Muutoskatsastus

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Yleistä rakentelusta', aloittaja Jm29, 12.10.2021.

 1. Jm29

  Jm29 1st gear

  Onko niin että suomessa ei saa muutoskatsastettua (hyväksytysti) ite rakentamaa autoa jos se on malliltaan sellanen josta ei löydy tehdas tekoisena yhtä tehokasta? Esimerkis rakentaa vaikka 200hv auton ja kyseistä mallii ei oo kun 100hv tehas valmisteisena. Kun eikös vertailu ajoneuvo aina tarvita? Kyselen kun olis halu aloittaa rakentelee jossain vaiheessa. Trafilta lukenut noita muutoskatsastus juttuja mutta osa jää vähän pimentoon. Kellään tietoo ja vinkkejä? Kokemuksia? Varmaan muutkin alotteliat ehkä kysynyt? Tässä koitan pikkuhiljaa kerätä tietoo ennenkö rupeaa enemmän tekemään asian eteen.
   
 2. spike

  spike 3rd gear

 3. Jm29

  Jm29 1st gear

  En tarkottanu siis kokonaan omaa tekelettä.. lähinnä siis meinasin kun koneen rakentelet tehokkaammaksi.
   
 4. Stang 72

  Stang 72 3rd gear

  Tehorajat 03-2021 alkaen;
  Ajoneuvon omamassan suhde moottorin nettotehoon ei saa muutoksen jälkeen alittaa seuraavia raja-arvoja:
  1) vertailuajoneuvolla suhteen ollessa 25 kilogrammaa/kW tai enemmän, saa se pienentyä muutetulla ajoneuvolla arvoon 12 kilogrammaa/kW;
  2) vertailuajoneuvolla suhteen ollessa enintään 20 kilogrammaa/kW, saa se pienentyä muutetulla ajoneuvolla arvoon 10 kilogrammaa/kW;
  3) vertailuajoneuvolla suhteen ollessa enintään 15 kilogrammaa/kW, saa se pienentyä muutetulla ajoneuvolla arvoon 7 kilogrammaa/kW;
  4) vertailuajoneuvolla suhteen ollessa enintään 10 kilogrammaa/kW, saa se pienentyä muutetulla ajoneuvolla arvoon 5 kilogrammaa/kW;
  5) vertailuajoneuvolla suhteen ollessa enintään 5 kilogrammaa/kW, saa se pienentyä muutetulla ajoneuvolla arvoon 4 kilogrammaa/kW.

  Edellä 1-5 alakohdissa vertailuajoneuvon omamassan ja tehon suhde katsotaan tyyppihyväksynnän tiedoista tai yhtäläisyysselvityksestä.
  Muutetun ajoneuvon omamassa tarkastetaan muutoskatsastuksen yhteydessä punnitsemalla ja muutetusta moottorista tulee esittää tehomittaustodistus; moottorin nettotehon katsotaan vastaavan DIN-normin mukaista tehoa,
  0,9-kertaista SAE netto -normin mukaista tehoa tai
  0,7-kertaista SAE brutto -normin mukaista tehoa.
   
  Jm29 ja T5 tykkäävät tästä.
 5. Jm29

  Jm29 1st gear

  Eikös vertailuajoneuvoks käy pelkästään saman mallin tehokkaampi versio?
   
 6. spike

  spike 3rd gear

  Juuri niin se menee. Ovat yleensä olleet todella tarkkoja mikä menee vertailuajoneuvoksi ja mikä ei. On mm volvo 240 ja 260 sekä 740 ja 760 jotka eivät kelpaa toistensa vertailuajoneuvoksi koska eri mallimerkintä, Vaikka ovat koriltaan samat. Sama on BMW kohdaalla M autot eivät kelpaa normi mallien vertailuajoneuvoksi.
   
  Jm29 tykkää tästä.
 7. Dataviilaaja

  Dataviilaaja Gearhead

  Tuon tulkinnan mukaan esim. mersun ja bemarin malleissa onkin aika hiljaista vertailumallien kanssa, kun mallimerkinnät on aina eri (518, 520, 525, 200, 220, 240 jne)
   
  Jm29 tykkää tästä.
 8. spike

  spike 3rd gear

  Ei ole ihan niin helppoa se tulkinta taas. Niissä kun se varsinain mellimerkintä on eri kuin se luukun reunassa lukeva numerosarja. Bemaressa on ne e## ja f## ja miten ne nyt menee. Toi on oikein kiva viidakko, ymmärtää miten meidän virkamiehet asioita tulkitsee. Aikoinaan oli hetkellisesti ajatus vaihtaa isompi tekniikka 740:seen mutta kaatui siihen että sitä on saanut vain 2,3l koneella. Ei kelvnnut että sisarmalli 760 joka koriltaan ja alustaltaan sama on saanut 2,8l koneella.
   
 9. speedy

  speedy Double Gearhead

  Kyllä käy.
   
 10. Jm29

  Jm29 1st gear

  Okei.. Eli aika tarkkaa kannattas valita auto mitä alkaa työstämään. Jotain japsii miettiny esim hondaa mutta sit mietin että oisko kuitenki parempi vw tai audi ehkäpä..
   

Kerro tästä muillekin!