Nitro nationals 4-7.7.2019

Overdrive.fi on harrasteautoiluun keskittyvä verkkosivusto, joka tarjoaa sisältöä harrastajien ja rakentajien tarpeisiin. Epäasiallinen ja loukkaava sisältö, joka rikkoo sivuston käyttöehtoja, poistetaan. Näin eivät myöskään poliittinen keskustelu ja aiheet sinne kuulu. Harrastus on yhteinen poliittisesta kannasta riippumatta. Overdriven yleiset käyttöehdot löytyvät täältä, ja on hyvä muistaa, että jokainen keskustelija on rikos- ja vahingonkorvausoikeudellisessa vastuussa omien viestiensä sisällöstä.

Ketju osiossa 'Drag Racing', aloittaja Miksu.1g, 26.6.2019.

 1. jknR

  jknR Gearhead

  Pitäisi sitten vaan olla niitä hyviä katsomopaikkoja kaikille lipun ostaneille.
   
  Araldite73 tykkää tästä.
 2. Mopar

  Mopar Gearhead

  Mutta myykö kisaliput ja katsomoliput sama instanssi. Oliko alastarollakin ratayhtiön katsomot?
   
 3. Tuhaa haikailla katsojamäärien perään. Ne ei ole enää samanlaisia kuin olivat 20v sitten, 10v sitten... eivätkä tule nousemaan vaikka tapahtuisi mitä. Jos tuommoseen EM juttuun on myyty 4000-5000lippua, se on hyvä määrä ja ei tule kasvamaan vaan tippumaan. Jos ovat olleet FHRA:ssa asialla, ovat budjetoineet jo homman niin ja kun tietävät menot aika tarkasti etukäteen (ratavuokrat, liimat, kuljetukset, majoitukset, Akk/Fia maksut...) niin ovat kyllä voineet toisella puolella laskelmaa nähdä että jää tuommoisilla katsojamäärillä miinukselle.
  Eikä nouse tuo katsojamäärä oli muoviämpäri-istuimet tai sitten hiekkapenkka, kulta-aika on ollut ja mennyt katsojamäärä asiassa.

  No, sitä miinusta varten pitää vain budjetoida ja toteuttaa muunlaista tuottoa, koska ACS juttuun on turha nojata monta kymmentä vuotta. Luulen että senkin katsojamäärät ovat tippuneet, eli sieltä ei ole enää tullut kisahommaan samanlaisia apuja kuin ennen.

  Yrityslippupakettimyynti
  Radanvarsi, netti, tapahtuma -mainostenmyynti, on ne erikseen tai yhdessä
  Tiimien VIP lippupakettimyynti

  Noilla pitää saada vaje kiinni, tai sitten joku rahamies pistää käden vähän syvemmälle rahasäkkiin ja ottaa sieltä vanhimpia seteleitä ja sponsoroi tapahtumia. Muutenhan sana sponsorointi ei ole olemassakaan vaan on markkinointiyhteistyötä , jossa molemmat osapuolet voivat katsoa hyötyvänsä yhteistyöstä jollakin tasolla.

  Aulis

  Onhan se etuoikeus että on saanut olla semmoisessa ikäryhmässä/sukupolvessa joka on nähnyt Drag racingin Nousun , Kulta-ajan ja laskun (tuloa en nähnyt, kun ruuvasin sassin moottoreita vielä silloin).
   
