserässä, jota vois sekottaa pienehköjä annoksia ja lopputulos olisi kumimaista massaa. Vinkkejä?
   
 12. Karvanoppa-Elvis

  Karvanoppa-Elvis 1st gear

  En nyt tiiä sopiiko ko. tarkoitukseen, mutta itse olen entraillut joitakin kumiosia renkaanpaikkauksessa käytettävällä tökötillä, virallista nimeä en muista mutta jotakin sealeriä se on. Eli esim. paikan päälle levitettävää mönjää, joka kuivuessaan vulkanisoituu kumimaiseksi.
   
 13. Anti-Midas

  Anti-Midas 3rd gear

 14. sbf

  sbf Gearhead

  Tossa happosen sivuilla on yksi virhe joka entisenä kumisuutarina mua häiritsee.
  Eli kun käsitellään tota vulkanoitavaa kumimattoa niin aina käsineet käteen.sormista irtoaa aina rasvaa ja muuta shaissea mikä ei yhtään paranna tarttuvuutta.
   
 15. nollakaks

  nollakaks 1st gear

  Kuin iso möykky olis kyseessä? Mikä olis anturin käyttöikä, >20 vuotta päivittäisessä ajossa vai jotain vähemmän? Onko kuuma ns normi konepellin aluslämpötila (+125C), vai onko siellä paljon kuumempaa, esim turbo tai muuten vaan hyvin lähellä pakosarjaa? Onko jatkuvalta auringonpaisteelta suojassa? Oletan että voi kovettaa mömmön uunissa jos menee joka tapauksessa konepellin alle. Paljon kysymyksiä, mutta noi on tullut vastaan kun noita autotehtaille on tehty... Jos ei ole ihan päivänpäälle kiirus niin saattais pystyä jeesaamaan pääkaupunkiseudulla.
   
 16. Slant Sickness

  Slant Sickness Gearhead

  Slant sixin tulpanjohtoihin anturit. Kukin tulpanjohto menee läpi tommosesta "möykystä", jonka koko vois olla ehkä 40mmx50mmx20mm. Paistaminen ei oikein sovellu valmistusmenetelmäksi kun möykyn sisälle jäävät elektroniikkaosat ja anturista lähtevä kaapeli ei sitä kestä. Konepellinaluslämpö, muttei pakosarjaa lähellä. On ainakin jatkuvalta auringonpaisteelta suojassa. Eikä tartte kestää isältä pojalle, mut ei nyt kuitenkaan pilaantua ihan hetkessä. Ajatus on kaivertaa johonkin matskuun muotti, asetella anturinosat paikalleen ja kaataa muottiin 2k kumimateriaali. Ja toistaa toi valu puoli tusinaa kertaa.
   
 17. SuperGas

  SuperGas 3rd gear

  Yv lähti täältä...
   
 18. f34

  f34 Gearhead

  Sikaflex-tyyppiset tai ihan silikonimassa toimii. Voitelet muotin vain saippuavedellä tai muottivahalla. Olen joskus laittanut elmukelmua muottiin, lähteepä irti.
   
 19. SuperGas

  SuperGas 3rd gear

  ...muttei kuivu kuten 2-komponenttimassat.
   
 20. f34

  f34 Gearhead

  Joo totta, jos hirveä kiire. Mutta kun silikonin pinta vähän kovettunut vuorokaudessa, niin varovasti muotista pois ja muutama päivä, niin läpi kuiva. Purkin kyljessä yleensä kuivumisnopeus, esim 5mm vuorokaudessa. Jos osan paksuus 50mm ja pääsee jokapuolelta kuivumaan, niin ottaa 5vrk läpi kuivuminen.
   

Kerro tästä muillekin!