 4. GS

  GS Gearhead

  Maailma Drag Racingin ympärillä on vain muuttunut viimeisen 30-vuoden aikana.
  Se on selvä että sadekuuroista ja radan rasvauksista ei päästä, vaan ne kuuluu lajiin, mutta se että yleisölle on tarjolla lipulle...ja katsomopaikan lipulle todellisuudessa 7h päiväohjelmasta on traktorilla ajoa radalla, ei ole tätä päivää.
  Eli laji ei kestä tätä jos tavoitellaan maksavia katsojia.
  Katsojat haluavat nähdä ja maksaa natikoissa siitä että he näkevät oikeasti tehokkaita laitteita radalla, tai sitten siirrytään erilaisten Street tapahtumien äärelle joissa actionia on koko ajan.
  Se että rataa ”rasvataan”, ei pitäisi tulla kilpailunjärjestäjälle yllätyksenä ja tähän jos mihin pitäisi järjestäjän laittaa paukkuja sen verran että homma toimii maksimaalisella tehokkuudella ja nopeudella. Se tappi otsassa kasvaa nimittäin ihan omiin mittoihinsa silloin kun katsomossa koetaan että ..”nyt homman kanssa vetkutellaan ja homma enemmänkin on ihmettelyä”...
  Ok, paljon toki saataisiin paikattua sillä että panostettaisiin johonkin järkevään muuhun ohjelmaan jos/kun preppitaukoja tulee .
  Se että tämä asia aina kuitataan vain välttämättömänä pahana, ei oikein kuitenkaan kehitä lajia, eikä palvele maksavaa katsojaa.
  30-vuotta sitten, ennen internettiä ym.riitti että näit yhden/kaksi päräystä pro stockerilla, mutta ikävä kyllä, nykykatsoja on jo tottunut ihan toisenlaiseen rytmiin ja tapahtumakulttuuriin.

  Se että katsomolipusta pitää maksaa erikseen, katsotaan tänä päivänä jo yleensä suoranaiseksi vittuiluksi, joten sen kaltainen tapahtumakulttuuri pitäisi jo ajat sitten olla samojen muistojen laarissa kuin ravintolatupakointi.
  Eli vaikka lipun hinnat olisivat sen katsomopaikan verran korkeammat, sekin olisi paljon parempi kuin antaa viestiä siitä että katsoja=asiakas on nöyristelevä lypsylehmä.

  Se että Drag Racingin TV näkyvyys on ollut vuosia nolla, alkaa pikku hiljaa vaikuttamaan siihen että laji muuttuu kokonaan tuntemattomaksi suurelle yleisölle.
  Se vaikuttaa pitkässä juoksussa myös kaikilla mahdollisilla tasoilla lajin kehittymiseen ja uudistumiseen ja laji jatkuu vain niin kauan kun vanhat jaksaa olla mukana.
   
  max tykkää tästä.
 5. ArtoA:lle vielä vastausta:

  Radan preppaus kesken kisojen tapahtuneiden konerikkojen tms. jälkeen pitää tapahtua eikä meinata. Ne hajoamiset yms. kuuluu lajiin , mutta se kestääkö jokainen päivän tauko 30-40min vai 12min on iso ero. Käy katsomassa Tierpissä miten homma toimii. Voin kertoa että toimii. Toki täällä on ongelmana se että rahat on loppu ja koneet, laitteet on mitä on ja henkilöille pitäisi pystyä maksamaan jotain kulukorvausta. Minä en ainakaan viettäisi kesästä toiseen lomiani ilmaiseksi drag race radoilla talkootöissä.

  Ihan semmoset perusjutut että autojen ajattamistahti on täällä hidas ja siitä vain tulee semmoinen yleiskuva että "mitähän täällä nyt tapahtuu vai tapahtuuko mitään".

  Jututin HD kerhon ihmisiä jotka möivät parkkilippuja Kauhavalla. Ohjeistus päin persettä, rahastus kesti ja mikään ei toiminut ja heitä oikeasti vitutti koko juttu. Siitä se lähtee, jos ei muu niin henkilökunta lykkimään... Ja koko parkkimaksuhomma on aikamoista rahastusta alueella jossa on satoja hehtaareita tyhjää aluetta. Ihmiset osaa kyllä ajaa 4 jonoon autot ilman opastajaakin kun lähtökohta OK ja tilaa on.
   
  GS ja Araldite73 tykkäävät tästä.
 6. ArtoA

  ArtoA 1st gear

  Jep, joo varmasti radan preppauksen voisi tai ainakin pitäisi hoitaa ripeämmin. Ehkäpä just siihen pitäisi panostaa enemmän, mutta rahaahan se varmasti vaatii...

  Tarkoitin vaan, että välillä olen kuullut joiltain isosti ihmettelyä koko toimenpiteestä tyyliin "miksei sateella muka voi ajaa, ajaahan ne formuloissakin". Näille ihmettelijöille laji ei varmaankaan koskaan tule aukeamaan.

  Ja joo, olen käynyt Tierpissä, mutta joutuu sielläkin välillä odottelemaan radan kunnostusta. Mutta toki, on ne ehkä siellä vähän nopeampia toimissaan.
   
 7. pile

  pile Gearhead

  Käköltä aivan mahtava kirjoitus.
   
 8. GasMonkey

  GasMonkey 1st gear

  Rasvauksista,

  Eikös fyyran porukkaa oo ollu useampana Vuonna Tierpissä ja Podissa katsomassa kuinka homma toimii?

  Miksi sitä ei saada käytäntöön kotikisoissa? Betoni vs pikipinta kenties?

  Tierp EM vs Kauhava EM samansuuruinen rasvaus, Tierp 10-15min Suomessa vähintään tuplat. Yleensä Tierpissä siivottu kun suomessa vielä ihmetellään.

  Ja Tierpissä kerrotaan kysyttäessä kauanko kestää. Jaa aika usein se tieto piti paikkansa.

  Kauhavalla jengiä nyrppi eniten pitkät tauot ajamisessa ilman näkyvää syytä, kuulutukset(ei kerrottu esim mitään syytä miks Proot ei pysty vetään urku auki+ faktat oli välillä vähän ish kokeneemman kävijän korvaan) Ja se yleinen tosiasia että se Mainonta ja markkinointi on ala-arvoista.
   
  GS tykkää tästä.
 9. pinola

  pinola 2nd gear

  Tässäasiassa FHRA ainakin tosissaan yritti saada parannusta. Kauhavan EM-radan preppauksestahan oli vastuussa nimenomaan Tierpistä Ruotsalainen jolla oli vielä mukanaan 2 kaveria Tierpin rataryhmästä.
  Eroja on kalustossa, aineissa ym mutta kyllä se suurin ero on just toi betoni vs. asfaltti.
   
  kede -57, godfather ja JuhaKuu tykkäävät tästä.
 10. Shining Whit

  Shining Whit Gearhead

  Ehkä se aikaero teki sen et sama hemmo joka vastaaa touhusta Ruottissa olikin sit Suomessa osaamaton ja tehoton.
   
  three hundred ja RamiEspoosta tykkäävät tästä.
 11. Araldite73

  Araldite73 2nd gear

  Kannattaa jatkossa tulla aikaisemmin että jetlag ehtii tasaantumaan
   
 12. Shining Whit

  Shining Whit Gearhead

  Tai jos kiertäis toista kautta?
   
  Araldite73 tykkää tästä.
 13. Araldite73

  Araldite73 2nd gear

  Mieluummin kiertää tullessa kun radalla.
   
  z 900 ja RamiEspoosta tykkäävät tästä.
 14. johntravolta

  johntravolta 3rd gear

  Mihin sitä parannusta haettiin? Eikö teillä ollut homma hanskassa niin viime vuoden kuin tämänkin vuoden finaaleissa. Ja viime vuoden nitroissa. Siltä homma ainakin näytti ja porukka kärsi aivan toisenlaisista pito-ongelmista kuin yleensä.(huippupito) Nyt saatiin surkea rata ja varmasti kulut korkeiksi.
   
  three hundred tykkää tästä.
 15. RamiEspoosta

  RamiEspoosta 2nd gear

  Nyt kait oli istumapaikkoja jo 4000... 1 - 2 Katsomoa lisää, niin jo päästää 6000 tasolle... Mikä on kait se vakiintunut Nitro Nationals katsojamäärä.

  .... Ja jos yllätyksenä tulee enemmän, niin myydään ne sitten vain portilla halvemmalla.
   
  jknR tykkää tästä.
 16. RamiEspoosta

  RamiEspoosta 2nd gear

  Lisäksi (tietääkseni) se FHRAn traktori ja se sliksejä pyörittänyt kumituslaite menetettiin Tierpiin kun ne teki sen konkurssin..

  Ja siitä ruotsalaisavusta radan preppauksessa... Siitä taisi olla enemmän haittaa kun hyötyä...

  Olisi FHRAn vain kannattanut luottaa sinun (Anssi Pinolan) taitoihin, eikä maksaa turhaan ruotsalaisille (joka repi radasta kumia jota muut sinne ajoi... Kun ei viitsinyt siirtää uutta kumia alle siihen kumituslaitteeseen... Lauantain ekstra "Radan PARANNUS" pilasi hyvän radan ainakin - Fast Filin sanoja lainaten - Top Fuel pyöriltä).

  Sinun (Anssi Pinolan) ansioista rata oli tietääkseni (huippu)hyvässä kunnossa Finaaleissa.
   
  Muokattu: 1.10.2019
  z 900 ja Araldite73 tykkäävät tästä.
 17. 930BiT

  930BiT 2nd gear

  Näin tavallisena tallaajana tuli mieleen että mitäs sen betonin edut (tai haitat) on verrattuna asfalttiin kun sellainen on laitettu?
   
 18. Mikkis

  Mikkis Gearhead

  Fyyralla ei tietääkseni ole ollut omaa traktoria ennen tätä sinistä Fordia ja nuo pyörivät kumikoneet löytyvät edelleen Fyyralta.
  Tierpin konkassa meni Power Boss (jos oikein merkin muistan) puhdistuskone, se on edelleen Tierpin radan käytössä.
  Sehän oli puoliksi Fyyran ja puoliksi Tierpin, konkan jälkeen eräs kahden kuskin isukki taisi tuon menetetyn puolikkaan hinnan maksaa Fyyralle.

  Kauhavallahan oli betoni uusittu tälle kesää ja siihen kaiketi haluttiin tekijä, jolla on melko monien vuosien kokemus EM-ratojen tekemisestä.
  Anssin prioriteetit saattoivat olla muualla tänä kesänä, kuin viikkokausia radan tahkoamisessa Kauhavalla, @pinola varmaan korjaa jos olen väärässä?

  Se radan preppaus ei ole ihan niin yksioikoista, miltä se näyttää.

  Anssi sai kylläkin taiottua oikein hyvän radan Finaaleihin.

  Betonin hyviä puolia on sileys.
  Asfaltti on aina huokoinen, sliksi ikäänkuin hioutuu jos on karkea pinta.
  Uuteen asfalttiin joudutaan ajamaan kumia todella paljon(satoja sliksejä), jotta ne pienet huokoset saadaan täyteen ja pinta sileäksi.

  Myös radan puhdistus on huomattavasti helpompaa sekä nopeampaa betoniradalta, kuin asfaltilta. Johtuen juuri niistä huokosista, betoniin ei se vuotava öljy ehdi imeytymään, niinkuin asfalttiin.
  Siksi esim. Alastarolla rasvausten siivoamiset kestivät kauan, koska sinne kun pääsi öljyä syvälle, sen pois "nostaminen" on hankalaa.

  Tämän voitte itse testata vaikka ihan kotioloissa.
  Kaatakaa desi moottoriöljyä muovimatolle ja pyyhkikää pois, aikaa menee pari minuuttia.
  Toistakaa sama asfaltilla.
   
  kede -57, pinola, RamiEspoosta ja 3 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
 19. Mikkis

  Mikkis Gearhead

  Betonin haittoina on pinta, jos se ei ole täydellisesti onnistunut, siitä saattaa pinta irrota ja sitä myöten kumi liimoineen.
  Sekä laatta, betonia ei voi vain levittää ja sliipata tuollaisia aloja, se vaatii saumoja, jolloin tulee taas herkemmin korkoeroja sekä rakoja.
   
  930BiT ja Volvo_5.7 tykkäävät tästä.
 20. supo

  supo Gearhead

  Tosiasia on että kaksi kertaa ulkolainen on yrittänyt tehdä huippurataa mutta vituiksi on mennyt!Meillä on todella huippuradan tekijä porukoineen omassa maassa ja toivotaan että jatkossa uusi johto ottaa sen huomioon ja koittaa saada Pinolan siihen hommaan porukoineen!
   
  kede -57, z 900, RamiEspoosta ja 4 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.

Kerro tästä muillekin!